Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

możesz napisać parę słów więcej bo to bardzo ciekawa koncepcja

no widzisz...

po co montować w każdym pomieszczeniu z osobna sterownik skoro wystarczą same czujniki temperatury...

to samo z wentylacją ...

przecież można to ogarnąć jednym rozbudowanym sterownikiem

zamiast kilkunastu..., masz jeden...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sorry za błąd i to straszny !!!

32A = 32*230*3 cos fi przyjmuje 1 = 22kW niebawimy sie w pierwiazdki

25A = 25*230*3 = 17kW

różnica 22-17=5kW

1kW koszt około 120 PLN = 600 PLN

600PLN / 120 miesięcy = 5 PLN

tyle trzeba przez dziesieć lat miesięcznie (5PLN) doplacać aby zabezpieczenie przedlicznikowe

zamiast 25A mieć 32A czyli w sumie 22kW

Masz rację w wyliczeniach, ale po co przepłacac jeśli nie ma ma takiej potrzeby, a u wiekszości takiej nie ma. Nie trzeba z niczym się hamowac ani ograniczać.

a to jakoś na raty dają ???

mnie się wydawało że idziesz do "prądowni" po przydział i oni cię jednorazowo odpowiednio kasują ...

:D może na raty niema ale bez zadnych % bo 600 wiecej sam sobie rozbijasz na miesiące ... ja chcialem spać spokojnie i 600 PLN dupy niema na task dlugi okrres uzytkowania, sprzetów raczej w domu bedzie przybywac ... mimo ze beda oszczedniejsze

:D może na raty niema ale bez zadnych % bo 600 wiecej sam sobie rozbijasz na miesiące ... ja chcialem spać spokojnie i 600 PLN dupy niema na task dlugi okrres uzytkowania, sprzetów raczej w domu bedzie przybywac ... mimo ze beda oszczedniejsze

Dziwny tok myslenia, uwaszasz że dla obciązeń na poziomie 12kw kable + reszta 25A to ryzyko, ba to nawet przewymiarowanie, pamietaj o jednoczesności, Ty patrzysz na to jakbyś miał dobierać zabezpieczenie względem mocy zainstalowanej, a tak się nie robi.

Dziwny tok myslenia, uwaszasz że dla obciązeń na poziomie 12kw kable + reszta 25A to ryzyko, ba to nawet przewymiarowanie, pamietaj o jednoczesności, Ty patrzysz na to jakbyś miał dobierać zabezpieczenie względem mocy zainstalowanej, a tak się nie robi.

Wiem o czym piszesz, a ja wiem o czym ja pisze...biore pod uwage skrajny przypadek zimę, moja proporcja I do II tar wynosi 92% w tańszej taryfie dlatego ja patrze pod wymiar tanszej energii .

odp do postu poniżej dla Marcina C...

mam jeszcze do zagospodarowania identyczą powierzchnie domu, jak tam zrobie zbliżony układ ogrzewania + CWU i kuchnia to bede balansował na pograniczu na którym Ty jestes juz w tym momencie.

Edytowane przez Krzysiek_BB

Wiem o czym piszesz, a ja wiem o czym ja pisze...biore pod uwage skrajny przypadek zimę, moja proporcja I do II tar wynosi 92% w tańszej taryfie dlatego ja patrze pod wymiar tanszej energii .

:-)

taki przypadek jest u mnie dzień w dzień o 13, i daje radę:-)

:D może na raty niema ale bez zadnych % bo 600 wiecej sam sobie rozbijasz na miesiące ... ja chcialem spać spokojnie i 600 PLN

setka tu... setka tam... a potem końca nie widać

ja nad przydziałem nigdy się nie zastanawiałem i śpię spokojnie :)

tak w ogóle to jak budowałem dom na prąd to nawet nie wiedziałem że jest takie coś jak OZC ...

jak dobierałem kable to spojrzałem do broszurki i było napisane od 70w/m2 dla domu energooszczędnego...

a że mój miał być z klocków styropianowych... znaczy energooszczędny ... więc mam te 70w i też wystarcza ...

itd, itp...

jak widać da się postawić całkiem sensowny budynek nie mając pojęcia co z czym ...

jak dla mnie to całe "dzielenie włosa na cztery"... jest śmiechu warte ...

...

tak w ogóle to jak budowałem dom na prąd to nawet nie wiedziałem że jest takie coś jak OZC ...

jak dobierałem kable to spojrzałem do broszurki i było napisane od 70w/m2 dla domu energooszczędnego...

a że mój miał być z klocków styropianowych... znaczy energooszczędny ... więc mam te 70w i też wystarcza ...

itd, itp...

jak widać da się postawić całkiem sensowny budynek nie mając pojęcia co z czym ...

jak dla mnie to całe "dzielenie włosa na cztery"... jest śmiechu warte ...

Jak nie wiadomo o co chodzi chodzi o kase. jedyne do czego OZC jest faktycznie przydatne to do oceny ile nas to CO będzie kosztowało a zasady w ocieplenie 20/20/30 są wystarczające gdzie 30 ja akurat bym zamienił na 40-50.

jedyne do czego OZC jest faktycznie przydatne to do oceny ile nas to CO będzie kosztowało a zasady w ocieplenie 20/20/30 są wystarczające gdzie 30 ja akurat bym zamienił na 40-50.

Ale czy warto, Bitter już to kiedyś liczył

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-w%C4%85tek-towarzysko-poradniczy&p=5285796&viewfull=1#post5285796

Liczył liczył ale pamiętaj kbab że to dotyczyło tylko ścian i to w 100m2 domu, gdzie powierzchnia ścian do ocieplenia to ok 130m2 a okien 22m2. Lobo ma chyba na myśli strop a tutaj nie liczyłem. Na pierwszy rzut oka może być gorzej bo jednak ciepło w stropie ucieka mocniej przez konwekcję jakby nie było.

sorry za błąd i to straszny !!!

32A = 32*230*3 cos fi przyjmuje 1 = 22kW niebawimy sie w pierwiazdki

25A = 25*230*3 = 17kW

różnica 22-17=5kW

1kW koszt około 120 PLN = 600 PLN

600PLN / 120 miesięcy = 5 PLN

tyle trzeba przez dziesieć lat miesięcznie (5PLN) doplacać aby zabezpieczenie przedlicznikowe zamiast 25A mieć 32A czyli w sumie 22kW

zapominasz że w comiesięcznym abonamencie później też masz opłatę stałą wynikającą z zamówionej mocy przyłącza

zawsze możesz poprosić o zwiększenie mocy przyłącza jeśli okaże się za mało ... - ja bym tak zrobił

20(podłoga)/20(ściany)/40-50(strop)

warto, ale to moje subiektywne zdanie, choc z mojego punktu widzenia jest ono bardzo obiektywne:-)