bitter 27.05.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Wg karty technicznej "TYTANA" trzeba kołkować ale nie każą zwilżać ściany: [...] Za to Soudal nakazuje zwilżyć podłoże: Ja chyba zakołkuję. Zrobię to chyba na narożnikach płyt i przykryję kapslem. W tych normach piszą też o listwie startowej. Dla mnie to jakaś pomyłka skoro mam na fundamentach 12cm i na to chcę bezpośrednio przykleić 20cm ściennego tak aby nie było żadnego mostka. Po cholerę mi ta listwa startowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.05.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Sam napisałeś ile zużywasz węgla na c.o+cwu Trochę się pomyliłem w moich rachunkach,zużyłeś znacznie więcej kWh na c.o+cwu bo ok.24000kWh: Ale nie napisałem ile zużywam CWU Napisz tu jak to obliczyłeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 28.05.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Widac, ze nie zapoznales sie wogole z budowa mojego domu, a szkoda - nie mam bajerow, pc itp , dodatkowe ocieplenie to tylko welna, jakes 1000zl wiecej niz standardowo, zwyke okna i ta zima to styczen - 350, luty - 600, marzec - 300, kwiecien 250 zl, maj - 150 czyli 1650 zl za 5 miesiecy grznia domu z wysoka wilgotnoscia, utrzymujac temp ponad 24 stopnie i bawiac sie regulatorami - nie znajac ich obslugi i eksperymentujac, doliczajac, pazdziernik, listopad i grudzien, wyszloby w granicach 2500 zl za caly rok (95metrow). Mysle ze przyszly rok to kwota sporo ponizej 2000zl. Nigdy w zyciu nie zdecydowalabym sie na inny system ogrzewania, jade na ferie i mam cieplo w domu caly czas, nie martwie sie ze porzrywa mi rurki, czy cos sie stanie .. nastawiam sterowniki by na dzien mojego powrotu byla zadana temp - przy devilinkach moge to robic z komputera. lub telefonu... I jeszcze cos - moj system ogrzewania kosztowal mnie niecalo 10 tys, kazda inna instalacja to kwota conajmniej dwukrotnie wieksza, nie wspminajac o pomieszczeniu - kotlowni ktore podwyzsza koszt budowy domu. 95m2 powierzchni i 2500pln za prąd(ogrzewanie, cwu) i to ma byc dobry wynik? Prosze nie ośmieszaj się, bo twój dom w takim razie może być przykładem, że ogrzewanie prądem bez super ocieplenia jest nieopłacalne. Grzeję gazem dwa razy taką powierzchnie jak ty i cały rok wynosi mnie ok 3800 pln(12 miesięcy CO razem z CWU plus gotowanie, nie tylko sezon grzewczy) i moje ocieplenie jest dalekie od dobrego, które ma sporo osób na tym forum. Sciany 15cm styro, strop 15 cm styro, podłoga 12 cm styro i jest to zwykły styropian nie jakies cuda o super niskim lambda, dodatkowo nie mam okien w warstwie ocieplenia, wentylacja zwykła grawitacyjna, zero żadnych innych wspomagaczy. Aha te twoje optymistyczne założenia, ze na ogrzewanie w przyszłym roku wydasz duzo mniej to trochę smieszne są. Owszem dom schnie i mozesz zejsc ok 10, maksymalnie 15% na ilości zużytej energii, ale coroczne podwyżki skutecznie ci zniwelują ten spadek zużycia Edytowane 28 Maja 2012 przez greg28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 28.05.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 poka fakture nie mam skanera to nie mogę Ci pokazać faktur, ale zapraszam do wątku o zużyciu gazu to moze uwierzysz, bo o dziwo ja jestem tam osobą z jednym z większych zużyć gazu za rok, więc raczej nie oszukuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 28.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Pierwszy i ostatni raz mam samochód na gaz. Nigdy więcej. To zupełnie odwrotnie jak ja:) Kiedys jezdziłem gazowcami, ale zachciało mi sie dynamicznych i oszczędnych turbodiesli. Póki są nowe wszystko jest cacy, znaczy było by cacy, gdyby nie ceny ON, ale jak przebieg juz jakiś wskakuje to koszty napraw układów wtryskowych, turbinek i wszelkiej maści czujników EGR i innych gówienek przyprawia o zawrót głowy. Wypisuje sie więc z dieslowskich wynalazków i wracam do gazu, tez są jakies upierdliwości z tym związane, ale przynajmniej dużo taniej aktualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.05.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ja mało jeżdżę i krótkie trasy, więc i diesel nie dla mnie. Tylko benzyna do 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 95m2 powierzchni i 2500pln za prąd(ogrzewanie, cwu) i to ma byc dobry wynik? Prosze nie ośmieszaj się, bo twój dom w takim razie może być przykładem, że ogrzewanie prądem bez super ocieplenia jest nieopłacalne. Grzeję gazem dwa razy taką powierzchnie jak ty i cały rok wynosi mnie ok 3800 pln(12 miesięcy CO razem z CWU plus gotowanie, nie tylko sezon grzewczy) i moje ocieplenie jest dalekie od dobrego, które ma sporo osób na tym forum. Sciany 15cm styro, strop 15 cm styro, podłoga 12 cm styro i jest to zwykły styropian nie jakies cuda o super niskim lambda, dodatkowo nie mam okien w warstwie ocieplenia, wentylacja zwykła grawitacyjna, zero żadnych innych wspomagaczy. Aha te twoje optymistyczne założenia, ze na ogrzewanie w przyszłym roku wydasz duzo mniej to trochę smieszne są. Owszem dom schnie i mozesz zejsc ok 10, maksymalnie 15% na ilości zużytej energii, ale coroczne podwyżki skutecznie ci zniwelują ten spadek zużycia dorzuć jeszcze swoje zużycie prądu rocznie ... swiki wybudowała dom na swoje potrzeby i ogólnie płaci mniej od ciebie... ba... z tego co podajesz to ja też mam taniej bo ok.3200 za CO i CUW na sezon... jak byśmy potrzebowali wielkiego domu i dużego zużycia ciepłej wody to w tedy pewnie inny system ogrzewania byłby bardziej atrakcyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A teraz, z tego co kiedys wczytywalam sie, koszt gazu 0,22 , prad srednio wychodzi mi jakies 0,31 czyli jakies 700 zl rocznie mniej bym za gaz placila - 200 przeglady, daje 500 zl mniej na gazie - czyli ... 40 lat bym potrzebowala by mi sie instalacja zwrocila - spox zapomniałaś doliczyć jakieś 300kwh prądu na "obsługę" pieca wraz z pompką na sezon... często w G 11... no ale przecież grzeją gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.05.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 jak byśmy potrzebowali wielkiego domu i dużego zużycia ciepłej wody to w tedy pewnie inny system ogrzewania byłby bardziej atrakcyjny... Właśnie mnie korciło, żeby to napisać. Nie każdy mieszka na 100 metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.05.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 moje zdanie - gaz i prad podobnie drogie zrodla ogrzewania - wiekszy dom niz 150 m - pompa ciepla. Nie ma znaczenia ilość metrów, jak duże zużycie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 28.05.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 [ATTACH=CONFIG]117763[/ATTACH] swiki to jest zdjęcie z Twojej instalacji kabli, miałaś kable ułożone bezpośrednio na folii a pod folią styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Liwko, maly dom i nawet duze zuzycie cwu nie da relatywnie odpowiednich oszczednosci by np montowac pompe ciepla. Nie??? Już na tym forum czytałem o zużyciu całej wody przez 4 osoby na poziomie 20m3. Do tego inwestycja w PC przy małym domu może być droga ale nie musi. Jeżeli dom będzie dobrze ocieplony to albo mały kolektor albo niedroga powietrzna. Jeżeli dołożymy do tego duże zużycie CWU inwestycja jak najbardziej może mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.05.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Nie??? Już na tym forum czytałem o zużyciu całej wody przez 4 osoby na poziomie 20m3. Do tego inwestycja w PC przy małym domu może być droga ale nie musi. Jeżeli dom będzie dobrze ocieplony to albo mały kolektor albo niedroga powietrzna. Jeżeli dołożymy do tego duże zużycie CWU inwestycja jak najbardziej może mieć sens. A ja gdzieś zgubiłem taki domowy watomierz wkładany do gniazdka. Chyba kupię nowy i będę wiedział ile zużywam złotówek na CWU. Jestem ja i dwie kobiety (a co! ) co zwiększa średnie zużycie i brak wanny co znacznie zmniejsza zużycie . Mam bojler 50l i oprócz kąpieli zużywam ciepłą wodę na mycie naczyń. W sezonie grzewczym woda była ze śmierdziucha a teraz z tego bojlera. Rachunki wzrosły o ok 50-70pln za dwa miesiące. Gdyby wpiąć bojler w II taryfę to byłoby maks ok 30 - 40zł. Dla mnie PCi byłaby raczej niezwracalna. Pewnie troszkę gorzej przekalkuluje się to przy wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.05.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Liwko: przy malym domku i tak bedzie to nieoplacalne, wlaszcza jezeli mowisz o dobrym ociepleniu itd. wtedy tylko prad. No chyba, że wchodzisz do wanny odkręcasz kran i ..... taki stan trwa przez godzinę - znam takich - na szczęście nie korzystają z mojej wanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.05.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Podałem Ci stronę wcześniej dwa linki z obliczeniami,wartościami cieplnymi ekogroszka,sprawnosciami itp. Podałeś zużycie węgla na c.o+cwu jako 3t a to wg wartości z podanych linków ok.24tys.kWh. Z 1kg ekogroszku otrzymujemy ok.8kWh ciepła a to przy zużyciu 3000kg daje nam 24000kWh otrzymanego ciepła. 1 kg węgla to 5,5 kWh a nie 8 kWh. 3000 x 5,5 = 16.500 kWh. Bądźmy dokładni, chyba jest różnica miedzy 24.000 kWh, a 16.500 kWh, dokładnie 45%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Bądźmy dokładni,dzięki niskiej sprawności kotłów zamiast 24000kWh otrzymujemy 16500kWh,reszta kWh idzie w powietrze Nie mniej zużywamy 24000kWh ciepła. Arturo, nie zuzywamy a raczej dostarczamy. Mowiac o bilansie energii dobrze nazwac to w sposob jednoznaczny, czyli energia dostarczona i energia uzyskana. I stad mamy sprawnosc. Zuzycia iles KWh ciepla nie daje wprost zadnej informacji (chodz w tym przypadku mozna sie tego domyslac). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.05.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Z którego roku jest ten artykuł? Ostatnio okazało się, że tego gazu u nas jest znacznie mniej niż sądzono. Bardzo bym chciał, byśmy stali się potentatem na rynku gazu, bo wszyscy byśmy na tym skorzystali, ale nie sądzę by tak kiedykolwiek się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.05.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Z dzisiejszej "rzepy":) Gazu jest znacznie mniej niż sądzono bo nie na 300 a tylko na 100 lat - nawet wnukom wystarczy:) Węgla też mamy jeszcze na kilkaset lat, jednak jego cena jest jakoś dziwnie wysoka. W Stanach cena gazu mogła spaść, w Polsce nie sądzę by tak się stało. Może kilka procent na otarcie łez, państwo przecież trzeba z czegoś utrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.05.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 cena gazu nie spadnie przez najblizsze kilkadziesiat lat - wystarczy sprawdzić ile mamy zakontraktowane z Rosji i do którego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.05.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) Co do roznicy w cenach, przeciez maja prowdzic elektrownie atomowe, ceny pradu drastyczneie spadna itd, nie mowmy o tym czego nie ma bo to jak wrozenie z fusow.. Czy mozna prosić o zródło informacji o drastycznej obniżce cen energii elektrycznej w przyszłości. Czyż to nie jest wrózenie z fusów. Energetyka od wielu lat jest niedoinwestowana, bedą wyłaczenia przestarzałych bloków energetycznych i są potrzebne wielkie nakłady na budowę nowych i na modernizację sieci przesyłowych. Jakim cudem przy tak wielkich nakładach na infrastrukturę mają spaść ceny nie wiem. Państwo również wtrąci swoje 3 grosze w postaci akcyzy, podatków itd. Tak na marginesie, Niemcy wyłączyli już 7 elektrowni atomowych, Polska jeszcze nie zaczeła budować pierwszej. Jestem pracownikiem Tauronu i temat jest mi znany. Edytowane 30 Maja 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts