asbe 12.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzisiaj zamontowali mi moje wypasione okna - są super. Nie montowałam w warstwie ocieplenia, ale są wysunięte ze 3 cm, więc będzie podobno dość ciepłe to połączenie. Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 cyrkulacja wody nawet zaizolowana daje większe straty niż spuszczanie zimnej wody - ponadto jesli zbiornik z wodą będziesz grzać w taniej taryfie to nie ma sensu go wychładzać poprzez cyrkulację ewentualnie możesz rozważyć cyrkulację połączoną z zegarem czasowym i np zaworem z termostatem czy jakos tak to się nazywa - wtedy do obiegu wpuszczana jest woda tak by miala zadaną temperaturę np 40 stopni a nie 60 - niższa temperatura - mniejsze straty musisz sama rozważyć co będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem ja np do kuchni (ok 8m) nie robię obiegu - będzie zmywarka więc użytkowanie sporadyczne - dlatego narazie podłanczam ciepłą wodę bezpośrednio z boilera i będę spuszczał wodę z rur (tam mam te najcieńsze zrobione by mniej wody tracić) a jak będzie mi to przeszkadzać założę przepływowy do łazienki robię obieg z zegarem 6-9 i 18-21 Ciekawe to co piszesz. Chyba faktycznie w kuchni będę czekała na wodę i już, a łazienki mam bardzo blisko bojlera - jedna nawet tylko z pół metra od umywalki, a z tej najczęściej będzie się korzystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu Niech nie wycinają styropianu w żaden sposób,to jest błąd.Dojechać normalnie styro do 1-2cm od ramy okna,powstałą szczelinę dokładnie piankujemy a następnie doklejamy na piankę niskoprężną węgarek zachodzący na ramę. Takie wysunięcie okna jest jak najbardziej rozsądnym posunięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Chyba faktycznie w kuchni będę czekała na wodę i już, a łazienki mam bardzo blisko bojlera - jedna nawet tylko z pół metra od umywalki, a z tej najczęściej będzie się korzystało. Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 12.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzisiaj zamontowali mi moje wypasione okna - są super. Nie montowałam w warstwie ocieplenia, ale są wysunięte ze 3 cm, więc będzie podobno dość ciepłe to połączenie. Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu Asbe, a jakie okna zamontowałaś, tzn. jaki profil z 3 szybami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić. czy każdy podgrzewacz przepływowy tak ma? czy musi byc to jakis specjalny model ? bo nie badałem tego tematu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Asbe, a jakie okna zamontowałaś, tzn. jaki profil z 3 szybami ? Postawiłam na okna z fabryki Adams z Mrągowa. Okna są trzyszybowe z ciepłą ramką. One sa na profilu Brugemann, zamówiłam je w firmie Ciepłe Okna z Grodziska Mazowieckiego. Pan Tomasz - właściciel to bardzo rzetelny rozsądny człowiek, wzbudził u mnie zaufanie, a poza tym zarówno fabryke Adams jak i samęgo pana Tomka chwalił nawet forumowy Stary. Okna maja piekny profil (chyba nazywa się Rondo), a poza tym jest niby 5-komorowy, ale w tym właśnie profilu jest jeszcze dodatkowa komora, więc to dodatkowy plus, a cena taka sama jak na profilu Classic. Podoba mi się i profil i kolor - ten orzech jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 czy każdy podgrzewacz przepływowy tak ma? czy musi byc to jakis specjalny model ? bo nie badałem tego tematu ... Każdy włącza prąd przy poborze wody, ale zwykły termostat na rurze może przerwać dopływ prądu z chwilą dopłynięcia ciepłej wody, tu wystarczy tani małej mocy podgrzewacz - za to korzyści wymierne i bez kosztownej cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić. A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? Może podesłałabyś jakiegoś przykładowego linka . Nigdy nie miałam do czynienia z podgrzewaczami przepływowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Każdy włącza prąd przy poborze wody, ale zwykły termostat na rurze może przerwać dopływ prądu z chwilą dopłynięcia ciepłej wody, tu wystarczy tani małej mocy podgrzewacz - za to korzyści wymierne i bez kosztownej cyrkulacji. To faktycznie byłoby super, tylko cholera, nie zrobiłam tam dodatkowego gniazdka - jest tylko do zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 czy każdy podgrzewacz przepływowy tak ma? czy musi byc to jakis specjalny model ? bo nie badałem tego tematu ... Każdy, bo uzna, że już zagrzał Dalej grzejąc by zagotował, ale nie pozwoli termostat. Po prostu się wyłączy i "przepuści" ciepłą wodę dalej Jest jedno ale. Na bank będzie duży spadek ciśnienia. Wyleczyłem się z przepływowych na rzecz pojemnościowych pomimo większych strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) jest tylko do zmywarki. wystarczy, zmień na podwójne. A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? . wkleję ale to nie reklama - do wyboru, do tego nadają się te bez kraników. http://allegro.pl/listing.php/search?string=podgrzewacz+przep%C5%82ywowy&category=0&order=p&change_view=1 Na bank będzie duży spadek ciśnienia. zwykle ciśnienie zależy od mocy podgrzewacza. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? Może podesłałabyś jakiegoś przykładowego linka . Nigdy nie miałam do czynienia z podgrzewaczami przepływowymi. Nigdy nie myłaś rąk na jakiejś stacji paliwowej? Raz za gorąca, raz za zimna, a nie raz to i łapki poparzone:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Podpowiedzcie proszę jaki bojler kupić? Myślę o 200 l pionowy z grzałkami. Jkaiej mocy grzałki powinny sie znaleźć w takim bojlerze. Czy poza pianką fabryczną warto/można bojler dodatkowo "ogacić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Podpowiedzcie proszę jaki bojler kupić? Myślę o 200 l pionowy z grzałkami. Jkaiej mocy grzałki powinny sie znaleźć w takim bojlerze. Czy poza pianką fabryczną warto/można bojler dodatkowo "ogacić"? Szukaj bojlera gdzie grzałki masz na dole,wg mnie 4kW to minimum na taki litraż. Straty na tak dużym bojlerze będą spore,na 140l są ok.2,5 kWh na dobę czyli na 200l jakies 3,5kWh a rocznie ok.1200kWh ,także warto ocieplić dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Szukaj bojlera gdzie grzałki masz na dole,wg mnie 4kW to minimum na taki litraż. Straty na tak dużym bojlerze będą spore,na 140l są ok.2,5 kWh na dobę czyli na 200l jakies 3,5kWh a rocznie ok.1200kWh ,także warto ocieplić dodatkowo. A takie coś będzie ok? Tylko dać grzałki 2 x mocniejsze? http://allegro.pl/bojler-podgrzewacz-elektryczny-200-l-20l-gratis-i2243243497.html Cos tam piszą, że wymaga okresowej kontroli - na czym ma ona polegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Każdy włącza prąd przy poborze wody, ale zwykły termostat na rurze może przerwać dopływ prądu z chwilą dopłynięcia ciepłej wody, tu wystarczy tani małej mocy podgrzewacz - za to korzyści wymierne i bez kosztownej cyrkulacji. ja nie polecam przepływek małej mocy ... raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ... u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A takie coś będzie ok? Tylko dać grzałki 2 x mocniejsze? http://allegro.pl/bojler-podgrzewacz-elektryczny-200-l-20l-gratis-i2243243497.html Cos tam piszą, że wymaga okresowej kontroli - na czym ma ona polegać? raczej nie bardzo ... musi mieć grzałkę na samym dole ... ten ma tylko wyczystkę a grzałka jest powyżej połowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 ja nie polecam przepływek małej mocy ... raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ... u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych Ile l/min wody przepuści ten podgrzewacz i w czym jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) A takie coś będzie ok? Tylko dać grzałki 2 x mocniejsze? http://allegro.pl/bojler-podgrzewacz-elektryczny-200-l-20l-gratis-i2243243497.html Cos tam piszą, że wymaga okresowej kontroli - na czym ma ona polegać? Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam: http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html I ma tylko 2kWh strat na dobę. Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts