jasiek71 21.02.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Bo masz klapki na oczach i nic przez nie nie widzisz czy ja musze mieć pompę ? może dla mnie jest ważniejszy komfort użytkowania niż te 1-1,5 k oszczędności rocznie może mnie po prostu nie jara chodząca całymi nocami "lodówka" w pomieszczeniu gospodarczym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 czy ja musze mieć pompę ? może dla mnie jest ważniejszy komfort użytkowania niż te 1-1,5 k oszczędności rocznie może mnie po prostu nie jara chodząca całymi nocami "lodówka" w pomieszczeniu gospodarczym ... Hm. A w ktorym miejscu ja napisalem o pompie? W ktorym miejscu wogole dyskusja przeszla na PC? Bo nie zauwazylem Czy moze celowo zmieniasz temat bo popelniles babola i chcesz szybko go zatuszowac ? Przeciez dyskutujemy o kable VS podlogowka wodna pedzona kotlem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Hm. A w ktorym miejscu ja napisalem o pompie? W ktorym miejscu wogole dyskusja przeszla na PC? Bo nie zauwazylem Czy moze celowo zmieniasz temat bo popelniles babola i chcesz szybko go zatuszowac ? Przeciez dyskutujemy o kable VS podlogowka wodna pedzona kotlem elektrycznym. pompa, kociołek działa tak samo ... wskoczyli pompiarze to zeszło na pompę... poczytaj sobie te ostatnie kilka czy kilkanaście stron wyciągnij wnioski ... po co to wałkujesz od początku ? jakoś nie widzę żeby ktoś kto założył kable miał z nimi problemy... tak samo jest w wątku o legalett... czy pompiarze muszą się wszędzie dowartościować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 pompa, kociołek działa tak samo ... wskoczyli pompiarze to zeszło na pompę... poczytaj sobie te ostatnie kilka czy kilkanaście stron wyciągnij wnioski ... po co to wałkujesz od początku ? jakoś nie widzę żeby ktoś kto założył kable miał z nimi problemy... tak samo jest w wątku o legalett... czy pompiarze muszą się wszędzie dowartościować ??? To Ty poruszyles temat PC - ja o niej wogole nie wspomnialem, skad wogole pomysl ze pisze o PC? Nawet w stopce nie mam slowa o pompie Jestes przewrazliwiony deko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ejże kolego jasiek, jak pamiętam to sam zacząłeś temat, a teraz nie umiesz się przyznać do błędu. Smutne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 ?????????????? NIe rozummie - prosilabym rozwinac?? rozwijam - to był żart, choć jak wiadomo najlepsze żarty mają w sobie coś z prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 może przetnę tę dyskusję - czy kocioł elektryczny do wodnej podłogówki powinien mieć zapas mocy, czy należy go dobrać wedle obciążenia projektowego? Jeśli zapas - to jak duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Liwko, o jaki blad Ci chodzi ?? Czarno na bialym zostala opisana roznica miedzy wodna podlogowka a kablami, ktora w zaden sposob nie neguje zadnego z tych systemow !!! Czy wy nie mozecie zrozumiec, ze CO projektuje sie optymalnie pod dany projekt domu ?? Jaska kable czy Twoja pompa to rozwiazania swiadomie dobrane do projektu. Ciagle tylko zastanawiajace jest, dlaczego to Ci podobno "zawistni" kablarze nie lataja po watkach negujac istnienie pomp i innych kotlow, tylko to inni tu zagladaja i usiluja przekonac, ze kablarz na pewno ma gorzej. Szanujcie posty kolegow, bo wielu daje tu praktyczne informacje, ktorych gdzie indziej ze swieca szukac, czesc z nich to nawet do gazet trafia i bohaterowie staja sie celebrities Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ejże kolego jasiek, jak pamiętam to sam zacząłeś temat, a teraz nie umiesz się przyznać do błędu. Smutne. jakiego błędu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 może przetnę tę dyskusję - czy kocioł elektryczny do wodnej podłogówki powinien mieć zapas mocy, czy należy go dobrać wedle obciążenia projektowego? Jeśli zapas - to jak duży? u siebie mam nieco ponad 2x większy niż moc wymagana przy -20C, tak coby chodzi w zasadzie tylko w 2 taryfie ale jak ma sie większe przyłącze z energetyki to można kupic większy, ceny pomiędzy np 8kW a 12kW prawie się nie różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Kubaman, u mnie obciążenie maksymalne przy -16*C to 2,5kW, kocioł 6kW, tak by zmieścić się w 100% w taniej taryfie.Kocioł o większej mocy kosztuje tyle samo (od 4 do 24kW cena stała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 tylko to inni tu zagladaja i usiluja przekonac, ze kablarz na pewno ma gorzej. Nikt tu ze zrozumieniem chyba nie czyta albo odnosisz sie nie do mojego postu Ja napisalem wyraznie ze nie ma zadnej roznicy w dzialaniu kabli VS podlogowki wodnej - obie sa w stanie oddac w podlogi tyle mocy ile maja zainstalowane (czy to w kablach czy w podlogowce). Do Jasiek i Ty usilujecie wmowic, ze kablarze maja lepiej od wodniakow - juz nawet pradowcy z pradowcami sie zra, he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jakiego błędu ???? Że kWh dostarczona kablami to węgiel kamienny, a kWh wodą to kamień węgielny:D kWh to kWh, jeżeli nawet dostarczenie wodą trwa nieco dłużej, to wystarczy lekko zwiększyć jej moc by przy 7cm wylewki poczuć identyczny efekt w identycznym czasie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jakiego błędu ???? Tego: ja właśnie o tym... w kablach jest inaczej... jeżeli jakiś obwód ma 2kw to będzie tyle pakował w podłogę aż uzyska temp. nastawioną , możesz izolować tą podłogę a i tak wpakuje te 2kw ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!&p=5216181&viewfull=1#post5216181 Tu sie mylisz - podlogowka wodna pedzona przez kociol elektryczny tez wpakuje w podlogi tyle mocy ile ma kociol, mozesz ja tez zaizolowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Nikt tu ze zrozumieniem chyba nie czyta albo odnosisz sie nie do mojego postu Ja napisalem wyraznie ze nie ma zadnej roznicy w dzialaniu kabli VS podlogowki wodnej - obie sa w stanie oddac w podlogi tyle mocy ile maja zainstalowane (czy to w kablach czy w podlogowce). Do Jasiek i Ty usilujecie wmowic, ze kablarze maja lepiej od wodniakow - juz nawet pradowcy z pradowcami sie zra, he he Pisalem ogolnie do tego, co tu sie czyta. A ja to jak juz przyszly pradowiec, w obecnym domu grzeje gazem wodna podlogowke Siedemnasty raz napisze, ze chodzilo o kontretna ceche systemu, ktora nie ma wiekszego wplywu za czy przeciw, a Ty to wmawianiem nazywasz, a pisales, ze czytasz ze zrozumieniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Nikt tu ze zrozumieniem chyba nie czyta albo odnosisz sie nie do mojego postu Ja napisalem wyraznie ze nie ma zadnej roznicy w dzialaniu kabli VS podlogowki wodnej - obie sa w stanie oddac w podlogi tyle mocy ile maja zainstalowane (czy to w kablach czy w podlogowce). Do Jasiek i Ty usilujecie wmowic, ze kablarze maja lepiej od wodniakow - juz nawet pradowcy z pradowcami sie zra, he he cały czas rozchodzi się o szybkość reakcji układu i wykorzystanie jego potencjału ... czego ty nie rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!&p=5216181&viewfull=1#post5216181 Tu sie mylisz - podlogowka wodna pedzona przez kociol elektryczny tez wpakuje w podlogi tyle mocy ile ma kociol, mozesz ja tez zaizolowac. co zagotujesz układ ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 cały czas rozchodzi się o szybkość reakcji układu i wykorzystanie jego potencjału ... czego ty nie rozumiesz ? Szybkosc reakcji bedzie dokladnie taka sama. Jezeli kable dzialaja z moca 12kW to czemu mialyby reagowac i szybciej oddawac cieplo nic podlogowka wodna pedzona kotlem 12kW ? Napiszesz, ze Ty kabli masz 20kW, to ja napisze ze nie jest zadnym problemem zainstalowanie piecyka 20kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Szybkosc reakcji bedzie dokladnie taka sama. Jezeli kable dzialaja z moca 12kW to czemu mialyby reagowac i szybciej oddawac cieplo nic podlogowka wodna pedzona kotlem 12kW ? Napiszesz, ze Ty kabli masz 20kW, to ja napisze ze nie jest zadnym problemem zainstalowanie piecyka 20kW. To teraz napisz, jak przeniesiesz te 20 KW w krotkim czasie na podloge, puscisz wode z temp 300 stopni ?? Pozdrawiam i polecam ostatnie 2 strony, wszystko tlumacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 co zagotujesz układ ?????????? Ha, ha. Sprobuj wpuscic kiedys w podlogi wode 90stC i zobacz jaka bedzie temperatura na powrocie. Sprobuj zagotowac w podlogowce wode to bedziesz mistrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts