Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy dobry wątek ale w sumie tu jest najwięcej grzejących elektrycznością, więc może ktoś już ten problem rozwiązał.

W remontowanym domu , wymyśliłem sobie elektryczne ogrzewanie podłogowe. O ile na parterze nie ma problemu, bo maty grzejne ułożę w wylewce , a na to deski/terakota, to już na poddaszu jest problem. Strop jest na drewnianych belkach. Od spodu płyta GK, wełna, folia , osb i na to deska/płytki. Czy jest jakiś sposób aby w takim przypadku zastosować ogrzewanie elektryczne, ba, żeby miało jeszcze charakter akumulacyjny?

Nie chcę żadnych kotłów, pomp ciepła, i wszelakiej maści urządzeń wyposażonych w "mechanicznych" komponenty, które trzeba serwisować, regulować, uzupełniać itd itd. Do tego dochodzi brak przewidywalności cen nośników energii, a prąd wyprodukuję sobie sam.

Kominy wyburzam, istniejącego przyłącza gazu się pozbywam , chałupę maksymalnie docieplam i robię wszystko na prąd.

Problemem jest trochę skala, bo dole to ok 170m2 i do tego poddasze, razem ok 300m2 no i to, że budynek jest remontowany i nie zrobię wszystkiego do końca zgodnie ze sztuką ale mam nadzieję zejść z zapotrzebowaniem do jakichś 50-60kWh/m2 i w maksymalnym stopniu będę chciał wykorzystać taryfę nocną.

jeżeli prądu sam sobie nakręcisz ...???

to co wspólnego z tym ma tania taryfa ?

przecież wystarczą zwykłe konwektory

Tania taryfa dlatego.. że jest tania ;) a do jej wykorzystania konwektor się nie nadaje, tylko ogrzewanie akumulacyjne.

Co do produkcji prądu - instalacja PV na dachu + parę KW na ziemi. Oczywiście , latem będę miał jej nadmiar, zimą niedobór ale roczny bilans ma mi wyjść na zero.

... a prąd wyprodukuję sobie sam.

Kominy wyburzam, istniejącego przyłącza gazu się pozbywam , chałupę maksymalnie docieplam i robię wszystko na prąd.

Problemem jest trochę skala, bo dole to ok 170m2 i do tego poddasze, razem ok 300m2 no i to, że budynek jest remontowany i nie zrobię wszystkiego do końca zgodnie ze sztuką ...

Skoro masz takie plany to zrób to porządnie:

Zacznij od całkowitego wyburzenia rudery którą chcesz podrasować!

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum.

Za dwa tygodnie zaczynam budowę domu. Wszystko już miałem ustalone ale przypadkowo zaglądnąłem na forum...no i wiecie mętlik w głowie.

Wracając do ogrzewania chciałem

1) najpierw sprężony kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy (butla)duże koszty budowy a domek mały 120 m2.

2) następnie kominek zwykły i kocioł gazowy kondensacyjny (butla) /brak komina spalinowego+lepsza wydajność mniejsze koszty budowy ale jednak

3) ZASTANAWIAM się nad ogrzewaniem na prąd

z tego co wiem mogę zrobić to na trzy sposoby (nie liczę pompy ciepła)

I. ogrzewanie tradycyjne wodne grzejnikowe + kocioł na prąd (pierwszy + brak komina ale zostają rurki itd)

II. ogrzewanie kablami elektrycznymi + maty ( brak kotła, brak komina, brak rur itd)

III. ogrzewanie tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (wieszasz na ścianie włączasz do gniazdka i do przodu) (brak kotła, rurek, kabli komina tak naprawdę wszystkiego) na starcie same i to nie małe oszczędności zamierzam przeznaczyć na extra docieplenie trój szybowe okna i dodatkowo w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła + gruntowy glikolowy wymiennik ciepła. (zostawię zwykły kominek dla celów romantycznych, którego to ciepło będzie wykorzystywane przez grawitacje mechaniczną)

Jutro zlecam fachowe przygotowanie OZC i wtedy poznam zapotrzebowanie.

Co sądzicie o moich pomysłach. Może ktoś z Was ma podobne rozwiązania i mógłby podzielić się informacjami kosztami eksploatacji itd.

Dziękuje za uwagę. A zapomniałem dodać, że z budową startuje za dwa tygodnie

Rafał z Torunia

Co sądzicie o moich pomysłach

brawo za zlecenie ozc przed budową

opis domu masz w sygnaturce- drugi raz poszedłbym w prąd -psychologicznie nie byłem przygotowany na to po ozc widzę że spokojnie to działało

cena pompy plus odsetki od hipoteki to prąd byłby tańszy w perspektywie 15 lat

druga opcja to najzwyklejszy piec za 2 tyś plus bufor

u ciebie gaz płynny może zdać egzamin-nie bierz w dzierżawę bo cię będą mieli w garsci z kosztami

kominek jak najmniejszy mocowo-już się cieszę jak się pali w moim malenstwie.

ja jeśli czegoś żałuję to tego że nie dorzuciłem po 5 cm więcej ocieplenia wszędzie koszt minimalny

pozdrawiam i zazdroszczę że masz to wszystko przed sobą

mówisz najzwyklejszy piec. masz na myśli taki na węgiel czy elektryczny?

jeżeli zdecyduje się na gaz płynny to raczej dzierżawa. tak ty bym musiał kupić butle. a to znowu koszty.

tak jak pisałem przekonuje się do elektrycznego. tylko moja, żona zamiast płytek w pokojach i w salonie chce panele. czy elektryczne przewody w podłodze lub ogrzewanie wodne podłogowe zda egzamin?

Dom pod jarząbem n Archon. start 30 lipca 2012 r. Silka 18 + 20 styro grafitowego. okna dwu lub trzy szybowe.

grawitacja mechaniczna z rekuperatorem z odzyskiem ciepła może z GWC. kotłownia mała. kominek w salonie. CAŁY CZAS ZASTANAWIAM SIĘ NAD OGRZEWANIEM. w grę wchodzi kocioł kondensacyjny lub ogrzewanie prądem, ale jakie. /pomijam PC/

Edytowane przez Drogba