Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba jasno z przykładem tłumaczyłem, że kocioł elektryczny może pracować pełną mocą?

Proponuję nie wypowiadać się ze 100% pewnością w tematach, których nie znamy z praktyki. Ja o kablach nic nie piszę, bo nie miałem z nimi styczności.

Jacekss - nie masz racji. Równomierne ogrzanie podłogi w podłogówce wodnej zapewnia układ ślimakowy, meandrowy - nie. Proszę sobie spojrzeć na schemat w necie, każdy zrozumie jak krąży tam woda i jakie ma temperatury podłoga w danym miejscu.

hej, zauważ że w układzie ślimakowym rury z wodą ciepłą i wychłodzoną są ułożone naprzemiennie, siłą rzeczy w obszarach z wodą z powrotu podłoga nie podgrzeje się tak jak w obszarach z wodą zasilającą bo to nierealne; fakt że dużo tu zależy od dT (sam to mierzyłem u siebie). przy kablach nie zachodzi taka sytuacja, kabel grzeje równomiernie na całej długości, więc przy takim samym rozstawie rurek i kabli, kable będą grzać bardziej równomiernie

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To chyba zbyt krótko obserwowałeś pracę takiego kotła... Iść w zaparte i chwalić tylko swoje, to cecha wielu forowiczów.

Do czytających, przyszłych inwestorów: kocioł elektryczny może pracować z pełną swoją mocą (wiem to ze swojej praktyki), a tym samym dostarczać potrzebną energię do ogrzania domu.

Na tym kończę, bo głową muru nie przebijesz.

Lobo_M, skoro koszty kabli i wodnej są podobne, to dlaczego nie mieć gratis ew. możliwości zmiany źródła ciepła? Jeśli nie na zwyżkę cen, to może na błędne OZC? Może na błędy wykonawców, którzy z domu 4-litrowego zrobili 7-litrowy?

Jesli wy na starcie zakładacie że OZC nie wyjdzie, że ekipa bedzie do bani itd, to ja na waszym miejscu bym się z domu nie ruszał i budowy nie zaczynał. 90% ludzi marnuje pieniądze przez to że robi żeczy na zapas/na wyrost/ w razie czego. Zachęcam do przeczytania książki "Sekret" i stosowania "law of attraction", brzmi banalnie działa idealnie. najwiekszym problemem w tym kraju jest że u nas na pytanie jak leci ludzie w wiekszości odpowiadają "stara bieda" itd. Masakra ja bym tak nie mógł żyć.

I ponawiam pytanie ile kWh zuzywa twój piec w 1h pracy?

To chyba zbyt krótko obserwowałeś pracę takiego kotła... Iść w zaparte i chwalić tylko swoje, to cecha wielu forowiczów.

Do czytających, przyszłych inwestorów: kocioł elektryczny może pracować z pełną swoją mocą (wiem to ze swojej praktyki), a tym samym dostarczać potrzebną energię do ogrzania domu.

Na tym kończę, bo głową muru nie przebijesz.

czy ja chwalę swoje ???

mam siedem lat doświadczenia z kablami...

montuję w domach wszelakie instalacje....

bywając w różnych budynkach obserwuję ich działanie...

WIEM O CZYM PISZĘ !

dokręć do swojej instalacji piec o mocy 18kw i powiedz jak długo będzie pracował z pełną mocą

Edytowane przez jasiek71

Przez jaki czas od startu II taryfy? i przy jakiej temp zasilania?

hej, zauważ że w układzie ślimakowym rury z wodą ciepłą i wychłodzoną są ułożone naprzemiennie, siłą rzeczy w obszarach z wodą z powrotu podłoga nie podgrzeje się tak jak w obszarach z wodą zasilającą bo to nierealne; fakt że dużo tu zależy od dT (sam to mierzyłem u siebie).

Rurki co 15cm, deltaT np. 5K. Zauważ, że jest to deltaT wody zasilającej, a nie temp. posadzki. Ktoś, kto ma pirometr, niech pomierzy temp. posadzki. Nawet gdyby były minimalne różnice (wątpię), to jak to ma się do temp. powietrza? Temat, jak dla mnie, zastępczy i nie wymagający dalszej dyskusji.

Przez jaki czas od startu II taryfy? i przy jakiej temp zasilania?

Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty.

jasiek71, o kablach możesz pisać, ale o kotle elektrycznym wiesz jeszcze zbyt mało by wygłaszać takie opinie jak na ostatnich stronach.

Tłumaczyłem to wcześniej. Może pracować całą II taryfę z pełną mocą, zależy to od temp. zasilania i temp. płyty.

jasiek71, o kablach możesz pisać, ale o kotle elektrycznym wiesz jeszcze zbyt mało by wygłaszać takie opinie jak na ostatnich stronach.

a to potwierdzam, może pracować pełną mocą w czasie nocy.. jak ma 6 kW to na godz zużyje 6 kWh, jak 10kW to 10kWh - rachunek prosty

btw. mam u siebie Kospela 8kW, dT wody = 8C, żeby mieć mniej musiałbym przełączyć na III bieg pompkę

masz swój 6kw dla domu z ogromną akumulacją więc jest OK.

ale zupełnie inaczej działa kocioł o znacznie większej mocy w domu z mniejszą akumulacją...

to że u ciebie tak działa to wcale nie znaczy że tak jest w każdym przypadku...

ile widziałeś instalacji CO i ile z nich obserwowałeś jak działają ?

a to potwierdzam, może pracować pełną mocą w czasie nocy.. jak ma 6 kW to na godz zużyje 6 kWh, jak 10kW to 10kWh - rachunek prosty

btw. mam u siebie Kospela 8kW [...]

jasiek71, masz tu drugi przykład z życia potwierdzający to, o czym pisałem.

Jacekss, próbowałeś wrzucić pompkę na III bieg? Mniejsza deltaT to bardziej równomierne nagrzewanie posadzki.

ten przykład nic nie mówi...

dokręć 18 kw to wtedy zrozumiesz o czym piszę i wrócimy do zagadnienia które toczy się od kilku stron....

kable to tylko podobny system grzewczy...

podobny tylko dla tego że jest w podłodze...

Jacekss, próbowałeś wrzucić pompkę na III bieg? Mniejsza deltaT to bardziej równomierne nagrzewanie posadzki.

no jeszcze nie.. troche mi szkoda bo standardowo siedzi w Kospelu mało energooszczędna pompa, na III biegu pobiera prawie 100W ?!!?