Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Może w ciągu kilku najbliższych lat cena na pc spadnie - czuję, że tak - wtedy zawsze można sobie dokupić.

Coś tam spadnie ale Ty chcesz na dzień dobry zainwestować prawie 10tys.zł w bufor,żeby za kilka lat zmienić na pompę.

Czy nie jest to wyrzucenie kasy w błoto ?

Zamierzasz za kilka lat kupić pompę to kup na początek tanie rzeczy,kospel bez bajerów to 2,5tys.zł a bojler 800zł.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Tak serio, to chyba trzeba wybrać jakies optimum - pewnie , że najlepiej byłoby iść na maksa, ale to ma swoje konsekwencje, które nie zawsze są do przełknięcia -zwłaszcza, że na różnych odcinkach budowy się pojawiają podobne dylematy.

Twoja kasa,Twój dom,Twoje dylematy ;)

Coś tam spadnie ale Ty chcesz na dzień dobry zainwestować prawie 10tys.zł w bufor,żeby za kilka lat zmienić na pompę.

Czy nie jest to wyrzucenie kasy w błoto ?

Zamierzasz za kilka lat kupić pompę to kup na początek tanie rzeczy,kospel bez bajerów to 2,5tys.zł a bojler 800zł.

No właśnie. Może warto jeszcze pomyśleć - może przesadzam z tymi swoimi oczekiwaniami - przy takim układzie też może być nieźle, a jednak sporo taniej. Jak sie odkuje po budowie to zapodam sobie tanią (już tanią) pompę ciepła. Ale jak by nie patrzeć, to jednak wodna podłogówka górą:) - Prawda? (to taki kolejny kij w mrowisko:):):).

Chyba trzeba iść spać, bo jutro czekają mnie okna - już się nie mogę doczekać.

Niby tak, ale co wiele głów to nie jedna i zawsze warto posłuchać różnych opcji.

jak widzę to u ciebie problem nie jest z ogrzewaniem a z CWU ...

dom budujesz niewielki i ciepły więc ze zmniejszeniem kosztów na CO za bardzo nie na fikasz ...

chcecie wylewać dużo podgrzanej wody...

zamontuj sobie za ok. 3 tys. kable do CO ...

i PPCi razem z zasobnikiem do CWU...

dokręć do tego jakąś tanią centralę wentylacyjną (Luna, Tywent ),bo z tego co czytam to instalację do WM masz mieć ...

będzie tanio w inwestycji i rachunki cię nie zjedzą ;)

jak widzę to u ciebie problem nie jest z ogrzewaniem a z CWU ...

dom budujesz niewielki i ciepły więc ze zmniejszeniem kosztów na CO za bardzo nie na fikasz ...

chcecie wylewać dużo podgrzanej wody...

zamontuj sobie za ok. 3 tys. kable do CO ...

i PPCi razem z zasobnikiem do CWU...

dokręć do tego jakąś tanią centralę wentylacyjną (Luna, Tywent ),bo z tego co czytam to instalację do WM masz mieć ...

będzie tanio w inwestycji i rachunki cię nie zjedzą ;)

No faktycznie, ale kable to moja fobia (kolejna obok reku i pc? - trochę tego dużo :). Co do wodnej podłogówki, to jednak już tak zostanie, ale jednak chyba zrezygnuję z tego wypasionego bufora, choć to na pewno byłaby fajna opcja. Dzisiaj jeszcze zadzwonię do Niemców, bo polski dystrybutor niestety nawet tego nie ma u siebie i nie można ocenić możliwości zamontowania grzałek do cwu; poza tym warto sprawdzić ile to kosztuje bezpośrednio u producenta.

To teraz będą kolejne problemy - będę musiała na szybko ogarniać, który piec z tych od Kospela i jaki bojler (300l), żeby można tym wszystkim odpowiednio sterować i żeby było odpowiednie do mojego zapotrzebowania ciepła. Gdzie najlepiej kupić te rzeczy? Mam nadzieję, że mój hydraulik mi to wszystko da radę zmontować. Na co w razie czego powinnam zwrócić uwagę?

Gość Arturo72
To teraz będą kolejne problemy - będę musiała na szybko ogarniać, który piec z tych od Kospela i jaki bojler (300l), żeby można tym wszystkim odpowiednio sterować i żeby było odpowiednie do mojego zapotrzebowania ciepła. Gdzie najlepiej kupić te rzeczy? Mam nadzieję, że mój hydraulik mi to wszystko da radę zmontować. Na co w razie czego powinnam zwrócić uwagę?

Ale żeś uparła się na te 300l z grzałkami czy kospelem.Kup sobie PCi za 6tys.zł z zasobnikiem 300l i masz po kłopocie a przy okazji tanią cwu.Połączenie kospela z takim zasobnikiem zrodzi problemy z wydajnością cwu po musi być to grzane przez dużą i wydajną wężownice.Zasobniki z wydajnymi wężownicami są w podobnej cenie jak PCi zintegrowana z zasobnikiem.

Swego czasu Keno Energy miało taką pompę także asolt będzie zadowolony ;)

http://keno-energy.com/pdf/cwumieda.pdf

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To teraz będą kolejne problemy - będę musiała na szybko ogarniać, który piec z tych od Kospela
http://kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekcomn.html

lub tańsza opcja na okres przejściowy http://kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekcoln2p.html

Edytowane przez Arturo72

Swego czasu Keno Energy miało taką pompę także asolt będzie zadowolony ;)

http://keno-energy.com/pdf/cwumieda.pdf

Znów spiskowe teorie, nie jestem przedstawicielem Keno ani jakiejkolwiek innej firmy, moze to być sprzęt od przysłowiowego pana Staszka byle był dobry.

Jest mi to naprawdę obojetne jaki bedzie producent. Nie sprzedaję i nie instaluję.

Arturo Ty z kolei wyglądasz mi na akwizytora Kospela.

Idąc takim tokiem myslenia kazdy który podaje linki do konretnych urzadzen zaczyna byc uwazany za przedstawiciela producenta, a ci którzy czesto to robią i podają linki do róznych producentów to zapewne pławią sie w luksusie bo takie mają z tego dochody

Edytowane przez asolt

Gość Arturo72
Znów spiskowe teorie, nie jestem przedstawicielem Keno ani jakiejkolwiek innej firmy, moze to być sprzęt od przysłowiowego pana Staszka byle był dobry.

Jest mi to naprawdę obojetne jaki bedzie producent. Nie sprzedaję i nie instaluję.

Spoko,widzisz,że tam jest przymrużone oko ;)Nie sądzę,żeby inwestor poszukujący najlepszych rozwiązań szedł ślepo jak owieczka za głosem instalatora oferującego konkretny produkt,bo to jest dla mnie dziwne.Przynajmniej ja muszę poznać wszystko od A-Z na temat interesującego mnie rozwiązania i to ja będę wybierał a nie ktoś za mnie :)A wybór pomp tego rodzaju jest naprawdę duży.

A Keno jest z mojej wioski... :)

Racja,na pierwszej stronie mojego dziennika jest info,że będę grzał piecem...Elterm-a ;)A koniec końców nie będę grzał wogóle piecem elektrycznym :)

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Zapomniałeś dodać, że te 6 tys. to cena netto

Akurat w tej firmie i bez negocjacji :)Tego typu pompę można już kupić za 5tys.zł brutto :)Jak pisałem wcześniej,wystarczy zainteresowac się tematem i poszukać a nie jak owieczka iść za głosem ludu czy instalatora ;)

Idąc takim tokiem myslenia kazdy który podaje linki do konretnych urzadzen zaczyna byc uwazany za przedstawiciela producenta, a ci którzy czesto to robią i podają linki do róznych producentów to zapewne pławią sie w luksusie bo takie mają z tego dochody

Absolutnie potwierdzam to, co pisze asolt. Zaproponował mi taki patent, bo o cos takiego mi chodziło. Ludzie z KENO, do których się zwróciłam z pytaniem o warunki zakupu nie bardzo ogarniali nawet, że można ten bufor wykorzystać w taki sposób, jak asolt proponował, tak, że na pewno nie są "w zmowie". Dajmy już spokój tym śmiesznostkom.

Akurat w tej firmie i bez negocjacji :)Tego typu pompę można już kupić za 5tys.zł brutto :)Jak pisałem wcześniej,wystarczy zainteresowac się tematem i poszukać a nie jak owieczka iść za głosem ludu czy instalatora ;)

Arturo, dzięki za wszystkie sugestie. Powiedz proszę, czy masz może taką pompę; jak się sprawuje i czy nie ma żadnych problemów z eksploatacją>

Jasko dobrze Ci mowi - ile bedzie tak zimnych dni by ew dogrzewac w I taryfie (o ile wogole)

Tyle cm wylewki przy dobrze zrobionym ogrzewaniu nie ma sznas by nie akumulowalo wystarczajaco - powiem tak - moje zuzycie w dni zwyklej zimy ok 45 kW, w dni ostrej zimy ok 75 kW (pewnie o jednostki ktos sie doczepi znow) wszystko w II taryfie i mam tylko 4-7 cm wylewki wiec zdecydowanie mniej niz Ty.a nawet jezeli caly system w te najzimniejsze dni zalaczy sie na godzinke czy diwe, to policz sobie (wg moich wyliczen na szybko bufor zwroci sie za ok 15 - 20 lat... ile wogole.)

Nie jestem technikiem, ale wiele sie dowiedzialam budujac swoj dom, moze wydaje sie ze nie slucham , ale ukladam sobie wszystkie te informacje i patrzac na to co sama mam w domu (a zapomnialam dodac u mnie temp w domu 24 stopnie...), to system jest mocno przesadzony i przekombinowany z powodu Twych oczekiwan, moze bardziej obawy - mialam podobnie. Za duzo kombinowalam gdzies na poczatku. Naszczescie zrobilam najprosciej jak sie dalo i jestem usatysfakcjonowana na maksa.

Bojler : przeczytaj raz jeszcze - mam wanne 140x140 - bojler chodzi - 2 godziny w nocy nad ranem, 2 godziny w dzien i godzine po 21. NIgdy ale to nigdy nie braklo mi wody, mimo ze nie raz wieczorem byly sytuacje ze najpierw dzieciaki sie kapaly a jak siedza 15 minut tak te 15 minut leci caly czas woda z wylewki - wody po pachy maja, potem ja wskoczylam do wanny - dodam ze wode wymienilam:P a wszary mam do pasa wiec duzo mi wody schodzi na samo mysie ich, jeszcze garnki oplukalam, itp itd. Ja nie mowie 120l bo moze byc troche malo, ale 300 to wielka przesada. Mysle ze 150 by wystarczylo i sa jeszcze w miare relatywnie niskich kwotach a i 150 da sie jeszcze powiesic na scianie - przy braku miejsca wazna rzecz, ew 200 stojaca juz bedzie ze hej.

I nie odpowiedzialas co z kuchnia - bedzie cyrkulacja czy podgrzewacze - przemyslalas to sobie ? Ile razy chce sie szklanke oplukac a u Ciebie ciepla woda bedzie po dosc sporym okresie czasu... Duzo strat - cholernie duzo na tym odcinku.

Co do reku - sama nie montowalam i nadal mam mieszane odczucia..

Dzięki, chyba faktycznie trochę przekombinowałam. W końcu po to budowałam z silki i z gruba wylewką, żeby postawić na akumulację. Na dzisiaj moje postanowienie to - Kospel około 12-15 kW (tylko do co) i bojler z grzałkami - stojący 200 l - czy będzie ok?

Dzisiaj przerobiłam instalacje, żeby gniazda były we właściwych miejscach. Mój hydraulik przewidział cyrkulację, tylko jest problem, bo nie dał po rurkami n a chudziaku podkładek ze styropianu - tu będą pewnie straty ciepła, jak pompka cyrkulacyjna będzie chodziła cały czas. Wtedy woda w bojlerze będzie się chyba stopniowo schładzała. Musze to jakoś rozwiązać. W sumie, to można by zrezygnować z cyrkulacji, ale wtedy będę długo czekała na ciepłą wodę , zwłaszcza w kuchni, no i szkoda tej wody, nawet tej zimnej.

Gość Arturo72
Arturo, dzięki za wszystkie sugestie. Powiedz proszę, czy masz może taką pompę; jak się sprawuje i czy nie ma żadnych problemów z eksploatacją>

Nie mam takiej pompy ale nie sądzę,żeby coś dziwnego mogło się z nią dziać.Na forum jest kilka osób posiadających taką pompę i bez narzekań,m.in.ProStaś,którego już chyba nie ma tutaj ...

Mój hydraulik przewidział cyrkulację, tylko jest problem, bo nie dał po rurkami n a chudziaku podkładek ze styropianu - tu będą pewnie straty ciepła, jak pompka cyrkulacyjna będzie chodziła cały czas. Wtedy woda w bojlerze będzie się chyba stopniowo schładzała. Musze to jakoś rozwiązać. W sumie, to można by zrezygnować z cyrkulacji, ale wtedy będę długo czekała na ciepłą wodę , zwłaszcza w kuchni, no i szkoda tej wody, nawet tej zimnej.

Rozważ pod zlewem i umywalkami malutkie bojlerki 5l lub przepływowe podgrzewacze wody.Wtedy bez cyrkulacji się obędziesz.

Edytowane przez Arturo72

Uwazam ze tak bedzie jak najbardziej ok i nawet az za hej:)

Przerobka instalacji - elektrycznej praktycznie nie ruszalam, wode zmienialam 3 razy :p

Pomysl w takim razie jednak o podgrzewaczu pod zlew. Moga byc i tak zbyt duze straty jezeli masz gole rurki na chudziaku... Zmaszczona sprawa i to bardzo, ja mam rurki nie dosc ze w styro to jeszcze w piance a te co po scianach w tych gabeczkach i powiem Ci ze w wannie nietstety trzeba czekac troche na ta wode - o ile w wannie to nie problem no to w kuchni bedziesz sie wkurzac, czesto sie na moment przeciez wode puszcza by cos oplukac itd.

Moje rurki są wszystkie w piance, tylko, że między nimi a chudziakiem nie ma styropianu. Myślę, że dopóki nie ma wylewki, to można to jeszcze poprawić i podłożyć pod rurki styropian - trzeba tylko te haczyki, którymi są mocowane pozrywać i założyć jeszcze raz. Hydraulik nie będzie pewnie zadowolony, ale trudno.

.... tu będą pewnie straty ciepła, jak pompka cyrkulacyjna będzie chodziła cały czas. Wtedy woda w bojlerze będzie się chyba stopniowo schładzała. Musze to jakoś rozwiązać. W sumie, to można by zrezygnować z cyrkulacji, ale wtedy będę długo czekała na ciepłą wodę , zwłaszcza w kuchni, no i szkoda tej wody, nawet tej zimnej.

cyrkulacja wody nawet zaizolowana daje większe straty niż spuszczanie zimnej wody - ponadto jesli zbiornik z wodą będziesz grzać w taniej taryfie to nie ma sensu go wychładzać poprzez cyrkulację

ewentualnie możesz rozważyć cyrkulację połączoną z zegarem czasowym i np zaworem z termostatem czy jakos tak to się nazywa - wtedy do obiegu wpuszczana jest woda tak by miala zadaną temperaturę np 40 stopni a nie 60 - niższa temperatura - mniejsze straty

musisz sama rozważyć co będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem

ja np do kuchni (ok 8m) nie robię obiegu - będzie zmywarka więc użytkowanie sporadyczne - dlatego narazie podłanczam ciepłą wodę bezpośrednio z boilera i będę spuszczał wodę z rur (tam mam te najcieńsze zrobione by mniej wody tracić) a jak będzie mi to przeszkadzać założę przepływowy

do łazienki robię obieg z zegarem 6-9 i 18-21

Edytowane przez R&K