Lobo_M 31.03.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Sluchaj, ale Ty mozesz zakupic oprogramowanie i bedziesz mial praktycznie to samo - ba - lepiej - sterownaie z kompa wszystkimi deviregami za cene troche nizsza niz devilink. Nie myslales o tym? Tyle że musiałbym je mieć fizycznie "spięte" ze soba a ja oczywiście nie mam. druga sprawa że i tak wolałbym devilink, mi sie podoba wyświetlacz, a teraz robia pod niego aplikacje do sterowania nie tylko ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Opłacalność jest wypadkową kosztu inwestycji i późniejszej eksploatacji domu. Jest grubość izolacji której pogrubianie jest bez sensu - w/w wykres i wyliczenie procentowe to pokazuje. Co do stropu to są dwa przypadki, poddasze użytkowe i parterówka. W tym drugim jest sporo opcji zjechania z kosztów, wszelakie granulaty/regranulaty, scinki itd. a efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Co do stropu to są dwa przypadki, poddasze użytkowe i parterówka. W tym drugim jest sporo opcji zjechania z kosztów, wszelakie granulaty/regranulaty, scinki itd. a efekt ten sam. Wełna w końcu taka droga nie jest. A granulaty trzeba zamawiać z sypaniem a to już podraża i co mnie osobiście niepokoi - obciąża znacznie konstrukcję GK co jak widać w domu piczmana skończyło się katastrofą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 swiki a Ty się nie poprawiłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.03.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 zapominasz że w comiesięcznym abonamencie później też masz opłatę stałą wynikającą z zamówionej mocy przyłącza niewiem jak u Was ale u mie takiej opłaty niema (TAURON) za moc przyłączeniową płace tyko raz cos kolo 120PLN za 1 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.03.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 niewiem jak u Was ale u mie takiej opłaty niema (TAURON) za moc przyłączeniową płace tyko raz cos kolo 120PLN za 1 kW za przyłącze płaci się wszędzie 1x ale opłata stała na comiesięcznym rachunku uzależniona jest od ilości zamówionych kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.03.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 za przyłącze płaci się wszędzie 1x ale opłata stała na comiesięcznym rachunku uzależniona jest od ilości zamówionych kW sprawdź dobrze bo u mnie takiej opłaty niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.03.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ja jeszcze sprawdzać nie mam co mieszkam w bloku tak czy inaczej nie jestem w mieszkaniu wiec nie mam jak wziąć do do ręki może wypowiedzą się Ci co regularnie studiują swoje rachunki ... a umowę z PGE będę podpisywał niebawem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Wełna w końcu taka droga nie jest. A granulaty trzeba zamawiać z sypaniem a to już podraża i co mnie osobiście niepokoi - obciąża znacznie konstrukcję GK co jak widać w domu piczmana skończyło się katastrofą Nie wiem jak sie skończyło, ale wiem że nawet puchu bym na kg nie położył bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Odezwał się ten,który ma wpisane skąd jest Bierzcie przykład ze mnie zawsze tak robimy, bo niby z kogo innego:-) Powiem Ci że myślałem, o Tobie, juz się bałem że cię wcięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Alez mnie ktos dzis milo zaskoczyl możesz przybliżyć? no czekała na to pytanie;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Powiem Ci że myślałem, o Tobie, juz się bałem że cię wcięło. Spoko,nie zginę ale pierdół o części ciała niejakiej Maryni nie będę wypisywał Ale czasami czyta się fajnie Edytowane 31 Marca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Co do stropu to są dwa przypadki, poddasze użytkowe i parterówka. W tym drugim jest sporo opcji zjechania z kosztów, wszelakie granulaty/regranulaty, scinki itd. a efekt ten sam. Jest to przegroda, która izoluje nas od powietrza tak samo jak ściana, materiał do izolacji jest sprawą indywidualną każdego inwestora, ważne aby jej współczynnik przenikania ciepła nie był wyższy od ścian, tak samo jak jak jego poprawa po osiągnięciu pewnej wartości nie ma znaczenia dla późniejszych kosztów eksploatacji domu, ponieważ większe straty ciepła generują pozostałe przegrody, oraz mostki, kominy czy system wentylacyjny. pada grad - poziomo (tak tak nie pomylilam sie) rownolegle do ziemi - takiego zjawiska jeszcze nie widzialam... Wogole pogoda niesamowita 15 minut temu slonce dosc mocno swiecilo i nagle urwanie chmury - deszcz, grad a teraz..snieg... i godzine temu bylo to samo tylk obez sniegu. podobnie było we wrocku, teraz się uspokoiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Odezwał się ten,który ma wpisane skąd jest Bierzcie przykład ze mnie No co się czepiasz, mam przecież z dokładnością do 150km Nie wiem jak sie skończyło, ale wiem że nawet puchu bym na kg nie położył bezpośrednio. Skończyło się tak: http://img79.imageshack.us/img79/5558/zdjcia0043.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.03.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) ...etam... docieplił posadzkę po prostu... ale jak na Piczmana przystało, wentyl do WM wisi w rogu... poprzez tę rurę świat usłyszał z czerpni wołanie o pomoc także montujcie WM, bo to może uratować życie no i są zniżki przy ubezpieczaniu domu za posiadanie kolejnego systemu alarmowego Edytowane 31 Marca 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tak myslalam zeby zrobic ale wtedy masz tylko opcje, ze mozesz zalaczac badz wylaczac wszytskie z jednego miejsca ew on jako glowny nastawia godziny pracy wszedzie itd, to nei to samo co devilink - brak mozliwosci sterowaniami temp podlogi czy powietrza w poszczegolnych pomieszczeniach, wylaczania poszczegolnych pomieszczen - to taka uboga wersja (bardzo uboga) devilinka. ja myślę o takim FULL wypas z dowolną możliwością "mieszania"... uboga wersja to dla mnie zwykłe styczniki z zegarem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ale to sie chyba tak nie da?? tzn jak sobie to wyobrazasz? bo u mnei mial byc jeden glowny ktory mial sterowac calym domem i mial byc umieszczony w najzimniejszym miejscu tak by zdazyl odpowiednio wczesniej zareagowac - on mial mierzyc temp powietrza i jezeli ta spadlaby ponizej to podawalby napiecie na reszte, i dopiero one dalej by sobie decydowaly czy jest potrzeba uruchomienia ogrzewania. Wtedy z tego jednego miejsca moglabym sterowac ze np moze sie nie zalaczyc wogole badz zalaczyc ew moglabym zmienic temp ale wszedzie, Ew opcja taka, ze montuje odpowiednio dlugie ster tem podlogi (ale wtedy nie dziala mi sterowanie temp powietrza) i doprowadam w jedno miejsce i tam spinam, ale to wtedy nie w moim domu. Innej ew nie widze?? wszystko jest do zrobienia:yes: każde pomieszczenie ma własne czujniki powietrza i podłogi sterownik odpowiednio załącza styczniki w tablicy ... ten sam sterownik ogarnia także WM i chłodzenie przez GWC, zmianę wydajności went. itp. oczywiście w zamieszkałym domu to raczej demolka ... no chyba że coś radiowo się wykombinuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.03.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 wszystko jest do zrobienia:yes: każde pomieszczenie ma własne czujniki powietrza i podłogi sterownik odpowiednio załącza styczniki w tablicy ... ten sam sterownik ogarnia także WM i chłodzenie przez GWC, zmianę wydajności went. itp. . żeby to miało sens "czasowo-reakcyjnie", to trzeba by to upchnąć w szkieletora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 żeby to miało sens "czasowo-reakcyjnie", to trzeba by to upchnąć w szkieletora... niby czemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jest to przegroda, która izoluje nas od powietrza tak samo jak ściana, materiał do izolacji jest sprawą indywidualną każdego inwestora, ważne aby jej współczynnik przenikania ciepła nie był wyższy od ścian, tak samo jak jak jego poprawa po osiągnięciu pewnej wartości nie ma znaczenia dla późniejszych kosztów eksploatacji domu, ponieważ większe straty ciepła generują pozostałe przegrody, oraz mostki, kominy czy system wentylacyjny. podobnie było we wrocku, teraz się uspokoiło. jasne tylko tam punk opłacalności jest sporo dalej niż 20cm dla ściany, szczególnie w parterówce, choć nie tylko. Parterówka za to daje łatwe i tanie możliwości zapewnienia odpowiedniej izolacji. Skończyło się tak: http://img79.imageshack.us/img79/5558/zdjcia0043.jpg O rzesz w mordę, to nie wiedziałem. Kiedy mu się to stało, oby jak najwcześniej to wtedy najmniejsze straty. To nawet mogło zabić, albo ostro poranić. No to nieźle, u mnie leży na belkach i OSB całe szczęście. Nie wcięło go. Atakował węglowców na innym forum:P Bo On prowadzi swoity pompowy Dżichad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts