Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A u mnie w domu jakis czas temu pojawil sie problem - nie chcialam pisac, bo chcialam cos sprawdzic, jak ktos ciekawy to do dziennika zapraszam :p

Aż zajrzałem. Współczuję. Ale jak to możliwe, że aż tak dużej szczeliny nie zauważyłaś? Przecież to powinno być widoczne gołym okiem.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Dlaczego bez freza jednak?

Bo łatwiej i pewniej uszczelnić spoiny.

Wiesz...kurde no przy dwojce maluchow i pracujacym cale dnie mezu ciezko byloby samemu na rusztowanie :p

Dlatego albo buduje się,żeby budować albo dlatego żeby mieszkać ;)

Kasa to nie wszystko :)

Gość Arturo72
Wybacz, ale nie rozumie...

Dom buduje się do mieszkania a nie dla budowania.Budowie trzeba poświęcić trochę czasu a nie tylko trochę kasy :)

No chyba,że komuś nie zależy na domu(Ty masz inne priorytety niż ja,ja buduję na długie lata)to wchodzi się na gotowe i na nie wiadome :)

Prościej jest z deweloperem ;)

Dom buduje się do mieszkania a nie dla budowania.Budowie trzeba poświęcić trochę czasu a nie tylko trochę kasy :)

No chyba,że komuś nie zależy na domu(Ty masz inne priorytety niż ja,ja buduję na długie lata)to wchodzi się na gotowe i na nie wiadome :)

Prościej jest z deweloperem ;)

Pewnie prosciej z deweloperem, ale... napewno nie lepiej niz ja mam pomimo predkosci i pewnych oszczednosci i czy ktokowliek powiedzial ze ja chcialam prosto :) Lubie wyzwania - tyle ile mi to dalo satysfakcji, to - kazda nieprzespana noc, kazda lza samotnie splywajaca po policzku (chyba nie bylo lez bo z czego sie mialy pojawiac jak i nie pilo sie czasem ;)) , wszystkie nerwowki - warto bylo to przezyc. Mysle, ze gdyby ktos zliczyl ten czas, ktory ja poswiecilam budowie, to wiekszosc osob mimo ze buduja latami tyle jej nie poswiecilo - spytaj mnie o kazdy etap mojej budowy powiem Ci wszystko, spytaj o technologie jakie mozna bylo zastosowac, dlaczego jak i po co - spytaj o wode, elektryke - moglabym chyba mgr napisac z budownisctwa ;)

Gość Arturo72
Pewnie prosciej z deweloperem, ale... napewno nie lepiej niz ja mam pomimo predkosci i pewnych oszczednosci i czy ktokowliek powiedzial ze ja chcialam prosto :) Lubie wyzwania - tyle ile mi to dalo satysfakcji, to - kazda nieprzespana noc, kazda lza samotnie splywajaca po policzku (chyba nie bylo lez bo z czego sie mialy pojawiac jak i nie pilo sie czasem ;)) , wszystkie nerwowki - warto bylo to przezyc. Mysle, ze gdyby ktos zliczyl ten czas, ktory ja poswiecilam budowie, to wiekszosc osob mimo ze buduja latami tyle jej nie poswiecilo - spytaj mnie o kazdy etap mojej budowy powiem Ci wszystko, spytaj o technologie jakie mozna bylo zastosowac, dlaczego jak i po co - spytaj o wode, elektryke - moglabym chyba mgr napisac z budownisctwa ;)

Szanuję to wszystko jak u każdego inwestora ale Twoja budowa byłaby dla mnie nie do przyjęcia :)

Ja w popiołach nie mieszkałbym ani chwili ;)

Każdy ma inne priorytety ;)

Arturo - żadna roznica, czy syf w ścianie, jedzeniu czy w powietrzu...

zapomniałeą o soli ;)

a co do styropianu - miałem okazje pracować na takim i takim

XPS pod płytę był z frezem - problem jest taki że 1 mm nierówność po 10m kładzenia styropianu przekształca się w 5mm i tak ciągnie się za tobą ... i powstają szczeliny

tym bardziej że styropian frezowany jest z wszystkich 4 stron i nie zgrywają się ze sobą płyty zarówno na długości i szerokości

na elewacji styropian kładliśmy bez frezu i z założenia nie miałem zamiaru martwić się o jakiekolwiek szczeliny i późniejsze ich uzupełnianie (co przy grubości 30 cm nie jest łatwe) więc miedzy płyty szedł klej w 3 pasach na każdą z płaszczyzn

Edytowane przez R&K

Ale tu dzis cisza.

przez to moje otwieranie okna caly dzien 5kW w dzien

Piszesz w tym temacie już dość długo aby wymagać od Ciebie posługiwania się prawidłowo jednostkami - trochę się przyłóż i spróbuj zrozumieć,

5kW to 5000W to jest równe 230V*21,74A - zapamiętaj to jest jednostka mocy, jeśli masz na myśli odczyt z licznika to jest zużycie energii w kWh - tak masz napisane na każdej fakturze od dostawcy energii - jak coś błędnie wklepiesz to nie każdy wie o co chodzi.

Jeśli już piszesz o dobowym zużyciu energii w kWh (wydaje mi się, że właśnie to masz na myśli) to wystarczy tą liczbę podzielić przez 24 godziny aby dokładnie wiedzieć na jaką średnio moc miał zapotrzebowanie Twój dom w tym dniu - wtedy podajesz w kW lub dokładniej w W.