piotrmak 02.05.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dla mnie umowa to umowa. Gwarancja to gwarancja, tym bardziej, że klient kilka złotych dopłaca miesięcznie. Nie wierzę, że tak duża firma może zrobić klienta w bambo:) Tym bardziej w dobie internetuTylko pewnie trzeba przeczytać to napisane drobnym druczkiem. Czy aby nie tylko gwarancja ceny prądu bez przesyłu. W tym przypadku wystarczy, że przesył zdrożeje "trochę bardziej" dla klientów z gwarancją ceny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.05.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 przelicz dla jakiego poziomu zuzycia taka gwarancja zaczyna sie oplacac sprawdz ile 10% w ostagnich 3 latach zdrozal przesyl .... przelicz dokladnie nie mowie NIE ... ale trzeba rozlozyc oferte na czynniki pierwszeu mnie takiej nie ma wiec nie mam problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.05.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Mostek mostkiem ale to chyba jeden z tych mostków co się nimi przejmować nie ma co A co do kabli to oczywiście chudziak równy nie jest. Równany był łatami ale chyba wody za dużo było w betonie czy coś i miejscami "siadło" kilka mm. A Kabelki rozwiązałem tak, "komputerowe" będą przyklejone do ściany przy samym chudziaku a elektryczne 15 cm nad nimi, do gniazdek pójdą w bruzdach. Elektryka oświetleniowa będzie przybita w peszlach do stropu drewnianego i do wyłączników w bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.05.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Czy zmieniając sposób ogrzewania z gazu na prąd muszę zgłaszać to w wydz. budownictwa do wniosku o pnb? zakładam że nie ale różne absurdy urzędnicze funkcjonują.Drugie pytanie czy muszę wystąpić o nowe warunki przyłączenia do prądu? teraz mam na budowlany 11 kW a docelowy 14 kW. Czy wystarczy zmienić wielkość przy podpisywaniu umowy, i na jaką? Dom 170 m , 4-litrowy, ogrzewanie wodne elektryczne, kocioł elektr. + pompa pow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.05.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Na razie mam tylko warunki, fizycznie jeszcze nie mam bo czekam na pozwolenie, jak dostanę będę mogła dopiero wtedy umowę podpisać i zakładać. A jakie jeszcze dane mam podać? powierzchnia ogrzewana 170 m, piętrowy, kubatura 476, zapotrzebowanie na ciepło 4395 kWh/rok, obciążenie cieplne 4104 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.05.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Jednak obliczenia pokazują, że styk leżącej na zimnym gruncie masywnej płyty podposadzkowej ze ścianą (na bardzo dużej powierzchni) stanowi jeden z największych mostków z którymi warto walczyć Szkoda, że teraz mi to piszesz ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.05.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 cronin, 14kW wystarczy, najważniejsze żebyś miała zabezpieczenia przedlicznikowe conajmniej 25A. Ja u siebie mam 13kW, 100% na prąd:12kW kabli 2kW bojler, WM+studnia pralki itd, nawet mam TV na prąd;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.05.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 ale telewizorek to pewnie masz taki malutki dobra to nie będę kombinować, jak trzeba będzie to zwiększę w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.05.2012 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Po prostu wylałem płytę na ubity piasek i tyle. Tak się zastanawiam nad tym odcięciem ale to chyba będzie się mijać z celem. Niestety ścianki działowe, ze względu na swój ciężar zostały również położone na płycie. Co mi da odcięcie od ścian fundamentowych kiedy będzie styk z działowymi. Trudno, okaże się w praniu ile zł mnie to będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Można odciąć od wszystkich, wszak płyta raczej nie stanowi tu żadnego wsparcia dla ścian... ale najpierw ustal to z kierbudem żebyś szkody nie zrobił jakiej! Dzwoniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Jeszcze nie ale zadzwonię... mam nieprzewidzianą przerwę z tym etapem - szczegóły w dzienniku;) Też miałem . Na szczęście mi nie przeszkadzały. W dodatku w przyczepie na sprzęt budowlany kotka mi się okociła. Jaja jak smok Ale lepiej zadzwoń wcześniej, będziesz wiedział na czym stoisz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 09.05.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam planuję podłogówkę akumulacyjna na dole i (zwykłą na górze ale o tym kiedyś) mam salon(planowane panele) połączony z kuchnią (planowana terakota) - czy na akumulacyjne ogrzewanie mogę położyć te same kable w salonie i kuchni i traktować je jako 1 strefę czy trzeba to traktować oddzielnie i trochę delikatniej grzać panele w salonie? czytałem, że na akumulacyjne trzeba liczyć ok 170W/m2, ale trochę to się gryzie z panelami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.05.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam planuję podłogówkę akumulacyjna na dole i (zwykłą na górze ale o tym kiedyś) mam salon(planowane panele) połączony z kuchnią (planowana terakota) - czy na akumulacyjne ogrzewanie mogę położyć te same kable w salonie i kuchni i traktować je jako 1 strefę czy trzeba to traktować oddzielnie i trochę delikatniej grzać panele w salonie? czytałem, że na akumulacyjne trzeba liczyć ok 170W/m2, ale trochę to się gryzie z panelami... dawaj wszędzie jednakowo ... kabel to nie rurka z wodą ... ja u siebie mam ok.70w/m2 i jakoś daje radę bez problemu więc nie wiem po co ci te 170... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.05.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 ale teraz nudą wieje w tym wątku ... może na jesień się ożywi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby86 10.05.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Wielu nie wróciło jeszcze z długiego weekendu . A ci od pomp je serwisują i nie mają czasu na dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.05.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Gruby... chcesz w ucho?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 10.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Na razie mam tylko warunki, fizycznie jeszcze nie mam bo czekam na pozwolenie, jak dostanę będę mogła dopiero wtedy umowę podpisać i zakładać. A jakie jeszcze dane mam podać? powierzchnia ogrzewana 170 m, piętrowy, kubatura 476, zapotrzebowanie na ciepło 4395 kWh/rok, obciążenie cieplne 4104 W przy podanych parametrach to chyba nie 4-litrowy dom, ale ok 3-litrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby86 10.05.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Gruby... chcesz w ucho?... Nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 10.05.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 masz 70 na akumulacyjne czy zwykłe? 170 ano bo 'wycztałem w Internecie, że tyle mniej więcej trza na akumulacyjne' oczywiscie dokładniejsze wyliczenia przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.05.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Skoro nic się nie dzieje to ja zapytam o kable elektryczne na ogrodzie i rozprowadzenie wody. Za ok miesiąc chcę już "pozamiatać" wokół domu, nawieźć ziemi i wyrównać teren. Musze gdzieniegdzie dosypać 10-20 cm ziemi. Zastanawiam się czy już teraz nie rozprowadzić wstępnie głównych magistrali wody i położyć kable aby potem było mniej kopania. Niestety nie będę miał projektu ogrodu ale mam koncepcję gdzie ma być drewutnia, światła na ogrodzie, brama i furtka itp. Myślicie, że da radę to jakoś sensownie zrobić. Chcę uniknąć kopania wyrównanego terenu albo co gorsza z już założonym trawnikiem. A może ktoś u siebie już zrobił? No i macie jakiś patent na wykopanie niewielkiego rowka pod kabel? Jak mam szpadlem zasuwać 200 metrów rowka po to żeby kabelek ułożyć to mnie skręca na samą myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts