kurt76 11.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Na pewno palisz w kominku. Tłumaczenie że nie masz mnie nie przekonuje. To do mnie? Jezeli tak... i jezeli tw wyniki sa takie nierealne.... hmmm tym lepiej. Ale zauwaz, ze ja mam srednia temperature w domu gdzies 18,5 st tzn 21 na dole i do gory brak zamontowanych grzejnikow temp gdzies 17 st, nie mam okien polaciowych, brak wejscia tarasowego, fixy... brak kominow, poprostu ogolocilem dom z wszystkiego. Warto cos z tym robic (inwestowac w PC)?? To mnie nurtuje... To moja bryla.. ps. w kominku nie paliem nigdy w zyciu, nie rozpalalem nigdy w zyciu zadnego pieca, ani razu, a mam 35 lat... Edytowane 11 Lutego 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 11.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) 7500kWh dla 30gr/kWh to 2250zł, dla 50gr/kWh (za jakis czas) to 3750zł. Pytanie czy to dla ciebie dużo czy mało? Możesz sie wspomóc kominkiem jak sam zauważyłeś. No ale jak nie kable to co? Zaraz zacznie się dyskusja że wodna podłogówka to alternatywa na inne źródło, no ale na jakie tylko na PCi. ja wyszedłem z tego założenia że tak samo masz alternatywę dla kabli tyle że alternatywę źródła en. el. np. wiatraki itd. Teraz jest to drogie ale za xlat nikt nie wie. Ja do 60-70gr/kWh nawet sobie głowy tym nie zaprzątam. Pytanie czy za gotówkę czy z kredytu budujesz. Jak z kredytu to kable bardziej się opłaca. Zaraz zacznie się dyskusja że jak kable to ocieplenie wieksze, ale jak dla mnie to najważniejsze jest ocieplenie, a system grzewczy tu drugoplanowa sprawa. No i kolejna sprawa to ogrzewanie na poziomie 2-3tys na rok to nie jest największy wydatek w gospodarstwie domowym - patrz chociażby paliwo. Dzięki Marcin za opinię. Powiem szczerze, że trudno mi te kable z głowy wysadzić, lecz jednak mają swoje minusy przy mojej większej jednak powierzchni. Asolt zrobił mi - polecam jego usługi z czystym sumieniem, wysłuchał cierpliwie moich rozważań na temat ogrzewania i polskich norm i sporo doradził oraz wariantował obliczenia - wyniki dla trzech różnych wymian powietrza. Bez wentylacji budynek zachowuje się świetnie, z 50% rozsądnie, a z normową szaleje z zapotrzebowaniem na energię. Stąd jest pewne ryzyko, 7500 to wynik chyba w miarę bezpieczny, dla wymiany jaką planuję wyszło 6800 ale wątpliwa jest tu rola powietrza infiltracyjnego, której nie oszacuję bez testu szczelności - czyli nie oszacuję Asolt doradził mi coś jeszcze innego, czego tu na forum nie było. Wodną podłogówkę ale na buforze, a nie na piecu elektrycznym. Macie pojęcia jak to chodzi? Inwestycyjnie wychodzi niewiele więcej jak kable. Mam myślenice, jak się przekonam to zrobię projekt na taki system. Edytowane 11 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jaki duży musiałby to być bufor i jaka moc grzalek aby to miało sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.02.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 @Kubaman Dobrze Ci Marcin pisze.... nie komplikuj ukladu.Rob kable, a jak nie musisz miec cieplo w stopy to rob grzejniki akumulacyjne... Ja mam mase akumulacyjna w DuoHeatach 350 kg na caly dom i spokojnie utrzymuje temp w domu (wahania ok. 0,5 st) mimo rekordowych mrozow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Odejmujac ok 12 kwh * doba na cwu i reszte zuzycia w taniej taryfie (pranie, zmywanie, reku, lodowka) W jaki sposób szacujesz CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 nie mam okien polaciowych, brak wejscia tarasowego, fixy... brak kominow, poprostu ogolocilem dom z wszystkiego. Masz same fizy, zero otwieranych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 W jaki sposób szacujesz CWU? Zbiornik 140 l, 2+2, przyjmuje zuzycie ok. 150 l cieplej wody dziennie i na podstawie tego pdfa, na oko... http://zaklad.energetyczny.w.interia.pl/ogrzewanie_wody.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Asolt doradził mi coś jeszcze innego, czego tu na forum nie było. Wodną podłogówkę ale na buforze, a nie na piecu elektrycznym. Macie pojęcia jak to chodzi? Inwestycyjnie wychodzi niewiele więcej jak kable. Było ale się jeszcze nie wgryzłeś Jestem sceptyczny buforowi(ze względu na gabaryt) ale zdecydowanie lepsze to niż kable Bufor ciepła,grzany do wysokich temperatur dobrze izolowany może zaakumulować ciepło na parę dób.Jeśli nie masz innej możliwości akumulacji ciepła to bufor jest dobrym rozwiązaniem. Przynajmniej nie będziesz skazany w przyszłości na pompę ciepła pow-pow jak inni kablarze Edytowane 11 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Masz same fizy, zero otwieranych? 3 fixy, reszta otwieranych. Wracajac do wynikow, nie zdawalem sobie sprawy jakie potezne sa uzyski ze slonca od rana (3 okna 1,5*1,5 jedno skrzydlowe od poludnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Przynajmniej nie będziesz skazany w przyszłości na pompę ciepła pow-pow jak inni kablarze No widzisz, a ja mam wstret do hydrauliki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zbiornik 140 l, 2+2, przyjmuje zuzycie ok. 150 l cieplej wody dziennie i na podstawie tego pdfa, na oko... http://zaklad.energetyczny.w.interia.pl/ogrzewanie_wody.pdf Jak to mawiają, na oko to chłop w szpitalu zmarł, kup sobie taki miernik do gniazdka, możesz pozytywnie sie zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 No widzisz, a ja mam wstret do hydrauliki... No widzisz,dlatego myjesz się pod gorącym powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Było ale się jeszcze nie wgryzłeś Jestem sceptyczny buforowi(ze względu na gabaryt) ale zdecydowanie lepsze to niż kable Bufor ciepła,grzany do wysokich temperatur dobrze izolowany może zaakumulować ciepło na parę dób.Jeśli nie masz innej możliwości akumulacji ciepła to bufor jest dobrym rozwiązaniem. Przynajmniej nie będziesz skazany w przyszłości na pompę ciepła pow-pow jak inni kablarze Co do bufora to mój szef ma bufor w "kotłowni", chpoć jak bym to nazwał centrum dowodzenia, bo jest tam mega kombinacja, no i jedno co mi powiedział że w pomieszczeniu ma 30*C. Arturo: Straszysz jak kaczyński tuskiem, a tusk kaczyńskim. No ale tylko to ci pozostało. Zbyt ograniczona masz wyobraźnie żeby zobaczyć jak duże pole do manewru mają kablarze. Pamiętaj że szczytem głupoty jest dać PCi do domu 3-litrowego, a ty tak własnie zrobisz, ba stawiam whisky, wchodzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Wodną podłogówkę ale na buforze, a nie na piecu elektrycznym. Przy okazji,jak już będziesz miał bufor,to podłączasz kominek z PW do niego,bo czytałem,że będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Przy okazji,jak już będziesz miał bufor,to podłączasz kominek z PW do niego,bo czytałem,że będzie Ja czytałem o kominku ale o PW nie było mowy. To może niech jeszcze solary dorzuci, będzie komplet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Pamiętaj że szczytem głupoty jest dać PCi do domu 3-litrowego, a ty tak własnie zrobisz, ba stawiam whisky, wchodzisz? Ile zużywasz kWh na cwu w domu 3-litrowym ? Powiem więcej,ile zużywa się kWh na cwu w domu pasywnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ile zużywasz kWh na cwu w domu 3-litrowym ? średnia za 9 miesięcy 2011 5,1kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 No widzisz,dlatego myjesz się pod gorącym powietrzem Heheh... w gornej lazience mam termo wentylator i tam sie smagam cieplym powietrzem przed i po.... rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) średnia za 9 miesięcy 2011 5,1kWh. Ty się nie myjesz ??? U mnie na 3 osoby cwu zużywa się od 20 lat ok.250l na dobę,czyli jakieś 10kWh Miesięczne zużycie zwu to ok.12m3,liczę z tego,że 50-60% to cwu. 10*30*12=3600kWh/rok cwu Edytowane 11 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ty się nie myjesz ??? U mnie na 3 osoby cwu zużywa się od 20 lat ok.250l na dobę,czyli jakieś 10kWh Miesięczne zużycie zwu to ok.12m3,liczę z tego,że 50-60% to cwu. Ale Marcin jest, a jakoby go nie było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts