Lobo_M 01.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ja mam jakiś podobno niemiecki 2,5-3kW, benzyna. Kupiłem go na początku budowy bo do momentu dachówki nie miałem jeszcze podłączenia en. el. na działce. Kosztowął chyba z 1000-1200zł, i w przeciągu 2lat tylko raz go odpaliłem w czasie feralnej awarii zasilania. Wiec nie wiem czy coś droższego jest do szczęścia potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Z tym diesel czy benzyna to jak czarna czy blondyna:)Każdy ma swój typ i pewnie go nie zmieni do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Z tym diesel czy benzyna to jak czarna czy blondyna:) Każdy ma swój typ i pewnie go nie zmieni do końca życia. Do diesla wlejesz olej roślinny i pójdzie, jak dla mnie to duuża zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.06.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 to ja też się pochwalę - wczoraj wracaliśmy z roboty na pusto citroen jumper 160 ps wyszlo nam 7,4 faktycznego zużycia paliwa - jazda za tirem na drogach krajowych wcale taka jazda za tirem nie jest taka powolna trasa bydgoszcz- gniezno do grzejników drabinkowych warto domawiać grzałki/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 do grzejników drabinkowych warto domawiać grzałki/? Ciężko powiedzieć. Mam je, ale używam bardzo rzadko. Oprócz grzałki, musisz jeszcze pamiętać o dwóch zaworach odcinających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.06.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A najlepsze auto to tylko służbowe:) tylko że paliwo, naprawy etc wliczone są w koszty Twojego stanowiska pracy ... pomyśl sobie że jakbyś jeździł oszczędniej to mógbyś zarabiać więcej ? albo jakbyś jeździł w pracy swoim to wiecej byś zarabiał (zarobiłbyś na siebie, auto i jeszcze by zostało - pod warunkiem że nikt inny z auta nie korzysta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.06.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) do grzejników drabinkowych warto domawiać grzałki/? Ja ze względu na kable w łazience mam drabinkę tylko z grzałką, dzieki temu w grzejniku mam olej transformatorowy zamiast wody, zero kamienia, wieksza stabilność cieplna i równomierniej rozchodzi się ciepło po żeberkach. BTW. nie ma nic lepszego do diesla niż olej transformatorowy, jest to olej w najczystrzej mozliwej postacji;-) Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.06.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Dywersyfikacje to mozna stosowac w portfelu inwestycyjnym: koszt zaden tylko neijsze badz wieksze ryzyko. A tutaj zasadnosc dolaczania dodatkowego systemu CO na czas braku pradu to bezsensowny wydatek i tyle. Pokaz mi ta ekonomie porownujac koszty inwestycyjne Twojego podejscia. Ja sobie bede trzmal generator w pogotowiu i zasile w domu wszystko w razie braku pradu, a Ty jak zabraknie pradu to odpalisz piec a na reszte urzadzen zasilanie skad ?? Swoja droga to jakbym zonie powiedzial, ze jak wyjade w delegacje to bedzie pieca weglowego dogladac to od razu moglbym sie pakowac, nie wiem za co kazesz sie ludziom tak uzerac Pozdrawiam Ja nie mam dodatkowego systemu do CO - po prostu w razie prądu napalę drewnem. Gdy wyjeżdżam w delegację to węgiel jest wsypany i zimą wystarcza go na 6-14 dni zależnie od temp. zewn. Mam także zdobyczny [naprawiłem sobie a dostałem zepsuty za darmo] generator na benzynę, ale póki co nie był potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.06.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 W tym roku nie miałem pradu prawie dwie doby, nawet kominka nie odpalałem, bo dom nie zdążył się wychłodzić, a co zrobili ci co mają ogrzewanie nieelektryczne w domach bardziej energochłonnych? Agregat mam i nawet go odpaliłem ale nie do ogrzewania tylko do tv i ekspresu do kawy. W tym roku zepsuł mi się ślimak w kotle i przez kilka dni [zanim przyjechał nowy] gdy miałem czas rozpalałem i dorzucałem ręcznie węgiel, drewno, kartony. Dom się nie wychłodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.06.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 W tym roku zepsuł mi się ślimak w kotle i przez kilka dni [zanim przyjechał nowy] gdy miałem czas rozpalałem i dorzucałem ręcznie węgiel, drewno, kartony. Dom się nie wychłodził. Komfort, za resztę zapłacisz Enerdze co kwartał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 W tym roku zepsuł mi się ślimak w kotle i przez kilka dni [zanim przyjechał nowy] gdy miałem czas rozpalałem i dorzucałem ręcznie węgiel, drewno, kartony. Dom się nie wychłodził. Szanuję cię, ale za przeproszeniem pieprzysz jak porąbany:D Wszystkich których kocham nie polecę kotła na eko syf. Przykro mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.06.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Szanuję cię, ale za przeproszeniem pieprzysz jak porąbany:D Wszystkich których kocham nie polecę kotła na eko syf. Przykro mi Tak to już jest że jak kto ma swoje zdanie to go ciężko przekonać. Śmieciuchy to przeżytek. A mam pytanie inne. W rozmowach z ludźmi ocieplającymi dom przynajmniej 20cm styropianu czyli ponad obecnie przyjętą przeciętną słyszę czasem, że potrafią cały sezon grzać paląc tylko w kominku powietrznym. Zadziwiające jest dla mnie to, że nawet w domach z wentylacją grawitacyjną ciepło podobno rozchodzi się do innych pomieszczeń, oddalonych od kominka, na tyle że jest ciepło. Robił ktoś z Was takie eksperymenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Tak to już jest że jak kto ma swoje zdanie to go ciężko przekonać. Śmieciuchy to przeżytek. A mam pytanie inne. W rozmowach z ludźmi ocieplającymi dom przynajmniej 20cm styropianu czyli ponad obecnie przyjętą przeciętną słyszę czasem, że potrafią cały sezon grzać paląc tylko w kominku powietrznym. Zadziwiające jest dla mnie to, że nawet w domach z wentylacją grawitacyjną ciepło podobno rozchodzi się do innych pomieszczeń, oddalonych od kominka, na tyle że jest ciepło. Robił ktoś z Was takie eksperymenty? Zależy od projektu. Ja w swoim, z powodzeniem mógłbym tak sezon przekulać, mam dwie antresole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 z poddaszem użytkowym do zrobienia z parterem ciężko choć też spotkałem się z takimi opiniami uzytkownikówmój niedoszły kominkarz twierdzi że reku podbiję temperaturę 0 2-3 stopnie przy paleniu w kominku -podobnieżma to dla mnie znaczenie ponieważ przy minus 20 to ja będe grzał czystym prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 z poddaszem użytkowym do zrobienia z parterem ciężko choć też spotkałem się z takimi opiniami uzytkowników mój niedoszły kominkarz twierdzi że reku podbiję temperaturę 0 2-3 stopnie przy paleniu w kominku -podobnież ma to dla mnie znaczenie ponieważ przy minus 20 to ja będe grzał czystym prądem Jak zwiększysz w tym czasie obroty reku, to coś tam przeniesie tego ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 czyli albo izolować na maxa albo jakieś urządzenie grzewcze bezproblemowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 czyli albo izolować na maxa albo jakieś urządzenie grzewcze bezproblemowe Przecież twoje też będzie bezproblemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.06.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Szanuję cię, ale za przeproszeniem pieprzysz jak porąbany:D Wszystkich których kocham nie polecę kotła na eko syf. Przykro mi Zaiste merytoryczne podejście i rzeczowe argumenty przedstawiłeś, ale z tego jesteś znany od dawna Pewnie liczyłeś na to, że odpowiem w podobnym tonie dodając klasyczne "nie uwłaczając", lecz zawiedziesz się - znacznie trudniej mnie sprowokować niż się wydaje Życzę powodzenia i zadowolenia z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.06.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 suspenser, kliknąłem na link z twojej stopki, wysokie temp sa w nim, tzn. że Ty teraz palisz? rozumiem że ze względu na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Zaiste merytoryczne podejście i rzeczowe argumenty przedstawiłeś, ale z tego jesteś znany od dawna Pewnie liczyłeś na to, że odpowiem w podobnym tonie dodając klasyczne "nie uwłaczając", lecz zawiedziesz się - znacznie trudniej mnie sprowokować niż się wydaje Życzę powodzenia i zadowolenia z siebie. Też cię kocham... Jak obiekty muzealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts