Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
OK. Mamy 7cm wylewki. Kable grzeją od razu stałą mocą, woda musi mieć ciut więcej czasu. Jednak jak podniesiemy nieco temperaturę cieczy, to powierchnia wylewki może zrobić się ciepła niemal w identycznym czasie. Wszystko zależy od mocy.

No i właśnie,kable są sztywne w tym zakresie a jak mamy obliczoną podłogówkę na zasilanie 28st.C i potrzebną moc 1kW(taką samą jak kable) to jak puścimy 32-35st.C to ta moc nam się zwiększy i automatycznie szybciej ogrzeje nam podłogę niż kable.

Moc podłogówki ma mały związek z mocą kotła(on gwarantuje tylko dostępność mocy),moc podłogówki dobiera się poprzez rozstaw rurek i temp.zasilania.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzizus Arturo co Ty bierzesz ?? 1 KWh przy kablach idzie w podloge tam gdzie kabel lezy OD RAZU !!!, to samo 1 KWh podlogowki nie rozejdzie sie po calej podlodze ot tak od razu, bo musi sobie woda poplynac z jakas temp. zanim doplynie wszedzie i idda cieplo to nieco czasu uplynie i o tym tu mowa. Nikt nie neguje i nie krytykuje zadnego systemu tylko o ten czas reakcji sie rozchodzi, i chyba juz zadlugo bo niektorzy ciagna dyskusje gdzie indziej ...

Pozdrawiam

dokładnie o to mi chodziło pisząc że kable będą grzać bardziej równomiernie (szczególnie na początku); woda w rurkach nie rozprowadza ciepła równomiernie, niezależnie czy zrobimy meandry czy ślimaka... bo na wejsciu mamy np 30 C a na wyjściu/powrocie z dT=10 C, to fizyka.. tam gdzie jest początek pętli będzie dawać więcej ciepła niż na końcu pętli (pisząc bardzo skrótowo), sumarycznie oczywiście moc będzie dawana taka jak trzeba, po podgrzaniu podłogi różnice temp powierzcni pewnie będą małe... jednak kable z uwagi na zasadę działania tej "niedogodności" nie mają (bo w sumie to nie wada)

btw. oba systemy dobrze wyskalowane będą finalnie dawać tyle samo mocy

Ech ...

panowie "wodniacy"...

powiedzcie mi głupiemu dlaczego jakikolwiek piec gazowy, pompa ciepła czy inne ustrojstwo taktuje ?

dlaczego nie jest w stanie cały czas pracować pełną mocą ?

założę sobie kable o mocy 30kw do domku 100m2 i nie będę miał problemu z ustawieniem komfortu ogrzewania tak samo jak dla 5kw dla tego samego domku....

No i właśnie,kable są sztywne w tym zakresie a jak mamy obliczoną podłogówkę na zasilanie 28st.C i potrzebną moc 1kW(taką samą jak kable) to jak puścimy 32-35st.C to ta moc nam się zwiększy i automatycznie szybciej ogrzeje nam podłogę niż kable.

Moc podłogówki ma mały związek z mocą kotła(on gwarantuje tylko dostępność mocy),moc podłogówki dobiera się poprzez rozstaw rurek i temp.zasilania.

moc się zwiększy przez chwilę i dalej piec czy pompa zacznie taktować, więc już nie oddaje z pełną mocą ...

Ile razy na dobę termostat i programator odcina zasilanie od kabli, czy to nie jest "taktowanie"?

u mnie raz po południu i raz do dwóch w nocy zależnie od temp. zewnętrznej...

ale u mnie wyłącza się ogrzewanie dopiero po osiągnięciu temp. zadanej, nie dla tego że za ciepła woda w układzie krąży...

a zadanej jeszcze nie osiągnął ...

wypisujecie o dokładnym wyliczeniu zapotrzebowania dla rurek itp.

co stanie się jak na te misterne wyliczenia położymy grube panele zamiast płytek...

musicie zwiększyć temp. zasilania... ale co z resztą pomieszczeń tam przecież jest wyliczona niższa temperatura...

przy kablach możecie sobie i pierzynę na podłogę położyć i tak dalej będzie grzało z taką samą mocą, zrobi sie tylko znacznie cieplej pod tą pierzyną ....

Oczywiście teraz odezwą się głosy ale TY masz skis w domu :) (przejaskrawienie!) Optymalna wilgotność w domu to 40-60 %. Ja taką mam całą zime mając WG!!!

To oznacza, że prawdopodobnie Twoja "wentylacja" po prostu nie działa albo masz w domu 4 wanny ciepłej wody lub studio fitness ;-) Pomyśl, skoro wilgotność powietrza na dworze przy minus 20 jest prawie (a może nie prawie tylko dokładnie) zerowa i to powietrze niby tą Twoją wentylacją dostaje się do domu, a zużyte wychodzi kanałami WG na zewnątrz to skąd ta wilgotność?

Mogę postawić w wiązku z tym co napisałeś chyba świadomą tezę albo zaduch i niższe rachunki albo świerze powietrze i wyższe rachunki, czy zgadzasz sie z tym?
Tak zgadzam się i to zarówno w przypadku WG i WM, tyle tylko, że w WM możesz wstawić r e k u p e r a t o r, który właśnie jest po to aby te rachunki nie były mocno wyższe.

Nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć. Może tylko tak, że gdybyś ustawił WM z rekuperatorem tak aby w domu mieć wilgotność 50% tak jak masz teraz, to straty na ogrzewaniu spowodowane wentylacją WM będą znacznie niższe niż przy WG, to są konkretne złotówki. Ile tych złotówek to zależy od ceny i wydajności reku. Prawdopodobnie zwróci Ci się to za kilkadziesiąt lat czyli nigdy ale:

1. Nie musisz rozszczelniać okien i nie wieje Ci po plecach

2. Masz ZAWSZE świeże powietrze w sypialni i budzisz się wypoczęty

3. Jak wyjdziesz z WC nie musisz mówić do żony "kochanie nie wchodź tam przez chwilę"

4. Nigdy nie będziesz mieć grzyba na ścianach

5. Wilgotność będziesz mieć jaką chcesz bo reku ma regulację przepływu powietrza, możesz nawet go wyłączyć i nawiewać sobie do domu powietrze oknami skoro do tej pory tak Ci pasowało ;-)

Koszt tych "luksusów" to różnica w koszcie wykonania tej instalacji (u mnie ok 8 tys za materiały bo zrobię ją sam) a koszcie nawiewników w oknach i kanałów murowanych do WG czyli .... 2, 4, 5 tys? Nie wiem ale dla mnie to jak klimatyzacja i wspomaganie w aucie, można nie kupić i pocierpieć. Jak pisał Liwko chyba TV 50 cali też nie trzeba mieć a ludzie kupują.

powiedzcie mi głupiemu dlaczego jakikolwiek piec gazowy, pompa ciepła czy inne ustrojstwo taktuje ?

dlaczego nie jest w stanie cały czas pracować pełną mocą ?

Chyba jasno z przykładem tłumaczyłem, że kocioł elektryczny może pracować pełną mocą?

Proponuję nie wypowiadać się ze 100% pewnością w tematach, których nie znamy z praktyki. Ja o kablach nic nie piszę, bo nie miałem z nimi styczności.

Jacekss - nie masz racji. Równomierne ogrzanie podłogi w podłogówce wodnej zapewnia układ ślimakowy, meandrowy - nie. Proszę sobie spojrzeć na schemat w necie, każdy zrozumie jak krąży tam woda i jakie ma temperatury podłoga w danym miejscu.

Chyba jasno z przykładem tłumaczyłem, że kocioł elektryczny może pracować pełną mocą?

Proponuję nie wypowiadać się ze 100% pewnością w tematach, których nie znamy z praktyki. Ja o kablach nic nie piszę, bo nie miałem z nimi styczności.

jak się ma twoje 6kw kotła do grubości wylewki i izolacji domu ?

dokręć ten twój piecyk do domu np. Liwko i spróbuj zagrzać mu chałupę do tych 22* przy -15 na zewnątrz mając tylko drugą taryfę...

większość domów ma 7-9cm w wylewce i kocioł czy pompę o znacznie większej mocy...

dla przypomnienia ...

cały czas mówimy o efektywnym korzystaniu z taniej taryfy i akumulowaniu na jakiś czas...

Co lepsze, co gorsze - nie wiem czy jest sens dyskutować.

Mnie przekonała możliwość podpięcia innego źródła ciepła (w razie podwyżek prądu np. 30-krotnych). Zawieszam PCi, przez istniejący przepust łączę z DZ i mam wzrost cen tylko 10-krotny.

Mi również nie chce się n-ty raz dyskutować o wyższości jednego nad drugim, ale nie moge juz słuchać o tych waszych wizjach cen en. el. 1zł/2zł/30x większych itd. Ludzie czy wy wiecie o czym piszecie? Przecież takie podwyżki nikomu nie są na rękę nawet sektorowi energetycznemu. Przy takich cenach państwo bankrutuje, i nawet wymiana kotła na PCI nie pomoże. Dlatego rozmawiajmy o ogrzewaniu, a nie o cench 2zł/kWh bo to jest tak samo jak rozmowa o końcu świata w 2012.

Bo w piecu gazowym jest często standartem, np. ja tak mam. Gdybym miał czekać tyle na wodę co wmnich po przyjeździe np. w wczasów to bym szału dostał.

A kto Jej kazał wyłączać? Ja też mam bojler też wyjeżdżamy, ale nigdy do głowy mi to nie przyszło. Nie ważne jaki masz bojler straty w czasie wyjazdu każdy będzie miał takie same.

dokręć ten twój piecyk do domu np. Liwko i spróbuj zagrzać mu chałupę do tych 22* przy -15 na zewnątrz mając tylko drugą taryfę...

większość domów ma 7-9cm w wylewce i kocioł czy pompę o znacznie większej mocy...

U niego trzeba tylko byłoby zawiesić kocioł o większej mocy - w tej samej cenie.

Lobo_M, skoro koszty kabli i wodnej są podobne, to dlaczego nie mieć gratis ew. możliwości zmiany źródła ciepła? Jeśli nie na zwyżkę cen, to może na błędne OZC? Może na błędy wykonawców, którzy z domu 4-litrowego zrobili 7-litrowy?

Edytowane przez budowlany_laik

Ale przy wodnej już latem możemy porozmawiać o chłodzeniu. Tego kable nie potrafią;)

A kto tak robi, to po pierwsze, po drugie jakie macie temp. zasilania w wodnej podłogówce? budowlany_laik 32-35*C, a pompiarze, ludzie w domach 4-6litrowych? Co z tego że możecie podgrzac wode do 50-60*C skoro nikt z Was tego nie robi, ze względów ekonomicznych(kospel)/technologicznych(PCi). Piszecie o czymś czego w praktyce nikt nie stosuje. budowlany laik powiedz ile kWh zuzywa twój piec w pierwszej godzinie pracy, po starcie II taryfy? Wtedy zobaczycie z jaka mocą chodzą piece. Bo moje kable kable pierwszą 1h chodzą praktycznie non stop, a potem sobie "pykają".

U niego trzeba tylko byłoby zawiesić kocioł o większej mocy - w tej samej cenie.

przecież mi nie chodzi o cenę...

spróbuj włączyć piec np. 18kw przy 0* i powiedz kiedy zacznie zmniejszać moc mimo że jeszcze nie jest osiągnięta temp. zadana...

masz odniesienie do swojego domu a to zupełnie inna historia ...

spróbuj włączyć piec np. 18kw przy 0* i powiedz kiedy zacznie zmniejszać moc mimo że jeszcze nie jest osiągnięta temp. zadana...

Widziałeś kiedyś z bliska pracę kotła elektrycznego i odczytywałeś parametry pracy? Temp. zadaną, temp. zasilania, powrotu? Odpowiedz TAK lub NIE.

OK. Mamy 7cm wylewki. Kable grzeją od razu stałą mocą, woda musi mieć ciut więcej czasu. Jednak jak podniesiemy nieco temperaturę cieczy, to powierchnia wylewki może zrobić się ciepła niemal w identycznym czasie. Wszystko zależy od mocy.

Co to jest to ciut więcej i kto tak robi?