kszh.uint 31.03.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 niby czemu ?? bo przy akumulacji zakładam, że raz się ustawia i cała zimę nie dotyka sterownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 bo przy akumulacji zakładam, że raz się ustawia i cała zimę nie dotyka sterownikow Bo cały bajer polega na tym, żeby zajmowało ustawianie codzienne więcej czasu niż ekogroszkowcom wyczyszczenie pieca raz na dwa tygodnie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 bo przy akumulacji zakładam, że raz się ustawia i cała zimę nie dotyka sterownikow ale to wszystko zależy od poprawnych ustawień... akumulacja ma z tym niewiele wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.03.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 O rzesz w mordę, to nie wiedziałem. Kiedy mu się to stało, oby jak najwcześniej to wtedy najmniejsze straty. To nawet mogło zabić, albo ostro poranić. No to nieźle, u mnie leży na belkach i OSB całe szczęście. Na szczęście zaraz po zasypaniu i nikogo tam nie było. Dlatego ja na stelażu powieszę jakieś 15cm wełny a reszta na więźbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Nie wcięło go. Atakował węglowców na innym forum:P Bo On prowadzi swoity pompowy Dżichad I tu się mylisz.Ja nie Liwko "Wyrosłem" z elektryką i stawiam ją zawsze jako podstawę. Pompa ciepła to tylko dodatek Edytowane 31 Marca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jasiek: nie kumam jednak - jak jeden sterownik moze zalaczec inne styczniki i skad ma wiedziec ktory ma zalaczyc?? A no chyba ze mowisz o jakims wogoel inny msterowniku nie o takich jak my mamy, pewnie tak skoo chcialbys w to wpinac wentylacje itd. przecież ja cały czas o dedykowanym... ( czytaj "tymi ręcami"... ) Zytko: jak Jasiek napisal, zalezy od poprawnych ustawien i jeszcze tego co chce sie miec w danym momencie w domu a u mnie jest to, ze ja ciagle ucze sie ich obslugi tak by uzyskac to co chce miec w domu przez co czasem biegam i wkurza mnie to ze wieczor a mnie natchenienie lapie i do pokoju dzieci musze wchodzic - ryzyko obudzenia wielkie... wiec chcialabym miec jednak sterowanie calego domu z jednego miejsca - najlepiej z laptopa by wogole nie wstawac Sadze ze nastepnej zimy juz stwierdze ze bylby to zbedny wydatek bo pewnie jak nastawie na zime to bedzie tak caly czas. Btw. ustawieeni sterownika zajmuje mi sekund 5... jakiś czas temu napisałem jak ustawić ... i zapomnieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na szczęście zaraz po zasypaniu i nikogo tam nie było. Dlatego ja na stelażu powieszę jakieś 15cm wełny a reszta na więźbie Ja nie rozumiem po co w ogóle cokolwiek sypać na stelaż? Przecież lepiej dac strop drewniny to od dołu czymś podbić i na to ocieplenie. Ocieplenie bezpośrednio na k-g to jakieś samobójstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na szczęście zaraz po zasypaniu i nikogo tam nie było. Dlatego ja na stelażu powieszę jakieś 15cm wełny a reszta na więźbie Ja nie rozumiem po co w ogóle cokolwiek sypać na stelaż? Przecież lepiej dac strop drewniny to od dołu czymś podbić i na to ocieplenie. Ocieplenie bezpośrednio na k-g to jakieś samobójstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.03.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Zytko: jak Jasiek napisal, zalezy od poprawnych ustawien i jeszcze tego co chce sie miec w danym momencie w domu a u mnie jest to, ze ja ciagle ucze sie ich obslugi tak by uzyskac to co chce miec w domu przez co czasem biegam i wkurza mnie to ze wieczor a mnie natchenienie lapie i do pokoju dzieci musze wchodzic - ryzyko obudzenia wielkie... wiec chcialabym miec jednak sterowanie calego domu z jednego miejsca - najlepiej z laptopa by wogole nie wstawac Sadze ze nastepnej zimy juz stwierdze ze bylby to zbedny wydatek bo pewnie jak nastawie na zime to bedzie tak caly czas. Btw. ustawieeni sterownika zajmuje mi sekund 5... każdy pierwszej zimy pstryka, poprawia w drugiej a trzeciej nie dotyka a jak go ręce swędzą, to jak et cetera gra w pingponga z rekami w kieszeniach; co Ty będziesz robić - nie wiem; nie masz pingponga - chyba, ze o czymś nie wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja nie rozumiem po co w ogóle cokolwiek sypać na stelaż? Przecież lepiej dac strop drewniny to od dołu czymś podbić i na to ocieplenie Kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 I tu się mylisz.Ja nie Liwko "Wyrosłem" z elektryką i stawiam ją zawsze jako podstawę. Pompa ciepła to tylko dodatek To drogo jak na dodatek. Jakos nie widze żebys elektrykę miał jako podstawę chyba że TV masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Kasa zatracenie zdrowego rozsądku w pogoni za zaoszczędzeniem paru kWh... pewnie za koszt ogarnięcia tego balaganu grzalbym w swoim wiadernym z 5 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ale dlaczego? To chyba standard: "q) Dla odbiorców zaliczonych do V grupy przyłączeniowej, jako zabezpieczenie przedlicznikowe zaleca się stosować wkładki topikowe 50A gG dla mocy przyłączeniowej do 16,1 kW i 80A gG dla mocy przyłączeniowej powyżej 16,1 kW, gdy parametry techniczne linii kablowej nN pozwalają na takie rozwiązanie." stąd: http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/standardy_techniczne/2012/zalacznik16a.pdf Sami sobie robia pod górkę, bo to im utrudnia zachowanie dalszej selektywnosci w sieciach wielokrotnie rozbudowanych. Dla odbiorcy to tylko zaleta, choć nie do końca, pamietaj że zabezpieczenie jest po to żeby zabezpieczać, tzn zadziałać odpowiednio szybko i to nie tylko na prąd zwarciowy, a w przypadku zabezpieczeń 50A a o zgrozo 80A tak nie będzie, więc jak u ciebie zaszwankuje zabezpieczenie, np. się zapiecze, to nim 80A termik się przepali to u ciebie nie będzie co zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) To drogo jak na dodatek. Jakos nie widze żebys elektrykę miał jako podstawę chyba że TV masz na myśli. Drogo ? 14tys.zł za pompę ? Przy zużyciu na cwu 8-9tys.kWh na c.o i cwu(4+5) ? Elektryka była podstawą ale skoro PCi poszły na dół to czemu nie wykorzystać okazji Tym bardziej,że nie zamierzam szczypać się i oszczędzać na cwu wlewając 20cm do wanny,gdzie będę miał wyższe zużycie niż na c.o Swoją drogą ciekawy jestem Waszego miesięcznego zużycia w litrach na cwu Edytowane 31 Marca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Bez użytkowego poddasza, żeby mieć dach relatywnie wysoko a pomieszczenie nie koniecznie 3,5m wys. nie ma innych sposobów, zobacz u mnie czy u j-j. nasze rozwiązania maja i tak wady, ale są bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 31.03.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja nie rozumiem po co w ogóle cokolwiek sypać na stelaż? Przecież lepiej dac strop drewniny to od dołu czymś podbić i na to ocieplenie. Ocieplenie bezpośrednio na k-g to jakieś samobójstwo. U mnie stelaż mocowany jest co 40 cm razem na cały dom ponad 200 haków więc to może naprawdę sporo utrzymać, problem jest wtedy kiedy wełna namoknie i robi się naprawdę ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.03.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Drogo ? 14tys.zł za pompę ? Przy zużyciu na cwu 8-9tys.kWh na c.o i cwu(4+5) ? Elektryka była podstawą ale skoro PCi poszły na dół to czemu nie wykorzystać okazji Tym bardziej,że nie zamierzam szczypać się i oszczędzać na cwu wlewając 20cm do wanny,gdzie będę miał wyższe zużycie niż na c.o no i sie zaczęło, hehehe. 9kWh/rok na cwu, jasne, pożyjemy zobaczymy, za rok wkleisz skany rachunków i podliczników to pogadamy. teraz to tylko szukasz usprawiedliwienia dla kupna pci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) 9kWh/rok na cwu, jasne, pożyjemy zobaczymy, za rok wkleisz skany rachunków i podliczników to pogadamy. teraz to tylko szukasz usprawiedliwienia dla kupna pci. 9tys.kWh łącznie c.o i cwu Nie będę szukał usprawiedliwienia,wiem,że to dobra decyzja za taką kasę W porównaniu do piecyka elektrycznego i bojlera zwrot kosztów po 5-6 latach a to jest do zaakceptowania. A co najlepsze,rozważam jedynie I taryfę Edytowane 31 Marca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Swoją drogą ciekawy jestem Waszego miesięcznego zużycia w litrach na cwu cała woda na dobę u mnie to ok. 300L (średnia z tygodnia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 cała woda na dobę u mnie to ok. 300L (średnia z tygodnia ) Ale ogólnie zimna czy tylko cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts