Lobo_M 07.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Kwestia domu i ustawien - u mnie sie wtedy wlacza CO ale oczywiscie temperatury jakie ida na podlogi sa bardzo niskie - oddawane cieplo to pewnie dziesiatki albo pojedyncze setki Wat *To* jest wlasnie zaleta systemu wodnego - jest analogowy, a nie zero-jedynkowy jak u Ciebie Jezeli bylo u Ciebie tak zimno to co jest dziwnego w tym ze automatyka wlacza CO ? Przeciez Twoja zona musiala zrobic to samo recznie - w dodatku dopiero wtedy jak komfort spadl. To jest fajne wedlug Ciebie ? Moim zdaniem to pewne niedopracowanie systemu grzewczego i tyle. Nie obraz sie - ot poprostu wytykam blad ktory Ty uwazasz za zalete, co jest dla mnie niezrozumiale O to chodzi ze to nie ja pedze tylko prosta automatyka, ja o tym nie musze pamietac. I nie widze w tym nic zdroznego ze "w calym domu", tak to groznie brzmi a tak naprawde cale to pedzenie ogrzewania w calym domu to pompka ktora zuzywa 50W U mnie byłoby to samo gdybym nie wyłączył esek, teraz juz wiem ze w Polsce nawet latem może być jesień. Teraz esek nie wyłącze i bęę miał tak samo jak Ty - full automat, tyle że u mnie jeśli zajdzie taka potrzeba będzie chodzić tylko w miejscach gdzie jest to potrzebne u ciebie bedzie grzać też tam gdzie nie jest to potrzebne (pomieszczenia od pd), a to już jest strata. Co z tego że u mnie jest 0/1 system skoro ma "kaganiec" w postaci temp posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.06.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 U mnie byłoby to samo gdybym nie wyłączył esek, teraz juz wiem ze w Polsce nawet latem może być jesień. Teraz esek nie wyłącze i bęę miał tak samo jak Ty - full automat, tyle że u mnie jeśli zajdzie taka potrzeba będzie chodzić tylko w miejscach gdzie jest to potrzebne u ciebie bedzie grzać też tam gdzie nie jest to potrzebne (pomieszczenia od pd), a to już jest strata. Co z tego że u mnie jest 0/1 system skoro ma "kaganiec" w postaci temp posadzki. U mnie tez ma kaganiec, juz to tlumaczylem wyzej. System nie bedzie grzal "cieplych" (poludniowych) pomieszczen bo energia nie przechodzi miedzy osrodkami o tych samych temperaturach. Co wiecej - ten system jest w stanie nawet odebrac energie z pomieszczen z poludnia i przeniesc do tych chlodniejszych W kwestii komfortu nie wygrasz - analogowe rozwiazania zawsze tutaj wygraja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.06.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 skoro jak pisałeś maz temp wody w układzie 24*C to oddasz do każdego pomieszczenia o temp <24*C. Chcesz powiedzieć że przy takich temp. zewn. masz w pomieszczeniach >24*C? Więc skąd Ty to ciepło chcesz odebrać? Po co natomiast masz oddawac ciepło do pomieszczeń o temp>21,5-22*C? żeby odebrać z jakis pomieCo to znaczy nie wygra, w czym ma wygrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.06.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 skoro jak pisałeś maz temp wody w układzie 24*C to oddasz do każdego pomieszczenia o temp <24*C. Chcesz powiedzieć że przy takich temp. zewn. masz w pomieszczeniach >24*C? Więc skąd Ty to ciepło chcesz odebrać? Po co natomiast masz oddawac ciepło do pomieszczeń o temp>21,5-22*C? żeby odebrać z jakis pomie Co to znaczy nie wygra, w czym ma wygrać? Wiesz co - nie chce mi sie wdawac w dyskusje ktore doprowadza do flejma, a ktore to tematy byly tu dyskutowane milion razy Fakt jest taki ze ja mam komfort, a Twoja zona przez pol dnia marzla -> I WIN ;D Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.06.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Fakt jest taki ze ja mam komfort, a Twoja zona przez pol dnia marzla -> I WIN ;D Dobranoc No nie da się zaprzeczyć. Dobranoc;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.06.2012 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Tak właśnie zrobiłem:) Nie wiedziałem, że palenie w czerwcu w kominku może być takie przyjemne No a ja będę miał taki sam śliczny kominek jak Ty Wystarczy włączyć pompkę obiegową, by część ciepła z pomieszczeń nasłonecznionych odebrać i przenieść do tych chłodniejszych. A to ciekawe - sprawdzę jak już zamieszkam Daj znać jak go pokochasz Nie wiem jak malux ale ja już go kocham miłością platoniczną bo widziałem go tylko na zdjęciach i nie dotykałem i co gorsza nic jeszcze do niego nie włożyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.06.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 hehehe, wszyscy od tygodnia grzeją, a dopiero jak ja napisałem to się po cichaczu przyznają nie paliłem w kominku, kocioł gazowy wyłączony, nawet nie włączałem klimatyzacji - temp w domu nie spadła poniżej 21* - może to zaleta wrocka. Cwu grzeją solary, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 teoretycznie nie powinno juz dzialac w czerwcu np Jasiek ma wlaczone cały rok na okrągło zgadza się ... od 15-ego maja do dzisiaj ogrzewanie na "pykało" mi ok. 100kwh ale tak jest ustawione... ma być komfortowo, może być i środek lata ale jak jest zimno na zewnątrz to ma dogrzać i tyle... tych co twierdzą że przy kablach coś trzeba pstrykać to zapraszam do mnie niech mi to pokarzą bo ja nie widzę ... cały dom we wszystkich pomieszczeniach trzyma +/- 0,5* nie zależnie od warunków na zewnątrz ... jak ktoś nie miał styczności z takim ogrzewaniem to niech nie sieje zamętu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Wystarczy włączyć pompkę obiegową, by część ciepła z pomieszczeń nasłonecznionych odebrać i przenieść do tych chłodniejszych. jak już takie "debaty"... mogę włączyć DGP od kominka i też mi teoretycznie będzie uśredniało temp. w całym domu ... ale to tylko teorie z tym przenoszeniem energii, bo w praktyce to jest za mały strumień żeby można było coś odczuć ... nie zależnie czy to podłogą czy wentylatorem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.06.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 1:1 ... szkoda choć zakładałem, że będzie gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.06.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 1:1 ... szkoda choć zakładałem, że będzie gorzej Następnym razem załóż że będzie lepiej, to może dadzą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.06.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Wiesz co - nie chce mi sie wdawac w dyskusje ktore doprowadza do flejma, a ktore to tematy byly tu dyskutowane milion razy Fakt jest taki ze ja mam komfort, a Twoja zona przez pol dnia marzla -> I WIN ;D Dobranoc wygrałeś tylko w tym konkretnym przypadku - bo jak Marcin napisał wyłączył bezpiecznik od kabli mógł nie wylączac i mialby rachunek i np o 100 kwh wyższy - jak u jaska - i miałby komfort na okrągło myśle że dane ktore podał jasiek pokazuja że nie warto wyłączac ogrzewania na sezon letni - oszczedność pozorna - od tych 100 kWh nie zbiednieje ... a tez zastanawialem sie nad tym by wylanczac w przyszlosci orzewanie na sezon letni - od tak - na wszelki wypadek by nie nabiło "niepotrzebnie" rachunku Edytowane 19 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.06.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Zalezy od domu, u mnie praktycznie tylko sypialnia pn-wch i łazienka przy niej wsch. ma szanse poza okresem grzewczym w takie dni jak ostatnio zejsć z temp <21*C. Pozostałe maja albo sporo zyski bytowe albo są od pd. Nauczony doświadczeniem nie wyłączam już ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.06.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 mialby rachunek i np o 100 kwh wyższy - jak u jaska - i miałby komfort na okrągło myśle że dane ktore podał jasiek pokazuja że nie warto wyłączac ogrzewania na sezon letni - oszczedność pozorna - od tych 100 kWh nie zbiednieje ... te 100 kwh to u mnie ... u ciebie czy u Marcina to było by 20 - 30kwh... jak kiedyś pisałem że ja nie wyłączam to co nie którym wydawało się dziwne... ale jak widać ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.06.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 te 100 kwh to u mnie ... u ciebie czy u Marcina to było by 20 - 30kwh... jak kiedyś pisałem że ja nie wyłączam to co nie którym wydawało się dziwne... ale jak widać ma sens...Człowiek całe zycie sie uczy, a tylko krowa nie zmienia zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.06.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 wylanczac ... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.06.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 u mnie to choroba - udowodniona naukowo i potwierdzona w praktyce choćby wpisem wyżej - w 1 wpisie napisałem raz dobrze raz źle ... staram się jak mogę - ale to było pisane na dodatek w IE , zazwyczaj używam chroma lub mozili- te wychwytują błędy w pisowni dlatego proszę o zrozumienie i wyrozumiałość - polska język- trudna język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.06.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Spoko RK. Akurat ten wyraz działa na mnie piorunująco bo miałem tę przypadłość, że też "wyłanczałem" i kolegę, który bez pardonu poprawia wszystkich jak leci. Nie ważne, czy gościa zna, że w towarzystwie. Nie patrzył na to, że niektórych nie da się już zmienić. Mnie osobiście za każdym razem poprawiał i wyleczył mnie skutecznie. Niestety pozostała mi po nim mania poprawiania tego wyrazu. Polecam ten filmik http://www.dailymotion.com/video/x6xnb3_cejrowski-o-jyzyku_news Edytowane 11 Czerwca 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.06.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 http://www.wnp.pl/wiadomosci/172035.html Tylko nie mogę znaleźć żadnego adresu www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 No i kolejna zagadka. Ciągnąć styropian dalej na wieniec i dojechać do niego wełną czy skończyć na wysokości wieńca i wyjechać wełną na niego?W pierwszym przypadku problem przy krokwiach, ciężko manewrować no i nie ma do czego mocować tego styro, chyba, że do dolengo pasa styropianu. W przypadku drugim jak zabezpieczyć wełnę wystającą na styropianie? http://img688.imageshack.us/img688/9441/196mj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts