Lobo_M 22.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 jesli ja w 10litrowym domu mam 3/4 w taniej to ten gosciu w jednym z najcieplejszych rejonie Polski (wiem, bo mieszkałem) W sezonie grzewczym najcieplejszy jest szczecin, moze latem wrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 ale przy kablach w wylewce jest sie w stanie korzystac tylko z II taryfy a przy kablach w kleju jest to niemozliwe. ogrzewanie kablami to nie jest ogrzewanie wodne ... podłoga nie ładuje się w całej grubości jednocześnie... nawet jak kable są pod spodem to szybciej zaczyna rosnąć temperatura na powierzchni, nie wiem dlaczego tak się dzieje ale zaobserwowałem takie zjawisko... tak że czy u żytko w kleju czy u mnie /u ciebie w wylewce szybciej zaczynamy grzać pomieszczenie a dopiero potem stopniowo rozgrzewamy wylewkę... jeżeli jest niewielkie zapotrzebowanie to ogrzewanie wyłączy się po godzinie z lekko zagrzanym wierzchem ... jeżeli jest większe to popracuje trochę dłużej i rozgrzeje częściowo także wylewkę a więc trochę na zapas ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 tyle że na tych scianach ani nic nie ustawisz ani nic nie powieszisz bo nie wiem kto zaryzykuje i wbije w nie gwoździa W ostateczności zegar z kukułką będzie stojący a nie wiszący:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 tak że czy u żytko w kleju czy u mnie /u ciebie w wylewce szybciej zaczynamy grzać pomieszczenie a dopiero potem stopniowo rozgrzewamy wylewkę... jeżeli jest niewielkie zapotrzebowanie to ogrzewanie wyłączy się po godzinie z lekko zagrzanym wierzchem ... jeżeli jest większe to popracuje trochę dłużej i rozgrzeje częściowo także wylewkę a więc trochę na zapas ... Tobie chyba uwierzą, mi nie chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 jaki koncert?? i jednak nie czytasz... koncert głośny; czytam ze zrozumieniem; jasiek chwilę temu Ci wyjaśnił łopatologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 jaki koncert?? Koty się marcują albo kobita mu gra na nerwach:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Koty się marcują albo kobita mu gra na nerwach:P Liwko, nie kazdy ma tak, jak u Ciebie - to, co wyżej napisałeś i do tego zimno a jaki koncert moze oglądać żytko w 100% ogrzewający prądem? oczywiście, że AC DC! Edytowane 22 Marca 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 żytko, dwa razy byłem na ich koncercie;)Najlepsza muza do auta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Zytko: hehe taki odwazny niby a pw zablokowales, zeby jeszcze jakas kolezanka nie napisala Ci cos dosadniejszego ?? No nieladnie AC DC - to ciekawe, bo pisales ze nasze klimaty muzyczne Ci nie odpowiadaja a my czesto takie utwory zapuszczamy...cos dzis nie popolku mowie wy discopolowcy jestescie - pisałem wam już kiedyś... Zytko: hehe taki odwazny niby a pw zablokowales, zeby jeszcze jakas kolezanka nie napisala Ci cos dosadniejszego ?? No nieladnie moją kolezanką jest whisky only... do reszty się nie przyznaję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Niech ma http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155929-Co-dzi%C5%9B-w-emocjach-.....-wyra%C5%BA-za-pomoc%C4%85-muzyki-...-%29&p=5284666#post5284666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 a;e tylko thunderstook a osobiscie wole stratovariusa - tylko...wtedy gaz mocniej dociskam ... przy gotowaniu pomidorowej co najwyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) trzeba najpierw instkcje co z tym zrobic trzeba pani już dziękujemy! zobaczcie, kto w Top Gear jest dzis gwiazda w aucie za rozsadne cenę Edytowane 22 Marca 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dasz radę sprawdzić w OZC czy moc 6,4kW wystarczy dla takiego modelu: - tylko jedno pomieszczenie 144m2 (ściany na zewnątrz 14m x 12m, wewnątrz 13,04m x 11,04 m), - ściany silikat 18cm + 30cm styro 0,031, - cokół z zewnątrz 20cm styro, wewnątrz 10cm styro, na nim izomur więc ściana raczej bez mostka cieplnego, - wysokość wewn. 2,7m, - podłoga 30 cm styro 0,04, na tym działówki więc do pominięcia, - strop min 50 cm wełna miner. (U ???), - powierzchnia ściany południowej - 37,8m2, w tym okien 13m2, - pow. śc. zach. - 32,4m2 bez okien, - pow. śc. płn. - 37,8m2, w tym okien i drzwi 4,45m2, - pow. śc. wsch. - 32,4m2, w tym okien 3m2, - okna U=0,7, montaż w strefie ocieplenia, - WM z reku. Nie wiem czy czegoś jeszcze tu brakuje bo moje boje z OZC to historia:) ja u siebie mam 10,6kw na 154m i połowę docieplenia jakie tu podajesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.03.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 ale byla solóweczka na zakończenie kto widział, ten wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 I rozumiem, że w II taryfie dajesz radę z tym przysłowiowym palcem w d...? Ale masz jeszcze kominek a ja nie mam nawet komina:) przy mrozach -29* w lutym dom bez udziału kominka potrzebował na dobę ok. 120kwh czyli ok. 12 godz. praczy ogrzewania mam ściany U-0,28 i zwykłe okna z szybami 1,1, żadnego docieplenia fundamentów i 15cm styro na gruncie, zero zysków słonecznych w zimie bo dom ma ślepą ścianę od południa... ty podajesz znacznie lepsze parametry i zastanawiasz się czy wydoli... jeżeli przy mrozach rzędu 25-30* wjedzie w pierwszą taryfę przez godzinę to świat się nie zawali... ile masz takich dni w roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 22.03.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 lepiej nie liczyć ozc dla calego domu jedne pomieszczenie musi mieć powierzchnie ze by dobrac odległości i jaki kabel Teraz trochę zagwozdka co lepiej1 Kable 10 mniej mocy grzane dłuzej w jednej taryfie czy2 kable przewymiarowane większa moc krótsze grzanie i akumulacja dom wychodzi 25 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Teraz trochę zagwozdka co lepiej 1 Kable 10 mniej mocy grzane dłuzej w jednej taryfie czy 2 kable przewymiarowane większa moc krótsze grzanie i akumulacja dom wychodzi 25 kWh/m2 słabsze kable będą lepsze ... mniej problemów w okresach przejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.03.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dasz radę sprawdzić w OZC czy moc 6,4kW wystarczy dla takiego modelu Przy tańszej taryfie tj w ciągu 10 godz doładujesz dom tylko 64kWh/dobę, jeśli to nie wystarczy przy -25* to i tak ok, można doładować w droższej taryfie, ale jeśli taka ilość energii będzie za mało przy -10* - to będzie problem, zima we pn-wsch Wrocku potrafi przymrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Przy tańszej taryfie tj w ciągu 10 godz doładujesz dom tylko 64kWh/dobę, jeśli to nie wystarczy przy -25* to i tak ok, można doładować w droższej taryfie, ale jeśli taka ilość energii będzie za mało przy -10* - to będzie problem, zima we pn-wsch Wrocku potrafi przymrozić. uważasz że w jakiejś ekstremalnej sytuacji te 153kwh w ciągu doby nie są w stanie utrzymać zadanej temperatury w tak ocieplonym domu ? ja w swojej chałupie takiego zużycia jeszcze nie widziałem a mrozy nie takie bywały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts