Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tymi klasami A , A+, A++ to jakieś jaja są. Szukaliśmy z żoną niedawno pralki. Różnica w zużyciu prądu między A+, a A++ jest praktycznie niezauważalna, a cena między nimi (podobny model i ten sam producent) to i owszem:P

Kupiliśmy z dwoma + ale bardziej dla zasady niż realnych oszczędności

Ja kupilam zmywarke niby A+ (czy jezeli chodzi o zmywarki to najwiecej +) ale nie z racji dbania o srodowisko co zalezalo mi na konkretnych fukcjach - zaplacilam wlasnie jakies 400 zl wiecej za to A+ a nie korzystalam z tej opcji nigdy, bo niby jest bardziej ekonomicznie, ale mycie trwa prawoe 3 godizy..no dziekuje.

No ale pomiedzy A++ a G juz jest roznica i to spora ;)

Zytko: skad ci sie facet takie teksty biora... ;) no ale skoro Ty taki malo pradozerny jestes, na ogrzewanie idzie tyle ile idzie a zuzycie masz jakie masz, to poszukaj, bo gdzies prad Ci ucieka, byc moze Twoja mazonka ma jakies bardzo pradozerne zabawki (gadzety, trzeci komp)

Edytowane przez swiki

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no ale skoro Ty taki malo pradozerny jestes, na ogrzewanie idzie tyle ile idzie a zuzycie masz jakie masz, to poszukaj, bo gdzies prad Ci ucieka, byc moze Twoja mazonka ma jakies bardzo pradozerne zabawki.... :p

mamy taką lampkę w ogrodzie (srednicy 3m) i - być może - to jest przyczyną...

Edytowane przez kszh.uint

swiki dobrze, że dodałaś co Ty podłączasz do tego 230V bo przez moment, zanim dotarłem do drugiej części zdania zelektryzowało mnie. Już prawie miałem teorię na te Twoje długie posty, chaotyczne wypowiedzi czasem i energię jaka z Ciebie tryska. No pod 230 to musiałby być efekt ... o cholera

swiki dobrze, że dodałaś co Ty podłączasz do tego 230V bo przez moment, zanim dotarłem do drugiej części zdania zelektryzowało mnie. Już prawie miałem teorię na te Twoje długie posty, chaotyczne wypowiedzi czasem i energię jaka z Ciebie tryska. No pod 230 to musiałby być efekt ... o cholera
hehe no to sie usmialam naprawde - dzieki Ci ale az lzy mi ciurkiem po policzkach leca ... :p czytam po raz ...setny chyba i dalej placze.... bosh dzieki dzieki ale mi wieczor rozweseliles ;) Jestescie niesamowici chlopaki - naprawde. I hm...chyba niechcacy komplement mi sie dostalo- dziekuje slicznie w takim razie :p

bosh ... nadal placze...

Edytowane przez swiki

Ok a wracajac na ziemie ; dostalam dzis rachunek za prad od 20.01 do 20.02

zuzycie tar I - 552 kW, tar II - 1660 kW

rachunek : 878,08

I wiecie co - jest mega pozywtynie zaskoczona - bo to rachunek za wszystko w najwieksze mrozy tej zimy. (a w tym jakis podatek akcyzowy w kwocie 44,24 od 2212 kW. co to jest i skad to sie wzielo?? )

Podatek akcyzowy w prądzie o ile pamiętam jest już od ładnych paru lat. Nie jestem pewien, ale zdaje się od wejścia do UE. Proszę mnie poprawić jeśli coś pomyliłem z rokiem:)

Wiem, że były też jakieś przepychanki z tym podatkiem i odwołania grup dystrybucyjnych. Na początku rząd założył (i tak robił) branie podatku zaraz po wyprodukowaniu energi, przez co był dużo większy, bo uwzględniał wszystkie straty na przesyle i chociażby kradzieżach. Teraz jest naliczany od faktycznie zużytych kilowatów widniejących na fakturze. Odwołania dotyczyły właśnie miejsca naliczenia podatku. W całej Unii (podobno) jest naliczany końcowemu użytkownikowi

Wolałbym czasem pewnych rzeczy nie wiedzieć. VAT 23%, podatek dochodowy 18%, akcyza na różne pierdoły (paliwo, wódka itp) pewno z 50% ZUS - kolejne 40%. Jak się to wszystko do kupy poskłada to się okazuje, że z zarobionych pieniędzy 70% oddajesz Państwu ... to skąd ta dziura budżetowa???

Podobno Anglia stała się mocarstwem, bo Żelazna Dama polikwidowała nierentowne państwowe spółki, wyrzuciła na bruk zbędnych urzędników i darmozjadów, polikwidowała ulgi i przywileje. Tylko że u nas jakoś nie możemy znaleźć takiego odważnego. No dobra ale dość o polityce ... czy ktoś już potrafi korzystać z zysków słonecznych? ;-) U mnie wiosna aż miło!

Podatek akcyzowy w prądzie o ile pamiętam jest już od ładnych paru lat. Nie jestem pewien, ale zdaje się od wejścia do UE. Proszę mnie poprawić jeśli coś pomyliłem z rokiem:)

A to w takim razie nigdy nie zwracalam na to uwagi :p

Podobno Anglia stała się mocarstwem, bo Żelazna Dama polikwidowała nierentowne państwowe spółki, wyrzuciła na bruk zbędnych urzędników i darmozjadów, polikwidowała ulgi i przywileje. Tylko że u nas jakoś nie możemy znaleźć takiego odważnego. No dobra ale dość o polityce ... czy ktoś już potrafi korzystać z zysków słonecznych? ;-) U mnie wiosna aż miło!

U mnie tez - dzis caly dzien okna mam pootwierane - temp u dzieci 24,5 stopnia, w innych pomieszczeniach podobnie mimo ze okna od polnocy w salonie to i tak cieplo.

A u mnie w domu jakis czas temu pojawil sie problem - nie chcialam pisac, bo chcialam cos sprawdzic, jak ktos ciekawy to do dziennika zapraszam :p

Edytowane przez swiki