Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daj już spokój, bo w końcu się doczekasz ostrej krytyki kablowego systemu - a ma on sporo wad, których pewnie z szacunku dla Ciebie nikt na razie nie wywleka.

czy ja oczekuje krytyki ?

powiedz mi dlaczego jak ktoś wspomnie słowo KABEL to wszyscy reagują jak poparzeni ?

każde rozwiązanie ma wady...

ale chyba nie o to chodzi...

każdy system ma jakieś wady, ważne aby te wady nie przeszkadzały nam. a każdy woli co innego i wybiera co innego. Od kilku dni się kłócicie o wyższość świąt BN nad świętami W. Każdy wybiera to co dla niego lepsze. Jeden jeździ pandą i mu dobrze, drugi porshe a trzeci laguną. i każdy może być zadowolony chociaż każde ma jakieś wady.

każdy system ma jakieś wady, ważne aby te wady nie przeszkadzały nam. a każdy woli co innego i wybiera co innego. Od kilku dni się kłócicie o wyższość świąt BN nad świętami W. Każdy wybiera to co dla niego lepsze. Jeden jeździ pandą i mu dobrze, drugi porshe a trzeci laguną. i każdy może być zadowolony chociaż każde ma jakieś wady.

i tego się trzymajmy :)

czy ja oczekuje krytyki ?

powiedz mi dlaczego jak ktoś wspomnie słowo KABEL to wszyscy reagują jak poparzeni?.

Jesteś nieobiektywny, sam zacząłeś wychwalać zalety kabli i zachwycać się jakością ciepła - jakoby miało być lepsze - nawet potrafisz (podobno) odróżnić beton ogrzany kablem od tego ogrzanego pcv, ciekawe czy również odróżnisz beton ogrzany np słońcem, może masz jakieś "kocie" zdolności, albo rentgena w oku, kto wie? Sam podnosisz atmosferę tego tematu chociaż większość Ci tłumaczy, że bez różnicy jest czym ogrzewana jest płyta, bo jej reakcja na dostarczone ciepło jest jednakowa - po prostu osiąga zadaną temperaturę - tyle i tylko tyle.

Jesteś nieobiektywny, sam zacząłeś wychwalać zalety kabli i zachwycać się jakością ciepła - jakoby miało być lepsze - nawet potrafisz (podobno) odróżnić beton ogrzany kablem od tego ogrzanego pcv, ciekawe czy również odróżnisz beton ogrzany np słońcem, może masz jakieś "kocie" zdolności, albo rentgena w oku, kto wie? Sam podnosisz atmosferę tego tematu chociaż większość Ci tłumaczy, że bez różnicy jest czym ogrzewana jest płyta, bo jej reakcja na dostarczone ciepło jest jednakowa - po prostu osiąga zadaną temperaturę - tyle i tylko tyle.

dlaczego w dalszym ciągu próbujesz zrobić ze mnie kretyna ?

przypomnę Ci od czego zaczęła się cała ta napier....ka ...

swiki stwierdziła że bezwładność podłogówki to mit...

ja mając odniesienie do własnych spostrzeżeń to potwierdziłem ...

Lobo... też potwierdził że dość szybko można podnieść temp. na żądanie ...

dla przypomnienia wszyscy mamy ogrzewanie kablami !

wpadło T.W.A. i się zaczęło...

dajcie się spokojnie dzielić doświadczeniami PLIZZZ....

nie widziałeś to nie bądź wyrocznią

ciekawe czy i u mnie Jasiek tak będzie - mam z Was najgrubszy beton - ale jeśli cały rok będę miał stała temperaturę w domu - to na początku sezonu nie będę musiał podgrzewać płyty tylko od razu rozpocznę właściwe ogrzewanie - moja płyta powinna zatem reagować szybko

dziś 1x odpaliliśmy 4 kable pochodziły kilka h by podgrzać płytę i by same stały się bardziej elastyczne

pewnie w tym momencie ekipa je zalewa

Gość Arturo72
POkaz mi osobe ktora ma sterowanie przy WOP osobno dla kazdego pomieszczenia, ja nie znam, na tym forum tez nikt sie nie przyznal ze ma takie cudo. Ale byc moze sie myle - udowodnij skoro probujesz to obalic.

Mylisz się i to grubo...

Polecam lekturę forum :)

ciekawe czy i u mnie Jasiek tak będzie - mam z Was najgrubszy beton - ale jeśli cały rok będę miał stała temperaturę w domu - to na początku sezonu nie będę musiał podgrzewać płyty tylko od razu rozpocznę właściwe ogrzewanie - moja płyta powinna zatem reagować szybko

trza by żytkopodpytać bo on ma kable w warstwie kleju

sezon zaczniesz "popierdywaniami" i tak samo go zakończysz;)

ciekawe do jakiej temperatury sie zagrzały bez wylewki ?

kiedyś odpaliłem tak VCD 10/55m , rozbujał się do 62* w 15 min. i tak został ...

Edytowane przez jasiek71

trza by żytko

ciekawe do jakiej temperatury sie zagrzały bez wylewki ?

kiedyś odpaliłem tak VCD 10/55m , rozbujał się do 62* w 15 min. i tak został ...

Przebrnąłem:wiggle:

Właśnie o tą temperaturę kabla toczy się spór przez ładne kilka stron. Zdaje mi się, że przypadkiem odkryłeś max. temperaturę pracy kabla grzejnego, a wystarczyło sprawdzić w danych technicznych kabla;)

Kabel przez cały czas grzeje ze stałą mocą i powoli (albo szybko, jak kto woli:rolleyes:) nagrzewa się do swojej maksymalnej temperatury ok. 65*C .

teraz następna "fatamorgana" w holu ( grzanie 13-15:00 )

pomieszczenie 22,4

czujnik w podłodze 23,0

na płytkach 25,6

następny czujnik zepsuty ?

Ja to wytłumaczę sobie to tak, że masz czujniki umieszczone pomiędzy kablami czyli w najzimniejszym miejscu posadzki, najcieplej jest wkoło kabli, a najzimniej przy czujnikach. Wszystkie czujniki pokazują tą samą zależność między temperaturami, bo jesteś solidny chłop i wszystkie czujniki umieściłeś w identyczny sposób. Gdyby kable nie nagrzewały się do ok. 60 *C to takich różnic by pewnie nie było.

Minusem wodnej podłogówki jest podobno to, że pompa obiegowa zużywa prąd. Zastanawiam się. ile prądu potrzebuje w sezonie grzewczym regulator temperatury np. taki:

http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=49

Według moich obliczeń wszystkie regulatory temperatury w domu przy ogrzewaniu kablami wciągną tyle co pompka obiegowa i wodnej podłogówce.

Pozdrawiam

Według moich obliczeń wszystkie regulatory temperatury w domu przy ogrzewaniu kablami wciągną tyle co pompka obiegowa i wodnej podłogówce.

Lubię cyferki, policzmy: max pobór prądu to 36mA, przy założeniu że ciągle pobiera taki prąd to znaczy pracuje z mocą 0,036Ax230V=8,28W, zatem jeśli zasilane jest przez rok to pobierze 72,5kWh, jeśli kilka takich urządzeń jest zainstalowane to trzeba pomnożyć - mało, dużo każdy ocenia sam, w koszt już nie wnikam.

Kabel przez cały czas grzeje ze stałą mocą i powoli (albo szybko, jak kto woli:rolleyes:) nagrzewa się do swojej maksymalnej temperatury ok. 65*C

Nie żebym się czepiał, ale mam taki kabel i może jutro zaizoluję go styropianem i sprawdzę czy to prawda, bo wcześniej ktoś twierdził że potrafi rozpuścić styropian co by wskazywało na rozgrzewanie się kabla do wyższych temperatur.

Edytowane przez kbab