Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bufor nic Ci nie da, bo jak ktoś już tu pisał nawet 1000l to będzie tylko mak 20% tego co daje Ci sam beton w podłodze.

A co do bezwładności przecież bezwładność tworzy beton a nie system ogrzewania.

a ja jestem innego zdania...

w beton o określonej objętości możesz załadować tylko pewną ilość energii bez nadmiernego wzrostu temperatury

resztę taniej energii trzeba załadować do bufora i wykorzystać kiedy jest potrzeba...

podam ci przykład...

mój dom w krytycznych sytuacjach potrzebuje ok.100kwh na utrzymanie zadanej temperatury

ogrzewanie w podłodze ma 10,6 kw mocy więc teoretycznie w ciągu tych 10 godzin taniej taryfy jest w stanie zgromadzić odpowiednią ilość energii...

ale dla utrzymania komfortu cieplnego bez nadmiernego wzrostu temperatury w pomieszczeniach jestem w stanie zmagazynować jakieś 70 kwh, (część z tego jest rozpraszana na bieżąco... ) pozostałe 30kwh muszę używać wykorzystując drogą taryfę, w innym przypadku będę miał gorąco rano i chłodno wieczorem

mając grubsze wylewki i lepsze okna nie było by tematu, ale jest jak jest...

tak więc ładowanie podłogi do określonej temperatury a reszta do bufora na potem ma sens bo tak do końca nie wiesz co uda się tobie wybudować

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja gromadzę 15 kWh przy podgrzaniu płyty o 1K. Maks. wykorzystywałem na dzień 7,5h taniej taryfy z 10h dostępnych.

Ogólnie uważam, że konstrukcja domu (patrz choćby zdolność akumulacji), system ogrzewania, OZC i projekt podłogówki są ściśle powiązane ze sobą. Dobrze jak całość może ogarnąć jeden człowiek.

Edytowane przez budowlany_laik

OZC podaje średnie temperatury zewnętrzne dla poszczególnych miesięcy...u mnie wygląda to następująco (Rybnik)

wrzesień 13,1C

pazdziernik 8,4C

listopad 3,6C

grudzien -0,5C

styczen -2,8C

luty -1,5C

marzec 2,1C

To skąd mu wyszło -4 dla "sezonu zimowego za kilka poprzednich lat w woj.Śląskim". Dokładniejszym wskaźnikiem są "stopniodni".

Tylko chcąc grzać powietrzną PC tylko w II taryfie trzeba brać do wyliczenia wydajności średnią temp. ale panującą w nocy. Ot taka mała różnica:P Średnia dobowa może być brana do strat domu ale nie do pracy sprężarki. No chyba, że ktoś woli jechać w droższej taryfie bo cieplej na dworze i COP lepszy:)

bitter, ciągle myślę czy powinienem wziąć ten z pogodówką. On zmienia temp. zasilania w zależności od temp. zewn., ma krzywe grzania. Tylko jaką podałby temp. zasilania przy -25*C i ostrym słońcu gdy ja cały sezon jadę 30-34*C i sterowanie mam tylko pokojowe? Nie wiem po prostu czy w tak izolowanym domu sprawdziłby się, a ocenić można to tylko W PRAKTYCE. Nie wykluczam, że może byłby to lepszy wybór, ale może być też tak, że pogodówka chrzaniłaby wszystko. Może Kubaman będzie pierwszy?

Ustawię chyba teraz 32*C na zasilaniu i będę obserwował jak to się sprawdzi.

Ja po roku mieszkania w gorzej ocieplonym domu (12 cm styro na ścianach, 10 w podłodze i 25 na skosach) niż chcę mieć teraz (25, 20, 40) i ogrzewaniu piecem gazowym sterowanym pogodowo byłem bardzo zadowolony ze sterowania pogodowego. Fakt, że nie miałem zysku ze słońca bo od południa tylko jedno okno kuchenne.

Podłogówka jest bardzo bezwładna, nie wiem czy sterowanie pokojowe sobie z tym poradzi. Jednak pogodowe w jakiś sposób "przewiduje" temperaturę i ilość ciepła do wpompowania do podłogi. Sterownik pokojowy jak stwierdzi że trzeba wyłączyć ogrzewanie to płyta jeszcze przez pół dnia będzie oddawać ciepło.

