andriuss 12.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Biedni Marcin Cetera i j-j, pewnie się teraz przewracają na swoich ciepłych posadzkach. Wątek jakby nie patrzeć 9-letni, i taka ujma, taki koniec. No ale skoro tak, to nie uważacie przypadkiem, że pompa ciepła jest the best? Żartowałem tylko, nie bijcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.03.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Biedni Marcin Cetera i j-j, pewnie się teraz przewracają na swoich ciepłych posadzkach. Wątek jakby nie patrzeć 9-letni, i taka ujma, taki koniec. No ale skoro tak, to nie uważacie przypadkiem, że pompa ciepła jest the best? Żartowałem tylko, nie bijcie Pewnie że jest the best, wadą CZASAMI może być jej cena;) A kable są do d... He, he... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Dokładnie o tym dziś myślałem... O domu można pisać do bólu, a tymczasem utrzymanie mojego niemłodego już auta, kosztuje ponad 2 razy tyle, co całkowite (CO+CWU+żarówki+kanaliza+śmieci itp.) koszty utrzymania domu. kurt76, widziałeś te przypadki z siadniętym chudziakiem (fundamentem?) - co stało się dokładnie z rurkami podłogówki? kumplowi i jego sasiadowi po zeszlej zimie podloga sie obsunela i rozszczelnilo instalacje na alupexach (chyba), po 6 latach mieszkania. edit: zapomnialem powiedziec dlaczego.... teren zostal czesciowo zmeliorowany, dzialki usytuowane na gruntach rolnych... zmienily sie poziomy wod gruntowych. Moja dzialka ma podobna historie, wiec troche sie "balem" podlogowki, to tylko moj kamyczek do ogrodka.... nie ktytykuje podlogowki, tylko zwracam uwage na pewne zagrozenia i to po dlugim czasie dzialania systemu. Edytowane 12 Marca 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.03.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 kurt, to sracz rozumiem wiaderkiem spłukujesz? Współczuję, mi nic nie siadło Mam wodę w kranach!!! Wiesz jaka to frajda:P Edit:Wiesz kurt, ale ja jeszcze domu bez hydrauliki nie widziałem:) Pewnie masz wychodek. Dużo taniej Cię wyszło? Bawią mnie takie teksty jak Twoje:P nie rob szumu dzieciaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 12.03.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 kumplowi i jego sasiadowi po zeszlej zimie podloga sie obsunela i rozszczelnilo instalacje na alupexach (chyba), po 6 latach mieszkania. edit: zapomnialem powiedziec dlaczego.... teren zostal czesciowo zmeliorowany, dzialki usytuowane na gruntach rolnych... zmienily sie poziomy wod gruntowych. Moja dzialka ma podobna historie, wiec troche sie "balem" podlogowki, to tylko moj kamyczek do ogrodka.... nie ktytykuje podlogowki, tylko zwracam uwage na pewne zagrozenia i to po dlugim czasie dzialania systemu. u mnie zeszłej zimy lokalny szambelan-man także meldował o kilku takich przypadkach - sytuacja identyczna, jak pisze kurt + grunty wysadzinowe; rekordziscie podłoga usiadla ponad 10cm... oczywiscie w kawałkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 [quote=jasiek71;5262228odnośnie wariacji na temat ogrzewania to jestem w trakcie przerabiania swojej WM pod współpracę z kolektorem powietrznym na ścianie...Ciekawy temat, moja czerpnia jest od strony pd, z chęcią poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Berluf miał taki kolektor powietrzny w ofercie ale jak zapytałem o cenę to usłyszałem że były jakieś problemy z wykraplaniem wilgoci i nie sprzedają.może ktoś jest bardziej doinformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Berluf miał taki kolektor powietrzny w ofercie ale jak zapytałem o cenę to usłyszałem że były jakieś problemy z wykraplaniem wilgoci i nie sprzedają.może ktoś jest bardziej doinformowany. to sie robi tymi ręcami ... co ci z kilku m2 gotowca, tu trzeba kilkanaście/ kilkadziesiąt m2... to nie ma być jakieś niezależne pudełko przyczepione do ściany tylko ściana ma być izolacją i plecami tego ustrojstwa... w moim przypadku 30m2 za 2,5-3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.03.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 edit: zapomnialem powiedziec dlaczego.... teren zostal czesciowo zmeliorowany, dzialki usytuowane na gruntach rolnych... zmienily sie poziomy wod gruntowych. Moja dzialka ma podobna historie, wiec troche sie "balem" podlogowki, to tylko moj kamyczek do ogrodka.... nie ktytykuje podlogowki, tylko zwracam uwage na pewne zagrozenia i to po dlugim czasie dzialania systemu. to zrób sobie dom na płycie fundamentowej to ci podłoga nie siądzie tylko cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.03.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Warto wchodzić w ogrzewanie prądem (bez PC) kiedy mogę mieć gaz z rury za 10k całą instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.03.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Warto wchodzić w ogrzewanie prądem (bez PC) kiedy mogę mieć gaz z rury za 10k całą instalację? Warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.03.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Warto wchodzić w ogrzewanie prądem (bez PC) kiedy mogę mieć gaz z rury za 10k całą instalację? Nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 i tak i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dobra. Zostanę przy śmieciuchu, będę zbierał chrust, będzie najlepiej. Las mam zaraz za granicą działki, więc nie będę daleko nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dobra. Zostanę przy śmieciuchu, będę zbierał chrust, będzie najlepiej. Las mam zaraz za granicą działki, więc nie będę daleko nosić O, las to słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 13.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 mam pytanko policzyłem domek w OZC i w łazienkach u góry wychodzą straty 1000 W i nie mam takiego kabelka ale jak zaznaczę to pomieszczenie jako zwykły pokój z temp na 24 C to straty spadają do 300 W jak robiliście OZC to jak zaznaczaliście łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.03.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 mam pytanko policzyłem domek w OZC i w łazienkach u góry wychodzą straty 1000 W i nie mam takiego kabelka ale jak zaznaczę to pomieszczenie jako zwykły pokój z temp na 24 C to straty spadają do 300 W jak robiliście OZC to jak zaznaczaliście łazienki jako łazienki, z pewnością wynik jest taki bo wymiana WM jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.03.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 to sie robi tymi ręcami ... co ci z kilku m2 gotowca, tu trzeba kilkanaście/ kilkadziesiąt m2... to nie ma być jakieś niezależne pudełko przyczepione do ściany tylko ściana ma być izolacją i plecami tego ustrojstwa... w moim przypadku 30m2 za 2,5-3 tys. 30m2 to prawie cala sciana poludniowa opisywałeś swój patent gdzieś?jaki jest zysk z tego rozwiązania a jakie są wady?może to zastąpić GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 13.03.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 30m2 to prawie cala sciana poludniowa opisywałeś swój patent gdzieś?jaki jest zysk z tego rozwiązania a jakie są wady?może to zastąpić GWC? Zysk zależny od natężenia promieniowania słonecznego. W miesiącach przejściowych, w słoneczne dni całkowicie ogrzeje dom. Zastąpi GWC w ciągu dnia z przebłyskami słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 13.03.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 O, las to słuszna koncepcja. Tak, a po siedmiu latach spłacania kredytu na dom to i nie potrzebna opona się znajdzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts