Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak jesteś taki strachliwy to mam dla ciebie lepsze dziwactwo ...

tą "chłodnicą" podgrzewaj całą zimną wodę w domu, a z tego zbiornika dopiero na krany z zimną i zbiornik z CWU...

obecnie masz np. zimna 10*, bojler 60*, pobierając z niego wodę na mycie dolewasz tej 10* tak aby miała 40* w tym samym czasie do bojlera napływa 10* które musisz podgrzać do 60*...

po podgrzaniu do np.20* powietrzem wentylacyjnym poza sezonem grzewczym, pobierasz 60* i dodajesz 20* tak aby miała 40* a w tym samym czasie do bojlera dopływa 20*...

nie dość że masz mniej do podgrzania to jeszcze zmienia się proporcja zimnej do ciepłej co skutkuje mniejszym zużyciem tej 60*...

pralka czy zmywarka pobierając cieplejszą wodę też potrzebuje mniej energii na jej podgrzanie ...

ziarnko do ziarnka ...

No właśnie, a potem przychodzi -20 i chłodnica łup:P (mój życiowy rekord zimna -34oC)

Na wiosnę rozmarza i .....znowu mamy zasilanie w wodę

Trzeba tylko wymienić chłodnicę, wełnę, regipsy no i pomalować sufity

A wszystko żytko dla 6 PLN-ów:P

PS. Idzie lato. Wystarczy beczka na podwórzu. Ile dostanę za pomysł?

Trzeba jeszcze przekonać kobity i dzieci

Edytowane przez piotrmak

nie 6 a 72:P

Ciekawe, czy ekogroszkowcy, gazownicy też budują chłodnice na dachach? Też tak oszczędzają? Do czego to prowadzi? Czy mieszkanie we własnym domu polega na goleniu sobie jaj na sucho, żeby mieć ciepłą wodę 6 czy 72 zł rocznie taniej? Ile jasiek71 można zaoszczędzić na takim podgrzewaniu CWU? Ale rocznie. Latem nie licz bo można oszczędzić mając beczkę na podwórzu. Do czego to prowadzi?

Ile jasiek71 można zaoszczędzić na takim podgrzewaniu CWU? Ale rocznie.

powiem tobie na swoim przykładzie

wersja standard

5,5kwh/doba *365*0,33zł=662 zł

wersja z chłodnicą w wentylacji

2,8kwh/doba*365*0.33zł =337 zł

różnica 325 zł - 25zł na napęd pompki obiegowej do tej "chłodnicy"...

to ty w domu nie grzejesz ?

mówię o powietrzu wentylacyjnym wywiewanym z domu przez WM...;)

inwestujesz ok. 1,2k i masz zyski na poziomie 300zł rocznie ...

Między dachówką a membraną mam pusto:P

Wełna odcina na stropie. Przestrzeń między ociepleniem a dachówką (membrana przed dachówką) jest pusta i zimna. Kuna tam grasuje. Jeszcze, bo jej dni są policzone

300 zł rocznie powiadasz?

W poniedziałek miałem mieć wolne. Miałem:P

Wyjeżdzam, niespodziewanie, dzisiaj się dowiedziałem

Pojadę autem co pali 11 ON na setkę. Na podwórzu stoi co pali 8 ON. Mam do zrobienia prawie tysiąc km w jeden dzień. Dojdzie obiad itp.

Wyjdzie prawie 300 zł różnicy. Prawie dziennie:)

Tym co pali 11 to przyjdą ze dwa zdjęcia po 200 PLN-ów, starym Vitkiem nawet bym Tira nie wyprzedził:)

Będzie szybciej, tak z jedną godzinę na całości

Edytowane przez piotrmak

Pojadę autem co pali 11 ON na setkę. Na podwórzu stoi co pali 8 ON. Mam do zrobienia prawie tysiąc km w jeden dzień. Dojdzie obiad itp.

powiedz to tym od PC...

co nie którzy to już pompy powyłączali żeby zaoszczędzić ;)

temat eksploatacji samochodów nie dawno przerabiałem, ma się ni jak do ogrzewania prądem ;)

Zdaje się, że razem przerabialiśmy. Coś nas wtedy poróżniło:)

Marcin Cetera mi uświadomił, że na paliwo i hotele wydaję więcej jak ludzie na ogrzewanie

Idąc dalej tym tropem, to za autocasco zaśpiewali więcej jak wmnich wyda na ogrzewanie przez .....lat?

Trza uważać, żeby nie pierdolnąć z własnej winy:) Ogrzewanie to pikuś w naszym życiu, a chłodnica pod dachem......

Tylko się nie obraź:p

Dla idealistów i mocno wytrwałych:)

potem to nie mna potrzeby grzać...

Wczoraj policzyłem ile będzie mnie kosztować styropian ... 10 tys na całą chałupę 100m2. Dużo? Mało? Spodziewałem się lekko mniej ... cóż.

A przy okazji ... proszą, żeby im zaufać - można im zaufać? http://allegro.pl/styropian-super-fasada-grafitowy-eps-lambda-033-i2196394198.html

A jak kto ma służbowe co palą zero prywatnych pieniędzy? ;-P

Przypomniało mi się jeszcze o moim dylemacie ścianek działowych. Kto z Was stawiał dom z silikatów i ścianki działowe na parterze dopiero po wylewce grzejnej? W sumie to upierdliwe będzie bo trzeba będzie dokładnie narysować, gdzie będą pomieszczenia dla hydraulika, porobić dylatacje dla wylewkarza, nie wiem jak ściana z silikatów będzie napierać na wylewkę w końcu pod nią jest styropian ...

Ogrzewanie to pikuś w naszym życiu, a chłodnica pod dachem......

Tylko się nie obraź:p

Dla idealistów i mocno wytrwałych:)

ja się nie obrażam, te moje wynalazki traktuję jako dobrą zabawę i takie hobby:P

idąc twoim tokiem myślenia takim samym bezsensem jest budownictwo pasywne, kolektory słoneczne, pompy ciepła do CWU i CO ...