kurt76 12.02.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Do usług! Nie ma systemu idealnego - po prostu. Można bufor wstawić w kącik pomieszczenia uprzedno wyklejając ściany i sufit 10 cm styropianu grafitowego. Po zainstalowaniu zamykasz taki pokoik o wymiarach 1x1m taką samą izolacją uprzednio upychając izolację pomiedzy bufor a podłogę. CWU przygotowywałbym osobno w 150 - 200 l termie zlokalizoawanej jak najbliżej punktu poboru - cyrkulacja to tez straty i to niemałe. Terma może być z węzownicą pod którą można podpiąć mała pompę ciepła powietrze woda- np Hewalaexa za 3000 zł. Klimatyzacja gratis Idea bufora jest fajna - trzeba to jednak zrobić z głową. No i Bufor bez wewnetrznego zasobnika lub wężownicy do CWU jest jednak sporo tańszy. Ja odnosnie CWU na jakis czas wstrzymuje sie z jakimikolwiek inwestycjami, mam zwykly zbiornik Galmeta 140 l z grzalka 2kW koszt 700 zl. Za jakis czas chcialbym CWU dogrzewac energia wiatrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 ponawiam pytanie odnośnie kabli grzewczych. Jaką grubą macie wylewkę i czym się sugerowaliscie w doborze grubości biorąc pod uwagę jej akumulacyjność. Czy jest jakis wzor na to aby poprawnie dobrac jej grubosc i zeby praktycznie jechac tylko na 2 taryfie. jak to obliczyc? Jestem przed wyborem ogrzewania do domu i nastawiam sie tez na kable grzewcze. nie wiem tylko czy podlogowka uciągnie zapotzrebowanie na cieplo mojego domu. Mam domek poniemiecki do remontu 138m2. Chcę go w miarę dobrze ocieplic, tzn. podloga 10-15cm styro, sciany 12 cm styro 0,031, strop 20-25 cm wełny, okna 2-szybowe. Planuję tez rekuperację. Jesli ktos moglby sie wypowiedziec co mysli na ten temat to bylbym wdzieczny. Nie wiem w zasadzie jakie bede mial zapotzrebowanie na cieplo i czy mi sie oplaci ten dom pędzic prądem (myslalem tez o piecach akum.). W innym przypadku pozostanie piec na drewno i wegiel bo gazu w okolicy nie ma (domek na wsi). wylewka 8cm+/-1cm przeczytaj instrucje ze strony devi/elektra tam masz sposoby doboru wylewki, ja dobierałem wg porad forumowiczów bo mój dom sie nie mieścił w tych wykresach. Uważam że 8cm to optimum nie za mało, ale i nie za dużo więc idzie w miare tym sterować. jak na kable masz za mało izolacji i to wszędzie z jakies 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 No cóż,na przyszłość pozostaje jedynie przygotować się do konieczości przesyłu ciepłego powietrza jedynie od dołu...ale Ty już mieszkasz także nie widzę dobrego rozwiązania Ani bufor,ani podłoga akumulacyjna z wodą nie wchodzą w grę. To są skutki myslenia na teraz a nie na jutro Słanbo mi się robi jak cię czytam, jesteś mega ograniczony!!! Zrozum raz na zawsze że woda to nie jedyny nośnik ciepła, a alternatywny to nie znaczy tylko alternatywne żródło ciepła, ale także alternatywne źródło energii eletrycznej i śmie wątpić że ono może być tańsze niz twoje alternatywne źródło ciepła!!! A co do myslenia to namawiam cię, żebyś zaczął to robić a nie pisał głupoty n-ty post z rzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Kuba grzejesz raz i masz komfort na kilka dni, nie jest to problemem. A co ze stratami latem, bo nie powiecie mi że 1000l zbiornik takowych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Straty w sezonie grzewczym to nie straty, kotłownie tak grzac trzeba . Zaezy jak duże są te straty, bo jak okaże się że niepotrzebnie przegrzewaja pomieszczenie nieużytkowe/kotłownię to nawet w sezonie grzewczym sa to straty, wspominałem że u mojego szefa w kotłowni jest 30*C teraz i co z tego że jest sezon grzewcy, po co mu 30*C i to jeszcze w kontłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Te 0,5 m3 styro + pianka to nie taki wielki koszt. To pokaż mi jakąś fote bufora ocieplonego styropianem. To nie takie łatwe bo to nie jest 6-ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Na wiosne wkleję taką fotę, będę docieplał bufor 1000l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Piczman - daj znac jak to jest u Ciebie? Jaki masz litraż, jak to ociepliłeś, jakie masz temp dody i jaką temp w pomieszczeniu? Ty akurat masz na paliwo stałe ale to mało istotne, bufor to bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A co ze stratami latem, bo nie powiecie mi że 1000l zbiornik takowych nie ma. taka sama sytuacja z instalacją solarną i zbiornikiem 300-400 litrów... co z tego że w lecie uzyski duże skoro połowa z tego to straty i nie potrzebne podgrzewanie latem;) jak na razie nie za bardzo widzę ciekawsze rozwiązanie od zwykłego bojlera dobranego optymalnie do zapotrzebowania i grzania w taniej taryfie... jak ktoś musi co dzień wannę wody dla każdego to niech kombinuje, mi wystarczy prysznic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jakas mala cicha PCi p-p na stryszku pracujaca w okresie przejsciowym razem z reku na jednych przewodach.... sterownik STW-1 mam. Da sie cos takiego zrobic? Nie no kompletny off topic.... chyba z tym na dzial PCi??? jak czegoś nie ma to się nie zepsuje... po co komplikować kiedy jest OK (no chyba że nie jest... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 taka sama sytuacja z instalacją solarną i zbiornikiem 300-400 litrów... co z tego że w lecie uzyski duże skoro połowa z tego to straty i nie potrzebne podgrzewanie latem;) To jeszcze można przeboleć, bo te straty nie kosztują bo to od słońca, ale bufor napędzany grzałkami to już boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 To jeszcze można przeboleć, bo te straty nie kosztują bo to od słońca, ale bufor napędzany grzałkami to już boli całymi dniami chodzą pompka i sterowniki... cała instalacja też nie jest za darmo;) lejesz dużo wody bo niby tanio... ale za wodę trzeba też płacić... ziarnko do ziarnka i wychodzi że te wielkie oszczędności to bardziej na papierze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 No fakt, zapomniałem, ale to syndrom dnia poprzedniego;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.02.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jeśli do 10 to zrób wodną podłogówkę W przyszłości odwdzięczy Ci się bo zamiast ciepłego powietrza i huraganu w domu będziesz pchał ciepłą wodę w podłogę,komfort grzania i użytkowania bez porównania Arturo, już ci pisałem, nie ma zadnych huraganów ... uczepiłeś się tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Arturo, już ci pisałem, nie ma zadnych huraganów ... uczepiłeś się tego ... he he... trzeba by go wysłać do takiego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 he he... trzeba by go wysłać do takiego domu... KiZ Nawiew ciepłego górą = złe mieszanie się z chłodnym w mieszkaniu, czyli duży gradient temperatury sufit-podłoga, nawiew dołem = dobre (gradient 1-2stC). Jaki powinien być przepływ w DGP? Aby rozprowadzić moc kilkunastu kW ciepłym powietrzem o temperaturze do 70stC, przepływ musi być większy niż 500m3/h. Uproszczony wzór jest następujący: Q[m3/s] = P[kW] / (T-20)[stC] Np. dla T w kominku 70stC i mocy 15kW przepływ powinien wynosić 0,3m3/s czyli 1080m3/h. Ponadto, aby przy nawiewie górnym uzyskać mały (2-4stC) gradient temperatury sufit-podłoga, przepływ powinien być rzędu 1000-1500m3/h tj. powinien dawać 3-4-krotną wymianę powietrza w kubaturze domu jednorodzinnego na godzinę. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 powiem tak... kominek z DGP, wydajność turbiny 470m3/h palenie po jednej drypce przez cały dzień, temp. zewnętrzne -15, -20* temperatura wewnątrz domu 23-23,5* na dole i 24-24,5 na poddaszu nawiewy we wszystkich pomieszczeniach, na dole z sufitu a na piętrze z podłogi... jak to się ma do tego co przytoczyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.02.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 ale to oznacza - większy koszt inwestycyjny oraz więcej zajmowanego miejsca. Na razie straciłem przekonanie. Coulignon, jesteś winny Kubaman a może lepiej będzie skontaktować się z Panem Brzęczkowskim, jak z rękawa sypnie dla Ciebie projekt zeroenergetyczny... i będzie po problemie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.02.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 jak czegoś nie ma to się nie zepsuje... po co komplikować kiedy jest OK (no chyba że nie jest... ) Dokladnie - jak po paru godzinach przejrzalem swoje poranne wypociny to stwierdzilem, ze kiepsko bylo ze mna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.02.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 To pokaż mi jakąś fote bufora ocieplonego styropianem. To nie takie łatwe bo to nie jest 6-ścian. Za to łatwo się owija wełną, można dać tyle warstw ile się zmieści w kotłowni. Taką grubą baryłę można delikatnie ścisnąć stretch folią, żeby wełna dokładnie przylegała i to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts