kbab 12.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) kbab testuje chyba coś takiego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185452-Wentylacja-mechaniczna-kominek-klimatyzacja&p=4917736&viewfull=1#post4917736 Wyniki tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742 1igor1 ma u siebie pompę ciepła P-P i też może się wypowiedzieć. Mi się wydaje, ale może się mylę (pewnie ktoś może to policzyć), że strumień powietrza musiałby być dość spory by przenieść żądaną wartość energii do ogrzania domu. Średnio wyobrażam sobie wentylowanie non-stop na 300 m3/h. W moim rozwiązaniu klima podgrzewa powietrze mieszane tj świeże z reku z anemostatu i powietrze wewnątrz domu. Reku podaje 100m3/h, mam 2 klimatyzatory, ale przy potrzebach mojego domu do -10* wystarczy nawet 1. Strumień powietrza np 100m3/h przy różnicy 30* przenosi prawie 1kW (można policzyć w kalkulatorze z mojej stopki - ark 11-15 na dole), zatem mała pc przy reku pobierając 250W przy cop=4 może już wystarczyć przy temp ok 0*. Pytanie kluczowe jest jaka temp z jaka wydajnoscia nalezy nawiewac, zeby przy -20 uzyskac +22 w domu ? (jesli bedzie to po 2 godz pracy systemu to uznam to za wynik zadowalajacy) Trochę nie tak postawiłeś pytanie, ale ogrzewanie nadmuchowe w domu szkieletowym zrobi to w kilkanaście minut (zależy o ile st ma podnieść temperaturę). Edytowane 12 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Czy ktos wczesniej taki uklad skladal moze?? W skrocie wybrazam sobie, ze: - zrodlo powietrza do wentylacji z GWC, ktore da na wlocie w najgorszych warunkach +5, - dogrzewanie/chlodzenie powietrza nawiewanego w zimie (uwzgledniajac jakas sprawnosc odzysku z reku potrzeba dogrzac nawiew z 13/14 stopni do ilu ??), Powierzchnia ogrzewana: 70 m2, kubatura ok 200 m3. Pytanie kluczowe jest jaka temp z jaka wydajnoscia nalezy nawiewac, zeby przy -20 uzyskac +22 w domu ? (jesli bedzie to po 2 godz pracy systemu to uznam to za wynik zadowalajacy). Wszelkie ekstra czerpnie/solary powietrzne to ew. przy rozbudownie systemu Pozdrawiam trzeba rozdzielić dogrzewanie od wentylacji ... robimy tak jakby główny obieg cyrkulacyjny który zasysa powietrze z np korytarzy, podgrzewa/chłodzi i tłoczy do pomieszczeń czystych, do niego dołączamy nawiew powietrza wentylacyjnego z rekuperatora, wyciąg robimy z pomieszczeń brudnych bezpośrednio do centrali a potem na zewnątrz... centrala chodzi ze swoją wydajnością a główny obieg tak jak ci pasuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.03.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 To nie jest tak, ze non-stop, no chyba ze wtedy, jak na zewnatrz -20 Jak mi ktos udowodni, ze lepiej wpiac klime w wentylacje (wczesniej pod to rozbudowana) od wolnostojacej klimy w salonie i wentylacji skrojonej na miare to wtedys ie zastanowie. Zapotrzebowanie domu ok. 4 tys. KWh. Pozdrawiam Zapotrzebowanie na ciepło przy tych parametrach ocieplenia wyliczone zbyt optymistycznie. Szacuję ze miesci się ono w granicach 5000 do 7000 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ale przy ktorych, tych ze stopki ?? Bo ja tu projektuje do nowego domu, nie do obecnego ten ze stopki ma wyliczone faktycznie 5,5 - 6 MWh. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.03.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ale przy ktorych, tych ze stopki ?? Kalkulator COP dla klimatyzatora, wstawisz tylko przepływ powietrza i różnicę temperatur na wlocie i wylocie, jak dodasz pobierany prąd to policzy cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.03.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 A ile ta integracja bedzie kosztowac?? Ile musze dolozyc zeby rozbudowac wentylacje na wyzsza wydajnosc ?? Widzialem takie gotowe reku z wbudowana pompa ale cena nie miescila sie w 10 tys. no chyba, ze wiesz jak to zrobic taniej... Pozdrawiam U mnie to właśnie podobnie wygląda z tym że nie mam reku, mam właśnie jednostkę wewnętrzną, która miele powietrze od 1320 do 1680 m3/h, ona podgrzewa, ochładza, lub nic nie robi, do tego układu mam podpiętą czerpnię świeżego powietrza. Wada mojego systemu to jest brak reku, i brak wentylacji kiedy nie trzeba grzać/chłodzić (okresy przejściowe kiedy ogrzewanie/klima mało chodzą)bo nie mam reku (ale planuję,) mogłaby chodzić jedn. wewn. cały czas, ale ona pobiera ponad 150Wh, co robi się mało przyjemne jak na koszty wentylacji. Osobiście uważam, że połączenie wentylacji która jest przygotowana do przepływu rzędu 300m3/h z klimą/ogrzewaniem nie ma sensu. Lepiej byłoby tak zbudować kanały które mogą mielić powietrze na poziomie 1000m3/h do tego wpiąć reku, i wtedy działa nam i wentylacja i ogrzewanie. I wtedy trzeba też zrobić nawiewy w brudnych pomieszczeniach. Ale wtedy to już nie mamy instalacji wentylacji tylko zwyczajne ogrzewanie nadmuchowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 nie wiem do czego to ... \żona robi 20 tys rocznie autem które pali średnio 5,5L na setkę co daje ponad 6 tys. na samo paliwo... ja swoim 25 tys rocznie, średnio 8,5L na setkę, co daje ponad 11 tys. na paliwo ... mamy w tym momencie ponad 17 tys., dodaj jeszcze wymiany oleju, filtrów,płyny do spryskiwaczy, klocki hamulcowe i różne drobne naprawy... No to naprawdę dużo jeździcie Jest dziwny tręd na muratorze zawyżania innych kosztów:P Dalej twierdzę, że przejeździć 20 tyś zł to trzeba naprawdę dużo jeździć Mam doświadczenie zawodowe ze stacjami paliwowymi. 80% klientów to niestety 20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.03.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Osobiście uważam, że połączenie wentylacji która jest przygotowana do przepływu rzędu 300m3/h z klimą/ogrzewaniem nie ma sensu. Mam inne zdanie w tym temacie, uważam że każda ilość powietrza, nawet te 100m3/h jeśli w reku odzyska część ciepła z wentylacji oraz zostanie podgrzana odpowiedniej mocy pc ma sens, jak wcześniej wspomniałem wystarczy mała sprężarka z dwoma wymiennikami. Jeśli ktoś ma pojęcie to potrafi przerobić przenośny klimatyzator małej mocy i dopasować go do takiego układu. Pytanie kluczowe jest jaka temp z jaka wydajnoscia nalezy nawiewac, zeby przy -20 uzyskac +22 w domu ? (jesli bedzie to po 2 godz pracy systemu to uznam to za wynik zadowalajacy) Dla próby włączyłem klimatyzator, podniósł w pokoju temp od 21* do 25* w ciągu 5min, potem inwerter zmniejszył moc. Edytowane 12 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.03.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Osobiście uważam, że połączenie wentylacji która jest przygotowana do przepływu rzędu 300m3/h z klimą/ogrzewaniem nie ma sensu. Lepiej byłoby tak zbudować kanały które mogą mielić powietrze na poziomie 1000m3/h do tego wpiąć reku, i wtedy działa nam i wentylacja i ogrzewanie. I wtedy trzeba też zrobić nawiewy w brudnych pomieszczeniach. Ale wtedy to już nie mamy instalacji wentylacji tylko zwyczajne ogrzewanie nadmuchowe... To nie jest kwestia opinii, a podstawiania wartości do wzorów. Po raz pewnie szósty polecam: http://www.ibp.com.pl/Portals/IBP/docs/tagi/BUDYNKI%20PASYWNE%20W%20POLSKICH%20WARUNKACH%20KLIMATYCZNYCH1.pdf Piszą tam w skrócie, że w domu pasywnym (moc 10W/m2) dogrzewanie może się odbywać zupełnie PRZY OKAZJI wentylacji, z wydatkiem niezbędnym dla samej wentylacji, tj. 1 m3 / m2 budynku. To daje ca. 2/5 wymiany na godzinę. Ale jakby podbić do 4/5 albo 6/5 wymiany na godzinę, zbliżamy się do domów normalnych, a nie kosmicznych (pasywnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No to naprawdę dużo jeździcie żeby przejeździć 20 tys. to wystarczy raptem 55km dziennie... żona wsiada rano w auto z dzieciakami, do pracy ma 19 km w jedną stronę, dochodzi porozwożenie młodzieży po szkołach i przedszkolach a wieczorem poodbieranie od dziadków i do domu ... takie są właśnie uroki mieszkania poza miastem... jak ktoś już się na jarał na takie rozwiązanie to niech sobie przekalkuluje czy nie lepiej dołożyć z 50 tys. do działki blisko miejsca pracy... dla mnie lokalizacja nie ma specjalnie znaczenia bo miejsce pracy jest uzależnione od zlecenia ... ale żona niestety deczko jest wk... taką lokalizacją .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.03.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 takie są właśnie uroki mieszkania poza miastem... jak ktoś już się na jarał na takie rozwiązanie to niech sobie przekalkuluje czy nie lepiej dołożyć z 50 tys. do działki blisko miejsca pracy... Zapraszamy do Warszawy - tutaj z jednego końca miasta do drugiego (np. Kabaty - Białołęka) jest pewnie z 35 km, w godzinach szczytu można przejechać w jedną stronę pewnie w jakieś dwie godziny. No ale mieszkasz i pracujesz w jednej miejscowości PS. w ramach miotania się pomiędzy rozwiązaniami znów wróciłem do szalonego pomysłu o hypokaustum - zamiast wylewek podłoga na legarach, przestrzeń pod podłogą jako kanał wentylacyjny, powietrze wylatuje kratką pod oknem (tylko balkonowe). Część ciepła weźmie podłoga, robiąc podłogówkę, resztę wydmucha wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dla próby włączyłem klimatyzator, podniósł w pokoju temp od 21* do 25* w ciągu 5min, potem inwerter zmniejszył moc. No wlasnei widac ladnie jak to szybko dziala. To cieplo zbyt szybko nie ucieknie, grzanie trwa chwile, ale zeby trafilo do wszystkich "czystych" pomieszczen musialbym zrobic jak pisze Jasiek, gdzie nawiew klimy spiac z kanalami nawiewnymi reku. Koszt powinien byc niewielki, mozna to zrobic nawet jesli ostatecznie klimy by nie bylo, mozna w to wpiac tez w razie potrzeby solar powietrzny jak sloneczko zima zaswieci W takim razie kable w wylewke to bylyby tylko na najwieksze mrozy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Zapraszamy do Warszawy - tutaj z jednego końca miasta do drugiego (np. Kabaty - Białołęka) jest pewnie z 35 km, w godzinach szczytu można przejechać w jedną stronę pewnie w jakieś dwie godziny. No ale mieszkasz i pracujesz w jednej miejscowości PS. w ramach miotania się pomiędzy rozwiązaniami znów wróciłem do szalonego pomysłu o hypokaustum - zamiast wylewek podłoga na legarach, przestrzeń pod podłogą jako kanał wentylacyjny, powietrze wylatuje kratką pod oknem (tylko balkonowe). Część ciepła weźmie podłoga, robiąc podłogówkę, resztę wydmucha wentylacja. zdarzało mi się pracować w Warszawie, Gdańsku, Krakowie więc dokładnie wiem o czym piszesz;) ale żona nie może zrozumieć że ma blisko jadąc 15 min. do pracy... odnośnie wariacji na temat ogrzewania to jestem w trakcie przerabiania swojej WM pod współpracę z kolektorem powietrznym na ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No wlasnei widac ladnie jak to szybko dziala. To cieplo zbyt szybko nie ucieknie, grzanie trwa chwile, ale zeby trafilo do wszystkich "czystych" pomieszczen musialbym zrobic jak pisze Jasiek, gdzie nawiew klimy spiac z kanalami nawiewnymi reku. Koszt powinien byc niewielki, mozna to zrobic nawet jesli ostatecznie klimy by nie bylo, mozna w to wpiac tez w razie potrzeby solar powietrzny jak sloneczko zima zaswieci W takim razie kable w wylewke to bylyby tylko na najwieksze mrozy Pozdrawiam Ale po co to ma szybko działać? Kbab ma armatę na muchę, a przy b. dokładnym zaprojektowaniu wszystkiego nawiew ma równoważyć straty, tzn. temperatura ma być stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 mozna w to wpiac tez w razie potrzeby solar powietrzny jak sloneczko zima zaswieci W takim razie kable w wylewke to bylyby tylko na najwieksze mrozy Pozdrawiam ale właśnie o to chodzi... mamy dzisiaj słoneczny dzionek, solar do testów na podwórku pokazuje właśnie 84*... budując odpowiednio duży panel masz taką temp. do dyspozycji pompując nawet 500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ale po co to ma szybko działać? Kbab ma armatę na muchę, a przy b. dokładnym zaprojektowaniu wszystkiego nawiew ma równoważyć straty, tzn. temperatura ma być stała. dokładnie ... w tamtym roku cały okres przejściowy w jednym domu jechaliśmy na samej nagrzewnicy kanałowej o mocy 0,9kw spiętej razem z WM (miloszenkobyłeś w tym domu:yes: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Nie musi byc super szybko, tylko czy do tego nie bylby lepszy klimatyzator kanalowy?? Bo w sumie jak zaswieci w dzien slonce na 2 godziny to mi starczy Pozostaje tylko dogrzac dom w dni pochmurne/zimne noce, ale mozeby po prostu zostawic otwarte drzwi do sypialni i cieplo klimy z salonu tam tez dotrze ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No bylo sie I jaka temperatura wtedy byla nawiewana?? Starowales tym jakos?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No bylo sie I jaka temperatura wtedy byla nawiewana?? Starowales tym jakos?? Pozdrawiam temperatura taka jaką dała radę zagrzać nagrzewnica, jak wewnątrz łapało 21* to wyłączała się ... (sterownik widziałeś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Taka nagrzewnica na okresy przejsciowe to faktycznie super sprawa. Montaz banalny, koszt minimalny na dlugo zbilansuje COP 1 Dlugo trwalo to nagrzewanie i od jakiej temp?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts