Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj... ma ktos cos do powiedzenia konkretnego w temacie o ogrzewaniu - prosze bardzo, ma ktos pytanie - prosze bardzo - z checia odp lub pomozemy w miare mozliwosc - nikt nic nie chce

a nam sie juz znudzilo o pradzie w kolko, zwlaszcza ze wiosna to i sie nie grzeje to o gadamy o ... marynie - jak ktos chce - mozemy usuwac te posty o niczym by nie smiecic ew moga usuwac je raz na jakis czas modowie - prosze bardzo.

A ze nam dobrze we wlasnym towarzystwie to sobie gadamy.

Jak komus nie odpowiada - nie musi czytac przeciez;)

ja jestem jednak za tym zeby w hydeparku gadac o innosciach, a tu o prądzie i budowaniu. Wódka i zapitka mnie nie interesuje

(...) to tlyko my tak mozemy: pije goraca kawe (tym razem ze swmietanka) a na blacie mam dwa baniaki litrowe lodow - jeden nestle kakaowo smietankowy drugi smietankowo smietankowy - tego drugiego zjadlam juz pol - okno otwarte i pewnie ogrzewanie sie zaraz zalaczy (ale n dworze u nas pieknie i w krotkim rekawku sie smiga) - polaczenie zimnych lodow z goraca kawa - gesia skorka :p rewelacja ;)

facet tak by nie mogl no nie mow.

Dziś okoliczności przyrody zachęcają do jedzenia lodów na świeżym powietrzu.

Szczególnie w krótkim rękawku :D http://i42.tinypic.com/2eqdlpy.jpg

Oj... ma ktos cos do powiedzenia konkretnego w temacie o ogrzewaniu - prosze bardzo, ma ktos pytanie - prosze bardzo - z checia odp lub pomozemy w miare mozliwosc - nikt nic nie chce

a nam sie juz znudzilo o pradzie w kolko, zwlaszcza ze wiosna to i sie nie grzeje to o gadamy o ... marynie - jak ktos chce - mozemy usuwac te posty o niczym by nie smiecic ew moga usuwac je raz na jakis czas modowie - prosze bardzo.

A ze nam dobrze we wlasnym towarzystwie to sobie gadamy.

Jak komus nie odpowiada - nie musi czytac przeciez;)

Muszę cos pisać kobieto aby miec dostęp do najświeższej strony.

Nie obraź sie też o to, że jeszcze nigdy żadnego Twojego posta nie doczytałem do końca:)

ja zawsze krzywiłem się na betonowe

ale mam sąsiada emeryta który robi za sowę przy ogrodzeniu a wyjście mam wprost na niego albo będą drzewka 150 cm albo jakiś artystyczny beton:bash:

A to to co, ładniutkie a betonowe:

http://img32.imageshack.us/img32/9333/bf168f8fecf044b598bc648.png

znaczy sie jadles?? Ja dalam sie raz skusic koledze na pizze z owocami morza - jak poczulam w ustach jakies obslizgle, gabczaste cos to...nie bylam w stanie tego przelknac... ble...e i przypomnialam sobie i az mnei zatrzepalo.... ble ble

Ech następna co nie lubi oślizgłego w ustach. Ja żyć, Panie Premierze jak żyć ...

Może się uda choć czytając ostatnie posty zwątpiłem nie tylko w meritum tematu ale całego forum:/

Jedni montują kable kładąc je na wylewce, w kleju i przykrywając tylko kaflami a inni w samej wylewce. Jedno i drugie ma wady i zalety. Pierwsze jak zrobić to jasne ale drugie?

Jak za jednym razem zrobić jednak kilku centymetrową wylewkę z zatopionymi w niej kablami? Czy może nie da się tego za jednym razem i trzeba wylać wpierw 5cm, rozlożyć kable i zalać to kolejnymi cm? Zbrojenie w pierwszym "laniu" czy drugim czy w obu?

ja mam zrobione tak...

folia, izolacja, itp nastepnie rurki PEX 16mm, i przygotowane siatki zbrojeniowe (fi6) a co niech bedzie solidnie na 100m2 350PLN drozej i wtedy

wpadli z mixokretem wysypując w jednym z pomieszczen 3-5cm wylewki wstepnie poziomujac i tu sie zaczela szybka jazda z ukladaniem kabli, bo

gościejuz wysypywali kolejne pomieszczenie. W sumie to wstrzymywalem ich po około 20 mi na pomieszczeniu. Jak juz mialem ułozone kabelki (odstepy 10cm) oczywiscie wczesniej wyliczone moce i odleglosci miedzy kablami, na to polozylem zbrojenie w/w siatke z oczkami 15x15 i drutem fi6.

Goście wpadali do tak przygotowanego pomieszczenia i konczyli swoje dzieło dolewając (dosypując) do docelowej grubości 12cm (wylewka AKUMULACYJNA)

W sumie 4-5 godzin roboty i 100m2 zrobione wodna w razie draki (koszt 800PLN) + kable 12 kW

POZDRAWIAM

Szybko to się tylko pchły łapie...

Będę musiał wyprosić na wieczór i doprosić na drugi dzień na dokończenie chyba bo ja mam prostokąt ~44m2 na którym potem będzie 4-5 pomieszczeń z jednym długim kablem więc układania będzie co niemiara:/

Dasz rade w jeden dzien spokojnie tez mialem 40m2 tyle ze podzielone na dwa rozne obwody (salon kuchnio-jadalnia)

Jeden rozwija a dwoch uklada i za 25 min masz ułozone .... :)

A to to co, ładniutkie a betonowe:

http://img32.imageshack.us/img32/9333/bf168f8fecf044b598bc648.png

Ech następna co nie lubi oślizgłego w ustach. Ja żyć, Panie Premierze jak żyć ...

no tak myślałem - tylko teściową z renty oskubię to na o,5 metra będę miał kasę

przed chudziakiem zrobiłem fundamenciki półmetrowe zazbrojone na to chudziaka 15cm i pierwsza warstwa isomur[coś mi się rzuciło że nad tym się zastanawiałes]

Mam coś takiego do oblecenia jednym kablem - w każdym pomieszczeniu inne długości i odległości:

kuchnia.jpg

Przypuśćmy, że zaczną od tej części a potem będą oblatywać pozostałe 100m2 otwartej przestrzeni - nie sądzę, że zdążę:/

Spokojne no chyba ze nerwowi przyjda na 2 godzinki to moze byc problem :)

ja mam taki uklad i 7 obwodów dalem rade z ojcem i bratem :)

http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_gl-332-jagienka_rzut_502456.png&w=418

efekt

http://imageshack.us/photo/my-images/688/wylewka.jpg/

tylko sie zastanow nad tym jednym kablem bo jak Ci cos poleci to zimno bedzie wszedzie

lepiej to podzielic na obwody

Edytowane przez Krzysiek_BB

no pewnie przeciez to nie jest płynne, zreszta jak sie tym zajmuja to o to sie niemartw oni sobie znajda wyjscie :)

na pewno kiedys chodziles po plaży po mokrym pisaku (znaczy nie całkiem mokrym)

tylko takim przy brzegu jak juz woda odplynie - to cos takiego - calkiem przyjemnie sie w tym uklada kable

Edytowane przez Krzysiek_BB

Może się uda choć czytając ostatnie posty zwątpiłem nie tylko w meritum tematu ale całego forum:/

Jedni montują kable kładąc je na wylewce, w kleju i przykrywając tylko kaflami a inni w samej wylewce. Jedno i drugie ma wady i zalety. Pierwsze jak zrobić to jasne ale drugie?

Jak za jednym razem zrobić jednak kilku centymetrową wylewkę z zatopionymi w niej kablami? Czy może nie da się tego za jednym razem i trzeba wylać wpierw 5cm, rozlożyć kable i zalać to kolejnymi cm? Zbrojenie w pierwszym "laniu" czy drugim czy w obu?

pominę ostatnie kilka stron ogrodniczo pijackich...;)

ja u siebie mam tak ...

najpierw na styropian położona jakaś folia, potem rzucone maty zbrojeniowe do posadzek, do tych mat przyczepione trytytkami kable i wszystko zalane 7-8 cm z mixo kreta.

w trakcie zalewania lekko podnosiliśmy te maty żeby nie były bezpośrednio na styropianie ...