Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie masz bufor? jaką utzrymujesz na nim temp i jaka masz temp w tym pomieszczeniu?

wiem dobrze o co Ci chodzi ,o straty ciepła na zbiorniku ;) bufor jest w garażu ma dobrą izolacje (garaż dobrze ocieplony jak reszta domu ) temperatura w największe mrozy tego roczne to +2 st ,podłogówka w garażu jeszcze niebyła nigdy włączona ,straty bufora są niewielkie prawie niewidoczne

jeżeli chodzi o ladowanie bufora to PC ładuje do 43 st ,jak nie daje rady to włącza się kocioł i dobija resztę ,narazie czekam na licznik dwu taryfowy (już 4 tydzień,pozdrawiam operatora) więc wszystko lata na budowlanym non stop

mam ciekawsze sprawy na głowie niż na siłę udowadnianie oszczędności rzędu 1,2 -1,5 k montując PC i wszystkie dyrdymały z tym związane w domu 150m2

Jakos na ostatnich nastu stronach nikt nie rozpisuje sie nad wyzszoscia pompy nad innymi systemami grzewczymi- wez se chlopie kup te pompe bo ze zgryzoty zejdziesz.

A wracajac do meritum- jakos najlepszy szpecu od energooszczednosci latal i popytywal tu i tam jak okielznac swoj bezobslugowy system- na marginesie, poza ostatnimi niewatpliwie slabszymi dniami to ty idealnie zaslugujesz (zaslugiwales?) na tytul eksperta.

o mamo, człowieka nie było dzień i musi czytać dwie godziny by się przebić

widzę, że na moje pytanie nie było odpowiedzi, w każdym razie od praktyka.

To może zapytam inaczej - czy osoby mające WOP mogą potwierdzić, że mają taki sam komfort we wszystkich pomieszczeniach?

Pytanie moje bierze się stąd, że dwa lata temu byłem w domu pokazowym firmy budowlanej i handlującej PCi powietrznymi, i prezenterzy sami przyznali, że unikają pomieszczenia na północnym narożniku domu, bo jest tam zimno. Na pytanie, dlaczego nie podgrzeją dowiedziałem się, że pomieszczenie jest za małe by je grzać indywidualnie i musi jechać na sterowniku pogodowym z resztą domu, co powoduje, że zrobi w niej (tej reszcie domu) się nieprzyjemnie ciepło. Dlatego wolą w tym jednym pokoju mieć zimno i z niego uciekać.

Dlatego pytałem o to, czy takie sytuacje można rozwiązać przez sterowanie każdego obwodu. Kable wydają się nie mieć takiego problemu ze względu na niecentralnosć systemu.

Edytowane przez Kubaman

To może zapytam inaczej - czy osoby mające WOP mogą potwierdzić, że mają taki sam komfort we wszystkich pomieszczeniach?

Oczywiscie, ze tak. Tylko podlogowka musi byc zaprojektowana na podstawie dokladnych danych (OZC), a nie polozona przez pana kazia "na oko". U mnie kazdy pokoj, lazienka, kuchnia, garaz, przedpokoj maja zupelnie inne rozstawy petli. Petle sa w rozstawie od 5 do 25cm. W piwnicy mam petle w rozstawie 50cm. Po uruchomieniu podlogowki (3 lata temu) nie musialem praktycznie nic regulowac - odrazu temperatury byly wszedzie takie, jakie chcialem.

BTW. ile tak wogole kosztuja kable ? Bo mam watpliwosci czy wodna, nawet z dodatkowym sterowaniem (zawory i termostaty) nie wychodzi podobnie lub taniej.

Gdybyś zadał to pytanie np. w wątku o PCi, to miałbyś dużo więcej odpowiedzi - w końcu dla większości PCi GZ jest podłogówka.

U mnie chłodniejsze są z natury dwa pokoje szczytowe - bierze się to z tego, że mają po 2 zewnętrzne ściany (jedno z nich też 2 okna, a nie po jednym), gdy reszta pomieszczeń ma tylko 1 ścianę zewnętrzną. Na początku, przy równym przepływie w pętlach, była tam temp. niższa o ok. 0,4-0,7K (ale nie na tyle by było tam "zimno", jak piszesz...)

Na rotametrze zwiększyłem przepływ w tych pokojach i teraz jest OK.

Co do elektrozaworów i kabli, to nie mam takowych.

Dlatego wolą w tym jednym pokoju mieć zimno i z niego uciekać.

Nic takiego u siebie nie zauważyłem, system od lat jest dopasowany na zwykłych zaworach kulowych, pokój wsch/pn jest nieco większy i ma 2 pętle w podłogówce, poza tym jestem zwolennikiem otwartych przestrzeni i prawie wszystkie drzwi są otwarte - sporadycznie zamykane. Jak wcześniej zaznaczyłem nic nie stoi na przeszkodzie aby dodatkowo zainstalować mały grzejnik np konwektor.

Edytowane przez kbab

to chyba nie tylko u ciebie ...

u mnie wczoraj rano było -9*, w dzień słoneczko i kilka na plusie, w nocy zero a zużycie na ogrzewanie 27 kwh ( cały dom na wszystko 36 kwh )

dzień wcześniej było 45 / 58 kwh

U mnie dzis 33 kW poszly (bedzie mniej bo spisalam niedawno licznik,ale niech bedzie tak) ale mamy 4 osoby wiecej w domu, chcialabym by choc kilka dni utrzymala sie ta temp zebym mogla porownac ile kW mniej wiecej daja mi 4 osoby w domu.

I hm...meskie ego to nascie czy dziesiat stron nudnej dyskusji juz w sumie nie wiadomo o czym - tylko nikt tego nigdy nie skonczy??

Latał bym tylko do 15 sterowników kilkanaście razy w tygodniu jak jasiek, marcin, czy wmnich, tam bym obniżał, u bym podnosił, byłoby bezobsługowo:P

A tak ustawiłem pętle jakieś osiem lat temu i do dzisiaj nic nie regulowałem. Zmieniam niekiedy krzywą grzewczą na piecu w jednym miejscu i to w zasadzie cała robota:)

PIotrze - ja latam do 2 bo ucze sie je obslugiwac tak, by uzyskiwac najlepsze dla mnie temp i zuzycia - u Ciebie nie da sie nic ustawic wiec nie masz po co biegac. Mysle ze to kwestia jakiegos czasu gdy naucze sie i ustawie odpowiednie temp i nie bedzie latania.Ale przy kablach masz systemy centralne sterowane z jednego miesjca w sumie troche, ale nie masakrycznie drozsze.

widzę, że na moje pytanie nie było odpowiedzi, w każdym razie od praktyka.

Dlatego pytałem o to, czy takie sytuacje można rozwiązać przez sterowanie każdego obwodu. Kable wydają się nie mieć takiego problemu ze względu na niecentralnosć systemu.

Nie uzyskasz odp od praktyka, bo najprawdopodobniej nikt nie ma takiego systemu. N oi nikt nie przyzna Ci sie, ze jednak w jednym pokoju ma zbyt cieplo a w innych zbyt zimno... to by burzylo caly opis tak siwetnego WOP. I odp Ci - mozna to rozwiazac przez sterowanie kazdego obwodu - chcesz wiecej informacji - napisz na pw, takze wtedy przekonasz sie ze moje informacje pochodza z pewnego zrodla i nie sa wyssane z palca.

Nie uzyskasz odp od praktyka, bo najprawdopodobniej nikt nie ma takiego systemu. N oi nikt nie przyzna Ci sie, ze jednak w jednym pokoju ma zbyt cieplo a w innych zbyt zimno... to by burzylo caly opis tak siwetnego WOP. I odp Ci - mozna to rozwiazac przez sterowanie kazdego obwodu - chcesz wiecej informacji - napisz na pw, takze wtedy przekonasz sie ze moje informacje pochodza z pewnego zrodla i nie sa wyssane z palca.

Nie pisz więcej takich bzdur, ja cię proszę!

I hm...meskie ego to nascie czy dziesiat stron nudnej dyskusji juz w sumie nie wiadomo o czym - tylko nikt tego nigdy nie skonczy??

N oi nikt nie przyzna Ci sie, ze jednak w jednym pokoju ma zbyt cieplo a w innych zbyt zimno... to by burzylo caly opis tak siwetnego WOP.

całe to T.W.A próbuje udowodnić że nie mam racji a nikt z nich nie widział ( nie wspominając o mieszkaniu ) ogrzewania na kablach...

dokładnie...

wystarczy się przejechać po okolicznych osiedlach i popytać...

Jasiek, pieprzysz głupoty. Jeden i drugi system idzie spierpapier. Ale na własnym przykładzie wiem, że nic takiego się nie dzieje. Mam ustawione temperatury dla każdego pomieszczenia z osobna i w żadnym nie jest za zimno!!! Dlaczego niby by miało być przy dobrze zrobionym ogrzewaniu????

Jasiek, pieprzysz głupoty. Jeden i drugi system idzie spierpapier. Ale na własnym przykładzie wiem, że nic takiego się nie dzieje. Mam ustawione temperatury dla każdego pomieszczenia z osobna i w żadnym nie jest za zimno!!! Dlaczego niby by miało być przy dobrze zrobionym ogrzewaniu????

to że akurat u ciebie jest dobrze to nie znaczy że tak jest wszędzie...

nigdy nie napisałem że WOP jest złym rozwiązaniem ale nigdy nie wiesz czy przypadkiem nie trafisz na firmę pana "Czesia", to że było z polecenia to jeszcze nic nie znaczy, u jednego się udało a u innego już nie koniecznie...

każdy dom jest w większym lub mniejszym stopniu zlepkiem fantazji twórczej wykonawców i inwestorów nie wspominając o kilku "doradcach" którzy przewiną się przez czas trwania budowy ...

A kabli nie można schrzanić?

Jasiu znów wywołuje następną bezsensowną, parostronicową dyskusję o niczym. Byleby coś poklepać w klawiaturę.

Polecam melisę albo dział 'Psycholog dyżurny 24h', a może lepiej jakiś czat gdzie można sobie pochrzanić głupoty gdy nuda dopada...

Edytowane przez budowlany_laik

to że akurat u ciebie jest dobrze to nie znaczy że tak jest wszędzie...

nigdy nie napisałem że WOP jest złym rozwiązaniem ale nigdy nie wiesz czy przypadkiem nie trafisz na firmę pana "Czesia", to że było z polecenia to jeszcze nic nie znaczy, u jednego się udało a u innego już nie koniecznie...

każdy dom jest w większym lub mniejszym stopniu zlepkiem fantazji twórczej wykonawców i inwestorów nie wspominając o kilku "doradcach" którzy przewiną się przez czas trwania budowy ...

Czyli WOP jest przez to do dupy, że u kogoś ktoś coś spieprzył??? Co za bzdury!!! Opanuj się człowieku bo chyba nie tą nogą z łóżka wstałeś.

A kabli nie można schrzanić?

Jasiu znów wywołuje następną bezsensowną, parostronicową dyskusję o niczym. Byleby coś poklepać w klawiaturę.

Polecam melisę albo dział 'Psycholog dyżurny 24h', a może lepiej jakiś czat gdzie można sobie pochrzanić głupoty gdy nuda dopada...

jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz, proste ?