jasiek71 12.04.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Ile l/min wody przepuści ten podgrzewacz i w czym jest najlepszy? to jest zasobnik 15L z grzałką ( taki mały bojlerek ) można na raz wylać dwa wiadra wody ... po 20 min masz zagrzaną z powrotem ... u nas na dobę zużywa średnio ok,0,6 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam: http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html I ma tylko 2kWh strat na dobę. Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę. potwierdzam, ostatnio montowałem taki 140L jeszcze taka mała informacja odnośnie takich zasobników i podgrzewania ich okresowo grzałkami...( w określonych godzinach ) bardzo lubią się "pocić" i robić kałużę na podłodze więc radze stawiać na jakiejś szczelnej tacy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam: http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html I ma tylko 2kWh strat na dobę. Chciałbym zapytać czego tu nie rozumiem: aby tracić 2 kWh na dobę, musi promieniować z mocą ca. 80W. Taki zasobnik 200l ma trochę ponad 2 m2, co przy delta T = 40* oznacza, że współczynnik przenikania dla izolacji wynosi ok. 1. To tak trochę mało rewelacyjnie. To o co chodzi z tymi stratami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A taki kocioł będzie ok?http://www.zielonydom24.pl/KOCIOL-ELEKTRYCZNY-C-O-21kW-400V-EKCO-LP-21-KOSPEL%283,101571,89462%29.aspx Ciekawe, duża moc a cena jakas dziwnie niska. Czym grozi przewymiarowanie mocy kotła, u mnie chyba powinno wystarczyć 12-15kW- czy można dac większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 można na raz wylać dwa wiadra wody ... nie o to pytałem, w przepływowym bez zbiornika na raz można wylać kilka albo kilkanaście wiader, zatem w tym zdecydowanie nie jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jako,żem "przedstawiciel" Kospela to zapodam: http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/se-termo-max.html I ma tylko 2kWh strat na dobę. Oczywiście nie musi być ten konkretny ale patrz na grzałkę. Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Arturo72, a Ty na jakim etapie jesteś ze swoją budową? Zdaje się, że zaczynałeś jakoś późnym latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby Rzuć zapytanie do jakiegoś sprzedawcy Kospela na allegro o wycenę,w firmowym katalogu zasobnik ten kosztuje ok.1800zł brutto,także na allegro powinno być taniej. Grzałka 4,5kW to koszt 865zł brutto. Piecyk,który zapodałaś jak się nie mylę to starszy typ kospela i golas,bez naczynia wzbiorczego,szukaj takiego z naczyniem w środku,żeby kotłownia w miarę wyglądałą Moc wg mnie może być przewymiarowana,piec dobiera sobie sam moc grzania w zależności ile potrzebuje.Tam jak się nie mylę jest kilka grzałek po 3kW,część można wogóle wyłączyć w menu serwisowym. Arturo72, a Ty na jakim etapie jesteś ze swoją budową? Zdaje się, że zaczynałeś jakoś późnym latem. Jestem po zalaniu wieńcy,kończy się przerwa technologiczna i od poniedziałku jedziemy z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 12.04.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 O, chyba znalazłam - rozumiem, że on jest bez grzałki http://www.zielonydom24.pl/ZASOBNIK-STOJACY-200L-SE-200-TERMO-MAX-KOSPEL%283,234,89341%29.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2012 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić. Pozwolę zasiać wątpliwość. A jeżeli używasz wody do mycia zębów, często zamykając kran, albo myjesz twarz i puszczasz wodę w odległej łazience na ok 30sekund. To zobacz co się dzieje. Ciepła woda leci z bojlera ale podgrzewacz grzeje bo jeszcze nie doleciała. Jak już doleci to właśnie skończyłeś myć zęby i woda sobie stoi w rurce i stygnie. Tym samym nagrzałeś zimną wodę podgrzewaczem i zmarnowałeś ciepłą wodę z bojlera. Nie mam racji? ja nie polecam przepływek małej mocy ... raz że ograniczają strumień wody to jeszcze nie można jej puścić większym strumieniem bo leci zimna ... u siebie mam założony 15L z grzałką 1,2 kw bezpośrednio pod wylewką, rozwiązanie najlepsze z możliwych Możesz podrzucić linka? Jakie to duże? 15 litrów to spore wiadro. W kuchni rozumiem się zmieści ale w łazience to już chyba nie. I co to znaczy "bezpośrednio pod wylewką?" Ciągle się zastanawiam co zastosować bojler czy przepływowy. Bojler - nie wiem jakiej musi być wielkości i ile się nagrzewa. Co będzie jak 3 osoby po sobie rano pójdą umyć zęby, ogolic się i przepłukać facjatę? Przy przepływówkach woda non stop ciepła a przy bojlerach będzie chyba lipa. No i oczywiście na wszelki wypadek zrobię doprowadzenie ciepłej wody rurą z bojlera, ale jak nie będę tego używał i tam woda non sto będzie stała to chyba się tam zagnieździ milion bakterii? (myślę o odcinku pomiedzy umywalką a rozgałęzieniem tej rury od głównej magistrali). Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby Ktoś kiedyś z tego wątku polecił mi ten i wygląda bombowo! http://eko-kotly.pl/wymienniki-cwu/elektryczny-ogrzewacz-elmet-120l-ecoway-eco-way Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie do tych co kleili styropian grafitowy na piankę a nie klej z worka. Co polecacie? W hurtowni mają obawy dco do trzymania kleju do śliskiej powierzchni grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Chciałbym zapytać czego tu nie rozumiem: aby tracić 2 kWh na dobę, musi promieniować z mocą ca. 80W. Taki zasobnik 200l ma trochę ponad 2 m2, co przy delta T = 40* oznacza, że współczynnik przenikania dla izolacji wynosi ok. 1. To tak trochę mało rewelacyjnie. To o co chodzi z tymi stratami? w tamtym roku jak wyjeżdżaliśmy na wakacje celowo zostawiłem bojler na podtrzymaniu ... pojemność 80L grzany do 60* średnio z tygodnia wyszło 1,1 kwh na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 nie o to pytałem, w przepływowym bez zbiornika na raz można wylać kilka albo kilkanaście wiader, zatem w tym zdecydowanie nie jest lepszy spróbuj taką przepływką 3-4 kw nalać te dwa wiadra ciepłej wody to zobaczysz w jakim tempie leci ... oczywiście można kupić znacznie mocniejszy i wypasiony ze stabilizacją temperatury ale nie za kilka setek ... po co ci w kuchni więcej wody na raz skoro większość i tak w zmywarce ... ja u siebie mam cały czas podłączony bez podziału na taryfy, wystarczy że wylejesz kilka litrów a się załączy i po kilku minutach masz zagrzany z powrotem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Możesz podrzucić linka? Jakie to duże? 15 litrów to spore wiadro. W kuchni rozumiem się zmieści ale w łazience to już chyba nie. I co to znaczy "bezpośrednio pod http://allegro.pl/bojler-ariston-ti-shape-15l-najtaniej-i2270550963.html pod wylewką to znaczy że w szafce pod zlewem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ciągle się zastanawiam co zastosować bojler czy przepływowy. Bojler - nie wiem jakiej musi być wielkości i ile się nagrzewa. Co będzie jak 3 osoby po sobie rano pójdą umyć zęby, ogolic się i przepłukać facjatę? Przy przepływówkach woda non stop ciepła a przy bojlerach będzie chyba lipa. No i oczywiście na wszelki wypadek zrobię doprowadzenie ciepłej wody rurą z bojlera, ale jak nie będę tego używał i tam woda non sto będzie stała to chyba się tam zagnieździ milion bakterii? (myślę o odcinku pomiedzy umywalką a rozgałęzieniem tej rury od głównej magistrali). Dzięki za porady. ja u siebie do łazienki mam doprowadzona wodę zmieszaną do odpowiedniej temperatury przez centralną baterię mieszającą zamontowaną na wyjściu z bojlera do prysznica, umywalki idzie tylko jedna rura... wanna ma bezpośrednie podłączenie poza mieszaczem żeby można było dopuścić cieplejszej, odchylenie zaworu w jedną stronę to leci zmieszana..., a w drugą to gorąca (nie ma zimnej...) (wiem, wiem ..., jestem normalny inaczej ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 13.04.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ja mam dokładnie odwrotnie, tzn przepływowy z dedykowaną baterią z perlatorem i jeszcze raz zrobiłbym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ja mam dokładnie odwrotnie, tzn przepływowy z dedykowaną baterią z perlatorem i jeszcze raz zrobiłbym tak samo. oczywiście odpowiedniej mocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie moge go nigdzie znaleźć - w sensie w żadnym sklepie ani na allegro. Na ceneo jakis sklep proponuje pokazał 400l za około 2100 zł, więc 200l będie raczej sporo tańszy - oby a ja proponuje założyć dwa takie obok siebie i połączyć szeregowo ... http://allegro.pl/podgrzewacz-wody-elektryczny-2000w-bojler-100l-f-v-i2259857921.html za ok. 1,1 k mamy 200L i 4kw mocy... można używać ze zróżnicowaną temperaturą wedle potrzeb ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.04.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) spróbuj taką przepływką 3-4 kw nalać te dwa wiadra ciepłej wody to zobaczysz w jakim tempie leci ... oczywiście można kupić znacznie mocniejszy i wypasiony ze stabilizacją temperatury ale nie za kilka setek ... po co ci w kuchni więcej wody na raz skoro większość i tak w zmywarce ... ja u siebie mam cały czas podłączony bez podziału na taryfy, wystarczy że wylejesz kilka litrów a się załączy i po kilku minutach masz zagrzany z powrotem ... Rozwlekasz temat, przecież nie o to chodziło, oczywiście mały zbiornik wody pod umywalką ma zalety ale również poważne wady. Do zalet można zaliczyć grzałkę mniejszej mocy, oraz doprowadzenie wody tylko zimnej, za to wad ma o wiele więcej, zajmuje sporo miejsca a najważniejsza to że system jest nieekonomiczny - zużyje więcej energii, ma straty na podtrzymanie temperatury. Np w moim przypadku w kuchni czekam na ciepłą wodę ok 10sek w tym czasie zleci 0,8l wody (u mnie nie spuszcza się jej do kanalizacji tylko do naczynia i służy do podlewania roślin). Gdybym zainstalował w/w podgrzewacz to miałbym ciepłą wodę od razu, podgrzewałbym jedynie 0,8l wody przy przepływie 2l/min trwałoby to 24sek. Zaletą takiego systemu jest to, że termostat przed podgrzewaczem nie uruchamiałby jego za każdym razem tylko wtedy gdy woda w instalacji się wychłodzi do temperatury zadanej na termostacie. Koszt eksploatacji zależałby od ilości załączeń, np podgrzewacz 3,5kW włączający się 5 razy na dobę będzie miał pobór prądu 12kWh/rok - dużo?, mało? - każdy ocenia sam. Twój system w tym czasie weźmie 219kWh. Nie bez znaczenia jest fakt, że użytkownicy solarów słono płacą za podgrzew latem chociaż w zbiorniku mają cwu niemal za darmo. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts