kszh.uint 17.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Jasiek ja się po prostu boję przebijać membranę. podłącz sobie do zasobnika CWU parownik z lodówki... a przebijanie membran zostaw tym, którzy się na tym znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 17.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 jak powieedział b_laik, izolować ocieplać nasłoneczniać, a potem grzejcie sobie czym chcecie nawet PCi;-) potem to nie mna potrzeby grzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 p.s. jasiek - tutaj poza mną i Toba tutaj nikt stale nie grzeje wody do 60stC... Ba, nawet mało kto ma jeszcze ciepłą wodę na koniec I taryfy przed 22,00:P PS. Nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) jak jesteś taki strachliwy to mam dla ciebie lepsze dziwactwo ... tą "chłodnicą" podgrzewaj całą zimną wodę w domu, a z tego zbiornika dopiero na krany z zimną i zbiornik z CWU... obecnie masz np. zimna 10*, bojler 60*, pobierając z niego wodę na mycie dolewasz tej 10* tak aby miała 40* w tym samym czasie do bojlera napływa 10* które musisz podgrzać do 60*... po podgrzaniu do np.20* powietrzem wentylacyjnym poza sezonem grzewczym, pobierasz 60* i dodajesz 20* tak aby miała 40* a w tym samym czasie do bojlera dopływa 20*... nie dość że masz mniej do podgrzania to jeszcze zmienia się proporcja zimnej do ciepłej co skutkuje mniejszym zużyciem tej 60*... pralka czy zmywarka pobierając cieplejszą wodę też potrzebuje mniej energii na jej podgrzanie ... ziarnko do ziarnka ... No właśnie, a potem przychodzi -20 i chłodnica łup:P (mój życiowy rekord zimna -34oC) Na wiosnę rozmarza i .....znowu mamy zasilanie w wodę Trzeba tylko wymienić chłodnicę, wełnę, regipsy no i pomalować sufity A wszystko żytko dla 6 PLN-ów:P PS. Idzie lato. Wystarczy beczka na podwórzu. Ile dostanę za pomysł? Trzeba jeszcze przekonać kobity i dzieci Edytowane 17 Marca 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 17.03.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No właśnie, a potem przychodzi -20 i chłodnica łup:P (mój życiowy rekord zimna -34oC) Na wiosnę rozmarza i .....znowu mamy zasilanie w wodę Trzeba tylko wymienić chłodnicę, wełnę, regipsy no i pomalować sufity A wszystko żytko dla 6 PLN-ów:P nie 6 a 72:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 nie 6 a 72:P Ciekawe, czy ekogroszkowcy, gazownicy też budują chłodnice na dachach? Też tak oszczędzają? Do czego to prowadzi? Czy mieszkanie we własnym domu polega na goleniu sobie jaj na sucho, żeby mieć ciepłą wodę 6 czy 72 zł rocznie taniej? Ile jasiek71 można zaoszczędzić na takim podgrzewaniu CWU? Ale rocznie. Latem nie licz bo można oszczędzić mając beczkę na podwórzu. Do czego to prowadzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No właśnie, a potem przychodzi -20 i chłodnica łup:P to ty w domu nie grzejesz ? mówię o powietrzu wentylacyjnym wywiewanym z domu przez WM... inwestujesz ok. 1,2k i masz zyski na poziomie 300zł rocznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Ile jasiek71 można zaoszczędzić na takim podgrzewaniu CWU? Ale rocznie. powiem tobie na swoim przykładzie wersja standard 5,5kwh/doba *365*0,33zł=662 zł wersja z chłodnicą w wentylacji 2,8kwh/doba*365*0.33zł =337 zł różnica 325 zł - 25zł na napęd pompki obiegowej do tej "chłodnicy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Ciekawe, czy ekogroszkowcy, gazownicy też budują chłodnice na dachach? Nie... oni montują systemy solarne żeby było taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Nie... oni montują systemy solarne żeby było taniej... No bez jaj, taniej nie będzie Wygodniej będzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 to ty w domu nie grzejesz ? mówię o powietrzu wentylacyjnym wywiewanym z domu przez WM... inwestujesz ok. 1,2k i masz zyski na poziomie 300zł rocznie ... Między dachówką a membraną mam pusto:P Wełna odcina na stropie. Przestrzeń między ociepleniem a dachówką (membrana przed dachówką) jest pusta i zimna. Kuna tam grasuje. Jeszcze, bo jej dni są policzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2012 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No bez jaj, taniej nie będzie Wygodniej będzie:P miało być "taniej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) 300 zł rocznie powiadasz? W poniedziałek miałem mieć wolne. Miałem:P Wyjeżdzam, niespodziewanie, dzisiaj się dowiedziałem Pojadę autem co pali 11 ON na setkę. Na podwórzu stoi co pali 8 ON. Mam do zrobienia prawie tysiąc km w jeden dzień. Dojdzie obiad itp. Wyjdzie prawie 300 zł różnicy. Prawie dziennie:) Tym co pali 11 to przyjdą ze dwa zdjęcia po 200 PLN-ów, starym Vitkiem nawet bym Tira nie wyprzedził Będzie szybciej, tak z jedną godzinę na całości Edytowane 18 Marca 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.03.2012 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 miało być "taniej" Tfu, będzie taniej, będzie za darmo latem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 300 zł rocznie powiadasz? W poniedziałek miałem mieć wolne. Miałem:P Wyjeżdzam, niespodziewanie, dzisiaj się dowiedziałem Pojadę autem co pali 11 ON na setkę. Na podwórzu stoi co pali 8 ON. Mam do zrobienia prawie tysiąc km w jeden dzień. Dojdzie obiad itp. Wyjdzie prawie 300 zł różnicy. Prawie dziennie:) powiedz to tym od PC... co nie którzy to już pompy powyłączali żeby zaoszczędzić temat eksploatacji samochodów nie dawno przerabiałem, ma się ni jak do ogrzewania prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 18.03.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Zdaje się, że razem przerabialiśmy. Coś nas wtedy poróżniło:) Marcin Cetera mi uświadomił, że na paliwo i hotele wydaję więcej jak ludzie na ogrzewanie Idąc dalej tym tropem, to za autocasco zaśpiewali więcej jak wmnich wyda na ogrzewanie przez .....lat? Trza uważać, żeby nie pierdolnąć z własnej winy:) Ogrzewanie to pikuś w naszym życiu, a chłodnica pod dachem...... Tylko się nie obraź Dla idealistów i mocno wytrwałych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.03.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 potem to nie mna potrzeby grzać... Wczoraj policzyłem ile będzie mnie kosztować styropian ... 10 tys na całą chałupę 100m2. Dużo? Mało? Spodziewałem się lekko mniej ... cóż. A przy okazji ... proszą, żeby im zaufać - można im zaufać? http://allegro.pl/styropian-super-fasada-grafitowy-eps-lambda-033-i2196394198.html 300 zł rocznie powiadasz? W poniedziałek miałem mieć wolne. Miałem:P Wyjeżdzam, niespodziewanie, dzisiaj się dowiedziałem Pojadę autem co pali 11 ON na setkę. Na podwórzu stoi co pali 8 ON. Mam do zrobienia prawie tysiąc km w jeden dzień. Dojdzie obiad itp. Wyjdzie prawie 300 zł różnicy. Prawie dziennie:) A jak kto ma służbowe co palą zero prywatnych pieniędzy? ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.03.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Przypomniało mi się jeszcze o moim dylemacie ścianek działowych. Kto z Was stawiał dom z silikatów i ścianki działowe na parterze dopiero po wylewce grzejnej? W sumie to upierdliwe będzie bo trzeba będzie dokładnie narysować, gdzie będą pomieszczenia dla hydraulika, porobić dylatacje dla wylewkarza, nie wiem jak ściana z silikatów będzie napierać na wylewkę w końcu pod nią jest styropian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ja pod działowki robiłem fundamenty takie na pół metra lekko zazbrojone i na to dopiero chudziak isomury i tyleizolacyjność zapewniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ogrzewanie to pikuś w naszym życiu, a chłodnica pod dachem...... Tylko się nie obraź Dla idealistów i mocno wytrwałych:) ja się nie obrażam, te moje wynalazki traktuję jako dobrą zabawę i takie hobby:P idąc twoim tokiem myślenia takim samym bezsensem jest budownictwo pasywne, kolektory słoneczne, pompy ciepła do CWU i CO ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts