asolt 22.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ten temat wygląda mi na jakiś randkowy... Ale... W jaki sposób liczyć zapotrzebowanie na moc kabli grzewczych dla pomieszczeń ponieważ sam już mam mętlik? Otóż dla mojego domu (bardzo energooszczędnego - U ścian, podłogi i stropu to 0,1 a okien to 0,6) wg projektu wynosi ok 44W/m2 a sprzedawca wciska mi min 300% więcej i twierdzi, że inaczej to "d...pa zimna"! Jak trzeba to mogę wrzucić rysunek pomieszczeń. Czy aby na pewno masz okna o wsp. U=0.6, jezeli tak to szyby musiałyby miec wsp. 0,3 czyli wypełnienie ksenonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ten temat wygląda mi na jakiś randkowy... Ale... W jaki sposób liczyć zapotrzebowanie na moc kabli grzewczych dla pomieszczeń ponieważ sam już mam mętlik? Otóż dla mojego domu (bardzo energooszczędnego - U ścian, podłogi i stropu to 0,1 a okien to 0,6) wg projektu wynosi ok 44W/m2 a sprzedawca wciska mi min 300% więcej i twierdzi, że inaczej to "d...pa zimna"! Jak trzeba to mogę wrzucić rysunek pomieszczeń. pokaż rzut domu, powierzchnie pomieszczeń zapotrzebowanie każdego z pomieszczeń a moze coś z tego wyjdzie. W domach energooszczednych czasami zawyżenie mocy kabla wynika z min rozstawu który nie powinien byc wiekszy niż 20cm. U mnie niektóre pomieszczenia z tego własnie powodu sa 3x przewymiarowane, ale nie chciałem dawać kabli 10W/mb. No ale po tym sezonie i zmianie sterowania na czujni pokojowe a nie tylko temp posadzki (rev. Jasiek), tak zawyżona moc nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Kto to ten tak pomocny Marcin? Marcina już nie ma, grzał kablami i brakło mu na internet, ale to mój znajomy więc co nieco wiem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Kto to ten tak pomocny Marcin? kumpel HenoK'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A masz reku itd? Jaka wentylacja? U mnie zapotrzebowanie bylo cos duzo ponizej 4000W (nie pamietam juz dokladnie, cos mi sie 3700 kojarzy) ale poniewaz zrezygnowalam z reku roslo do prawie 6000W a ja dygus jestem wiec zrobilismy w sumie prawie 9000W, ale gosc z devi mowil, ze duzo przewymiarowywuje - ze spokojnie te 6-7 tys W by wystarczylo na caly dom. Wiem ze mial racje, ale koszt kabli jest stosunkowo tak niewielki ze wolalam miec ten zapas jednak. Choc przy ogrzewaniu sciennym bedzie inny rozklad temp wiec i zapotrzebowanie bedzie pewnie stosunkowo wieksze - nie wiem, tu nie znam sie kompletnie, to moje takie przemyslenia... kurcze, jaka fachowa nawijka... jakbym był świeżakiem, to nawet bym uwierzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 kszhu.int - ja jestem prosty człowiek więc tłumacz "owym" to są wyliczenia z OZC? Jesli tak to kable są dobrane 1:1, to nie wiem czy zmieścisz się w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 22.03.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 dajesz maty czy kable??Marcin gdzie wyczytałeś ze rozstaw nie większy niż 20 cm bo u mnie wychodzą przy wsp 1,3 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 dajesz maty czy kable?? Marcin gdzie wyczytałeś ze rozstaw nie większy niż 20 cm bo u mnie wychodzą przy wsp 1,3 30 cm DTR-ki devi i elektry u nich jest napisane że dla prawidłowej pracy ogrzewania rozstaw nie wiekszy niz 20cm. u mnie tez w pokojach z wyliczeń rozstaw powinien być większy, ale nawet jesli tak było dawałem taki kabel żeby był max 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) gra pozorow - niezla jestem w te klocki jak pokasujesz pierwsze trzy setki swoich postów, to - naciągajac - przyznam Ci rację przy ukladzie kabli w kleju chyba nie ma mowy o II taryfie wiec kolega przyjmuje ze bedzie korzystal z obu na jakiej podstawie twierdzisz, ze sie nie da w II taryfie? Edytowane 22 Marca 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 22.03.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 no czytałem je ale nie pamiętam żeby coś takiego było trochę przewymiaruje bo i tak hol nie będzie grzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 dajesz maty czy kable?? Marcin gdzie wyczytałeś ze rozstaw nie większy niż 20 cm bo u mnie wychodzą przy wsp 1,3 30 cm w dziurawych chałupach rozstaw może miał znaczenie bo moc kabla była duża, teraz to max 1000w na pomieszczenie albo i mniej ... kupujesz takiego 10w/m w odpowiedniej długości i układasz równo jak wyjdzie... przegrzać nie przegrzejesz, cieplejszych miejsc też nie narobisz bo wylewka ma raptem 1-2* wyższą temperaturę od pomieszczenia i to podczas silnych mrozów ja u siebie mam coś koło 70w/m2 w domu ponad 6-cio litrowym i starcza bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.03.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ze niby komplikuja kobiety wszystko hm... no chyba wlasnie za to nas uwielbiacie nie nie )))) ja tam w kobietach uwielbiam całkiem inne rzeczy a to "skomplikowanie" raczej mnie dobija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Wymieńcie jedną rzecz, która was najbardziej wk... u kobiety.Mnie to, że za trzecim, czwartym razem dopiero mogę się do niej dodzwonić! Bo albo nie słyszy komórki w torebce, albo ma ją tak głęboko, że zanim znajdzie to mi się bateria wyczerpuje:P (mam baterię która trzyma miesiąc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jest jeszcze jedna opcja - ma caly czas zajete (u mnie jedyna - nie mam wielkiej torebki - albo kieszen albo maly plecaczek w ktorym portfel, tel i klucze, ew zima pomadka do ust bezbarwna) Bo ty jeszcze młoda siksa jesteś więc torebek nie nosisz. Moja coraz bardziej zbliża się wiekiem do węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 na jakiej podstawie twierdzisz, ze sie nie da w II taryfie? Zeby zakumulowac cieplo trzeba by posadzke grzac dłużej a to spowoduje że temp powierzchni bedzie zbyt wysoka i komfort mały, chyba ze ktos lubi jak swiki grilowac na kaflach. poza tym masz spore wahania temp posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 dzisiaj rano miałem w domu temp. 18,8*. Chyba sezon mam za sobą noo... taki numer to u mnie nie przejdzie ... u mnie nie ma czegoś takiego jak koniec sezonu grzewczego bo sterowniki są włączone cały czas nawet jak w środku chłodnego i deszczowego lata temp. chce spaść poniżej 21* w dzień, czy 22* w nocy to ogrzewanie się załączy w danym pomieszczeniu... jakoś nie dziwi mnie to niskie zużycie energii na ogrzewanie w twoim domu, zakładacie pompy a potem jeszcze jak tylko możecie ograniczacie temperaturę... to nie jest żaden wyścig..., ma być wygodnie i komfortowo to czy zapłacę sto czy dwieście zł. więcej za ogrzewanie w danym sezonie nie ma większego znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 no czytałem je ale nie pamiętam żeby coś takiego było trochę przewymiaruje bo i tak hol nie będzie grzany "devi kompletne systemy grzewcze" strona 8, punkt 3. odstep C-C<20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Zytko: chocby stad tak wnioskuje ze bedzie ciezko w II taryfie przy takim doborze kabli: wiem, ze Cetera jest dla wiekszosci z was bogiem, bo przeczytal ZE ZROZUMIENIEM dtrki devi i elektry i chwała mu za to, niemniej mysle, ze czesto sie wzajemnie nakrecacie i zapedzacie sie w rejony znane dla was wciąż tylko w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 noo... taki numer to u mnie nie przejdzie ... u mnie nie ma czegoś takiego jak koniec sezonu grzewczego bo sterowniki są włączone cały czas nawet jak w środku chłodnego i deszczowego lata temp. chce spaść poniżej 21* w dzień, czy 22* w nocy to ogrzewanie się załączy w danym pomieszczeniu... jakoś nie dziwi mnie to niskie zużycie energii na ogrzewanie w twoim domu, zakładacie pompy a potem jeszcze jak tylko możecie ograniczacie temperaturę... to nie jest żaden wyścig..., ma być wygodnie i komfortowo to czy zapłacę sto czy dwieście zł. więcej za ogrzewanie w danym sezonie nie ma większego znaczenia... Czy ty przeczytałeś moje wyjaśnienia w następnym poście dlaczego tak się stało? Teraz mam 21,2 , CO wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Zeby zakumulowac cieplo trzeba by posadzke grzac dłużej a to spowoduje że temp powierzchni bedzie zbyt wysoka i komfort mały, chyba ze ktos lubi jak swiki grilowac na kaflach. poza tym masz spore wahania temp posadzki. nie masz racji; ja w swoim wiadernym domu nie grilluję stóp i rocznie zuzywam 3500kWh w drogiej i 11000kWh w taniej; na Twojej fakturze widnieje 2900kWh drogiej i 6800kWh taniej.. takze zakładając, że myjemy się podobnie, dowodzi to tego, że jednak nie masz racji; temperatury: 22stCnoc, 21stC dzien (nie jak u Liwko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts