Jacekss 21.02.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Chyba jasno z przykładem tłumaczyłem, że kocioł elektryczny może pracować pełną mocą? Proponuję nie wypowiadać się ze 100% pewnością w tematach, których nie znamy z praktyki. Ja o kablach nic nie piszę, bo nie miałem z nimi styczności. Jacekss - nie masz racji. Równomierne ogrzanie podłogi w podłogówce wodnej zapewnia układ ślimakowy, meandrowy - nie. Proszę sobie spojrzeć na schemat w necie, każdy zrozumie jak krąży tam woda i jakie ma temperatury podłoga w danym miejscu. hej, zauważ że w układzie ślimakowym rury z wodą ciepłą i wychłodzoną są ułożone naprzemiennie, siłą rzeczy w obszarach z wodą z powrotu podłoga nie podgrzeje się tak jak w obszarach z wodą zasilającą bo to nierealne; fakt że dużo tu zależy od dT (sam to mierzyłem u siebie). przy kablach nie zachodzi taka sytuacja, kabel grzeje równomiernie na całej długości, więc przy takim samym rozstawie rurek i kabli, kable będą grzać bardziej równomiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Mogłby ktoś przypomnieć jednym zdaniem o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Mogłby ktoś przypomnieć jednym zdaniem o co chodzi ? o prędkość podgrzewania i sterowalność podłogówki wodna kontra elektryczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 To chyba zbyt krótko obserwowałeś pracę takiego kotła... Iść w zaparte i chwalić tylko swoje, to cecha wielu forowiczów. Do czytających, przyszłych inwestorów: kocioł elektryczny może pracować z pełną swoją mocą (wiem to ze swojej praktyki), a tym samym dostarczać potrzebną energię do ogrzania domu. Na tym kończę, bo głową muru nie przebijesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Lobo_M, skoro koszty kabli i wodnej są podobne, to dlaczego nie mieć gratis ew. możliwości zmiany źródła ciepła? Jeśli nie na zwyżkę cen, to może na błędne OZC? Może na błędy wykonawców, którzy z domu 4-litrowego zrobili 7-litrowy? Jesli wy na starcie zakładacie że OZC nie wyjdzie, że ekipa bedzie do bani itd, to ja na waszym miejscu bym się z domu nie ruszał i budowy nie zaczynał. 90% ludzi marnuje pieniądze przez to że robi żeczy na zapas/na wyrost/ w razie czego. Zachęcam do przeczytania książki "Sekret" i stosowania "law of attraction", brzmi banalnie działa idealnie. najwiekszym problemem w tym kraju jest że u nas na pytanie jak leci ludzie w wiekszości odpowiadają "stara bieda" itd. Masakra ja bym tak nie mógł żyć. I ponawiam pytanie ile kWh zuzywa twój piec w 1h pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) To chyba zbyt krótko obserwowałeś pracę takiego kotła... Iść w zaparte i chwalić tylko swoje, to cecha wielu forowiczów. Do czytających, przyszłych inwestorów: kocioł elektryczny może pracować z pełną swoją mocą (wiem to ze swojej praktyki), a tym samym dostarczać potrzebną energię do ogrzania domu. Na tym kończę, bo głową muru nie przebijesz. czy ja chwalę swoje ??? mam siedem lat doświadczenia z kablami... montuję w domach wszelakie instalacje.... bywając w różnych budynkach obserwuję ich działanie... WIEM O CZYM PISZĘ ! dokręć do swojej instalacji piec o mocy 18kw i powiedz jak długo będzie pracował z pełną mocą Edytowane 21 Lutego 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Do czytających, przyszłych inwestorów: kocioł elektryczny może pracować z pełną swoją mocą (wiem to ze swojej praktyki), a tym samym dostarczać potrzebną energię do ogrzania domu. Przez jaki czas od startu II taryfy? i przy jakiej temp zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 hej, zauważ że w układzie ślimakowym rury z wodą ciepłą i wychłodzoną są ułożone naprzemiennie, siłą rzeczy w obszarach z wodą z powrotu podłoga nie podgrzeje się tak jak w obszarach z wodą zasilającą bo to nierealne; fakt że dużo tu zależy od dT (sam to mierzyłem u siebie). Rurki co 15cm, deltaT np. 5K. Zauważ, że jest to deltaT wody zasilającej, a nie temp. posadzki. Ktoś, kto ma pirometr, niech pomierzy temp. posadzki. Nawet gdyby były minimalne różnice (wątpię), to jak to ma się do temp. powietrza? Temat, jak dla mnie, zastępczy i nie wymagający dalszej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Przez jaki czas od startu II taryfy? i przy jakiej temp zasilania? Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty. jasiek71, o kablach możesz pisać, ale o kotle elektrycznym wiesz jeszcze zbyt mało by wygłaszać takie opinie jak na ostatnich stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty. jasiek71, o kablach możesz pisać, ale o kotle elektrycznym wiesz jeszcze zbyt mało by wygłaszać takie opinie jak na ostatnich stronach. a to potwierdzam, może pracować pełną mocą w czasie nocy.. jak ma 6 kW to na godz zużyje 6 kWh, jak 10kW to 10kWh - rachunek prosty btw. mam u siebie Kospela 8kW, dT wody = 8C, żeby mieć mniej musiałbym przełączyć na III bieg pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty. jasiek71, o kablach możesz pisać, ale o kotle elektrycznym wiesz jeszcze zbyt mało by wygłaszać takie opinie jak na ostatnich stronach. masz swój 6kw dla domu z ogromną akumulacją więc jest OK. ale zupełnie inaczej działa kocioł o znacznie większej mocy w domu z mniejszą akumulacją... to że u ciebie tak działa to wcale nie znaczy że tak jest w każdym przypadku... ile widziałeś instalacji CO i ile z nich obserwowałeś jak działają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 a to potwierdzam, może pracować pełną mocą w czasie nocy.. jak ma 6 kW to na godz zużyje 6 kWh, jak 10kW to 10kWh - rachunek prosty btw. mam u siebie Kospela 8kW [...] jasiek71, masz tu drugi przykład z życia potwierdzający to, o czym pisałem. Jacekss, próbowałeś wrzucić pompkę na III bieg? Mniejsza deltaT to bardziej równomierne nagrzewanie posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jasiek71, masz tu drugi przykład z życia potwierdzający to, o czym pisałem. ten przykład nic nie mówi... dokręć 18 kw to wtedy zrozumiesz o czym piszę i wrócimy do zagadnienia które toczy się od kilku stron.... kable to tylko podobny system grzewczy... podobny tylko dla tego że jest w podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jasiek71, masz tu drugi przykład z życia potwierdzający to, o czym pisałem. Jacekss, próbowałeś wrzucić pompkę na III bieg? Mniejsza deltaT to bardziej równomierne nagrzewanie posadzki. no jeszcze nie.. troche mi szkoda bo standardowo siedzi w Kospelu mało energooszczędna pompa, na III biegu pobiera prawie 100W ?!!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 no jeszcze nie.. troche mi szkoda bo standardowo siedzi w Kospelu mało energooszczędna pompa, na III biegu pobiera prawie 100W ?!!? a co niby dzieje się z tymi 100w ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 a co niby dzieje się z tymi 100w ?? rozprasza się w postaci ciepła w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty. Nie pytam ile może, pytam ile pracuje przy temp zasilania 32*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Czyli Jacekss potwierdził, że kocioł może pracować całą noc z pełną mocą. Bo moje kable kable pierwszą 1h chodzą praktycznie non stop, a potem sobie "pykają". Zastanawiające porównanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zastanawiające porównanie... źle ustawiony sterownik;) za wcześnie włącza grzanie temp. docelowej, nadmierna moc w kablach powoduje przegrzanie podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 A kto tak robi Chociażby HenoK;). każdy kto ma podłogówkę wodną może tak robić. Jedni będą musieli ponieść dodatkową inwestycję, inni nie, ale każdy może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts