Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale przy kablach w wylewce jest sie w stanie korzystac tylko z II taryfy a przy kablach w kleju jest to niemozliwe.

ogrzewanie kablami to nie jest ogrzewanie wodne ...

podłoga nie ładuje się w całej grubości jednocześnie...

nawet jak kable są pod spodem to szybciej zaczyna rosnąć temperatura na powierzchni, nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zaobserwowałem takie zjawisko...

tak że czy u żytko w kleju czy u mnie /u ciebie w wylewce szybciej zaczynamy grzać pomieszczenie a dopiero potem stopniowo rozgrzewamy wylewkę...

jeżeli jest niewielkie zapotrzebowanie to ogrzewanie wyłączy się po godzinie z lekko zagrzanym wierzchem ...

jeżeli jest większe to popracuje trochę dłużej i rozgrzeje częściowo także wylewkę a więc trochę na zapas ...

tak że czy u żytko w kleju czy u mnie /u ciebie w wylewce szybciej zaczynamy grzać pomieszczenie a dopiero potem stopniowo rozgrzewamy wylewkę...

jeżeli jest niewielkie zapotrzebowanie to ogrzewanie wyłączy się po godzinie z lekko zagrzanym wierzchem ...

jeżeli jest większe to popracuje trochę dłużej i rozgrzeje częściowo także wylewkę a więc trochę na zapas ...

Tobie chyba uwierzą, mi nie chcieli :p

Zytko: hehe taki odwazny niby a pw zablokowales, zeby jeszcze jakas kolezanka nie napisala Ci cos dosadniejszego ?? :p No nieladnie ;)

AC DC - to ciekawe, bo pisales ze nasze klimaty muzyczne Ci nie odpowiadaja a my czesto takie utwory zapuszczamy...cos dzis nie popolku mowie :p

wy discopolowcy jestescie - pisałem wam już kiedyś...

Zytko: hehe taki odwazny niby a pw zablokowales, zeby jeszcze jakas kolezanka nie napisala Ci cos dosadniejszego ?? :p No nieladnie ;)

moją kolezanką jest whisky only... do reszty się nie przyznaję...

Dasz radę sprawdzić w OZC czy moc 6,4kW wystarczy dla takiego modelu:

- tylko jedno pomieszczenie 144m2 (ściany na zewnątrz 14m x 12m, wewnątrz 13,04m x 11,04 m),

- ściany silikat 18cm + 30cm styro 0,031,

- cokół z zewnątrz 20cm styro, wewnątrz 10cm styro, na nim izomur więc ściana raczej bez mostka cieplnego,

- wysokość wewn. 2,7m,

- podłoga 30 cm styro 0,04, na tym działówki więc do pominięcia,

- strop min 50 cm wełna miner. (U ???),

- powierzchnia ściany południowej - 37,8m2, w tym okien 13m2,

- pow. śc. zach. - 32,4m2 bez okien,

- pow. śc. płn. - 37,8m2, w tym okien i drzwi 4,45m2,

- pow. śc. wsch. - 32,4m2, w tym okien 3m2,

- okna U=0,7, montaż w strefie ocieplenia,

- WM z reku.

Nie wiem czy czegoś jeszcze tu brakuje bo moje boje z OZC to historia:)

ja u siebie mam 10,6kw na 154m i połowę docieplenia jakie tu podajesz...

I rozumiem, że w II taryfie dajesz radę z tym przysłowiowym palcem w d...?;)

Ale masz jeszcze kominek a ja nie mam nawet komina:)

przy mrozach -29* w lutym dom bez udziału kominka potrzebował na dobę ok. 120kwh czyli ok. 12 godz. praczy ogrzewania

mam ściany U-0,28 i zwykłe okna z szybami 1,1, żadnego docieplenia fundamentów i 15cm styro na gruncie, zero zysków słonecznych w zimie bo dom ma ślepą ścianę od południa...

ty podajesz znacznie lepsze parametry i zastanawiasz się czy wydoli...

jeżeli przy mrozach rzędu 25-30* wjedzie w pierwszą taryfę przez godzinę to świat się nie zawali...

ile masz takich dni w roku...

lepiej nie liczyć ozc dla calego domu jedne pomieszczenie musi mieć powierzchnie ze by dobrac odległości i jaki kabel

Teraz trochę zagwozdka co lepiej

1 Kable 10 mniej mocy grzane dłuzej w jednej taryfie czy

2 kable przewymiarowane większa moc krótsze grzanie i akumulacja

dom wychodzi 25 kWh/m2

Dasz radę sprawdzić w OZC czy moc 6,4kW wystarczy dla takiego modelu

Przy tańszej taryfie tj w ciągu 10 godz doładujesz dom tylko 64kWh/dobę, jeśli to nie wystarczy przy -25* to i tak ok, można doładować w droższej taryfie, ale jeśli taka ilość energii będzie za mało przy -10* - to będzie problem, zima we pn-wsch Wrocku potrafi przymrozić.

Przy tańszej taryfie tj w ciągu 10 godz doładujesz dom tylko 64kWh/dobę, jeśli to nie wystarczy przy -25* to i tak ok, można doładować w droższej taryfie, ale jeśli taka ilość energii będzie za mało przy -10* - to będzie problem, zima we pn-wsch Wrocku potrafi przymrozić.

uważasz że w jakiejś ekstremalnej sytuacji te 153kwh w ciągu doby nie są w stanie utrzymać zadanej temperatury w tak ocieplonym domu ?

ja w swojej chałupie takiego zużycia jeszcze nie widziałem a mrozy nie takie bywały ...