Krzysiek_BB 08.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 to i tak zabija wszystko http://www.youtube.com/watch?v=u8tIRd_Aua8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Dzień dobry z rana Kurcze miałem kupić sobie rolki do jeżdżenia po bezdrożach i jakoś stwierdziłem, że jak budowa się zacznie to nie będę miał czasu, a tu piękna słoneczna pogoda za oknem, nuda w domu ... ech .. http://forum.muratordom.pl/Dzie%C3%85%C2%84%20dobry%20z%20rana%20;-%29%20Kurcze%20mia%C3%85%C2%82em%20kupi%C3%84%C2%87%20sobie%20rolki%20i%20jako%C3%85%C2%9B%20stwierdzi%C3%85%C2%82em,%20%C3%85%C2%BCe%20jak%20budowa%20si%C3%84%C2%99%20zacznie%20to%20nie%20b%C3%84%C2%99d%C3%84%C2%99%20mia%C3%85%C2%82%20czasu,%20a%20tu%20pi%C3%84%C2%99kna%20s%C3%85%C2%82oneczna%20pogoda%20za%20oknem,%20nuda%20w%20domu%20...%20ech%20..http://bladeville.pl/media/cache/powerslide-xc-trail-2012-48f9ff59547a70bc7cc739b2f4dae547.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Dzień dobry z rana Kurcze miałem kupić sobie rolki do jeżdżenia po bezdrożach i jakoś stwierdziłem, że jak budowa się zacznie to nie będę miał czasu, a tu piękna słoneczna pogoda za oknem, nuda w domu ... ech .. Też chciałem sobie takie lajsnąć, ale drogie cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Drogie drogie ale ja to sobie tłumaczę tak, że w końcu narty są o wiele droższe i do tego za wyciągi trzeba płacić Ja pływam na kajcie więc jak jeszcze za zimno a łąk mam dookoła domu mnóstwo to zaprząc to do latawca i zabawa na całego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Drogie drogie ale ja to sobie tłumaczę tak, że w końcu narty są o wiele droższe i do tego za wyciągi trzeba płacić Ja pływam na kajcie więc jak jeszcze za zimno a łąk mam dookoła domu mnóstwo to zaprząc to do latawca i zabawa na całego! Zapomnij, to się nadaje tylko na asfalt. Za to mam coś lepszego dla ciebie (niestety droższego). Tym możesz po łąkach śmigać. Oglądałem to na targach i się cholernie napaliłem. Jak wygram w RMF-ie to se lajsne, a co http://www.blokart.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jaki asfalt co Ty gadasz zobacz tutaj http://www.youtube.com/watch?v=8OLtDKy7FYs. Jak do tego doczepisz kajta to nie tylko jeździsz ale jeszcze możesz się unosić w powietrzu http://www.youtube.com/watch?v=FsrlgqYv1HE. Ten koleś z filmu mistrzem nie jest więc nie wygląda to efektownie ale zobacz na czym jedzie. A te Twoje sprzęty też fajna rzecz ale nie za te pieniądze. Masakra. Kółka kupisz za 20zł na Allegro, rurki za grosze, siedzenie z leżaka z tesco a pędnik z używanego windsurfigu za stówę i masz sprzęt w kwocie kilkuset zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 A te Twoje sprzęty też fajna rzecz ale nie za te pieniądze. Masakra. Kółka kupisz za 20zł na Allegro, rurki za grosze, siedzenie z leżaka z tesco a pędnik z używanego windsurfigu za stówę i masz sprzęt w kwocie kilkuset zł Żeby to było takie proste. Oglądałem, dotykałem. Sprzęt jest kapitalny z tego również powodu, że po rozłożeniu (5minut) mieści się w każdym bagażniku. Do tego wykonany jest z lekkich materiałów. Pędnik mocno różni się od winsurfigowego. Organizują jazdy testowe, można sobie polatać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heno01 09.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam;Jestem w trakcie budowy dom z poddaszem użytkowym i prostym dachem dwuspadowym. W związku z faktem że dom w przeciągu kilku najbliższych lat /do 8 lat/będzie użytkowany głównie jako domek letni zastanawiam się jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego byłby najbardziej racjonalny w moim przypadku. Trochę danych dot. domu:- dom dobrze ocieplony współczynnik U średni około 0,15 /ściana U=0,13 (Ytong 24 cm+styro 20 cm), okna (3-szyb.)U=0,87, dach (30 cm. wełny) U=0,13, podłoga U=0,17/;- wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła;- dogrzewanie kominkiem z DGP;- roczne zapotrzebowanie /liczone kalkulatorem więc niezbyt dokładne/ około 5500 kwh/rok, tj. około 48 kwh/m2;- powierzchnia całkowita - 140 m2 /bez garażu który nie jest ogrzewany/;- powierzchnia użytkowa 112 m2;- kubatura powietrza około 350 m3 /bez stryszku i garażu/. Pod uwagę biorę 3 rodzaje ogrzewania elektrycznego:1. Wodne ogrzewanie podłogowe zasilane kotłem elektrycznym /z ewentualną późniejszą wymianą na PCi powietrzną/ - sens zastosowania w moim przypadku oceniam na 50%;2. Ogrzewanie podłogowe za pomocą kabli grzejnych - sens zastosowania w moim przypadku oceniam na 30%;3. Ogrzewanie nawiewne za pomocą PCi powietrznej /"DC Inverter Multi RO5-14DCI"/ pokazanej na stronie: http://www.abatronic.pl/ zakładka "nowości" koszt jak się orientowałem po otrzymaniu dofinansowania około 13000zł - sens zastosowania w moim przypadku oceniam na 20%;. Każde z tych typów ogrzewania ma swoje zalety i wady szeroko komentowane na tym forum, natomiast w moim przypadku występuje jeszcze specyfika związana z sezonowym wykorzystaniem domu gdzie wykorzystanie np. ogrzewania podłogowego będzie miało sens dopiero w przypadku zamieszkania całorocznego. Proszę o rady sugestie i opinie związane z racjonalnym wyborem sposobu ogrzewania. Liczę na waszą wiedzę i doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.04.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Rozważ jeszcze piece akumulacyjne. Tanie inwestycyjnie, mogą wykorzystywac drugą taryfę. Są w pełni sterowalne. Chyba najmniej problemowe ogrzewanie do domku wykorzystywanego okresowo. Podłogówka wodna w zimie bez ogrzewania może zmarznąć. Ogrzewanie powietrzne ma niestety wadę: temperatura odczuwalna jest wyraźnie niższa niż rzeczywista temperatura powietrza. Dokładnie odwrotnie jak w przypadku podłogówki. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Rozważ jeszcze piece akumulacyjne. Tanie inwestycyjnie, mogą wykorzystywac drugą taryfę. Są w pełni sterowalne. Chyba najmniej problemowe ogrzewanie do domku wykorzystywanego okresowo. Podłogówka wodna w zimie bez ogrzewania może zmarznąć. Ogrzewanie powietrzne ma niestety wadę: temperatura odczuwalna jest wyraźnie niższa niż rzeczywista temperatura powietrza. Dokładnie odwrotnie jak w przypadku podłogówki. Ja bym położył rurki i nic do nich nie podłączał ani nie napełniał. Jeżeli będzie na razie to domek letni to po co czymkolwiek grzać? Delikatnie tylko wentylować by się nie zagrzybił. A jak już to jeden jakiś grzejniczek z termostatem by dogrzewał do tych kilku stopni powyżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heno01 09.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Dodam tylko że główne powody które mnie skłoniły/zniechęciły do poszczególnych typów ogrzewania to: 1. Wodne ogrzewanie podłogowe zasilane kotłem elektrycznym - za 50% /możliwość wymiany na inne źródło ogrzewania przy porównywalnych kosztach z kablami/; 2. Ogrzewanie podłogowe za pomocą kabli grzejnych - za 30% /możliwe negatywne oddziaływanie na zdrowie promieniowania kabli/; 3. Ogrzewanie nawiewne za pomocą PCi powietrznej - za 20% /mało komfortowy rozkład temperatur nawiewanego powietrza, niska sprawność pompy podczas niskich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.04.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Ja bym położył rurki i nic do nich nie podłączał ani nie napełniał. tak jak pisze Liwko ... do tego zainstalowałbym kable o mocy 5kw na cały dom ... masz wydajne i sterowalne ogrzewanie w każdej chwili a w razie zamieszkania całorocznego i znacznego wzrostu energii do tych rurek podłączasz dowolne źródło ciepła, zalewasz wodą i masz jak Ci pasuje ... ale Ja osobiście w takiej sytuacji wybrałbym rozwiązanie nadmuchowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 09.04.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Dziś "nadziałem się" na ogrzewanie promiennikowe. co Wy na to?Tym bardziej ,że dom będzie wykorzystywany sezonowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heno01 09.04.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Słyszałem że podłogówkę wodną można zalać glikolem którego cena nie jest bardzo wysoka 30l - 180 zł do -35 stopni. Więc to mogłoby rozwiązać problem. Poza tym myślę że jednak starałbym się utrzymać zimą minimalną dodatnią temperaturę. Mam jeszcze do was pytanie czy pod wylewkę wystarczy styropian EPS 100 0,038. Chodzi o twardość, tzn. czy 8-10 cm warstwa wylewki nie zapadnie się na 20 cm warstwie styropianu. Fachowiec od podłogówki tłumaczył mi że warstwa styropianu jest zbyt gruba i na pewno wylewka się zapadnie. Zacząłem się rozglądać za twardszym styropianem ale ceny twardego są bardzo wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Heno - jak dla mnie rozwiązanie numer 3 powody głównie dwa- dom z materiałów nieakumulacyjnych (krótki czas nagrzewania po długim wyziębieniu)- sezonowość używania domu zmniejszy koszty bo dom szybko się nagrzeje a po opuszczeniu nie zmarnujemy energii na "dogasanie" ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 09.04.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) czy 8-10 cm warstwa wylewki nie zapadnie się na 20 cm warstwie styropianu. Fachowiec od podłogówki tłumaczył mi że warstwa styropianu jest zbyt gruba i na pewno wylewka się zapadnie. men... tutaj są tacy, co cały dom na styro stawiają (^-_-^) , więc Twoje 8-10 wylewki spokojnie da radę... Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 A tak w ogóle to wreszcie koniec Świąt i jutro rusza budowa dalej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heno01 09.04.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Spodziewałem się że zaproponujecie ogrzewanie podłogowe a widzę że bardziej polecacie ogrzewanie nadmuchowe. Ciekawe czy ktoś z forumowiczów używa takiego ogrzewania, jeżeli tak to proszę o opinie jak się sprawdza w praktyce. Jest jeszcze jedna sprawa dom położony będzie na działce leśnej i nie wiem czy jednostka zewnętrzna nie wzbudzi zainteresowania amatorów cudzego mienia. Mam jeszcze jedno pytanie jak stawialiście ścianki działowe na wylewce czy na chudziaku. U mnie będą to ścianki 12 cm z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Heno01 rozważ jeszcze zwykłe konwektorki po 50zł/sztuka jako 4 opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Żytko mam pytanie do ciebie czy tak jak w twoim przypadku kable umieszczone w kleju działają jak akumulacyjne ogrzewanie podłogowe i jaki to jest czas oddawania oraz ile trzeba ładować taki układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts