Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy Wy nie sypiacie???? NOrmalnie masakra 5:30???PIotr.... Liwko widze tez od rana buszuje, Bitter wcale nie lepiej - jej chlopaki

No ja od czasu jak zacząłem budowę i moja kobita w ciąży to budzę się o 5 rano. Wieczorem jestem tak zrypany że o 22 już śpię, a że zrypany to zasypiam jak niemowlę i o 5 rano budzę się i myślę " a czy ta izolacja pod fundamentem to dobra, a tą scianę to im powiedziałem, żeby przesunąć, kurde a elektryk był i przyspawał uziemienie?, a dzisiaj już muszę zamawiać kanalizę czy dopiero jutro ... po 5 minutach takiego wewnętrznego dialog mówię ... pi...ole wstaję bo ten gość mnie zamęczy.

.... blagam Was, to samo a z tymi kosmicznymi udziwnieniami pod zlewem.. tu chodzi tylko i wylacznie o praktycznosci i wygode - chce umyc szklanke to nie czekam 5 minut az mi woda zimna z rur splynie bo idzie k...dostac... a w kuchni czesto wlasnie jest woda potrzeban na moment - mi tylk o oto chodzilo - a ze straty - nie unikniemy ;)

Swiki a co w zamian? Cyrkulacja? To już nie generuje strat wielkości piwa a sporo więcej.

Siem nie denerwujcie tak, bo złość piękności szkodzi. Mój samochód pali średnio po mieście 14 litrów benzyny, a jak wyskoczę z kumplami, to potrafię na mieście zostawić tysiaka w jeden wieczór.

No to kolega tutaj raczej tylko z powodów towarzyskich, przy takiej kieszeni to można prądem w I taryfie i otwartych oknach ;-P

Ale wiecie co - genialny jest ten watek elektryczny - tania w wykonaniu instalacja sugeruje, ze wybieraja ja osoby lekko bez pojecia ktore chca zaoszczedzic w trakcie budowy (co oczywiscie nie jest prawda) a im dluzej czytam ten watek i im wiecej informacji co poniektore osoby o sobie gdzies ujawniaja (czasem pewnie lekko neiswiadomie nawet :p) to nagle okazuje sie, ze mamy tu ludzi glownie wygodnickich, ktorych stac zaplacic troche wyzsze rachunki jezeli by tak bylo (a nie jest co nas milo lechta) byleby tylko nie robic nic :p

No i tego nie rozumiem, bo gdybym w garażu miał takie cuś czyli sporo w portfelu to w d..pie miałbym czy zapłacę 3 tys czy 6 za ogrzewanie.

Swiki. Nie wiem jakiej przeglądarki używasz ale polecam firefoxa z zainstalowanym dodatkiem do sprawdzania pisowni. Po napisaniu wyrazu, jak go nie ma w słowniku zaznacza na czerwono i możesz od razu poprawić. Szanujmy jednak nasz ojczysty język. Zobacz co ja widzę w firefoxie jak odpowiadam Ci na posta:

http://img194.imageshack.us/img194/766/6410298874b740f58ada10e.png

6410298874b740f58ada10e.jpg

Edytowane przez bitter

widzisz bitter - TY jestes moze polonista - albo z tych ktorzy kozystaja z koputera znacznie krocej niz ja czy swiki - to ze piszemy bez polskich znakow wynika z przyzwyczajenia - np moje jest takie ze dawno dawno temu nie bylo czegos takiego jak polska klawiatura programisty , klawisze w calej europie byly jednakowe i pozniej weszlo cos takiego jak "mazowia" czyli sterowniki do polskich liter ... ale pojawil sie jeden problem jak ktos mial zainstalowane i posal z ą ę ż ć a inna osoba nie miala sterownikow widziala mnustwo tzw "krzaczkow" czyli roznych znakow z tabeli kodow aski (chyba tak to sie nazywalo) cos jak dzis #@%$^*!

tak wiec nie powinno sie - wrecz NIE NALEZY sie czepiac innych o brak pisowni bez ogonkow .... co innego gdy ktos robi bledy ort. h ch u ó ż rz itp.

OK?

Edytowane przez R&K

swiki - myśle że dla 90% kablarzy podstawową kwestią było to że układ jest bezobsługowy (niemalze), czysty (nie wymaga kotlowni i drewna/wegla i innych takich)

2 powód - oszczednsc instalacji , 3 przy dobrze skonstruowanym domu i instalacji - realnie tani w eksploatacji

przy czym 2 i 3 sa tylko i wylacznie utwierdzeniem o slusznym wyborze

widzisz adiqq - ja w tamtym roku odstawilem w pracy jeden z komputerow na ktorym mialem DOS'a i NC tylko dlatego że nasz madry rząd zmienil stawki VAT na tyle ze wymagalo to zmieny w całym oprogramowaniu a nie tylko w 1 czy 2 miejscach w tabelach ...a program ktorego uzywalismy od 2005 roku nie byl rozwijany i aktualizowany - bo zrobili wersję pod okienka ... gdyby nie to moj komputer w pracy działałby jeszcze 8-10 lat w pełni sprawny i w sposob wystarczajacy

stad moje przyzwyczajenie jest tak silne i trudne do zmiany - bo jak mi FF wyrzuca wszytskie bledy i mialbym je poprawiac to robiłbym 2x tyle co pisanie postu

taki rozmowy ze samym sobą to niestety norma

a jak dorzucisz jakieś grzanie prądem czy pp-w to kombinujesz na wszystkie sposoby.

mam problem u mnie paroizolacja bedzie przycisnieta dwoma warstwami fermacela do stelaża

w te plyty wejdzie kilka tysięcy wkrętów czy to nie rozszczelni chałupy[pod kątem reku]

ja wszystkie stelaże obklejam tasmą dwustronną [zmieni to coś]?

a może każdy wkręt moczyc w silikon-:sick:

Gość Arturo72
mam problem u mnie paroizolacja bedzie przycisnieta dwoma warstwami fermacela do stelaża

w te plyty wejdzie kilka tysięcy wkrętów czy to nie rozszczelni chałupy[pod kątem reku]

Wpakuj styro zamiast wełny na stelaż i po kłopocie ;)

Ja jeszcze w temacie cyrkulacji. Tak sobie myślę, żeby nie zwariować i wybrać coś pomiędzy ekonomią a komfortem użytkowania to chyba sprawię sobie taki wynalazek z czujkami ruchu. Otóż zamontuje w łazienkach i w kuchni czujki kierunkowe i podłącze je do uruchamiania pompy cyrkulacyjnej, pompa uruchamiana będzie tylko na 30 sekund tak aby wprowadzić ciepłą wodę do rur. Co sądzicie o tym?

No i najpierw napisałem a potem poszukałem ;-) Jest już taki temat na forum i może coś z tego będzie - polecam oszczędno-prądo-grzejacym ;-)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197922-Sterowanie-czyjkami-od-alarmu-cyrkulacj%C4%85-c.w.u

i na elektrodzie:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2021640.html

ja pirer....

ciekawe co będzie następnym krokiem ...

wczoraj byłem u znajomych w nowym domu...

went. grawitacyjna...( wieje z kratki w kuchni... )

ogrzewanie piecem śmieciuchem, grzejniki plus podłogowe w kuchni i łazienkach...

jak zapytałem dlaczego nie w całym domu (bo takie były plany ) to usłyszałem że podłogowe jest niezdrowe dla nóg ...

a poza tym trzeba specjalne panele itp. ...

podłoga ładuje się tylko w tedy jak się pali w piecu i z tą samą temp. co grzejniki...

efekt...

po dłuższym paleniu podłogi robią się za ciepłe i zaczyna robić się gorąco w kuchni i łazienkach...

o tym że nie ma żadnego sterowania temperaturą w domu to już nawet nie wspomnę...

po prostu jak się robi za zimno to się idzie i pali w piecu...

jak już się na pali to jest za gorąco...

luzik...

niech żyją fachowcy ...

wczoraj byłem u znajomych w nowym domu...

went. grawitacyjna...( wieje z kratki w kuchni... )

ogrzewanie piecem śmieciuchem, grzejniki plus podłogowe w kuchni i łazienkach...

jak zapytałem dlaczego nie w całym domu (bo takie były plany ) to usłyszałem że podłogowe jest niezdrowe dla nóg ...

a poza tym trzeba specjalne panele itp. ...

podłoga ładuje się tylko w tedy jak się pali w piecu i z tą samą temp. co grzejniki...

efekt...

po dłuższym paleniu podłogi robią się za ciepłe i zaczyna robić się gorąco w kuchni i łazienkach...

o tym że nie ma żadnego sterowania temperaturą w domu to już nawet nie wspomnę...

po prostu jak się robi za zimno to się idzie i pali w piecu...

jak już się na pali to jest za gorąco...

luzik...

niech żyją fachowcy ...

he he. Wczoraj miałem właśnie rozmowę z kolegą, który ma podobny system. Na pytanie dlaczego podłogówka nie po całości odpowiedział, nie zdrowo, kurz zapierdala non stop :) Dramat.

wiesz, uwazam ze to juz jest wlasnie popadanie w pranoje i czy wogole ta cyrkulacja sobie poradzi by w tak szybkim tempie zadzialac ? - wchodze do kuchni podchodze do zlewu - ma jakies 5 sekund...??

To nie paranoja. W poprzednim domu zbiornik 120l wychładzał mi się o 20 stopni przez cyrkulację w ciągu 3 godzin. Rurki niestety były tylko w piankowej standardowej otulinie. Ale koszt nagrzania tych 120 litrów to już kilka złotych jest, jeżeli cyrkulacja chodzi non stop i pomnożysz to przez 31 dni w miesiącu to może się kilkadziesiąt złociszy uzbierać. Skoro i tak będę miał centralę alarmową i czujki to w czym problem aby z centralki puścić jeden kabelek do skrzynki z bezpiecznikami, tam wstawić przekaźnik czasowy i od nie go puścić osobne zasilanie na pompę cyrkulacyjną?

A co do czasu oczekiwania na tę wodę to pewnie zależy od tego gdzie umieścisz czujkę. Jeżeli na wejściu do kuchni to będziesz się ścigać żeby kran otworzyć? :p

SPrawdizlam wczoraj licznik (dawno tego nie robilam, ostatnio 1.04) i przez 15 dni wychdozi, ze

I srednio 1kW dziennie, II 25,8 kW dziennie - czyli moje podlogi srednio chodza jakies prawie 3 godziny.

No a dzisiejsza noc...(od 19 dnia wczorajszego)

I - dokladnie 0,6kW - gdzies sie sterowniki zalaczaja na moment przed 21 albo po 7 jeszcze cos idzie, ale raczej sadze ze SI auratonow uruchamia podlogi wczesniej.

II - 16kW

z ciakawosci sprawdze tez w dzien pomiedzy 13-15.

u mnie przez ostatnie 15 dni zużyte 402kwh czyli średnio 26,8 kwh/doba :p,

plus 42 kwh na cwu czyli średnio 2,8 kwh/doba ( to specjalnie dla Liwko:P )

w tym czasie wylane średnio 279,8 L wody na wszystko wg. wodomierza

od wczoraj na ogrzewanie 19,8 kwh

Edytowane przez jasiek71