Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziekuje za odp btw. my czasem sobie tak gadamy nie na temat, ale zazwyczaj wlasnie usuwamy te dyskusje :) To tak na przyszlosc - by nas nie zbanowac czasem :p

No proszę, jaka grzeczna dziewczynka:P

Normalnie rozdwojenie jaźni

By nas nie zbanować to powinniśmy prosić z żytkiem. To znaczy ja i żytko

Przecież Ty chcesz usunąć konto. Poproś zwyczajnie o bana i problem się rozwiąże

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drogi Jarku, zaglądam czasem do innych wątków gdzie dwóch albo trzech Panów fachowców obrzuca się błotem szlamując wątek niemiłosiernie i udowadniając na 100 stronach kto ma rację. W tym miejscu po wielu miesiącach powstało swoiste grono ludzi, którzy po prostu się polubili. Każda nowa osoba witana jest chętnie i udziela się jej pomocnych rad. Mimo, że wątek o prądzie to ja na przykład wybrałem sobie kominek. W wątku o kominkach siedziałem pół roku i nic. A tu taki Liwko szast prast i pomiędzy kablami i piecem Kospela urodził się kominek. Powinniśmy dostać za to bana. Tak sobie myślę, że nie jesteśmy na basenie a Pan administrator nie jest ratownikiem, który powinien gwizdać na dzieci skaczące ze słupków. Bo jak zacznie to robić to dzieci zmienią basen. Chcesz zabić dobrą atmosferę wzajemnej pomocy (a do tego służy forum) to banuj.

No proszę, jaka grzeczna dziewczynka:P

Normalnie rozdwojenie jaźni

By nas nie zbanować to powinniśmy prosić z żytkiem. To znaczy ja i żytko

Przecież Ty chcesz usunąć konto. Poproś zwyczajnie o bana i problem się rozwiąże

widzisz... tutaj wiele osobmówi duzo a jak powiesz: sprawdzam, to nagle okazuje sie, ze jest panika i nerwowe przebieranie nóżkami...

i nieistotne jest, czy temat dotyczy zuzycia pradu na fakturze (buldowany_laik do dzis nie znalazl 5 osob, ktore pokazalyby skan faktury), czy zwyklego żartu...

Drogi Bitterze, nic nie dzieje się bez przyczyny, a przyczyną zwykle bywa kliknięcie przez kogoś w "zgłoś do moderacji". Ten wątek też, najzwyczajniej w świecie ktoś zgłosił do moderacji pisząc, że grupa ludzi go zamordowała swobodnymi dyskusjami. Zajrzałem i złapałem się za głowę widząc kilka STRON dyskusji o niczym. Skasowałem wczoraj niemal setkę postów - to tak dla ilustracji, dlaczego pogroziłem banem.

J.

Wczoraj miales przyklad kto - pojawil sie pan x ktory czyta 3 razy dziennie przez 3 lata...

No i musze Cie zasmucić ponieważ to nie ja. Widocznie innym też to sie nie podoba

btw. Bitter panowie kłócący sie w różnych wątkach , dyskutują na temat choć każdy przykonany o swojej racji. Mimo wszystko z takich "kłótni" moża dużo wyciągnąć "gospodarzu"

Pytanie do budowlany_laik

Czy zużycie faktyczne dużo się rózni od tego z OZC w twoim przypadku ? Ładowanie płyty załapało o drogą taryfe ? Dużo zawsze sie mówiło o sporych stratach przy wodnym na kotle elektrycznym

Edytowane przez aDw

Wyłączyłem stopkę, bo niektórym zbyt długo zajmuje jej przewijanie, np. gdy korzystają z telefonu.

Podłogówka wodna w całości domu, 10 pętli po ok. 84 mb każda + rozdzielacz z rotametrami. Podłogówka jest na dole płyty fundamentowej (przywiązana do dolnego zbrojenia), która ma 20cm grubości. Grzany jest zatem cały fundament, co zapewnia wystarczającą akumulację ciepła z taniej taryfy.

Kocioł Kospel 6kW ze zwykłym sterownikiem pokojowym.

Planuję budowę naszego drugiego domu koło Szczecina: parterówka "stodoła", płyta fundamentowa na 20cm styro, ocieplenie ścian z SILKI 18cm lepszym 15+10=25cm styro, okna lepsze niż standard, powierzchnia netto ok. 135m2+22m2 garaż w bryle. Będzie wodna podłogówka na całości (także w garażu co 30cm), ale zasilana piecem elektrycznym - nie chcę chwilowo gazu, chociaż taki wariant także będzie możliwy w razie niebotycznego wzrostu cen prądu. Kuchenka elektryczna indukcyjna, LCD, 3 komputery, zmywarka, normalny sprzęt AGD, 2-3 osoby dorosłe - ile mocy 3-fazowej mam zapotrzebować? Na stronie Enei są przykładowe symulacje: "...Dom jednorodzinny lub mieszkanie do 200 m2 (urządzenia tradycyjne + elektryczne ogrzewanie akumulacyjne + kuchnia elektryczna + bojler lub przepływowy podgrzewacz wody) - licznik 3-fazowy - min. 25 kW (z przekaźnikiem priorytetowym)....". Jaką moc zapotrzebowaliście do swoich domów, czy była "na wyrost" lub zbyt mała i trzeba było dopłacać dla dostawcy do większej mocy? Część osób na forum pisało o wystarczającej 11-13 kW, ale wg informacji ze strony internetowej Enei to połowa sugerowanej przez nich mocy do takiego zakresu potrzeb. Nie wiem, czy warto wydać dla nich 150zł netto za każdy zapotrzebowany kW powyżej np. 14-15kW mocy umownej/20-22kW mocy przyłączeniowej. Mam 3 komputery ze względu na "tycią" firemkę w ramach jednoosobowej działalności. Obecnie mam ogrzewanie gazowe (podłogówka parter+grzejniki poddasze), zużywam ok. 320kWh wg liczników prądu na domowo-firmowe potrzeby, więc trudno mi oszacować zabezpieczenie na wyłączne ogrzewanie prądem i gotowanie na kuchni indukcyjnej. Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Nie wiem, czy warto wydać dla nich 150zł netto za każdy zapotrzebowany kW powyżej np. 14-15kW mocy umownej/20-22kW mocy przyłączeniowej.

Ja też nie wiem czy warto ale tyle wziąłem. Pewnie przepłaciłem ale zakładałem użycie przepływowych podgrzewaczy do łazienek i kuchni oraz chwilowe wykorzystanie pełnej mocy pieca (12kW). Ale są tutaj tacy co mają połowę mniej mocy i wszystko działa. Zresztą zawsze można dać wyłacznik priorytetowy, który odłączy Ci np. piec kiedy będzie chodził podgrzewacz.

A z innej bajki - dlaczego chcesz ogrzewany garaż? Nie lepiej go odizolować od budynku i zostawić bez ogrzewania? Podobno przy zastosowaniu nieizolowanej posadzki (wylana na podsypce bez styropianu) grzeje ona (ciepłem od gruntu) wystarczająco aby utrzymać dodatnie temperatury.

Nie powinienem tego pisać ale ja już taka dobra dusza jestem, że nie potrafię się oprzeć pokusie podzielenia się z innymi:)

Moc umowna to nic innego jak rodzaj bezpiecznika przedlicznikowego. Można to zwiększać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku

Wystarczy wykupić moc dla 20A bezpiecznika. Czekać do pierwszego przepalenia się. Zerwać plombę, i w środki swoich starych bezpieczników przełożyć drut np z 32A. Trzeba jeszcze pamiętać o kolorze oczka, je też trzeba przełożyć

Potem zadzwonić, żeby zaplombowali za parę złotych:P

Nie do wykrycia:P

do bitter - czasami muszę zgrać coś z projektora 8mm do kompa, więc garaż jest najwygodniejszy i temperatura w nim 12-14* (zimą) jest "bezpieczna" dla mnie/kamery do pracy :)) Kilka cm styro będzie na ścianie wewnętrznej pomiędzy garażem, a domem (obecnie mam 5cm, w nowym dam chyba 8cm). Ale nie podałeś, jaką moc u siebie zapotrzebowałeś i podłączyłeś, o ile to nie tajemnica. Gmina uchwaliła plan w 2010 roku, a w nim m.in. jest nakaz stosowania podłączeń kablowych, a nie napowietrznych - stąd podana kwota 150 netto/kW (z taryfikatora Enei). Sugerowana przez nich 3-fazowa przyłączeniowa 25kW to umowna 17kW (strona http://www.operator.enea.pl/37/dla-domu/praktyczne-porady/zanim-rozpoczniemy-budowe-1009.html). Prawdopodobnie tak pozostanie dla mojego "zapasu bezpieczeństwa". Niech moc będzie ze mną!!! Nie wiem także, czy zdecydować się na I/II taryfę czy tylko na I, bo pracując na kompach w dzień płaciłbym więcej za prąd. Jakoś nie chciałbym "zasuwać" w nocy w tańszej taryfie. Więc raczej pozostanie (jak obecnie) G11 przez całą dobę. Pozdrawiam.

No i właśnie dlatego ten wątek zejdzie na psy jak każdy inny. Umrze, zatęchnie nudą i pozostaną tematy o wyższości pompy nad kablami. Bo znajdzie się jakiś nawiedzony wielki sercem administrator co ma manię sprzątania. Może zróbmy słownik, jakich wyrazów nie należy używać? Już wiem, że "sosna" jest na czarnej liście. Ciekawe co za menda donosi do adminów.