jasiek71 11.04.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Rekuperator nie bedzie montowany w najbliższym czasie. dlaczego ? czy zwykła Luna za 1,5k nie spełnia wymogów i lepsze będą same wiatraczki ? czyżby czekała aż zaczną produkować przydomowe reaktory atomowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 więc albo grzeję w drogiej taryfie, albo kupuję bufor ile będzie takich dni w roku że trzeba się podeprzeć drogą taryfą... o ile więcej zapłacisz za ogrzewanie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.04.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 wielki magazyn dla ekstremalnych temperatur których jest raptem kilkanaście dni w roku ... poza sezonem grzewczym jest tylko generatorem dodatkowych strat CWU ... Jezeli miałbym wykonac obliczenia i projekt dla temp zewn. np 0 oC zrobiłbym to, a tym roku temp zew była nawet niższa od obliczeniowej czyli mniej niż -20 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 11.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 wielki magazyn dla ekstremalnych temperatur których jest raptem kilkanaście dni w roku ... poza sezonem grzewczym jest tylko generatorem dodatkowych strat CWU ... Zgadzam się z Jaśkiem, potem wszystko jest przewymiarowane: kable, grubość wylewki - po co dla kilku dni w roku, a u mnie średnia całoroczna około 8C Co do Luny to polecam, planując jej zakup nastawiłem się bardziej na lepszą wymianę powietrza jak na korzyści płynące z oszczędności ale może się miło zaskocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 dlaczego ? czy zwykła Luna za 1,5k nie spełnia wymogów i lepsze będą same wiatraczki ? czyżby czekała aż zaczną produkować przydomowe reaktory atomowe;) To pytanie nie do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Co do Luny to polecam, planując jej zakup nastawiłem się bardziej na lepszą wymianę powietrza jak na korzyści płynące z oszczędności ale może się miło zaskocze. może być też Tywent... jest bardzo cichy ... i nie produkuje skroplin ... a jak zależy wam na lepszych parametrach to czerpnia pod południową połacią dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Bojler na 300l - też coś około 2500 zł. a po co tobie taki duży zbiornik ? chyba tylko po to aby generować większe straty dobowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 To pytanie nie do mnie Tak, do mnie, ale na razie jeszcze nie mam zaufania do skuteczności i faktycznych oszczędności płynących z reku - pewnie się mylę, ale z jakiegoś powodu podchodzę do tego jak do jeża - chyba powodem jest to, że nigdy czegoś takiego nie widziałam na żywo. Asolt też próbował mnie przekonać, ale jeszcze się trzymam:) No i mam co chciałam. To co, lepiej kupić Kospela i bojler 300l i liczyć, że wylewka 8-8,5 cm zakumuluje wystarczająco? ściany też są z silki - pewnie przez większość sezonu by się udało, a jak nie, to coś tam podgrzeję w gorszej taryfie. To też jakiś pomysł jest. Za pozostałe pieniążki może kupiłabym ten rekuperator :). Asolt zaproponował mi takie rozwiązanie, które spełni moje oczekiwania. Oczekiwania w sumie tez można zmienić. Wiedziałam, że będzie ciężko z ostateczną decyzją, ale tak czy inaczej dzięki za wszystkie rady. Jak zawsze każdy kij ma dwa końce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 To co, lepiej kupić Kospela i bojler 300l i liczyć, że wylewka 8-8,5 cm zakumuluje wystarczająco? 300l grzane do 60st.C to ok.450l cwu zdatnej do mycia na dobę ! Czy nie wystarczy 140l grzane do 60st.C i ok.250l do mycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a po co tobie taki duży zbiornik ? chyba tylko po to aby generować większe straty dobowe ... A to jest to, na czym mi najbardziej zależy - dużo cwu - po prostu bardzo dużo potrzebujemy - obie z córką uwielbiamy wannę i nienawidzimy jak jej brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A to jest to, na czym mi najbardziej zależy - dużo cwu - po prostu bardzo dużo potrzebujemy - obie z córką uwielbiamy wannę i nienawidzimy jak jej brakuje. Jeśli tak to nawet bym się nie zastanawiał nad pompą ciepła do cwu. Też będę miał tylko wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeśli tak to nawet bym się nie zastanawiał nad pompą ciepła do cwu. Też będę miał tylko wannę Ale z drugiej strony to jesli pompa do cwu-6tys.zł+kospel-3tys.zł to czy nie warto pomyślec nad pompą ciepła do calości za 16tys.zł ? I rachunki zmniejszą się o 2,5 raza Sam sobie odpowiedziałem,że warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeśli tak to nawet bym się nie zastanawiał nad pompą ciepła do cwu. Też będę miał tylko wannę A gdyby tak, to jaką i gdzie to miało by stanąć - już dawno przestałam śledzić temat pc - to taki kolejny jeż dla mnie:) Pewnie sprawność jej zimą będzie kiepska, ale latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) A gdyby tak, to jaką i gdzie to miało by stanąć - już dawno przestałam śledzić temat pc - to taki kolejny jeż dla mnie:) Pewnie sprawność jej zimą będzie kiepska, ale latem? Miejsce na pompę to raczej kotłownia,na pewno zajmnie mniej miejsca niż bufor 1000l Zimą COP liczę na 2,5 a latem na pewno dużo wyższy,coś koło 4. A jaką ? Ja wybrałem powietrzną Atlantica S8. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ale z drugiej strony to jesli pompa do cwu-6tys.zł+kospel-3tys.zł to czy nie warto pomyślec nad pompą ciepła do calości za 16tys.zł ? I rachunki zmniejszą się o 2,5 raza Sam sobie odpowiedziałem,że warto No i koło się zamyka. Robi się już zbyt drogo. Zakładając, że 16 tys. pompa, plus bojler, to o co najmniej 10 tys za dużo - na ile lat wystarczy tych 10 tys. na dopłatę do rachunków za prąd? Chyba na wieeeeele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) No i koło się zamyka. Robi się już zbyt drogo. Zakładając, że 16 tys. pompa, plus bojler, to o co najmniej 10 tys za dużo - na ile lat wystarczy tych 10 tys. na dopłatę do rachunków za prąd? Chyba na wieeeeele. 16tys.zł z zasobnikiem 300l i montażem Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 16tys.zł z zasobnikiem 300l i montażem Ale to ciągle jednak dużo do zainwestowania na dzień dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ale to ciągle jednak dużo do zainwestowania na dzień dobry. 11000kWh=4400zł 11000kWh/2,5=1760zł lub 11000kWh/3=1466zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Może w ciągu kilku najbliższych lat cena na pc spadnie - czuję, że tak - wtedy zawsze można sobie dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 11000kWh=4400zł 11000kWh/2,5=1760zł lub 11000kWh/3=1466zł Zmniejszę sobie temperaturę z 23 na 22 i zapotrzebowanie mocno spadnie - jak by co, to w salonie podgrzeje sie kominkiem a jak zamrzne to pójde spac - w chłodnym pomieszczeniu zdrowiej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts