asbe 11.04.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ciekawe rozwiazanie- choc pewnie chlopaki juz maja wyrobione zdanie na ten temat. Tylko nie bardzo rozumie- w srodku jest mniejszy zibiornik (ilu litrowy) na wode uzytkowa?? I on nagrzewa sie na grzalke?? Czy jes t w jakiejs izolacji? Latem nie bedzie oddawal ciepla na zewnatrz?? Jakies dodatkowe informacje by sie przydaly, jakas instrukcja czy cos takiego?? No więc podobno, na górze przy wężownicy do cwu mają być dwie grzałki, które będą grzały okolice wężownicy. Na dole będą dwie grzałki 6W do co. Cwu użytkowa ma się grzać przepływowo (trochę nie mogę w to uwierzyć). Boję się takiej sytuacji, gdzie po wykorzystaniu wody z wężownicy (która się nagrzeje w jakimś tam czasie) kolejna partia wody mi sie nie zdąży nagrzać przez tą wężownicę i będzie leciała zimna. Poza tym, przeciez ten cały układ będzie się mieszał - woda z góry bufora będzie jednak oddawała ciepło do wody na dole bufora i w ten sposób i latem i zimą będę grzała całe 1000 l. Co o tym sądzicie? Może lepiej zastosować patent z wbudowanym zbiornikiem cwu (200l). Tak naprawdę, to nigdy czegoś takiego nie widziałam, a tym bardziej nie widziałam jak to faktycznie działa. To jest propozycja asolt-a, który mi robił OZC i projekt ogrzewania. Może ktoś ma takie coś lub posiada większą wiedzę na ten temat i mi doradzi co powinnam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dom ma 122 m2 użytkowej. Ocieplenie to 20 cm styro w podłodze, 20 elewacja i 35 wełny na stropie, fundament 10 strrodur na zewnątrz i 5 wewnątrz. Z wyliczeń wynika, że 800 l wystarczy i chyba takie tez są. Też się boję, że będe grzała cały rok tak dużą ilość wody bez potrzeby. Chyba pakuję się w coś, czego nie rozumiem, choć chciałabym, aby to było wszystko w jednym i zależy mi, aby nie brakowało cwu, bo moja rodzinka (choć 3-osobowa) dużo zużywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Z drugiej strony kupować oddzielnie bufor, piec i bojler, to podobnie kwotowo wychodzi, ale może w eksploatacji będzie lepsze, choć zajmie niestety więcej miejsca w mojej niezbyt dużej kotłownio-pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Z drugiej strony kupować oddzielnie bufor, piec i bojler, to podobnie kwotowo wychodzi, ale może w eksploatacji będzie lepsze, choć zajmie niestety więcej miejsca w mojej niezbyt dużej kotłownio-pralni. Ej tam, chyba nie będę kombinowała na własna rękę i zdam się na asolt-a. On chyba wie co mówi, choć może jak ktoś z Was sie na tym zna, to jak by co wkładam kij w mrowisko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 normalny bufor ciepła z przepływowym grzaniem cwu ...Piczman ma coś takiego ...bardzo dobre rozwiązanie można podłączyć do tego co dusza zapragnie albo tylko wkręcić grzałki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dom ma 122 m2 użytkowej. Ocieplenie to 20 cm styro w podłodze, 20 elewacja i 35 wełny na stropie, fundament 10 strrodur na zewnątrz i 5 wewnątrz. Z wyliczeń wynika, że 800 l wystarczy i chyba takie tez są. Też się boję, że będe grzała cały rok tak dużą ilość wody bez potrzeby. Chyba pakuję się w coś, czego nie rozumiem, choć chciałabym, aby to było wszystko w jednym i zależy mi, aby nie brakowało cwu, bo moja rodzinka (choć 3-osobowa) dużo zużywa. Jak dużo zużywa to bym pomyślał o jakiejś PC do CWU (w niższej cenie niż za ten baniak), albo przynajmniej o kolektorze Jaśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.04.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a pytanie do czego ten bufor będzie podłączony, co będzie źródłem ciepła (kocioł, piec, pc?)jak dla mnie takie rozwiązanie jest sensowne do pieców na paliwo stałe (węglowe, drewno, pellety, i pochodne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 albo przynajmniej o kolektorze Jaśka. nie chciałem o tym głośno mówić ale do bufora nadaje się jak najbardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a pytanie do czego ten bufor będzie podłączony, co będzie źródłem ciepła (kocioł, piec, pc?) jak dla mnie takie rozwiązanie jest sensowne do pieców na paliwo stałe (węglowe, drewno, pellety, i pochodne) podłączasz do czego pasuje, możesz grzać grzałkami w taniej taryfie a używać jak potrzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Boję się takiej sytuacji, gdzie po wykorzystaniu wody z wężownicy (która się nagrzeje w jakimś tam czasie) kolejna partia wody mi sie nie zdąży nagrzać przez tą wężownicę i będzie leciała zimna. dopóki bufor nie wystygnie bedzie leciała ciepła ... Poza tym, przeciez ten cały układ będzie się mieszał - woda z góry bufora będzie jednak oddawała ciepło do wody na dole bufora i w ten sposób i latem i zimą będę grzała całe 1000 l. spróbuj zagrzać wodę od góry... poniżej grzałek od cwu woda się nie zagrzeje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Tak, tylko czy przy tak prawie ze pasywnym domu jest sens robic bufowy? Pozatym to cena za sam bufor?? Jeszcze osobno trzeba do tego jakies systemy? No to siejak dla mnie jakas kosmiczna kwota robi za system ogrzewania... CO dla pradu ma byc tanie by moglo "nadrobic" koszty eksploatacji a jezeli bedzie kosztowalo tyle co CO na gaz czy PC to nie lepiej pomyslec o innym rozwiazaniu. Dla mnie to bezsensu - mnie cale kable wlacznie z robocizna tyle kosztowaly co sam bufor... jak ktoś chce to kto mu zabroni przecież wszyscy (prawie;) )muszą mieć dywersyfikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.04.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 duży bufor duże straty kWh/doba... chyba że się go dobrze ociepli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 duży bufor duże straty kWh/doba... chyba że się go dobrze ociepli strata jest ogrzewaniem ... poza sezonem grzejesz tylko część od cwu... no chyba że podłączysz do tego solary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie no - pewnie jak ktos chce to niech sie dywersyfikuje Tylko ... chyba takze chodzi o jakis sens zastosowania tego systemu i najwazniejsze jego oplacalnosc... dla większości MY jesteśmy dziwakami, prawie wszyscy muszą mieś wodę do grzania chałupy... wodę zagrzejesz na różne sposoby ... tu buforek, tam rozdzielaczyk, gdzie indziej pompeczka, piecyk, sterowniczek, jakieś sprzęgiełko ... i..., mają "taniej"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jak szaleć to szaleć...http://www.wnp.pl/wiadomosci/167271.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jak szaleć to szaleć... http://www.wnp.pl/wiadomosci/167271.html amortyzacja nastąpi w ... przyszłym stuleciu więc jest "tanio"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 no ok ja jeszcze rozumie ze wode - rozumie ze maja ludzie obawy bo sama jeszcze niedawno je mialam ( juz wiem ze niepotrzebnie i ze dobrze zrobilam) ale nie rozumei zuplenie jak mozna CO do pradu ktore normlalnie w calosci kosztuje do 10 tys zrobic za... 20-30 tys?? To chyba jakis bezsens lekki. A dziewczyna jeszcze deyczji nie podjela, nie wiem co to za magik jej to doradzil, ale mamy jeszcze czas by ja na dobra droge sprowadzic - zwlaszcza przy takim ociepleniu jakie ma - to naprawde zbrodnia w bialy dzien moim zdaniem. Czy ten kolega co doradzal sprzedaje te urzadznie? problem w tym że większość jak zaczyna temat z CO to idzie do hydraulika... a on niestety prądu nie instaluje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Budowa biurowca pasywnego to część współfinansowanego z unijnych środków projektu pod nazwą "Utworzenie Parku Naukowo-Technologicznego Euro-Centrum - rozwój i zastosowanie nowych technologii w obszarze poszanowania energii i jej odnawialnych źródeł". Unijne fundusze pochodzą z programu Innowacyjna Gospodarka. Czyli od nas strzyżonych baranów, które im to finansują http://emoty.blox.pl/resource/wallbash.gif I jeszcze w dodatku tym się chwalą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) no ok ja jeszcze rozumie ze wode - rozumie ze maja ludzie obawy bo sama jeszcze niedawno je mialam ( juz wiem ze niepotrzebnie i ze dobrze zrobilam) ale nie rozumei zuplenie jak mozna CO do pradu ktore normlalnie w calosci kosztuje do 10 tys zrobic za... 20-30 tys?? To chyba jakis bezsens lekki. A dziewczyna jeszcze deyczji nie podjela, nie wiem co to za magik jej to doradzil, ale mamy jeszcze czas by ja na dobra droge sprowadzic - zwlaszcza przy takim ociepleniu jakie ma - to naprawde zbrodnia w bialy dzien moim zdaniem. Czy ten kolega co doradzal sprzedaje te urzadznie? Myślę ze nic straconego, instalacja nie jest jeszcze wykonana a swiki przygotuje nowy rewelacyjny projekt, bo przecież sie na tym zna jak mało kto na tym forum. Żeby kogoś krytykować trzeba najpierw poznać jakie były ustalenia i życzenia inwestora, mieć dokładne obliczenia ozc które to swiki również wykonuje, i na ich podstawie mozemy projektowac dalej. Nie jestem sprzedawcą, producentem, hurtownikiem urządzen przeze mnie polecanych, nie mam z tego tytułu żadnych gratyfikacji. Doceniam chęć do odkrycia prawdy ale ta teoria jest nieprawdziwa Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie jestem sprzedawcą, producentem, hurtownikiem urządzen przeze mnie polecanych, nie mam z tego tytułu żadnych gratyfikacji. Doceniam chęć do odkrycia prawdy ale ta teoria jest nieprawdziwa To jaka jest prawda, co przemawia za w/w zbiornikiem, w czym jest lepszy od tańszych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts