kbab 24.02.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 człowiek jak czegoś nie może zrozumieć to właśnie tak reaguje ... Daj już spokój, bo w końcu się doczekasz ostrej krytyki kablowego systemu - a ma on sporo wad, których pewnie z szacunku dla Ciebie nikt na razie nie wywleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Daj już spokój, bo w końcu się doczekasz ostrej krytyki kablowego systemu - a ma on sporo wad, których pewnie z szacunku dla Ciebie nikt na razie nie wywleka. czy ja oczekuje krytyki ? powiedz mi dlaczego jak ktoś wspomnie słowo KABEL to wszyscy reagują jak poparzeni ? każde rozwiązanie ma wady... ale chyba nie o to chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.02.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 każdy system ma jakieś wady, ważne aby te wady nie przeszkadzały nam. a każdy woli co innego i wybiera co innego. Od kilku dni się kłócicie o wyższość świąt BN nad świętami W. Każdy wybiera to co dla niego lepsze. Jeden jeździ pandą i mu dobrze, drugi porshe a trzeci laguną. i każdy może być zadowolony chociaż każde ma jakieś wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 każdy system ma jakieś wady, ważne aby te wady nie przeszkadzały nam. a każdy woli co innego i wybiera co innego. Od kilku dni się kłócicie o wyższość świąt BN nad świętami W. Każdy wybiera to co dla niego lepsze. Jeden jeździ pandą i mu dobrze, drugi porshe a trzeci laguną. i każdy może być zadowolony chociaż każde ma jakieś wady. i tego się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bierzemy urlopy na tydzień i wymieniamy się domkami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 czy ja oczekuje krytyki ? powiedz mi dlaczego jak ktoś wspomnie słowo KABEL to wszyscy reagują jak poparzeni?. Jesteś nieobiektywny, sam zacząłeś wychwalać zalety kabli i zachwycać się jakością ciepła - jakoby miało być lepsze - nawet potrafisz (podobno) odróżnić beton ogrzany kablem od tego ogrzanego pcv, ciekawe czy również odróżnisz beton ogrzany np słońcem, może masz jakieś "kocie" zdolności, albo rentgena w oku, kto wie? Sam podnosisz atmosferę tego tematu chociaż większość Ci tłumaczy, że bez różnicy jest czym ogrzewana jest płyta, bo jej reakcja na dostarczone ciepło jest jednakowa - po prostu osiąga zadaną temperaturę - tyle i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Jesteś nieobiektywny, sam zacząłeś wychwalać zalety kabli i zachwycać się jakością ciepła - jakoby miało być lepsze - nawet potrafisz (podobno) odróżnić beton ogrzany kablem od tego ogrzanego pcv, ciekawe czy również odróżnisz beton ogrzany np słońcem, może masz jakieś "kocie" zdolności, albo rentgena w oku, kto wie? Sam podnosisz atmosferę tego tematu chociaż większość Ci tłumaczy, że bez różnicy jest czym ogrzewana jest płyta, bo jej reakcja na dostarczone ciepło jest jednakowa - po prostu osiąga zadaną temperaturę - tyle i tylko tyle. dlaczego w dalszym ciągu próbujesz zrobić ze mnie kretyna ? przypomnę Ci od czego zaczęła się cała ta napier....ka ... swiki stwierdziła że bezwładność podłogówki to mit... ja mając odniesienie do własnych spostrzeżeń to potwierdziłem ... Lobo... też potwierdził że dość szybko można podnieść temp. na żądanie ... dla przypomnienia wszyscy mamy ogrzewanie kablami ! wpadło T.W.A. i się zaczęło... dajcie się spokojnie dzielić doświadczeniami PLIZZZ.... nie widziałeś to nie bądź wyrocznią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 teraz następna "fatamorgana" w holu ( grzanie 13-15:00 )pomieszczenie 22,4czujnik w podłodze 23,0na płytkach 25,6 następny czujnik zepsuty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.02.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ciekawe czy i u mnie Jasiek tak będzie - mam z Was najgrubszy beton - ale jeśli cały rok będę miał stała temperaturę w domu - to na początku sezonu nie będę musiał podgrzewać płyty tylko od razu rozpocznę właściwe ogrzewanie - moja płyta powinna zatem reagować szybko dziś 1x odpaliliśmy 4 kable pochodziły kilka h by podgrzać płytę i by same stały się bardziej elastyczne pewnie w tym momencie ekipa je zalewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 POkaz mi osobe ktora ma sterowanie przy WOP osobno dla kazdego pomieszczenia, ja nie znam, na tym forum tez nikt sie nie przyznal ze ma takie cudo. Ale byc moze sie myle - udowodnij skoro probujesz to obalic. Mylisz się i to grubo... Polecam lekturę forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 teraz następna "fatamorgana" w holu ( grzanie 13-15:00 ) pomieszczenie 22,4 czujnik w podłodze 23,0 na płytkach 25,6 następny czujnik zepsuty ? tak to wygląda o 18:00 pomieszczenie 22,2 czujnik w podłodze 22,7 na płytkach 24,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) ciekawe czy i u mnie Jasiek tak będzie - mam z Was najgrubszy beton - ale jeśli cały rok będę miał stała temperaturę w domu - to na początku sezonu nie będę musiał podgrzewać płyty tylko od razu rozpocznę właściwe ogrzewanie - moja płyta powinna zatem reagować szybko trza by żytkopodpytać bo on ma kable w warstwie kleju sezon zaczniesz "popierdywaniami" i tak samo go zakończysz;) ciekawe do jakiej temperatury sie zagrzały bez wylewki ? kiedyś odpaliłem tak VCD 10/55m , rozbujał się do 62* w 15 min. i tak został ... Edytowane 24 Lutego 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 kable nie były jakieś super gorące - nie bawiłem się jeszcze sterownikami - nie wiem co ustawił w nich Dandi - można było je spokojnie dotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 kable nie były jakieś super gorące - nie bawiłem się jeszcze sterownikami - nie wiem co ustawił w nich Dandi - można było je spokojnie dotykać takiego kabla nie przegrzejesz na takim zimnie one są dostosowane do pracy ciągłej bez wylewki, można je dać pod podłogę na legarach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bierzemy urlopy na tydzień i wymieniamy się domkami:D żony też wymieniamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 żony też wymieniamy ? Jak masz 18-to letnią to nie ma sprawy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 24.02.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 trza by żytko ciekawe do jakiej temperatury sie zagrzały bez wylewki ? kiedyś odpaliłem tak VCD 10/55m , rozbujał się do 62* w 15 min. i tak został ... Przebrnąłem:wiggle: Właśnie o tą temperaturę kabla toczy się spór przez ładne kilka stron. Zdaje mi się, że przypadkiem odkryłeś max. temperaturę pracy kabla grzejnego, a wystarczyło sprawdzić w danych technicznych kabla;) Kabel przez cały czas grzeje ze stałą mocą i powoli (albo szybko, jak kto woli:rolleyes:) nagrzewa się do swojej maksymalnej temperatury ok. 65*C . teraz następna "fatamorgana" w holu ( grzanie 13-15:00 ) pomieszczenie 22,4 czujnik w podłodze 23,0 na płytkach 25,6 następny czujnik zepsuty ? Ja to wytłumaczę sobie to tak, że masz czujniki umieszczone pomiędzy kablami czyli w najzimniejszym miejscu posadzki, najcieplej jest wkoło kabli, a najzimniej przy czujnikach. Wszystkie czujniki pokazują tą samą zależność między temperaturami, bo jesteś solidny chłop i wszystkie czujniki umieściłeś w identyczny sposób. Gdyby kable nie nagrzewały się do ok. 60 *C to takich różnic by pewnie nie było. Minusem wodnej podłogówki jest podobno to, że pompa obiegowa zużywa prąd. Zastanawiam się. ile prądu potrzebuje w sezonie grzewczym regulator temperatury np. taki: http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=49 Według moich obliczeń wszystkie regulatory temperatury w domu przy ogrzewaniu kablami wciągną tyle co pompka obiegowa i wodnej podłogówce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Według moich obliczeń wszystkie regulatory temperatury w domu przy ogrzewaniu kablami wciągną tyle co pompka obiegowa i wodnej podłogówce. Lubię cyferki, policzmy: max pobór prądu to 36mA, przy założeniu że ciągle pobiera taki prąd to znaczy pracuje z mocą 0,036Ax230V=8,28W, zatem jeśli zasilane jest przez rok to pobierze 72,5kWh, jeśli kilka takich urządzeń jest zainstalowane to trzeba pomnożyć - mało, dużo każdy ocenia sam, w koszt już nie wnikam. Kabel przez cały czas grzeje ze stałą mocą i powoli (albo szybko, jak kto woli:rolleyes:) nagrzewa się do swojej maksymalnej temperatury ok. 65*C Nie żebym się czepiał, ale mam taki kabel i może jutro zaizoluję go styropianem i sprawdzę czy to prawda, bo wcześniej ktoś twierdził że potrafi rozpuścić styropian co by wskazywało na rozgrzewanie się kabla do wyższych temperatur. Edytowane 24 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 czyli 8 takich urządzeń i mamy 8*8,28=66,24 a to juz dobra pompa do co. hmm, a wydawałoby się że to pomijalne ... czyli te kable to mają COP poniżej 1. Mi z PC powietrznej przy -24 COP ze wszystkim wyszedł 1,62. A kable zawsze poniżej 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 A kable zawsze poniżej 1. chyba, że regulator pobraną energię oddaje w postaci ciepła? Za to jest wskazówka - warto system odłączać od zasilania np bezpiecznikiem poza sezonem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts