Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kablami wody się nie nagrzeje a niektórzy za cwu będą płacili więcej niż za c.o ;)

Stawiam na kociołek elektryczny i wodną podłogówkę jako alternatywę na podpięcie innego źródła ciepła w przypadku podwyżek prądu w przyszłosci :)

pytanie było ...

jakie ogrzewanie elektryczne najlepsze ...;)

jak się boisz to robisz wodne ...:p

jasiek ile wychodzi Cię ogrzewanie prądem dla twojego domu?

wszystko masz ogrzewane kablami?

wtedy terakota najlepsza. a moja żona w 50 % domu życzy sobie panele

poczytaj sobie mój dziennik ( w stopce )

tam masz wszystko....

przy kablach tak samo jak i rurkach z wodą możesz dać i panele i wykładziny

wszystko da się wyregulować ...

poczytaj sobie mój dziennik ( w stopce )

tam masz wszystko....

przy kablach tak samo jak i rurkach z wodą możesz dać i panele i wykładziny

wszystko da się wyregulować ...

czy panele są jakieś specjalne do podłogówki czy najzwyklejsze w swiecie?

zastanawiałeś się kiedyś jakby miała sie instalacja wodna z kotłem na prąd do Twojej kablowej?

czy panele są jakieś specjalne do podłogówki czy najzwyklejsze w swiecie?

teoretycznie powinny być "specjalne"...

w praktyce to słonko w lecie bardziej zagrzeje te zwykłe panele niż ogrzewanie w zimie te specjalne i jakoś nie ma z tymi pierwszymi problemu...

u mnie podłogi nigdy nie przekroczyły 26* w zimie...

żeby było śmieszniej podczas ostatnich upałów na piętrze dojechały do 28*

zastanawiałeś się kiedyś jakby miała sie instalacja wodna z kotłem na prąd do Twojej kablowej?

instalacja na kablach jest troszkę sprawniejsza ze względu na nie centralne sterowanie, ale są to nie wielkie rozbieżności

jasiek ile wychodzi Cię ogrzewanie prądem dla twojego domu?

wszystko masz ogrzewane kablami?

wtedy terakota najlepsza. a moja żona w 50 % domu życzy sobie panele

U mnie panele to 2/3 domu. panele egger zwykle 7mm. Ich temp w sezonie grzewczym jest max 0,5*C mniejsza niż kafli.

U mnie ostatni sezon grzewczy to 4108kWh (u mnie to 1336zł) 1mp drzewa do kominka.

opis domu w stopce.

ocieplaj, ocieplaj, a ogrzewanie bedzie wisienką na torcie.

Jesli miałbym coś zmienić, to zmniejszył bym tylko moc kabli o 1/3. No ale od przybytku głowa nie boli:-)

Gość Arturo72
Działała ta powietrzna już zimą przy mrozach czy dopiero wszystko przed Tobą? Będziesz nią ogrzewał zbiornik i dalej podłogówka wodna czy bezpośredni nadmuch ciepłego powietrza jak w klimatyzatorze bo nie pamiętam?

Działa ta pompa u innych z powodzeniem,nawet przy mrozach :)

Pompa grzeje bezpośrednio w podłogówkę a jak jest taka konieczność to zasobnik cwu.

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum.

Za dwa tygodnie zaczynam budowę domu. Wszystko już miałem ustalone ale przypadkowo zaglądnąłem na forum...no i wiecie mętlik w głowie.

Wracając do ogrzewania chciałem

1) najpierw sprężony kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy (butla)duże koszty budowy a domek mały 120 m2.

2) następnie kominek zwykły i kocioł gazowy kondensacyjny (butla) /brak komina spalinowego+lepsza wydajność mniejsze koszty budowy ale jednak

3) ZASTANAWIAM się nad ogrzewaniem na prąd

z tego co wiem mogę zrobić to na trzy sposoby (nie liczę pompy ciepła)

I. ogrzewanie tradycyjne wodne grzejnikowe + kocioł na prąd (pierwszy + brak komina ale zostają rurki itd)

II. ogrzewanie kablami elektrycznymi + maty ( brak kotła, brak komina, brak rur itd)

III. ogrzewanie tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (wieszasz na ścianie włączasz do gniazdka i do przodu) (brak kotła, rurek, kabli komina tak naprawdę wszystkiego) na starcie same i to nie małe oszczędności zamierzam przeznaczyć na extra docieplenie trój szybowe okna i dodatkowo w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła + gruntowy glikolowy wymiennik ciepła. (zostawię zwykły kominek dla celów romantycznych, którego to ciepło będzie wykorzystywane przez grawitacje mechaniczną)

Jutro zlecam fachowe przygotowanie OZC i wtedy poznam zapotrzebowanie.

Co sądzicie o moich pomysłach. Może ktoś z Was ma podobne rozwiązania i mógłby podzielić się informacjami kosztami eksploatacji itd.

Dziękuje za uwagę. A zapomniałem dodać, że z budową startuje za dwa tygodnie

Rafał z Torunia

Co sądzicie o moich pomysłach

Ja wybrałem 3, ja mam ogrzewanie na prąd, którego tu nie wymieniłeś a mianowicie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem oraz pogodową sondą. Nic mnie nie interesuje bo sonda sama mi dobiera jak długo ma się ładować piec, jedyne co muszę zrobić to konserwację raz w roku przed sezonem :D. Gdy szukałem piecy dużo o nich poczytałem, na stronie http://inproel.pl jest wiele wycinków z gazet z artykułami na temat ogrzewania elektrycznego. To tylko jedna ze stron a jest ich dużo więcej. Jak duży ma być twój dom ?? Jeśli byś się decydował na takie rozwiązanie to lepiej pogadać z jakimś fachowcem, bo najlepiej doradzi co wybrać.

Ja wybrałem 3, ja mam ogrzewanie na prąd, którego tu nie wymieniłeś a mianowicie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem oraz pogodową sondą. Nic mnie nie interesuje bo sonda sama mi dobiera jak długo ma się ładować piec, jedyne co muszę zrobić to konserwację raz w roku przed sezonem :D. Gdy szukałem piecy dużo o nich poczytałem, na stronie http://inproel.pl jest wiele wycinków z gazet z artykułami na temat ogrzewania elektrycznego. To tylko jedna ze stron a jest ich dużo więcej. Jak duży ma być twój dom ?? Jeśli byś się decydował na takie rozwiązanie to lepiej pogadać z jakimś fachowcem, bo najlepiej doradzi co wybrać.

120 m2.

Gość Arturo72
I najważniejsze, że kilka piecy elektrycznych nie zabiera wcale miejsca w domu w przeciwieństwie do np. jednego śmieciucha czy gazowca.

No chyba, że zabiera to trzeba sobie doliczyć z 15 tysięcy za niepotrzebną powierzchnię:)

No i właśnie dlatego kable lub wodna podłogówka ;)

czyli ile wynosi Tobie ogrzewanie na PLN + CWU. No i ile kosztowała sama instalacja.

u mnie w planach jest 1200 zł za ogrzewanie na rok + CWU

instalacja ok 10 000 tys

tak jak Marcin napisał - przewymiarowana - od przybytku głowa nie boli

odnośnie Twojej stopki

grawitacja mechaniczna z rekuperatorem z odzyskiem ciepła może z GWC. kotłownia mała. kominek w salonie. CAŁY CZAS ZASTANAWIAM SIĘ NAD OGRZEWANIEM. w grę wchodzi kocioł kondensacyjny lub ogrzewanie prądem, ale jakie. /pomijam PC/

to chyba WENTYLACJA a nie grawitacja

kotłownia = kominek w salonie ?? też nieźle :D

Gość Arturo72
O co innego mi chodziło:)

O to, że na muratorze schowanie kilku worków ekogrochu w garażu jest kilkukrotnie droższe od przechowywania drewna pod wiatą przez grzejących prądem:P

Dokładnie wiem o co Ci chodziło ;)

Jest różnica jeśli chodzi o trzymanie 1-2m3 drewna a 3-4t węgla,tym bardziej,że u groszkowców oprócz węgla jest jeszcze 8-9m3 drewna ;)