Tylko chcąc grzać powietrzną PC tylko w II taryfie trzeba brać do wyliczenia wydajności średnią temp. ale panującą w nocy. Ot taka mała różnica:P Średnia dobowa może być brana do strat domu ale nie do pracy sprężarki. No chyba, że ktoś woli jechać w droższej taryfie bo cieplej na dworze i COP lepszy:)

Z kilku względów ja tak planuję, tj, grzać w I taryfie PC PW , zobaczymy jak to sie sprawdzi.

Podłogówka ma za dużą bezwładność na bawienie się w czasowe regulacje temperatury i to niezależnie czy będzie z kablami czy z rurkami.

Nie dotyczy to zmian temp. na dłuższe okresy .

Np. mamy pomieszczenie w którym chcemy mieć niższą temp. niż w pozostałych przez 1 tydzień.

Szybka zmiana temp. na termostacie ściennym i gotowe .Siłownik robi resztę na belce rozdzielacza .

Gospodarstwo agroturystyczne czy hotelik ma takie potrzeby, niektórzy nawet i w domu jednorodzinnym .

Ale zmiany dobowe lub ustawianie 4 stref czasowych w ciągu domy przerabiałem i mimo że mam strop drewniany o BK na ścianie to akumulacja jastrychu wystarczy aby przesunięcie w czasie powodowało wyczuwalnie niższą temp. podłogi co bardzo mi się nie spodobało .

Powyższe dotyczy domów o niskim zapotrzebowaniu na ciepło !

ja to planuję tak

wprowadzę terror w domu tak jak co niektórzy tu na forum -zużycie wody 100l na dobę

to wtedy w tańszej taryfie będę w ciągu dnia przez 30 min będę grzał cwu a przez resztę 1,5 h dom - może przy małym zapotrzebowaniu na ciepło to jakoś ta średnia temp nie będzie oszukana tak mocno

wiadomo sobota i niedziela nie będzie problemem , prawdopodobnie ciepła posadzka będzie jeszcze w poniedziałek

jeszcze jedno - lepiej wziąść trochę przewymiarowaną pompę żeby czas pracy był krótszy

oczywiście ten wpis może być jedną wielką głupotą:)

ja to planuję tak

wprowadzę terror w domu tak jak co niektórzy tu na forum -zużycie wody 100l na dobę

to wtedy w tańszej taryfie będę w ciągu dnia przez 30 min będę grzał cwu a przez resztę 1,5 h dom - może przy małym zapotrzebowaniu na ciepło to jakoś ta średnia temp nie będzie oszukana tak mocno

wiadomo sobota i niedziela nie będzie problemem , prawdopodobnie ciepła posadzka będzie jeszcze w poniedziałek

jeszcze jedno - lepiej wziąść trochę przewymiarowaną pompę żeby czas pracy był krótszy

oczywiście ten wpis może być jedną wielką głupotą:)

Nie musisz wprowadzac, zadnego terroru, taki dom jak twoj, nie straci przez 7 h wiecej jak 0,5 st przy -20*

no chwila, ale jak w takim razie system decyduje kiedy trzeba dogrzać wodę, a kiedy jeszcze może krążyć w obwodzie?

Myślę o zaworze tródrogowym na powrocie i pompkach, by mielić te wodę w obiegi. Jeśli przyjmę, że w dwóch łazienkach zrobię kable, to i tak zostaje mi 15 obwodów i około 1500 metrów rur. Jedna pompka ma to uciągnąć?

Planuję kupić coś w ten deseń, tylko dostosowane do moich potrzeb (to nie jest reklama !) http://allegro.pl/rozdzielacz-7-pompa-przeplywomierze-zlaczki-bypas-i2075093253.html plus na wybranych obwodach elektrozawory i termostaty pokojowe. Ale tylko na tych zamkniętych, czyli 4 obwody.

Edytowane przez Kubaman

dobra, nie chcę zaśmiecać tu wątku bo to wodna podłogówka. raczej na pewno nie masz racji, bo układ nie pociągnie na pompce kospela, a pogodówka steruje piecem, a nie mieszaniem i podawaniem na pomieszczenia. Postaram się to pociągnąć w innym miejscu. Edytowane przez Kubaman