Gość Arturo72 15.05.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Arturo ta II taryfa w dzień to gdzieś koło 15, ja wracam z pracy o 16-18, wychodzę o 8, uważasz że mam czas jeszcze rano rozwieszać pranie? ? Wieczorem lub rano nastawiasz pralkę na 5.00 lub 15.00,przed wyjęciem do pracy lub przyjściu z pracy masz pranie wyprane do rozwieszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 15.05.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ja to rozumiem, wiadomo że nie chodzi o to żeby żyć jak za króla ćwieczka po to by oszczędzić parę złotych, chodzi mi o to na co zwracać uwagę, na czym można oszczędzić, jak zmienić swoje "blokowo-mieszkaniowe" przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ja to rozumiem, wiadomo że nie chodzi o to żeby żyć jak za króla ćwieczka po to by oszczędzić parę złotych, chodzi mi o to na co zwracać uwagę, na czym można oszczędzić, jak zmienić swoje "blokowo-mieszkaniowe" przyzwyczajenia Wiele jest takich rzeczy, przy których można oszczędzać energię jednocześnie nie tracąc na komforcie a czasami nawet go podnosząc. Pierwsza z brzegu Jak gotujemy wodę na jedną kawę, to nie wstawiamy całego czajnika, tylko odpowiednią ilość wody. Nie dość że zaoszczędzimy rocznie sporo energii, to i gorącą wodę będziemy mieli szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.05.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 chodzi mi o to na co zwracać uwagę, na czym można oszczędzić, jak zmienić swoje "blokowo-mieszkaniowe" przyzwyczajenia Ostatnio robiłem w pewnym mieszkaniu 'audyt' z chińskim miernikiem energii za 15 zł. Po spisaniu poboru wszystkich urządzeń wyszło, że można: - zamienić na LEDy źródła światła palące się w nocy w korytarzu (poprzednie zużycie dzienne 0,7 kWh), - zamienić czajnik elektryczny na zwykły na gaz (jest kuchnia gazowa), - wyłączać odbiorniki TV w pokojach gdzie nie oglądamy ich (pobór plazmy 230W), - wymienić w pokoju zwykłe żarówki 6x40W na energooszczędne, - wyłączać okap z biegu I, na którym nieraz chodził cały dzień, - wyłączać laptop, gdy nie korzystamy z niego (pobór 50W). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.05.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 takie przyzwyczajenia nie są "blokowe" tylko Twoje własne - tylko od Twojej dyscypliny zależy jak będzie - to o czym pisze B_L w dużej mierze są to sprawy inwestycyjne które należy wziąć pod uwagę jedynym z fajnych przyzwyczajeń a propos gotowania wody - jest posiadania dzbanka na zimną przegotowaną wodę - często jest tak że przegotowujemy wodę i jej nie zużywamy - zanim wstawiam kolejny raz czajnik wylewam już przegotowaną wodę do dzbanka a do pustego czajnika wlewam wodę z kranu ciężko zmienić nawyki takie jak lecąca woda z kranu gdy myjemy zęby, czy się golimy itp. trzeba nad tym pracować ja już teraz gdy wyrzucam do kosza śmieci myśle gdzie one trafią gdy będę mieszkał w domu - bo mam zamiar ostrą segregację wprowadzić i wyrzucać jak najmniej - np reszki organiczne do kompostownika, puszki aluminiowe i stalowe do skupu lub na złom , makulatura , folie etc - dziś te rzeczy trafiają w 1 miejsce bo w bloku są ograniczone możliwości segregowania a i korzyści z tego żadne kontra moja wygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.05.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) [...]indywidualna szczegółowa segregacja śmieci pochłania czas i inne zasoby oraz grozi miejscowym skażeniem[...] Żarty prawisz chyba. Mam 3 kosze pod zlewem - zwykłe śmieci, folie i papiery. Z tych trzech, folie to objętościowo min. 60%, jak nie więcej! Wrzucam je do ogólnodostępnych pojemników, papiery znów palimy. Gdyby wszystko miało lądować w pojemniku śmieciowym, to musiałbym zamówić opróżnianie chyba 2 razy w tygodniu, a nie 2 w miesiącu. Butelki szklane też gromadzę w garażu i lądują później w gminnym koszu na szkło. Jak wszędzie, trzeba zrobić prostą analizę ABC i skupić się na najważniejszym żeby w duperelach nie oddać skórki za wyprawkę Na kiego grzyba budujesz dom energooszczędny? Nie musisz się przy tym przypadkiem skupić na szczegółach? Nie przejmuj się 'duperelami' i rób 10-litrówkę. A w ogóle, to EOT. Edytowane 16 Maja 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.05.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 No własnie EOT, sezon grzewczy sie skończył a ja ciągle zapominam spisac ostatecznie licnzików, u mnie od 20-go kwietnia pyrkało ogrzewanie tylko w łazience. A jak u Was zamknął się ten sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 16.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Żarty prawisz chyba. Mam 3 kosze pod zlewem - zwykłe śmieci, folie i papiery. Z tych trzech, folie to objętościowo min. 60%, jak nie więcej! Wrzucam je do ogólnodostępnych pojemników, papiery znów palimy. Gdyby wszystko miało lądować w pojemniku śmieciowym, to musiałbym zamówić opróżnianie chyba 2 razy w tygodniu, a nie 2 w miesiącu. Butelki szklane też gromadzę w garażu i lądują później w gminnym koszu na szkło. Na kiego grzyba budujesz dom energooszczędny? Nie musisz się przy tym przypadkiem skupić na szczegółach? Nie przejmuj się 'duperelami' i rób 10-litrówkę. A w ogóle, to EOT. Ej ekolog, a ty papiery palisz, a nie dajesz do recyklingu? Toż to nie ekologiczne zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.05.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Lobo_M, ja też skończyłem 20.04 sezon. Na CO 3700 kWh, co daje 34 kWh/m2*rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.05.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 ...u mnie od 20-go kwietnia pyrkało ogrzewanie tylko w łazience. A jak u Was zamknął się ten sezon? wczoraj był u mnie jasiek wspominał że jeszcze wczoraj i przedwczoraj w niektórych pomieszczeniach załączało mu się ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.05.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Lobo_M, ja też skończyłem 20.04 sezon. Na CO 3700 kWh, co daje 34 kWh/m2*rok. Kiedy zaczales sezon? Ponizej moje wypociny sprzed miesiaca (czytac od dolu do gory). Myslalem, ze twoja chata mnie zmiazdzy, a chyba tak nie jest... (temp srednia pomieszczen 19,5 st) Pomylka moze wynosic maksymalnie 2 kWh/doba. Odejmuje 15 kwh/doba na ogrzanie 140 l cwu, zmywanie, pranie reku lodowka... liczylem to pare miesiecy temu. W czym problem Panie ??! Podaje takie dane jakie mam, szacunkowo na samo CO wyjdzie 42 kWh/doba. (2940 kwh za caly okres) Te rzeczy, ktore wymienilem mam podpiete do drugiego, niezaleznego obwodu sterowanego zegarem, wiec mam pewnosc, ze tania taryfa. Od 31.12 do 10.04 zuzylem 4016 kwh w taniej taryfie na co + cwu + pranie + zmywanie + drobne bytowe, daje to 57 kwh/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 16.05.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 koledzy te zapotrzebowania na moc (wyliczone w OZC) w stopkach to piszecie z wymianą normową czy realną 0,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.05.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 w moim przypadku - realną / życiową czyli 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) Kiedy zaczales sezon? Sezon zacząłem gdy wprowadziliśmy się do domu, a więc na początku października 2011 r. Dla mnie wynik jest OK - za 3700 kWh zapłaciłem 1300 zł w taniej taryfie. Dla kolegi piotrmak: temp. wewn. ok. 21,6*C. Edytowane 17 Maja 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.05.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) wczoraj był u mnie jasiek wspominał że jeszcze wczoraj i przedwczoraj w niektórych pomieszczeniach załączało mu się ogrzewanie dokładnie przedwczoraj pyknęła sobie 0,7 kwh łazienka... a wczoraj kuchnia, salon i łazienka pyknęły łącznie 9 kwh... ech... a nie dawno było 32* ... u mnie ogrzewanie od 26,09,2011 do teraz pyknęło ok. 8400kwh i 1,5mp drewna do kominka ... Edytowane 16 Maja 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Sezon zacząłem gdy wprowadziliśmy się do domu, a więc na początku października 2011 r. Dla mnie wynik jest OK - za 3700 kWh zapłaciłem 1300 zł w taniej taryfie. Jak najbardziej OK... nie pomysl, ze probuje zadzierac nosa Jednak zaczales wczesniej grzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 16.05.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Te wyliczanki i licytacje samych kilowatów nic nie wnoszą. Jeden zaczął szybciej, drugi później sezon grzewczy, prawie wszyscy skończyli, jasiek podnosi dalej komfort dogrzewając itp. Tylko w jednym przypadku jest podana średnia temp., inni nie podają. Bez temp. utrzymywanej w domu cyframi można żonglować. Akurat ta podana temp. w pomieszczeniach jest np. dla mnie nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Te wyliczanki i licytacje samych kilowatów nic nie wnoszą. Jeden zaczął szybciej, drugi później sezon grzewczy, prawie wszyscy skończyli, jasiek podnosi dalej komfort dogrzewając itp. Tylko w jednym przypadku jest podana średnia temp., inni nie podają. Bez temp. utrzymywanej w domu cyframi można żonglować. Akurat ta podana temp. w pomieszczeniach jest np. dla mnie nie do przyjęcia. Do każdego stopnia w górę dodaj sobie mniej więcej 6% i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.05.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 jasiek podnosi dalej komfort dogrzewając itp. ja już nie raz pisałem że u mnie nie ma jako takiego początku i końca sezonu ... sterowniki są włączone cały rok na okrągło... nastawa też jest cały czas taka sama 21/22* nawet w środku deszczowego lata zdarza się że coś tam gdzieś pyknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.05.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 tynk mineralny czy akrylowy. Na akrylowym podobno grzyby się rozwijają? Sąsiadka ma zieloną ścianę po 3 latach. Kurna czy ja muszę się na wszystkim znać? Wykończy mnie ta budowa. Sorry za of top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts