fotograf 10.04.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 PS: tak naprawdę nie ogrzewasz ponad komfort, bo ciepło z nocy gdzieś się rozchodzi "po kościach". Różnica temp rano-wieczorem to mniej niż 1 stopień. Kurcze właśnie to mnie tak zastanawia czy tak faktycznie będzie tylko tak mały skok temperatury skoro w akumulacyjnym dajemy ok. 3 x więcej mocy i to w 1/3 czasu dnia, hmm. Przecież jeśli damy tak samo z kotła większą moc to nam się zrobi upał w domu i chyba przy akumulacyjnym powinno być podobnnie. pzdr w kotłe są inne temperatury i w podłodze też inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.04.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 PS: tak naprawdę nie ogrzewasz ponad komfort, bo ciepło z nocy gdzieś się rozchodzi "po kościach". Różnica temp rano-wieczorem to mniej niż 1 stopień. Kurcze właśnie to mnie tak zastanawia czy tak faktycznie będzie tylko tak mały skok temperatury skoro w akumulacyjnym dajemy ok. 3 x więcej mocy i to w 1/3 czasu dnia, hmm. Przecież jeśli damy tak samo z kotła większą moc to nam się zrobi upał w domu i chyba przy akumulacyjnym powinno być podobnnie. pzdr w kotłe są inne temperatury i w podłodze też inne Ale ilość ciepła ta sama musi być dostarczona i gdy masz podłogówkę to też możesz ją zasilać z kotła więc różnicy nie ma, źródło jest nie ważne, ważne ile ciepła daje i w jaki sposób. I z kotła i z kabli grzejnych można w podłogówkę dac więcej mocy tyle że w wodnym bezpośrednim nie ma takiej konieczności a w akumulacyjnym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 17.04.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Mam pytanie .Czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów miał przyjemność bądź nieprzyjemność współpracy z firmę "Tanie grzanie" ( Pan Świderek) z ul Bartyckiej - pawilon 114 Warszawa , która oferuje usługi rekuperacji i ogrzewania podłogowego ( kable Elektra , lub maty grzejne).Mam wyliczenia tej firmy dla mojego domku , w byciu wydają się sympatyczni , ale...No właśnie jacy to fachowcy?Uprzejmie proszę o opinie .PSTerminy mają pozajmowane , jeżdżą po Polsce , więc pewnie u kogoś działali.Z góry dziękuję.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 17.04.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A może polecicie mi inną firmę w Polsce gdzie rewelacyjnie znają się na ogrzewaniu elektrycznym , i doradzą , i sprzedadzą , i zainstalują , i gwarancję dadzą ... i kaskę wezmą.Polecam się uwadze.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 17.04.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ha i sezon grzewczy prawie, prawie za nami. Kochani zapraszam do dzielenia się wynikami finansowymi tej zimy. Piszcie, bo warto wiedzieć, o jakich sumach w przypadku ogrzewania elektrycznego, dyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.04.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ha i sezon grzewczy prawie, prawie za nami. Kochani zapraszam do dzielenia się wynikami finansowymi tej zimy. Piszcie, bo warto wiedzieć, o jakich sumach w przypadku ogrzewania elektrycznego, dyskutujemy. mi wyjdzie około 3000 zł za zime - 180 m2 z tym, że ostatni miesiąc grzałem już pompą ciepła a nie kotłem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.04.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 W łazienkach mam zamiar położyć maty grzewcze jako ogrzewanie podłogowe (nie będzie to ogrzewanie zasadnicze). Mam jednak wątpliwości co do trwałości tych mat. Czy nie orientujecie sie ilu letniej gwarancji udzielają ich producenci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 21.04.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Mam mate Elektry, załaczana na ok 4 godziny dziennie od 8 lat. Z tego co pamietam gwarancja byla 10 -letnia pod warunkiem stempla elektryka na gwarancji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ma ktoś, wiek ktoś:- kocioł elektryczny z wodnym ogrzewaniem podłogowym i łączyć to tylko z drugą taryfą czyli jakby wodna akumulacyjna? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ma ktoś, wiek ktoś: - kocioł elektryczny z wodnym ogrzewaniem podłogowym i łączyć to tylko z drugą taryfą czyli jakby wodna akumulacyjna? pzdr już o tym wiele razy było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.04.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Domyślam się fotograf, ale w tym temacie aż tak obszernie o tym nie piszemy a ta nasza wyszukiwarka często pokazuję więcej niż potrezba i trudno wyszukać to co nas interesuje. No ale OK. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Domyślam się fotograf, ale w tym temacie aż tak obszernie o tym nie piszemy a ta nasza wyszukiwarka często pokazuję więcej niż potrezba i trudno wyszukać to co nas interesuje. No ale OK. wystarczy umiejętnie wyszukiwać, zaznaczać pokazywanie postów a nie tematów - mi znalezienie tego zajęło 30 sekund... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Domyślam się fotograf, ale w tym temacie aż tak obszernie o tym nie piszemy a ta nasza wyszukiwarka często pokazuję więcej niż potrezba i trudno wyszukać to co nas interesuje. No ale OK. wystarczy umiejętnie wyszukiwać, zaznaczać pokazywanie postów a nie tematów - mi znalezienie tego zajęło 30 sekund... Nom ok, szukałem nieumiejętnie tematów- prawda. A teraz, ok- wypróbuję te 30 sek . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 25.04.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 ... Kurcze właśnie to mnie tak zastanawia czy tak faktycznie będzie tylko tak mały skok temperatury skoro w akumulacyjnym dajemy ok. 3 x więcej mocy i to w 1/3 czasu dnia, hmm. Przecież jeśli damy tak samo z kotła większą moc to nam się zrobi upał w domu i chyba przy akumulacyjnym powinno być podobnnie. pzdr Nie wiem dlaczego tak jest ale tak się naprawdę dzieje. A nie mam ocieplenia jakiegoś super ani rekuperatora. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 25.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 fotograf, te 3000 zł to liczysz od kiedy zimię ? jaką miałeś średnią temperaturę w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 25.04.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 fotograf, te 3000 zł to liczysz od kiedy zimię ? jaką miałeś średnią temperaturę w domu ? zime licze od sierpnia bo wtedy już sporadycznie trza było grzać temperatura 22 -23 stopnie - spaliłem też w kominku drewna za 300 zł - głownie w weekendy i jak były mrozy (akurat w święta) - teraz zainstalowałem Pompe Ciepła i za miesiąc od 13 marca do 13 kwietnia PC zużyła prądu za 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 ... Kurcze właśnie to mnie tak zastanawia czy tak faktycznie będzie tylko tak mały skok temperatury skoro w akumulacyjnym dajemy ok. 3 x więcej mocy i to w 1/3 czasu dnia, hmm. Przecież jeśli damy tak samo z kotła większą moc to nam się zrobi upał w domu i chyba przy akumulacyjnym powinno być podobnnie. pzdr Nie wiem dlaczego tak jest ale tak się naprawdę dzieje. A nie mam ocieplenia jakiegoś super ani rekuperatora. pozdrawiam To nie jest pozytywne co napisałeś, hmm , a masz podlogówkę czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.04.2008 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Zakupiłem specjalnie książkę: elektryczne akumulacyjne ogrzewanie pomieszczeń i nic nie dobrałem, przy takim malym zapotrzebowaniu jak ja będe mial żadne wykresy doboru mnie nie obejmują . Caly czas męczę się co zrobić. Albo akumulacyjne z pogodówką (jak pisał HenoK), za ok 9000 zł, i podłoga nie będzie ciepła albo .... może całkowicie inaczej: 2 ładne konwektorki: jeden w części dziennej, drugi w części nocnej, + drabinka w łazience. Koszt duuuuużo niższy i ciekawe czy daloby radę z tymi konwektorkami żyć na taryfie tańszej, hmm, programatorki czasowo- temperaturowe i jazda. Dużo szybciej nagrzeję powietrze w domu a dom będzie się chłodził bez grzania tak samo jak przy akumulacyjnym przecież, tak myślę. Ktoś tak ma, robi, jak myślicie? pzdr No to doszedłeś do tych samych wnosków co ja Już pisałem wcześniej o moich rozterkach, ostatecznie podłogówka odpadła ze wzgledu na: 1. koszt wykonania 2. bezwładność i niemozność sterowania (precyzyjnego) temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Zakupiłem specjalnie książkę: elektryczne akumulacyjne ogrzewanie pomieszczeń i nic nie dobrałem, przy takim malym zapotrzebowaniu jak ja będe mial żadne wykresy doboru mnie nie obejmują . Caly czas męczę się co zrobić. Albo akumulacyjne z pogodówką (jak pisał HenoK), za ok 9000 zł, i podłoga nie będzie ciepła albo .... może całkowicie inaczej: 2 ładne konwektorki: jeden w części dziennej, drugi w części nocnej, + drabinka w łazience. Koszt duuuuużo niższy i ciekawe czy daloby radę z tymi konwektorkami żyć na taryfie tańszej, hmm, programatorki czasowo- temperaturowe i jazda. Dużo szybciej nagrzeję powietrze w domu a dom będzie się chłodził bez grzania tak samo jak przy akumulacyjnym przecież, tak myślę. Ktoś tak ma, robi, jak myślicie? pzdr No to doszedłeś do tych samych wnosków co ja Już pisałem wcześniej o moich rozterkach, ostatecznie podłogówka odpadła ze wzgledu na: 1. koszt wykonania 2. bezwładność i niemozność sterowania (precyzyjnego) temperaturą. Ja teraz podumałem coś takiego: Zamiast wydawać 6-7 tys na kable i automatykę do akumulacyjnego zrobić: 1. Zamiast 8 obiegów ktore planowałem mieć, czyli 8 kabli (koszt ok. 3,5 tys.) zrobić 2 obiegi, czyli 2 kable (koszt ok 1500 zł), w kablach nie placi się za moc ale za same kable, dlatego taka różnica. 2. Dać dwa proste czasowe reguatory za ok. 500 zł (zamiast regulatorów ładowania i sterowania za 3,5 tys) i jechać z nimi na taryfie II, sam może "wyuczę się" swojego domu. Całkowity koszt ok. 2 tys. Te dwa obiegi to obiegi: dzienny i nocny tak jak przy częściach domu. Zrobiłbym nawet przy tym obniżenie nocne jeśli bym chciał bo mogę więcej wygrzać w nocy część dzienną (kabli wystarczy, tak przewymiarowałem, aby rozstaw byl sensowny) i ciepło sie rozejdze z czasem po całym domu. To o czym myślę wyżej byłoby efektem stwierdzenia dużej bezwładności domu, gdzie nie będzie mozliwości regulacji temperatury, będzie raczej wszędzie taka sama. Ale dojrzewam z tym pomyslem bo wtedy 3 sypialnie, łązienka i przedpokój w części nocnej będą jednym kablem "złapane"- jakoś tak dziwnie . Część dzienna jest cała połączona więc w tej części z rozwiązaniem nie dojrzewam . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.04.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 . Dać dwa proste czasowe reguatory za ok. 500 zł (zamiast regulatorów ładowania i sterowania za 3,5 tys) i jechać z nimi na taryfie II, sam może "wyuczę się" swojego domu. nie szkoda prąda na Uczenie się? Myślę że dałoby sie to zrobić pod warunkiem że przez całą zimę warunki zewnętrzne = const. Obawiam się ze albo przegrzejesz albo nie dogrzejesz. I całe oszczędności z drugiej taryfy psu w ..... w..... buty. Swoją droga planujesz dom "prawie pasywny" lub pasywny. Po kij zabawiać się akumulowanie ciepła? Ile twoja chałupoa zużyje kWh ciepła w ciągu sezonu? l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts