Gość Arturo72 21.02.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 doskonale wiesz że tych dyskusji jest za dużo ... nie potrzebnie miesza się różne sprawy i wychodzi bagno... dalej nikt nic nie wie ... Dlatego nie można kwestionować faktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dlatego nie można kwestionować faktów ale przecież tutaj nie można się odezwać na żaden temat... czasem zastanawiam sie po co zabierać głos w jakichkolwiek dyskusjach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 laik, wrzucę tę PC gruntową, na pewno się przyda w porównaniu. Może jutro, bo dzisiaj browary cisnę przed postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 21.02.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) powiedz dlaczego ja mam łazienkę wiązać z drugą taryfą ? to samo dotyczy holu ... mam leźć się kąpać do chłodnej łazienki z zimną podłogą ? ogrzewanie w danych pomieszczeniach chodzi w tedy kiedy jest taka potrzeba ... co mi z ciepłej łazienki rano jak wszyscy spier... do pracy, szkoły... W łazience polecam termowentylator, szybkie nagrzanie, ja np mam Atlantic Nicobar. Nb. pierwsze urzadzenie, ktore mi sie zepsulo i idzie do serwisu ... Edytowane 21 Lutego 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 21.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja tylko wrzuce maly kamyczek do dyskusji kable vs podlogowka.... Panowie "hydraulicy" jezeli wy jestescie tacy pewni swojego fundamentu i braku osiadania w przyszlosci to gratuluje optymizmu. Ja w co drugim domu z 2005-6 roku niestety widze tragedie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Panowie "hydraulicy" jezeli wy jestescie tacy pewni swojego fundamentu i braku osiadania w przyszlosci to gratuluje optymizmu. Ja w co drugim domu z 2005-6 roku niestety widze tragedie... Przybliżysz o co biega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Nikt tu ze zrozumieniem chyba nie czyta albo odnosisz sie nie do mojego postu Ja napisalem wyraznie ze nie ma zadnej roznicy w dzialaniu kabli VS podlogowki wodnej - obie sa w stanie oddac w podlogi tyle mocy ile maja zainstalowane (czy to w kablach czy w podlogowce). Tak ale tylko wtedy jeśli nie uwzględniasz czasu. Bo jeśli weźniesz czas pod uwagę to tak już nie jest. Kablarze mają sterowanie pokojowe+podłogowe/ wodniaki temp. zasilania. zakladając że wylewka ma 20*C i mamy ją podgrzać do 23*C, przy standardowych ustawieniach całorocznych tzn. kablarze ograniczenie temp. posadzki 24*C/ wodniaki ograniczenie temp wody zasilania 35*C (takie wartości podajecie). oba układy tej samej mocy kable chodzą non stop aż dojdą do tych 24*C/ wodna chodzi non stop z temp, zasilania max 35*C. Co nagrzeje szybciej posadzkę do temp. 24*C? To był temat sprzed xx stron. Moim zdaniem kable bez dwóch zdań bo one grzeją moca nominalną non stop, a podłogówka mimo iż ma taką samoą moc nominalna pieca, faktycznie grzeje mniejszą/średnią (budowkany laik mówił że u niego to ok. 4kW przy 6kW pieca)wynikającą z faktu że nic nie zmienialiśmy w sterownikach i nadal mamy 35*C. proste jak konstrukcja szpadla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Lobo_M, proponuję wygasić temat Wystarczy dać na zasilaniu 38 albo 45 albo 50*C i kocioł zawsze będzie chodził pełną mocą i dogrzeje tak szybko jak kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Kablarze mają sterowanie pokojowe+podłogowe/ wodniaki temp. zasilania. Skad taki pomysl? Przy takim zalozeniu to rzeczywiscie kociol wolniej bedzie grzal bo jak to Jasiek okreslil bedzie "taktowal". Ale to zalozenie jest bledne bo najprosciej, najlatwiej i najbardziej w II taryfie jest sterowac sterownikiem pokojowym - jakims prostym auratonem, z podbiciem temperatury pokojowej w taniej taryfie i obnizeniem w drogiej. Zadnej temperatury wody nie trzeba tutaj kontrolowac. Dokladnie w taki sam sposob najlatwiej steruje sie pompa ciepla i jest to bardzo efektowne, skuteczne i tanie sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poczytaj o projektowaniu wodnego ogrzewania podłogowego... Przyda Ci się podaj link z chęcią poczytam. ale nie xxxstron tylko zwięźle i na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) podaj link z chęcią poczytam. ale nie xxxstron tylko zwięźle i na temat. Na stronach Kisana,Rechau-a,Purmo są poradniki do ściągnięcia. http://kisan.pl/files/upload/instrukcja2011_pol_internet1110.indd.pdf http://www.purmo.com/docs/Purmo-Poradnik-techniczny-ogrzewanie-podlogowe-12_2009_PL(1).pdf Edytowane 21 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Aaaa, czyli nie da się tylko w taniej? A widzisz, a z wodną można to zrobić. Postawić bufor, ładować w taniej taryfie, zrobić osobną pętle i puszczać sam bufor kiedy jest taka potrzeba. Można? To pokaż kto tak ma? kto z posiadaczy pieca/PCi ma bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 lecz z żadną sterowalnością w obrębie każdego z pomieszczeń Termostat w kazdym pokoju + zawor na belce powrotnej i masz pelna sterowalnosc w obrebie kazdego pomieszczenia. Co Wyscie tacy niewyedukowani ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Skad taki pomysl? Przy takim zalozeniu to rzeczywiscie kociol wolniej bedzie grzal bo jak to Jasiek okreslil bedzie "taktowal". Ale to zalozenie jest bledne bo najprosciej, najlatwiej i najbardziej w II taryfie jest sterowac sterownikiem pokojowym - jakims prostym auratonem, z podbiciem temperatury pokojowej w taniej taryfie i obnizeniem w drogiej. Zadnej temperatury wody nie trzeba tutaj kontrolowac. Dokladnie w taki sam sposob najlatwiej steruje sie pompa ciepla i jest to bardzo efektowne, skuteczne i tanie sterowanie. Stad taki pomysł, że trzeba porównywać sytuacje jakie mają faktycznie miejsce u forumowiuczów Liwko budowlany laik Arturo też tak zakłada że na zasilaniu 35*C. skoro układ ma być autoamtyczny i nie mamy do niego chodzić to tzreba tak porównywać, co z tego że możecie mieć 50*C co z tego że możecie mieć zwory i sterowanie niecentralne skoro nikt z Was tego nie ma. to jets powód dlaczego w normalnej eksploatacji twierdziliśmy że kable osiągna szybciej temp. posadzki. Ale to że tak jest nie świadczy że WOP jest gorsze czy złe, jest po prostu wolniejsze przy nastawach standardowych, koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Arturo [/b]też tak zakłada że na zasilaniu 35*C. Moc podłogówki przy -20st.C zakłada temperaturę zasilania na max.35st.C ale nie jest to jednoznaczne ze stałą temperaturą zasilania.To tej mocy i temp.zasilania dobiera się rozstaw rur. O faktycznej temperaturze zasilania decyduje pogodówka w połączeniu ze sterownikiem pokojowym. Ponizej dla zrozumienia "mocy" wodnej podłogówki: Edytowane 21 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Patrzcie, i słusznie zarejestrował się dziś, a już leci z krytyką wodnej podłogówki... Brak cywilnej odwagi pisać pod swoim nickiem? Żenada... Piszę po raz ostatni - kocioł może pracować z pełną mocą! Potwierdzali to inni użytkownicy kotłów! Kto nie rozumie - jego problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 i słusznie dodam, że ja będe montować kable, bo przekonuje mnie ich bezobsługowość Twarde wejście jak na nowicjusza. Chyba że o czyms nie wiemy. podaj cos więcej gdzie Ty to chcesz stosować, i czemu od razu tyle agresji w postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 powiedz to żonie / córce, by przestawiła to ustrojstwo podczas Twoje nieobecności w domu Dwa klawisze - plus i minus. To naprawde nic trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Stad taki pomysł, że trzeba porównywać sytuacje jakie mają faktycznie miejsce u forumowiuczów Liwko budowlany laik Arturo też tak zakłada że na zasilaniu 35*C. Przy pogodowce - owszem. Ale mowimy o rozwiazaniach gdzie chcemy maksymalnie wykorzystac II taryfe - tutaj trzeba podwyzszac te temperatury, inaczej poprostu bedzie zimno. Nie wiem coscie sie tak na te temperatury uparli ? Przeciez wyzszej mocy kable grzewcze tez rozgrzewaja sie do duzo wiecej niz 35stC. Co za roznica czy rozgrzewa sie plastikowa izolacja kabla czy plastikowa izolacja rury ? Zadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 21.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 temat się wałkuje i wałkuje, Marcin za późno wątek czytasz;) Ja mam pytanie w temacie ale nieco odmienne, może to trochę uspokoi dyskusję. Przekonałem się do WOP z kotłem elektrycznym ze względu na elastyczność tego układu i identyczny koszt jak kabli. Chciałbym jednak się dowiedzieć, jak to z tym sterowaniem w WOP naprawdę jest. Załóżmy, że robię wypasiony układ - w każdym pomieszczeniu termostaty i odpowiednie elektrozawory na belce sterujące obwodami. Załóżmy również, że nie ma zimy stulecia i piec nie musi jechać non stop by ogrzać dom. I teraz, po południu zimno robi mi się w pokoju od północy, nie ma zysków od słońca, małe bytowe itd. Chce podnieść temperaturę wyłącznie tego pomieszczenia o 1 stopień. Pokój ma 13m2 i zapotrzebowanie obliczeniowe 400kW. Czy realnie można uzyskać efekt o który mi chodzi w WOP? Czy tego typu małe odosobnione obwody są faktycznie sterowane samodzielnie? Bo gdyby tak, to pompy mogą pracować nawet i non stop, jeśli po kolei każde pomieszczenie będzie wołać o ciepło. Jeśli natomiast system poczeka na pozostałem pokoje lub ogrzeje od razu całość, to oczywiście nie jest ten efekt o który chodziło. Pomijając teorię - czy w praktyce takie zarządzanie sterowaniem dla wodnej podłogówki ma w ogóle sens i jest wykonalne? dzięki za odpowiedzi. Arturo - pytam praktyków z wiedzą, pohamuj się, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts