miloszenko 21.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ha, ha. Sprobuj wpuscic kiedys w podlogi wode 90stC i zobacz jaka bedzie temperatura na powrocie. Sprobuj zagotowac w podlogowce wode to bedziesz mistrzem No to mistrzu podaj jak przeniesc energie w wodzie w ilosci 20 KW w dowolnym przedziale czasowym ?? Bo ze kociol ma moc 20 KW to jeszcze nic nie znaczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ha, ha. Sprobuj wpuscic kiedys w podlogi wode 90stC i zobacz jaka bedzie temperatura na powrocie. Sprobuj zagotowac w podlogowce wode to bedziesz mistrzem No tak, ale kablami można od razu 300* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 To teraz napisz, jak przeniesiesz te 20 KW w krotkim czasie na podloge, puscisz wode z temp 300 stopni ?? Pozdrawiam i polecam ostatnie 2 strony, wszystko tlumacza. Uzytkowalem kospelka 12kW przez dwa lata i cholera przy -20st na zewnatrz, maksimum jakie mi sie udalo uzyskac na podlogi po parunastu godzinach dzialania to 45stC Co to jest 20kW dla 300m2 podlogowki ? Nie ma najmniejszego problemu zeby to rozproszyc. Nie ma zadnego problemu zeby uzyskac 80W/m2 z podlogowki wodnej przy NORMALNYCH temperaturach (podloga ponizej 30stC, woda grzewcza ok 35stC). Dla moich 300m2 potrzebowalbym 24kW. Przy temperaturze zasilania 90stC moglbym przeniesc moc rzedu 3 x wieksza czyli 70-80kW, a i tak woda jeszcze by sie nie gotowala. O jakich 300stC Ty chopie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 No to mistrzu podaj jak przeniesc energie w wodzie w ilosci 20 KW w dowolnym przedziale czasowym ?? Bo ze kociol ma moc 20 KW to jeszcze nic nie znaczy. Jak w dowolnym przedziale czasowym? Moc 20kW = 20kW/h, tak sie oznacza moc kolego. Twoje kable mocy 20kW potrafia przeslac 20kW w pol godziny? To jakas nowa technologia NASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Uzytkowalem kospelka 12kW przez dwa lata i cholera przy -20st na zewnatrz, maksimum jakie mi sie udalo uzyskac na podlogi po parunastu godzinach dzialania to 45stC Co to jest 20kW dla 300m2 podlogowki ? Nie ma najmniejszego problemu zeby to rozproszyc. Nie ma zadnego problemu zeby uzyskac 80W/m2 z podlogowki wodnej przy NORMALNYCH temperaturach (podloga ponizej 30stC, woda grzewcza ok 35stC). Dla moich 300m2 potrzebowalbym 24kW. Przy temperaturze zasilania 90stC moglbym przeniesc moc rzedu 3 x wieksza czyli 70-80kW, a i tak woda jeszcze by sie nie gotowala. O jakich 300stC Ty chopie piszesz? Pisze chopie co by jakos zobrazowac o czym mowa. Dalej nie rozumiesz o co chodzi. Dla kabli masz ograniczenie w postaci mocy przylaczeniowej, dla podlogowki (to tez) masz jeszcze ograniczenie takie, iz wykorzystujesz medium - wode. Woda wplywa w rurki z predkoscia x i temp y, na to potrzeba czasu !!!!, kable grzeja z moca maksymalna od razu i wszedzie rowno zgadza sie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ha, ha. Sprobuj wpuscic kiedys w podlogi wode 90stC i zobacz jaka bedzie temperatura na powrocie. Sprobuj zagotowac w podlogowce wode to bedziesz mistrzem zasilasz układ wodą o temp. 35*, zaizolujesz podłogę grubą wykładziną , na powrocie po jakimś czasie będziesz miał taką samą temp. jak na zasilaniu... ile mocy przekazujesz do tej podłogi ? przy kablach będzie dotąd rosła tempo. aż zagrzeje pomieszczenie ... materac leżący na podłodze jej nie przeszkadza, zrobi się pod nim gorąco a on cały ciepły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.02.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jak w dowolnym przedziale czasowym? Moc 20kW = 20kW/h, tak sie oznacza moc kolego. Twoje kable mocy 20kW potrafia przeslac 20kW w pol godziny? To jakas nowa technologia NASA Moj drogi: 20 KW tojest moc znamionowa Twojego kotla. Powiedz mi moj drogi, ile KWh energii cieplnej moze maksymalnie dostarczyc ten kociol w ciagu godziny pracy?? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Kubaman, u mnie obciążenie maksymalne przy -16*C to 2,5kW, kocioł 6kW, tak by zmieścić się w 100% w taniej taryfie. Kocioł o większej mocy kosztuje tyle samo (od 4 do 24kW cena stała). wiem, tylko moc trzeba przyłączyć, a to już kosztuje. Myślałem o kotle 15kW, a mam obliczeniowo 11,5 tysiąca kWh (normowo) oraz 7500 kWh przy 0,5 wymiany. Powinno starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Kubaman, jakie masz maksymalne obciążenie cieplne? asolt na 100% policzył to w OZC. miloszenko, kocioł o mocy 20 kW w ciągu 1h dostarczy 20 kWh. Na 100%. Mam podlicznik, obserwuję pracę kotła, więc wiem o czym piszę. Edytowane 21 Lutego 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jasne, kurde walnąłem głupotę 6,5 kW dla normowego, 4,5 dla 0,5 wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Jeśli wierzysz, że wybudujesz zgodnie z OZC, to celuj w 15 albo 18kW. Aha, dla 0,5 wymiany to starczyłby 12kW. Ale to już musisz sam stwierdzić jak będziesz wentylować Ja lecę w zasadzie na 0,3 wymiany. Liczyliście z asolt'em czy grubość wylewki zmagazynuje bez większych wahań temperatury energię na drogą taryfę? Przy podgrzaniu 1m3 betonu o 1K magazynujesz 0,7kWh. Edytowane 21 Lutego 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.02.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Że kWh dostarczona kablami to węgiel kamienny, a kWh wodą to kamień węgielny:D kWh to kWh, jeżeli nawet dostarczenie wodą trwa nieco dłużej, to wystarczy lekko zwiększyć jej moc by przy 7cm wylewki poczuć identyczny efekt w identycznym czasie;) A w uzytkowaniu domu ten "identyczny" czas nie ma żadnego znaczenia!!! Przy normalnej eksploatacji domu jakie ma znaczenie, że piec wodny zmniejsza moc? że kable są 17 minut szybsze? Jeśli ktoś puści 70 * w podłogę to będzie szybszy wodą. Jakie to ma znaczenie dla normalnego użytkowania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 A w uzytkowaniu domu ten "identyczny" czas nie ma żadnego znaczenia!!! Przy normalnej eksploatacji domu jakie ma znaczenie, że piec wodny zmniejsza moc? że kable są 17 minut szybsze? Jeśli ktoś puści 70 * w podłogę to będzie szybszy wodą. Jakie to ma znaczenie dla normalnego użytkowania domu? Jedynie może mieć takie, że któryś układ nie mieści się w taniej taryfie, i nie koniecznie musi być to wodny, to tylko zależy od jego mocy. Ogólnie nie ma to żadnego znaczenia dla komfortu a o tym od początku była mowa. Jasiek ma niesamowite zdolności wyczuwania tych układów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Kubaman, w swoim arkuszu nie masz jeszcze PCi gruntowej. Dobrze byłoby policzyć. Liwko powie Ci za ile możesz mieć kompletną instalację (piszę bez ironii). Może ten arkusz coś podpowie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.02.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) kable oddają cały czas jednakową moc niezależnie od temp. w pomieszczeniu... w wodnym czym jest mniejsza różnica miedzy temp. podłogi a pomieszczenia to spada ci moc układu, musiał byś cały czas podnosić temperaturę wody zasilającej i tłoczyć ją tak szybko żeby na powrocie miała taką samą temp. jak na zasilaniu Z jaką mocą w takim przypadku grzeje podłogówka wodna????????? Wg mnie jeśli delta t =0 to płyta przyjmuje również 0kWh energii cieplnej, przepływ w tym przypadku nie ma znaczenia To teraz napisz, jak przeniesiesz te 20 KW w krotkim czasie na podloge, puscisz wode z temp 300 stopni ?? Już to wcześniej wyjaśniałem i udowodniłem, że wystarczy 29,3* na wejściu i 25* na powrocie przy przepływie 4t/h. Edytowane 21 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Moj drogi: 20 KW tojest moc znamionowa Twojego kotla. Powiedz mi moj drogi, ile KWh energii cieplnej moze maksymalnie dostarczyc ten kociol w ciagu godziny pracy?? Dokladnie 12kWh (kociol o mocy 12kW). Jezeli twierdzisz ze jest inaczej to jestes technicznym lamusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Już to wcześniej wyjaśniałem i udowodniłem, że wystarczy 29,3* na wejściu i 25* na powrocie przy przepływie 4t/h. w części domu mając panele w innej wykładziny a jeszcze innej płytki... w łazience chcę mieć ciepło i ciepłą podłogę wieczorem, w holu ciepłą podłogę wieczorem i rano... w większości chcę korzystać z taniej taryfy... powodzenia w regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 miloszenko, kocioł o mocy 20 kW w ciągu 1h dostarczy 20 kWh. Na 100%. Mam podlicznik, obserwuję pracę kotła, więc wiem o czym piszę. Bo jak tez mogloby byc inaczej? Oni nawet nie rozrozniaja energii od temperatury i mysla ze moc kotla zalezy od temperatury wody (sic!). I to pisza elektrykarze w watku elektrykarzy! Chyba czas isc do watku PC - tam siedza bardziej kumaci ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 w części domu mając panele w innej wykładziny a jeszcze innej płytki... w łazience chcę mieć ciepło i ciepłą podłogę wieczorem, w holu ciepłą podłogę wieczorem i rano... w większości chcę korzystać z taniej taryfy... powodzenia w regulacji Poczytaj o projektowaniu wodnego ogrzewania podłogowego... Przyda Ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 w części domu mając panele w innej wykładziny a jeszcze innej płytki... w łazience chcę mieć ciepło i ciepłą podłogę wieczorem, w holu ciepłą podłogę wieczorem i rano... w większości chcę korzystać z taniej taryfy... powodzenia w regulacji Mam 300m2 na trzech poziomach, z panelami, wykladzinami, plytkami. PC mam dobrana "na styk" i korzystam 75% w taniej taryfie, nic nie reguluje bo wszystko jest dokladnie tak jak chcialem. Nie trzeba powodzenia zeby regulacja miala sens. Powodzenia trzeba raczej zyczyc Tobie bo masz tylko regulacje w postaci "on/off", a wodniacy maja regulacje full analogowa, a wiec z zasady - dokladniejsza i bardziej komfortowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts