Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jasiek, Lobo: no nie wiem czemu obzduralam sobie, ze deski to na jakis legarach sie uklada itd... ok jaki jest koszt tarasu z deski??

I piszesz Marcin, ze deski sa odsuniete o 1 od okna ok - a co z ta szpara? Zbiera sie tam syf, woda itd...

ja u siebie do płyty betonowej zamontuje listwy kompozytowe a na to deski...

jak się w szczelinach syfu nazbiera to jaką myjką raz na sezon wyczyszczę.

Chyba wiekszosc... spore straty...

dlaczego straty ?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrzewam prądem - nawet mam wzmianke w pozwoleniu na budowę i projekcie.

mam też kominek zwykły i WM, całość wentylacji i komina do kominka odebrał kominiarz, dla mnie nic w tym dziwnego.

cos jest na rzeczy ... jesli sie ma dom z zaprojektowanym tak a nie inaczej ogrzewaniem i taka a nie inna wentylacja to OK luzik

jesli masz projekt standardowy tzw gotowca to sa z tym problemy - jak zwykle Polak jak chce to wie jak sprawe zalatwic

mi projektant adaptujacy zlikwidowal 3 kominy a pozostawil 1 w kuchni - bo takie sa przepisy ... bo na etapie pozwolienia na budowe mialbym z tym problemu

ale póżniej mówil ze go nie wybyduje a przy odbiorze kominiarz napisze o prawidłowych ciągach wentylacyjnych ... a nie o prawidlowym dzialaniu kominow wentylacyjnych i odbior gotowy

co do grzania tylko prądem

jeszcze do niedawna nie uznawano (na etapie pozwolen na budowe) domow z 1 źródłem ciepla ... teraz juz nie ma z tym problemu

Arturo, Jasiek - straty na panelach sa ogormne - zreszta pisalam juz o tym kiedys - przy tych samych ustawieniach na plytkach i panelach roznica byla jakies 4-5 stopni w temp podlogi.

mam cały dom opomiarowany ...

nie bardzo widzę te ogromne straty ...

pod chałupą robi się coś w rodzaju bufora z dość stałą temperaturą...

u mnie jest to, ze zalezy mi by jednak ta podloga byla ciepla i przy panelach to ciezkie do uzyskania.

normalnie ręce opadają ...

jak Marcin tobie wyliczał moc kabli to trzeba było mu powiedzieć że ty musisz mieć możliwość rozgrzania deski ...

on tak jak większość myślał że ty chcesz ogrzewać dom...

Ale ja mam nastaw na sterowanie pokojowe z ograniczeniem temp podlogi - przy panelach 32 stopnie... u mnie jest to, ze zalezy mi by jednak ta podloga byla ciepla i przy panelach to ciezkie do uzyskania.

może trzeba wymoczyć stópki i zeskrobać zrogowacenia z podeszwy :) wtedy jako ciepło odczuwa się 23stC :p

KArolS; owszem - moga byc lekkie problemy w nadzorze - kwestia tego jak wykona projekt projektant i jakiego ma sie kierownika budowy - nie mam ani jednego komina i nasz budynek przeszedl bez odbioru kominiarza. Chyba wszystko i na temat.

Arturo, Jasiek - straty na panelach sa ogormne - zreszta pisalam juz o tym kiedys - przy tych samych ustawieniach na plytkach i panelach roznica byla jakies 4-5 stopni w temp podlogi.

Jesli nie ma gazu, nie ma kominka to nie musi byc komina.

Całkowicie się nie zgodzę, jakis czas temu specjalnie mierzyłem temp. posadzki po tym jak własnie pisałaś o niebotycznych stratach na panelach. Mój obwód kuchnia-jadalnia jest 50/50 kafle/panele. Róznica w temp posadzki praktycznie żadna 0,3*C. Jeden Kable!!! Nie wiem jak jest możliwe że Ty masz 4-5*C.

Ale ja mam nastaw na sterowanie pokojowe z ograniczeniem temp podlogi - przy panelach 32 stopnie... u mnie jest to, ze zalezy mi by jednak ta podloga byla ciepla i przy panelach to ciezkie do uzyskania.

ewenement na skalę FM, masz tylko 2*C cieplej w domu niż ja a limit na posadzce 8-9*C wiekszy. Boże ludziska czytac co pisze Swiki i nie robic tak jak Ona:-)

Profesor, skup się na temacie albo czytaj co w słowniku napisane:

"kumulacja - nagromadzenie, skupienie; sumowanie się; skupianie się.

Etym. - łac. cumulare 'gromadzić' od cumulus 'kupa, gromada'; por. akumulacja; cumulus."

Chodzi mi oczywiście o NAGROMADZENIE energii cieplnej w gęstym materiale.

a mi to lotto...

p.s. łacińskie określenie pośrednio udziela odpowiedzi na twój problem - o tutaj:

Etym. - łac. (...) 'kupa(...)"

Edytowane przez kszh.uint

Albo inaczej, ja nie oszczedzam i przy tym moim nieoszczedzaniu rachunki za prad nei sa jakos diametralnie wyzsze niz Twoje przy tak duzych ograniczeniach.

btw - moze przypomniec jak wypadl luty u Ciebie ??

A co to są te duże ograniczenia u mnie ? ja nie widzę ani jednego.

21,5-22*C tylko dla ciebie sa oszczędzaniem, dla niektórych to nieosiągalny komfort, a dla reszty to ideał. 23-24, nie jest ani zdrowe ani komfortowe (dla 99% ludzi).

946kWh i półtorek półki drzewa (koło kominka mam wybudowane dwie półki w moim DB widac jakie mają wymiary), to jest 0,143m3

To że nie masz WM to jest ograniczenie komfortu.