Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem coscie sie tak na te temperatury uparli ? Przeciez wyzszej mocy kable grzewcze tez rozgrzewaja sie do duzo wiecej niz 35stC. Co za roznica czy rozgrzewa sie plastikowa izolacja kabla czy plastikowa izolacja rury ? :) Zadna.

zrób sobie mały eksperyment ...

w kanapkę ze styropianu wsadź rurę 1mb z temp. 35*

a w drugą 1mb kabla o mocy 10w (dziesięć watt )

powiedz mi co się stanie ?

po kilku godzinach zrobi ci się dziura w styropianie z kablem ,bo kabel będzie się ciągle rozgrzewał a odbiór ciepła będzie ograniczony;););)

na moj chlopski rozum to kablem o temp >35oC podgonisz posadzkę do 25oC duzo szybciej, niz zasilajac ja woda o temp 35stC - o to tyle pisania bylo?

btw a co sadzisz o pytaniu Kubamana?

tak dokładnie o to ...;)

zawory przy wodnej to dla mnie przerost formy nad treścią ...

zacznie się tylko poniewieranie źródłem ciepła...

tak dokładnie o to ...;)

zawory przy wodnej to dla mnie przerost formy nad treścią ...

zacznie się tylko poniewieranie źródłem ciepła...

tu muszę się z tobą zgodzić zawory termostatyczne na rozdzielaczach są zupełnie zbędne , układ reguluje się sam

jeżeli chodzi o temperatury to u mnie jest tak ,że temp. podłogi jest niższa około 2,5 st od temp. wody na zasilaniu

jedyne co muszę zmienić to zawór mieszający na sterowany pogodowo ,chociaż za stałowartościowym też da się żyć

Gość Arturo72
to jaka jest prawidlowa odpowiedz na pytanie Kubamana?

i słusznie Kubaman :)

dodam, że ja będe montować kable, bo przekonuje mnie ich bezobsługowość

Nie ze mną te numery Bruner ;)

Edytowane przez Arturo72

... przy standardowych ustawieniach całorocznych .

Marcin, temat przez przypadek rozpoczelam ja i nigdzie nie bylo napisane ze przy ustawieniach calorocznych - wrecz na odwrot, wrocilam do domu o 19, nie korzystalam z taniej taryfy, podeszlam do regulatorow i zalaczylam recznie temp dzienna by szla od tego momentu. W przeciagu 2 godzin temp podniosla sie o 2 stopnie - kbab powiedzial, ze przy wodnej nie uzyska sie tak szybko efektow, ale defakto niekt nie powiedzial, ze nie moze on podejsc do pieca i zmienic recznie ustawienia tak, by duzo szybciej uzyskac dany efekt. Mysle by srpawdzic predkosc obu systemow trzeba byloby oprostu bawic sie a reszta to czysta teoria.

Termostat w kazdym pokoju + zawor na belce powrotnej i masz pelna sterowalnosc w obrebie kazdego pomieszczenia. Co Wyscie tacy niewyedukowani ? :)

Dziekujemy za wyedukowanie - prosze przeczytc moj post powyzej nad sesnownoscia takiego systemu, bo o tym ze takie cosik sie da wie kazdy z nas. Zreszta sam sobie odpowiedziales:

. Wiec takie sterowanie nie ma sensu. Mam na stale ustawione chlodniej w sypialniach, cieplej w lazienkach, srednio w salonie i juz - po co mialbym to zmieniac ? :) Najwiekszym komfortem jest tu bezobslugowosc kazdego systemu.

PO to, ze np masz dzeci z alergia i alergolog kaze Ci uzyskiwac inne temp o roznych porach dnia - w nocy nie moge miec wiecej niz 20 stopni i koniec kropka, ale nie dam rady funckjonowac w dzien przy temp 20 stopni wiec musze ja podniesc. Sterujac w ten sposob poniekad - w nizsze temp na zewnatrz - musze zrezygnowac z akumulacyjnosci (w niewielkim stopniu ale jednak) ale tylko przy temp -30, w takie dni jak teraz w zupelnosci wystarcza tania taryfa i odpowiednie ustawienia na regilatorach, Nie majac sterowalnosci w kazdym pomieszczeniu musialabym robic dokladnie to samo w innych pomieszczeniach. Pozatym ja np w sypialni mam caly czas maks 21 stopni, w pokojach dzieci wieczorem nie wiecej niz 21, a w salonie moje upragnione 23 - komfort w calym domu i temp takie jakie chce miec. Ktos powie mi - ze skoro spada mi tak temp w pokojach dzieci w ciagu doby to mam zle zaizolowany dom itd, no nie do konca - dla dobra maluchow otwieram okna i obnizam odpowiednio temp, dostarczam swiezego powietrza przed snem itd. Ale podloge uruchamia sie u nich dopiero nad ranem i nie koliduje to z reszta pomieszczen.

Edytowane przez swiki

Przy pogodowce - owszem. Ale mowimy o rozwiazaniach gdzie chcemy maksymalnie wykorzystac II taryfe - tutaj trzeba podwyzszac te temperatury, inaczej poprostu bedzie zimno. Nie wiem coscie sie tak na te temperatury uparli ? Przeciez wyzszej mocy kable grzewcze tez rozgrzewaja sie do duzo wiecej niz 35stC. Co za roznica czy rozgrzewa sie plastikowa izolacja kabla czy plastikowa izolacja rury ? :) Zadna.

Nikt się nie uparł, o takich temp mówią posiadzacze WOP, szczególnie Arturo, bo im mniejsza temp na zasilaniu typ wieksza sprawność układu z PCi. Więc to jest sugestia wodniakaków, a nie kablarzy.

Dalej nie rozumiesz. Eksperyment mialby sens jezeli wsadzilbym rure 1mb w ktorej bedzie krazyc woda podgrzewana przez grzaleczke 10W (odpowiednik kotla). Efekt bedzie IDENTYCZNY - i kabel i piecyk grzejac wode, przekaza 10W, rozgrzewajac sie w tej kanapce styropianowej do wyzszych temperatur. Nie upieraj sie na 35stC bo to idiotyczne podejscie. Rownie dobrze ja Ci moge zaproponowac eksperyment - co sie stanie jezeli kable podepniesz do 110V albo 10V zamiast 230V ?

Nikt się nie uparł, o takich temp mówią posiadzacze WOP, szczególnie Arturo, bo im mniejsza temp na zasilaniu typ wieksza sprawność układu z PCi. Więc to jest sugestia wodniakaków, a nie kablarzy.

Znowu zmiana tematu... Rozmawiamy o kociol elektryczny VS kable. O zadnych PCi tutaj nie ma mowy. A juz umieszczanie Arturo w jednym zdaniu z PCi to spore naduzycie ;) ;)

PO to, ze np masz dzeci z alergia i alergolog kaze Ci uzyskiwac inne temp o roznych porach dnia - w nocy nie moge miec wiecej niz 20 stopni i koniec kropka, ale nie dam rady funckjonowac w dzien przy temp 20 stopni wiec musze ja podniesc.

To musialbym wybudowac drugi dom bo w aktualnym musialbym zrezygnowac z podlogowki i grzac kaloryferami, zeby miec taka sterowalnosc. Za duza akumulacja. Dalej nie widze zwiazku z tematem - wodniakiem mozna sterowac tak samo jak kablami - wlacz/wylacz.

Trochę ciężko czyta się już ten watek najlepiej rozdzielić pompiarzy osobno

mam pytanko do osób które grzeją CWU bojlerem ile schodzi wam miesięcznie kWh

U mnie I-IX 2011 średnia dobowa 5kWh, można przyjąć 2,5 osoby bo mnie nie było w tym czasie 2 miesiące. Dalej nie liczyłem bo mi padł podlicznik do gniazdka, a na szyne din już nie kupowałem.

Dalej nie rozumiesz. Eksperyment mialby sens jezeli wsadzilbym rure 1mb w ktorej bedzie krazyc woda podgrzewana przez grzaleczke 10W (odpowiednik kotla). Efekt bedzie IDENTYCZNY - i kabel i piecyk grzejac wode, przekaza 10W, rozgrzewajac sie w tej kanapce styropianowej do wyzszych temperatur. Nie upieraj sie na 35stC bo to idiotyczne podejscie. Rownie dobrze ja Ci moge zaproponowac eksperyment - co sie stanie jezeli kable podepniesz do 110V albo 10V zamiast 230V ?

do tej swojej rurki możesz i swoją pompę podłączyć a styropianu nie stopisz...

nie miałeś do czynienia z takim ogrzewaniem więc do czego masz porównanie ?

puszczając 35* wodę w układ spróbuj zrobić 45* a nawet więcej pod materacem leżącym na podłodze...

jak dale nie rozumiesz to włącz sobie obydwa systemy w środku lata bez ograniczenia temperatury przez sterownik

wtedy zrozumiesz ;)

podepnij sobie do tej swojej pompy 10V będzie grzała ?

tak samo jak piecyk ...

kable to co innego, wodne to co innego...

ja tak mam i jestem bardzo zadowolony PC P-W, kociołek 6 kw, kominek z płaszczem (jeszcze nie podpięty bo niemam na to czasu) spięte buforem 1600l który zasila 120 m2 podłogówki

Gdzie masz bufor? jaką utzrymujesz na nim temp i jaka masz temp w tym pomieszczeniu?

takie fikołki tylko przy dość cienkiej wylewce i znacznie przewymiarowanych kablach ...

Kiedy dla mnie ma znaczenie fakt że mam niecentralność: nieużywany pokój gościnny, w nim jest temp 20*C, ale jak 2 tyg temu miałem weekendowych gości z małym dzieckiem utrzymywałem im temp 22*C, ustawiłem tyle i grzanie 13-15 bez problemu doprowadziło do takiej temp w pokoju. to samo było złazienka dla gości normalnie w niej jest 21*C a na weekend podbiłem do 23*C.

Znowu zmiana tematu... Rozmawiamy o kociol elektryczny VS kable. O zadnych PCi tutaj nie ma mowy. A juz umieszczanie Arturo w jednym zdaniu z PCi to spore naduzycie ;) ;)

To samo tyczy się piecy kospel, jak się nie mylę budowlany laik o tym pisał.

A co do Arturo to żadne nadużycie, juz kiedys pisałem że stawiam Whisky że zamontuje PCi, no ale nie podjął zakładu, może dlatego że jeden już ze mną by przegrał:-)

No niestety porównanie 'PCi - kocioł elektryczny' to spore nadużycie. Przy PCi dąży się do jak najmniejszej temp. zasilania (jak największy COP), przy kotle elektrycznym nie ma to znaczenia. Czy będę zasilał przez 3h niższą temp. lub przez 2h wyższą - wychodzi na to samo - dostarczona ilość kWh będzie ta sama.