Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj zamontowali mi moje wypasione okna - są super. Nie montowałam w warstwie ocieplenia, ale są wysunięte ze 3 cm, więc będzie podobno dość ciepłe to połączenie. Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cyrkulacja wody nawet zaizolowana daje większe straty niż spuszczanie zimnej wody - ponadto jesli zbiornik z wodą będziesz grzać w taniej taryfie to nie ma sensu go wychładzać poprzez cyrkulację

ewentualnie możesz rozważyć cyrkulację połączoną z zegarem czasowym i np zaworem z termostatem czy jakos tak to się nazywa - wtedy do obiegu wpuszczana jest woda tak by miala zadaną temperaturę np 40 stopni a nie 60 - niższa temperatura - mniejsze straty

musisz sama rozważyć co będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem

ja np do kuchni (ok 8m) nie robię obiegu - będzie zmywarka więc użytkowanie sporadyczne - dlatego narazie podłanczam ciepłą wodę bezpośrednio z boilera i będę spuszczał wodę z rur (tam mam te najcieńsze zrobione by mniej wody tracić) a jak będzie mi to przeszkadzać założę przepływowy

do łazienki robię obieg z zegarem 6-9 i 18-21

Ciekawe to co piszesz. Chyba faktycznie w kuchni będę czekała na wodę i już, a łazienki mam bardzo blisko bojlera - jedna nawet tylko z pół metra od umywalki, a z tej najczęściej będzie się korzystało.

Gość Arturo72
Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu

Niech nie wycinają styropianu w żaden sposób,to jest błąd.Dojechać normalnie styro do 1-2cm od ramy okna,powstałą szczelinę dokładnie piankujemy a następnie doklejamy na piankę niskoprężną węgarek zachodzący na ramę.

Takie wysunięcie okna jest jak najbardziej rozsądnym posunięciem :)

Chyba faktycznie w kuchni będę czekała na wodę i już, a łazienki mam bardzo blisko bojlera - jedna nawet tylko z pół metra od umywalki, a z tej najczęściej będzie się korzystało.

Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić.

Edytowane przez kbab

Dzisiaj zamontowali mi moje wypasione okna - są super. Nie montowałam w warstwie ocieplenia, ale są wysunięte ze 3 cm, więc będzie podobno dość ciepłe to połączenie. Teraz tylko powinnam chyba przypilnować ludzi od elewacji, żeby odpowiednio powycinali styropian. Czy ktoś z Was ma tak montowane okna i na co trzeba zwrócić uwagę? Podobno będa mniejsze straty ciepła przy takim montażu

Asbe, a jakie okna zamontowałaś, tzn. jaki profil z 3 szybami ?

Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić.

czy każdy podgrzewacz przepływowy tak ma? czy musi byc to jakis specjalny model ? bo nie badałem tego tematu ...

Asbe, a jakie okna zamontowałaś, tzn. jaki profil z 3 szybami ?

Postawiłam na okna z fabryki Adams z Mrągowa. Okna są trzyszybowe z ciepłą ramką. One sa na profilu Brugemann, zamówiłam je w firmie Ciepłe Okna z Grodziska Mazowieckiego. Pan Tomasz - właściciel to bardzo rzetelny rozsądny człowiek, wzbudził u mnie zaufanie, a poza tym zarówno fabryke Adams jak i samęgo pana Tomka chwalił nawet forumowy Stary. Okna maja piekny profil (chyba nazywa się Rondo), a poza tym jest niby 5-komorowy, ale w tym właśnie profilu jest jeszcze dodatkowa komora, więc to dodatkowy plus, a cena taka sama jak na profilu Classic. Podoba mi się i profil i kolor - ten orzech jest super.

czy każdy podgrzewacz przepływowy tak ma? czy musi byc to jakis specjalny model ? bo nie badałem tego tematu ...

Każdy włącza prąd przy poborze wody, ale zwykły termostat na rurze może przerwać dopływ prądu z chwilą dopłynięcia ciepłej wody, tu wystarczy tani małej mocy podgrzewacz - za to korzyści wymierne i bez kosztownej cyrkulacji.

A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? Może podesłałabyś jakiegoś przykładowego linka :). Nigdy nie miałam do czynienia z podgrzewaczami przepływowymi.

Każdy włącza prąd przy poborze wody, ale zwykły termostat na rurze może przerwać dopływ prądu z chwilą dopłynięcia ciepłej wody, tu wystarczy tani małej mocy podgrzewacz - za to korzyści wymierne i bez kosztownej cyrkulacji.

To faktycznie byłoby super, tylko cholera, nie zrobiłam tam dodatkowego gniazdka - jest tylko do zmywarki.

Każdy, bo uzna, że już zagrzał:) Dalej grzejąc by zagotował, ale nie pozwoli termostat.

Po prostu się wyłączy i "przepuści" ciepłą wodę dalej

Jest jedno ale. Na bank będzie duży spadek ciśnienia. Wyleczyłem się z przepływowych na rzecz pojemnościowych pomimo większych strat

jest tylko do zmywarki.

wystarczy, zmień na podwójne.

A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? .

wkleję ale to nie reklama - do wyboru, do tego nadają się te bez kraników.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=podgrzewacz+przep%C5%82ywowy&category=0&order=p&change_view=1

Na bank będzie duży spadek ciśnienia.

zwykle ciśnienie zależy od mocy podgrzewacza.

Edytowane przez kbab

A mógłbyś podpowiedzieć jakiego konkretnie podgrzewacza szukać? Może podesłałabyś jakiegoś przykładowego linka :). Nigdy nie miałam do czynienia z podgrzewaczami przepływowymi.

Nigdy nie myłaś rąk na jakiejś stacji paliwowej?

Raz za gorąca, raz za zimna, a nie raz to i łapki poparzone:P

Gość Arturo72
Podpowiedzcie proszę jaki bojler kupić? Myślę o 200 l pionowy z grzałkami. Jkaiej mocy grzałki powinny sie znaleźć w takim bojlerze. Czy poza pianką fabryczną warto/można bojler dodatkowo "ogacić"?

Szukaj bojlera gdzie grzałki masz na dole,wg mnie 4kW to minimum na taki litraż.

Straty na tak dużym bojlerze będą spore,na 140l są ok.2,5 kWh na dobę czyli na 200l jakies 3,5kWh a rocznie ok.1200kWh ,także warto ocieplić dodatkowo.

Szukaj bojlera gdzie grzałki masz na dole,wg mnie 4kW to minimum na taki litraż.

Straty na tak dużym bojlerze będą spore,na 140l są ok.2,5 kWh na dobę czyli na 200l jakies 3,5kWh a rocznie ok.1200kWh ,także warto ocieplić dodatkowo.

A takie coś będzie ok? Tylko dać grzałki 2 x mocniejsze?

http://allegro.pl/bojler-podgrzewacz-elektryczny-200-l-20l-gratis-i2243243497.html

Cos tam piszą, że wymaga okresowej kontroli - na czym ma ona polegać?

ja nie polecam przepływek małej mocy ...

raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ...

u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych

http://allegro.pl/bojler-podgrzewacz-elektryczny-200-l-20l-gratis-i2243243497.html

raczej nie bardzo ...

musi mieć grzałkę na samym dole ...

ten ma tylko wyczystkę a grzałka jest powyżej połowy ...

ja nie polecam przepływek małej mocy ...

raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ...

u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych

Ile l/min wody przepuści ten podgrzewacz i w czym jest najlepszy?

Gość Arturo72

Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam:

http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html

I ma tylko 2kWh strat na dobę.

Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę.

Edytowane przez Arturo72