Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam:

http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html

I ma tylko 2kWh strat na dobę.

Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę.

potwierdzam, ostatnio montowałem taki 140L

jeszcze taka mała informacja odnośnie takich zasobników i podgrzewania ich okresowo grzałkami...( w określonych godzinach )

bardzo lubią się "pocić" i robić kałużę na podłodze więc radze stawiać na jakiejś szczelnej tacy ...

Chciałbym zapytać czego tu nie rozumiem: aby tracić 2 kWh na dobę, musi promieniować z mocą ca. 80W. Taki zasobnik 200l ma trochę ponad 2 m2, co przy delta T = 40* oznacza, że współczynnik przenikania dla izolacji wynosi ok. 1. To tak trochę mało rewelacyjnie. To o co chodzi z tymi stratami?

Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę.

Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby

Gość Arturo72
Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby

Rzuć zapytanie do jakiegoś sprzedawcy Kospela na allegro o wycenę,w firmowym katalogu zasobnik ten kosztuje ok.1800zł brutto,także na allegro powinno być taniej.

Grzałka 4,5kW to koszt 865zł brutto.

Piecyk,który zapodałaś jak się nie mylę to starszy typ kospela i golas,bez naczynia wzbiorczego,szukaj takiego z naczyniem w środku,żeby kotłownia w miarę wyglądałą ;)

Moc wg mnie może być przewymiarowana,piec dobiera sobie sam moc grzania w zależności ile potrzebuje.Tam jak się nie mylę jest kilka grzałek po 3kW,część można wogóle wyłączyć w menu serwisowym.

Arturo72, a Ty na jakim etapie jesteś ze swoją budową? Zdaje się, że zaczynałeś jakoś późnym latem.

Jestem po zalaniu wieńcy,kończy się przerwa technologiczna i od poniedziałku jedziemy z dachem :)

Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić.

Pozwolę zasiać wątpliwość. A jeżeli używasz wody do mycia zębów, często zamykając kran, albo myjesz twarz i puszczasz wodę w odległej łazience na ok 30sekund. To zobacz co się dzieje. Ciepła woda leci z bojlera ale podgrzewacz grzeje bo jeszcze nie doleciała. Jak już doleci to właśnie skończyłeś myć zęby i woda sobie stoi w rurce i stygnie. Tym samym nagrzałeś zimną wodę podgrzewaczem i zmarnowałeś ciepłą wodę z bojlera. Nie mam racji?

ja nie polecam przepływek małej mocy ...

raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ...

u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych

Możesz podrzucić linka? Jakie to duże? 15 litrów to spore wiadro. W kuchni rozumiem się zmieści ale w łazience to już chyba nie. I co to znaczy "bezpośrednio pod wylewką?"

Ciągle się zastanawiam co zastosować bojler czy przepływowy. Bojler - nie wiem jakiej musi być wielkości i ile się nagrzewa. Co będzie jak 3 osoby po sobie rano pójdą umyć zęby, ogolic się i przepłukać facjatę? Przy przepływówkach woda non stop ciepła a przy bojlerach będzie chyba lipa. No i oczywiście na wszelki wypadek zrobię doprowadzenie ciepłej wody rurą z bojlera, ale jak nie będę tego używał i tam woda non sto będzie stała to chyba się tam zagnieździ milion bakterii? (myślę o odcinku pomiedzy umywalką a rozgałęzieniem tej rury od głównej magistrali).

Dzięki za porady.

Ktoś kiedyś z tego wątku polecił mi ten i wygląda bombowo! http://eko-kotly.pl/wymienniki-cwu/elektryczny-ogrzewacz-elmet-120l-ecoway-eco-way

Chciałbym zapytać czego tu nie rozumiem: aby tracić 2 kWh na dobę, musi promieniować z mocą ca. 80W. Taki zasobnik 200l ma trochę ponad 2 m2, co przy delta T = 40* oznacza, że współczynnik przenikania dla izolacji wynosi ok. 1. To tak trochę mało rewelacyjnie. To o co chodzi z tymi stratami?

w tamtym roku jak wyjeżdżaliśmy na wakacje celowo zostawiłem bojler na podtrzymaniu ...

pojemność 80L grzany do 60*

średnio z tygodnia wyszło 1,1 kwh na dobę

nie o to pytałem, w przepływowym bez zbiornika na raz można wylać kilka albo kilkanaście wiader, zatem w tym zdecydowanie nie jest lepszy

spróbuj taką przepływką 3-4 kw nalać te dwa wiadra ciepłej wody to zobaczysz w jakim tempie leci ...

oczywiście można kupić znacznie mocniejszy i wypasiony ze stabilizacją temperatury ale nie za kilka setek ...

po co ci w kuchni więcej wody na raz skoro większość i tak w zmywarce ...

ja u siebie mam cały czas podłączony bez podziału na taryfy, wystarczy że wylejesz kilka litrów a się załączy i po kilku minutach masz zagrzany z powrotem ...

Możesz podrzucić linka? Jakie to duże? 15 litrów to spore wiadro. W kuchni rozumiem się zmieści ale w łazience to już chyba nie. I co to znaczy "bezpośrednio pod

http://allegro.pl/bojler-ariston-ti-shape-15l-najtaniej-i2270550963.html

pod wylewką to znaczy że w szafce pod zlewem...

Ciągle się zastanawiam co zastosować bojler czy przepływowy. Bojler - nie wiem jakiej musi być wielkości i ile się nagrzewa. Co będzie jak 3 osoby po sobie rano pójdą umyć zęby, ogolic się i przepłukać facjatę? Przy przepływówkach woda non stop ciepła a przy bojlerach będzie chyba lipa. No i oczywiście na wszelki wypadek zrobię doprowadzenie ciepłej wody rurą z bojlera, ale jak nie będę tego używał i tam woda non sto będzie stała to chyba się tam zagnieździ milion bakterii? (myślę o odcinku pomiedzy umywalką a rozgałęzieniem tej rury od głównej magistrali).

Dzięki za porady.

ja u siebie do łazienki mam doprowadzona wodę zmieszaną do odpowiedniej temperatury przez centralną baterię mieszającą zamontowaną na wyjściu z bojlera

do prysznica, umywalki idzie tylko jedna rura...

wanna ma bezpośrednie podłączenie poza mieszaczem żeby można było dopuścić cieplejszej, odchylenie zaworu w jedną stronę to leci zmieszana..., a w drugą to gorąca (nie ma zimnej...)

(wiem, wiem ..., jestem normalny inaczej ...:p )

a ja proponuje założyć dwa takie obok siebie i połączyć szeregowo ...

http://allegro.pl/podgrzewacz-wody-elektryczny-2000w-bojler-100l-f-v-i2259857921.html

za ok. 1,1 k mamy 200L i 4kw mocy...

można używać ze zróżnicowaną temperaturą wedle potrzeb ...

spróbuj taką przepływką 3-4 kw nalać te dwa wiadra ciepłej wody to zobaczysz w jakim tempie leci ...

oczywiście można kupić znacznie mocniejszy i wypasiony ze stabilizacją temperatury ale nie za kilka setek ...

po co ci w kuchni więcej wody na raz skoro większość i tak w zmywarce ...

ja u siebie mam cały czas podłączony bez podziału na taryfy, wystarczy że wylejesz kilka litrów a się załączy i po kilku minutach masz zagrzany z powrotem ...

Rozwlekasz temat, przecież nie o to chodziło, oczywiście mały zbiornik wody pod umywalką ma zalety ale również poważne wady.

Do zalet można zaliczyć grzałkę mniejszej mocy, oraz doprowadzenie wody tylko zimnej, za to wad ma o wiele więcej, zajmuje sporo miejsca a najważniejsza to że system jest nieekonomiczny - zużyje więcej energii, ma straty na podtrzymanie temperatury.

Np w moim przypadku w kuchni czekam na ciepłą wodę ok 10sek w tym czasie zleci 0,8l wody (u mnie nie spuszcza się jej do kanalizacji tylko do naczynia i służy do podlewania roślin). Gdybym zainstalował w/w podgrzewacz to miałbym ciepłą wodę od razu, podgrzewałbym jedynie 0,8l wody przy przepływie 2l/min trwałoby to 24sek. Zaletą takiego systemu jest to, że termostat przed podgrzewaczem nie uruchamiałby jego za każdym razem tylko wtedy gdy woda w instalacji się wychłodzi do temperatury zadanej na termostacie. Koszt eksploatacji zależałby od ilości załączeń, np podgrzewacz 3,5kW włączający się 5 razy na dobę będzie miał pobór prądu 12kWh/rok - dużo?, mało? - każdy ocenia sam. Twój system w tym czasie weźmie 219kWh. Nie bez znaczenia jest fakt, że użytkownicy solarów słono płacą za podgrzew latem chociaż w zbiorniku mają cwu niemal za darmo.

Edytowane przez kbab