j-j 26.04.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 . Dać dwa proste czasowe reguatory za ok. 500 zł (zamiast regulatorów ładowania i sterowania za 3,5 tys) i jechać z nimi na taryfie II, sam może "wyuczę się" swojego domu. nie szkoda prąda na Uczenie się? Myślę że dałoby sie to zrobić pod warunkiem że przez całą zimę warunki zewnętrzne = const. Obawiam się ze albo przegrzejesz albo nie dogrzejesz. I całe oszczędności z drugiej taryfy psu w ..... w..... buty. Swoją droga planujesz dom "prawie pasywny" lub pasywny. Po kij zabawiać się akumulowanie ciepła? Ile twoja chałupoa zużyje kWh ciepła w ciągu sezonu? l za c.o. max. 2000 kWh a wierzę (może się uda) w 1400 kWh.. Powierzchnia użytkowa 93 m2. Pierwsza nie wchodzi w grę taryfa, już mi żona tak powiedziała . A tak na poważnie to mniejszej mocy i tak nie zrobię bo kabli za rzadkiego rozstawu nie powinno być , więc i tak mocy będę miał prawie 4 x więcej . Własnie jakoś w to przegrzanie lub niedogrzanie nie wierzę bo przy dużej bezwładności zawsze zdolam podnieść trochę temperaturę, będe miał zapas w postaci tej właśnie bezwładności, tak mi się wydaje. Tak myśle- ustawię sobie temp. podlogi na temp. X i będe tylko grzał w II taryfie. Jeśli będzie cholernie zimno to i tak temperatura spadnie mi niewiele przy dużej bezwładności i tak ocieplonym domu. Przy tak dużym przewymiarowaniu mocy po przeczekaniu do czasu II taryfy dobiję ile trzeba do temp. X w podlodze i tak w kółko, tak myślę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.04.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ceny prądu masz takie: nocna taryfa - 0,1935dzienna taryfa - 0,4762taryfa całodobowa - 0,4032 Wieć zakładając że zuzyjesz 2000 kwh energi koszt ogrzewania wyniesie:1. nagrzewnicą za rekuperatorem lub konwektorami - koszt instalacji max 1500 zl- zakładając taryfe całodzienną - 800 zł.2. układ jw ale masz dwie taryfy i zuzywasz 40% w taryfie nocnej i 60% w taryfie dziennej: koszt 721 zł3 Jesteś mistrzem akumulacji ciepła, wydałeś na instalację 5000 zł, zuzywasz taryfie nocnej 90% w dziennej 10%: koszt 442 zł Ok akumulacyjne wypada najtaniej - pod warunkiem że nauczysz sie nim precyzyjnie sterować lub wydasz dodatkowe 3500 zł na sterownik. Różnica w kosztach inwestycji pomiędzy akumulacyjnym a zwykłym wynosi 3500 zł. lub 7500 (bo taką kwotę podowałeś o ilie dobrze pamietam za ten inteligenty system z regulatorem ładowania) Różnica w kosztach ogrzewania wynosi rocznie 278 zł. Pytanie które musisz rozważyć w zaciszu swojego portfela - kiedy zwrócą się dodatkowe koszty poniesione na akumulacyjna podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 27.04.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Pytanie które musisz rozważyć w zaciszu swojego portfela - kiedy zwrócą się dodatkowe koszty poniesione na akumulacyjna podłogówkę? przy tak niskim zużyciu prądu troche to nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.04.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ceny prądu masz takie: nocna taryfa - 0,1935 dzienna taryfa - 0,4762 taryfa całodobowa - 0,4032 Wieć zakładając że zuzyjesz 2000 kwh energi koszt ogrzewania wyniesie: 1. nagrzewnicą za rekuperatorem lub konwektorami - koszt instalacji max 1500 zl- zakładając taryfe całodzienną - 800 zł. 2. układ jw ale masz dwie taryfy i zuzywasz 40% w taryfie nocnej i 60% w taryfie dziennej: koszt 721 zł 3 Jesteś mistrzem akumulacji ciepła, wydałeś na instalację 5000 zł, zuzywasz taryfie nocnej 90% w dziennej 10%: koszt 442 zł Ok akumulacyjne wypada najtaniej - pod warunkiem że nauczysz sie nim precyzyjnie sterować lub wydasz dodatkowe 3500 zł na sterownik. Różnica w kosztach inwestycji pomiędzy akumulacyjnym a zwykłym wynosi 3500 zł. lub 7500 (bo taką kwotę podowałeś o ilie dobrze pamietam za ten inteligenty system z regulatorem ładowania) Różnica w kosztach ogrzewania wynosi rocznie 278 zł. Pytanie które musisz rozważyć w zaciszu swojego portfela - kiedy zwrócą się dodatkowe koszty poniesione na akumulacyjna podłogówkę? Dokładnie jak napisałeś (!!!) i kusi ta "3" bo 3 rozwiązanie (akumulacja) jak wspomnialem wyżej mogę mieć nawet za 2 tys. - to te dwa kable + 2 proste regulatory ale mam te wątpliwości, o których wyżej pisałem, czyli nocny obieg w 5 pomieszczeniach oddzielonych (3 sypialnie, przedpokój, łazienka, drugi obieg dzienny cały jest otwarty więc tu nie mam wątpliwości) i wtedy jak pisalem: "ustawię sobie temp. podlogi na temp. X i będe tylko grzał w II taryfie. Jeśli będzie cholernie zimno to i tak temperatura spadnie mi niewiele przy dużej bezwładności i tak ocieplonym domu. Przy tak dużym przewymiarowaniu mocy kabli po przeczekaniu do czasu II taryfy dobiję ile trzeba do temp. X w podlodze i tak w kółko, tak myślę. " i co o tym myśleć? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 27.04.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 fotograf, moje gratulacje, ja za dwa miesiące zużyłem prądu 670 kW (nie mam ogrzwania elektrycznego). Sam nie wiem gdzie ten prąd się podział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 29.04.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 [... Nie wiem dlaczego tak jest ale tak się naprawdę dzieje. A nie mam ocieplenia jakiegoś super ani rekuperatora. pozdrawiam To nie jest pozytywne co napisałeś, hmm , a masz podlogówkę czy grzejniki? Dlaczego nie-pozytywne ? To tylko moja niewiedza 100m podłogówki, 30m grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 01.05.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witajcie Wydaje mi się, że sposobem na nadmierną bezwładność podłogówki elektrycznej będą maty grzewcze. Grzeją one w dół i w górę, więc wylewkę też nagrzeją. Można to wykorzystać dwojako. W okresie normalnej zimy korzystać z akumulacyjności tak jak przy kablach, a przy okazji szybko dogrzać pomieszczenie, kiedy po kilku godzinach niegrzania jest ono wychłodzone. W okresach przejściowych, czyli wtedy, kiedy występują istotne dodatkowe zyski cieplne, można ustawić na niższą temperaturę i wtedy pozostawiamy słońcu pole do działania. Oczywiście wymaga to przewymiarowania podłogówki - 2,2 raza więcej niż zapotrzebowanie na energię, nie więcej jednak niż zdolność akumulacyjna betonu - tu musiałby ktoś policzyć, jaką pojemność cieplną ma taka wylewka, w zależności od grubości, bo ja jeszcze nie umiem. Inny wątek, jaki mnie zdziwił, to robienie podłogówki na całej podłodze, nawet z jej przewymiarowaniem, a to dlatego, że rozstaw kabli nie może być większy niż 20 cm. A gdyby potraktowac podłoge jako grzejnik i zrobić podłogówkę tyko na jej części, odpwiednio do zapotrzebowania, np. w salonie 20m2 potrzebujemy 800 W, więc robimy tylko 8m2. I jest OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek Z 06.05.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Grzejnikow elektrycznych NOIROT ktos z Was nie sprzedaje czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 07.05.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 http://www.bursa.pl/ogrzewnictwo.php http://www.mikroenergetyka.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek Z 23.05.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Dzieki, szukam uzywanych w bardzo dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 23.06.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witam Stoje przed wyborem sterownikow do podlogowki akumulacyjnej 120 m2 i mam dylemat. Opcje - sterownik z pogodówką DEVI 750 plus 754 i 3 zwykłe regulatory zeby miec mozliwosc sterowania niezaleznie od 2 taryfy - 4100 PLN (czujki podlogowe sprzedaja oddzielnie ) - 7 regulatorów z programowaniem niezaleznym + 4 tanie regulatory temperatury sterowane centralnym zegarem - 2700-3000 PLN Pomozcie niezdecydowanemu. Majac niezalezne regulatory moge wszedzie ustawic dowolny czas zalaczenia oddzielny dla kazdego obwodu + mozliwosc wlaczenia wybranego pomieszczenia w I taryfie. Tyle ze trzeba latac i ustawiac. Przy sterowaniu centralnym + pogodowka + tylko 2 miejsca do sterowania, -nie wiadomo jak to dziala i na ile korzysta z ciepla resztkowego. Czujki temperatury trzeba doprowadzic do centrali, przydalby sie czujnik dodakowy zeby bylo wiadomo jaka jest temp podlogi i powietrza. Koszty podobne ale siedze nad tym i nie moge sie zdecydowac pomóżta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.06.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 jeśli już wybrałbym pierwsze rozwiązanie. Ale nie dołożę Ci tysiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 23.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 jestesmy po wylaniu podłogi ...a pod nią na całym parterze kable do ogrzewania elektrycznego....-mam obawy że mogliśmy za głęboko to zatopić.- od 2 do miejscami 5cm od powierzchni podłogi, ( a dojdzie gres i klej- ok 1,5cm) ...-eh...z tą elektryczną podłogówką to były przeboje....holercia...,no ale poszło do przodu i jestem bogatsza o kolejne doświadcznia, sterowniki mamy jakieś takie dziwne...., mierzą temperature pogłogi i powietrza...., kable firmy ENSTO- TASSO,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 24.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Jak u Was wykonywano wylewke na kablach grzejnych? Nie bylo ryzyka ze wykonawcy chodzac po kablach je uszkodza? I jaka moc na m2 zastosowaliscie do akumulacyjnej podlogowki?Mi niestety w niektorych pomieszczeniach z racji zabudowy podlogi wychodzi bardzo mala moc na m2 - na poziomie 100 W/m2 - z racji minimalnej dopuszczalnej odleglosci pomiedzy przewodami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 25.06.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 coulignon Dzieki za opinie ANNNJA Opisuj co się dzialo ! Skad mamy wiedziec . Mi wlasnie elektryk rozklada podlogowke i tez mam obawy czy wylewkarze nie polamia kabli (zamocowane na siatce nad rurkami od wodnej podlogowki. U mnie jest akumulacyjne takze glebokosc 9 cm. Czytalem w GPrawnej ze od przyszlego roku uwalniaja ceny pradu. Moze byc wesolo ale coz zawsze mam mozliwosc dopiecia prostego kotla na wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 30.06.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W łazienkach mam zamiar zastosować maty grzejne (nie będą ogrzewaniem zasadniczym) i zastanawiam sie nad rodzajem zasilania to znaczy czy wybrać zasilane jednostronnie czy dwustronnie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 13.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Podciągam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.07.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 jednostronne - mniejsze pole elektromagnetyczne. Niby nic ale zawsze jakas zaleta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 14.07.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 jednostronne - mniejsze pole elektromagnetyczne. Niby nic ale zawsze jakas zaleta... ja tam dałem rurki z wodą i nie mam pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 14.07.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A promieniowanie z żył wodnych to nic ? Rakotwórcze, bóle głowy, bezsenność. Widziałem też na forum dyskusję na temat niezwykłej szkodliwości podłogówki wodnej od zawału po żylaki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts