Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli Jacekss potwierdził, że kocioł może pracować całą noc z pełną mocą.

Zastanawiające porównanie...

dodam jeszcze że potrafi grzać nonstop, zależnie od warunków zewn (mam czujkę temp zewn) i ustawienia krzywej grzewczej

poza tym, narazie wygrzewam chate, jeszcze tam nie mieszkam.. po zużyciu widze ile godzin pracował piec więc to sprawdzone empirycznie ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po drugie jakie macie temp. zasilania w wodnej podłogówce? budowlany_laik 32-35*C, a pompiarze, ludzie w domach 4-6litrowych? Co z tego że możecie podgrzac wode do 50-60*C skoro nikt z Was tego nie robi, ze względów ekonomicznych(kospel)/technologicznych(PCi). Piszecie o czymś czego w praktyce nikt nie stosuje. budowlany laik powiedz ile kWh zuzywa twój piec w pierwszej godzinie pracy, po starcie II taryfy? Wtedy zobaczycie z jaka mocą chodzą piece. Bo moje kable kable pierwszą 1h chodzą praktycznie non stop, a potem sobie "pykają".

Od 30 do 35. Mogę podnieść temperaturę zasilania pogarszając COP, tylko po co? Idealnie jest jak temperatura zadana zostanie osiągnięta przed końcem taniej taryfy, jeżeli wyjedzie nawet na drogą to COP mi to zrekompensuje z nawiązką. Ci co grzeją gazem czy innymi paliwami nie mają nawet takiego problemu. Jeżeli chciałbym grzać czystym prądem to kupił bym kocioł większej mocy i też po problemie.

dodam jeszcze że potrafi grzać nonstop, zależnie od warunków zewn (mam czujkę temp zewn) i ustawienia krzywej grzewczej

poza tym, narazie wygrzewam chate, jeszcze tam nie mieszkam.. po zużyciu widze ile godzin pracował piec więc to sprawdzone empirycznie ;)

więc to nie jest miarodajne ...

jak będziesz miał ustaloną temperaturę w domu to w tedy porozmawiamy....

opiszesz nam pięknie jak zachowuje się piec przy +5 a jak przy -15*

Czy tu czasem nie biega o to, ze kociol elektryczny grzejac wode w obieg z zadana temperatura potrzebuje uzywac konretnej ilosci KWh ??

Czy to nie oznacza, ze dla odpowiednio szybkiego obiegu zeby zapewnic dogrzewanie czynnika do danej temperatury trzeba miec wieksza moc ??

Czy to nie znaczy, ze np zadanie 50 stopni w 2 km kabla zuzyje (tu strzelam) 18 KW a zadanie 25 stopni 3 KW ?? Czy wtedy kociol pomimo, iz ma moc nominalna killkukrotnie wyzsza i tak uzywa tylko iles procent bo wiecej w danej chwili nie ma na co uzyc ??

Pozdrawiam

Czy tu czasem nie biega o to, ze kociol elektryczny grzejac wode w obieg z zadana temperatura potrzebuje uzywac konretnej ilosci KWh ??

Czy to nie oznacza, ze dla odpowiednio szybkiego obiegu zeby zapewnic dogrzewanie czynnika do danej temperatury trzeba miec wieksza moc ??

Czy to nie znaczy, ze np zadanie 50 stopni w 2 km kabla zuzyje (tu strzelam) 18 KW a zadanie 25 stopni 3 KW ?? Czy wtedy kociol pomimo, iz ma moc nominalna killkukrotnie wyzsza i tak uzywa tylko iles procent bo wiecej w danej chwili nie ma na co uzyc ??

Pozdrawiam

dokładnie o to ;)

Jeśli zadasz np. na zasilaniu 30*C, to po osiągnięciu tej temp. (np. po 60 s) kocioł wyłączy grzałki. Temp. spada, spada, np. do 28*C, grzałki się załączają stopniowo (od 1 do np. 6kW), temp. jeszcze spada, po czym rośnie znów do 30*C. I tak w kółko. Średnia moc oddana będzie wtedy niższa niż 6kW, np. 4kW.

Jeśli zadasz na zasilaniu 32*C, to kocioł będzie pracował z pełna mocą 6kW aż osiągnie te 32*C. Może to trwać 30 min., 2h albo całą noc. Zależy to od temp. płyty i powrotu.

U mnie maks. obciążenie cieplne to 2,5kW przy -16*C - kocioł 6kW wystarczy zatem do pracy tylko w taniej taryfie przy największych mrozach.

Edytowane przez budowlany_laik

Jeśli zadasz np. na zasilaniu 30*C, to po osiągnięciu tej temp. (np. po 60 s) kocioł wyłączy grzałki. Temp. spada, spada, np. do 28*C, grzałki się załączają stopniowo (od 1 do np. 6kW), temp. jeszcze spada, po czym rośnie znów do 30*C. I tak w kółko. Średnia moc oddana będzie wtedy niższa niż 6kW, np. 4kW.

Jeśli zadasz na zasilaniu 32*C, to kocioł będzie pracował z pełna mocą 6kW aż osiągnie te 32*C. Może to trwać 30 min., 2h albo całą noc. Zależy to od temp. płyty i powrotu.

ja właśnie o tym...

w kablach jest inaczej...

jeżeli jakiś obwód ma 2kw to będzie tyle pakował w podłogę aż uzyska temp. nastawioną , możesz izolować tą podłogę a i tak wpakuje te 2kw ...

Jasiek71 wczesniej juz zauwazyles, ze jesli dom ma duze zapotrzebowanie (pomijam, ze wtedy grzanie kablami pewnie sie nie oplaci :p ), kablami moge cala ich moc (20, 30 KW obojetnie) dostarczyc od reki, natomiast przy wodnej podlogowce decyduje o tym moc potrzebna do podgrzania czynnika (wody) a by jego temp dala nam temp poweitrza jakiej oczekujemy. Dlatego kablami mozna to zrobic bez problemu, przy podlogowce trzeba dobrze zaprojektowac caly system, po czasie X oba dadza ten sam efekt, gorzej, jesli X > czas taniej taryfy :)

Pozdrawiam

Jasiek71 wczesniej juz zauwazyles, ze jesli dom ma duze zapotrzebowanie (pomijam, ze wtedy grzanie kablami pewnie sie nie oplaci :p ), kablami moge cala ich moc (20, 30 KW obojetnie) dostarczyc od reki, natomiast przy wodnej podlogowce decyduje o tym moc potrzebna do podgrzania czynnika (wody) a by jego temp dala nam temp poweitrza jakiej oczekujemy. Dlatego kablami mozna to zrobic bez problemu, przy podlogowce trzeba dobrze zaprojektowac caly system, po czasie X oba dadza ten sam efekt, gorzej, jesli X > czas taniej taryfy :)

Pozdrawiam

dokładnie wiesz o co biega ...;)

U mnie maks. obciążenie cieplne to 2,5kW przy -16*C - kocioł 6kW wystarczy zatem do pracy tylko w taniej taryfie przy największych mrozach.

dokładnie to tak działa jak piszesz

u mnie obciążenie cieplne 3,8 kW przy -20 C

kablami moge cala ich moc (20, 30 KW obojetnie) dostarczyc od reki, natomiast przy wodnej podlogowce decyduje o tym moc potrzebna do podgrzania czynnika (wody) a by jego temp dala nam temp poweitrza jakiej oczekujemy. Dlatego kablami mozna to zrobic bez problemu, przy podlogowce trzeba dobrze zaprojektowac caly system, po czasie X oba dadza ten sam efekt, gorzej, jesli X > czas taniej taryfy :)

X > czasu taniej taryfy -> to zacznie mieć znaczenie, gdy tania taryfa przestanie mieć sztywno okreslone godziny i bedzie sterowana sygnałem z elektrowni do licznika (pewnie za x lat a może szybciej); wtedy takie "rwane" ładowanie w przypadku PC/pieca elektrycznego i akumulacji w wylewce może być trudne do wysterowania...

Pozdrawiam

ehh.. w stanie ustalonym (stałe dT), oba systemy dają tę samą moc, różnica tylko w sposobie dystrybucji i równomierności w dostarczaniu ciepła

moc pieca określa tylko to o ile może podgrzać wodę (dT) przy ustawionym przepływie

Ale my tu o tej rownomiernosci od nastu stron !!!!!

Ja swoje zrozumialem. Pozostalym dziekuje za dyskusje i nadmienie, ze ten argument (mozilwosc przekazania maks. mocy pobranej na grzanie do ilosci energii cieplnej w tym czasie dostarczonej) nawet dla mnie nie jest krytyczny przy wyborze systemu, nadal jestem zwolennikiem jak najlepszego izolowania domu, zeby moc grzac swieczkami/suszarka/sloncem :) a na ten krytyczny miesiac, 2 warto jest tak czy inaczej mocno sie zastanowic ile jest sens w to srodkow ladowac.

Pozdrawiam

A gdzie ja to napisałem??? Jeżeli w ciągu roku 10% wyjdzie mi w drogą taryfę to i tak średnio za kWh zapłacę 1/3 tego co ty:P

tak, ale jesli w ciagu roku grzalki beda musialy pochodzic pare dni, to mozesz zaplacic nawet wiecej niz Jasiek :p

Edit, przy tak krotkich mrozach jesli by tak bylo pare lat to jaki bedzie czas zwrotu kosztow poniesionych na pompe ??

Pozdrawiam

A gdzie ja to napisałem??? Jeżeli w ciągu roku 10% wyjdzie mi w drogą taryfę to i tak średnio za kWh zapłacę 1/3 tego co ty:P

no chyba logiczne że albo masz dość chłodno wieczorami albo trochę jedziesz w drogiej jak są mrozy ...

właśnie zaczynam powoli projektować nowy dom...

kto będzie miał taniej to się okaże ...

na pewno nie będzie PC ;)

tak, ale jesli w ciagu roku grzalki beda musialy pochodzic pare dni, to mozesz zaplacic nawet wiecej niz Jasiek :p

Edit, przy tak krotkich mrozach jesli by tak bylo pare lat to jaki bedzie czas zwrotu kosztow poniesionych na pompe ??

Pozdrawiam

O jakich grzałkach piszesz?

O jakich mrozach piszesz? Chyba przyznasz mi rację, że te dwie poprzednie zimy były mocno niestandardowe a rachunki dostawałem z uśmiechem na ustach:P:)

no chyba logiczne że albo masz dość chłodno wieczorami albo trochę jedziesz w drogiej jak są mrozy ...

właśnie zaczynam powoli projektować nowy dom...

kto będzie miał taniej to się okaże ...

na pewno nie będzie PC ;)

No to zbudować musisz lepiej niż j-j, bo rachunki mamy podobne:P