malux20 15.07.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 weglowyu siebie bede miał deche 15mmpotraktuj zakup butli jako lokatę w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 15.07.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 No dobrze . Czyli jakie ogrzewanie elektryczne najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 No dobrze . Czyli jakie ogrzewanie elektryczne najlepsze? kable... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Kablami wody się nie nagrzeje a niektórzy za cwu będą płacili więcej niż za c.o Stawiam na kociołek elektryczny i wodną podłogówkę jako alternatywę na podpięcie innego źródła ciepła w przypadku podwyżek prądu w przyszłosci pytanie było ... jakie ogrzewanie elektryczne najlepsze ... jak się boisz to robisz wodne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 15.07.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 pytanie było ... jakie ogrzewanie elektryczne najlepsze ... jak się boisz to robisz wodne ... jasiek ile wychodzi Cię ogrzewanie prądem dla twojego domu? wszystko masz ogrzewane kablami? wtedy terakota najlepsza. a moja żona w 50 % domu życzy sobie panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 jasiek ile wychodzi Cię ogrzewanie prądem dla twojego domu? wszystko masz ogrzewane kablami? wtedy terakota najlepsza. a moja żona w 50 % domu życzy sobie panele poczytaj sobie mój dziennik ( w stopce ) tam masz wszystko.... przy kablach tak samo jak i rurkach z wodą możesz dać i panele i wykładziny wszystko da się wyregulować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 15.07.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 poczytaj sobie mój dziennik ( w stopce ) tam masz wszystko.... przy kablach tak samo jak i rurkach z wodą możesz dać i panele i wykładziny wszystko da się wyregulować ... czy panele są jakieś specjalne do podłogówki czy najzwyklejsze w swiecie? zastanawiałeś się kiedyś jakby miała sie instalacja wodna z kotłem na prąd do Twojej kablowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 czy panele są jakieś specjalne do podłogówki czy najzwyklejsze w swiecie? teoretycznie powinny być "specjalne"... w praktyce to słonko w lecie bardziej zagrzeje te zwykłe panele niż ogrzewanie w zimie te specjalne i jakoś nie ma z tymi pierwszymi problemu... u mnie podłogi nigdy nie przekroczyły 26* w zimie... żeby było śmieszniej podczas ostatnich upałów na piętrze dojechały do 28* zastanawiałeś się kiedyś jakby miała sie instalacja wodna z kotłem na prąd do Twojej kablowej? instalacja na kablach jest troszkę sprawniejsza ze względu na nie centralne sterowanie, ale są to nie wielkie rozbieżności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.07.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 jasiek ile wychodzi Cię ogrzewanie prądem dla twojego domu? wszystko masz ogrzewane kablami? wtedy terakota najlepsza. a moja żona w 50 % domu życzy sobie panele U mnie panele to 2/3 domu. panele egger zwykle 7mm. Ich temp w sezonie grzewczym jest max 0,5*C mniejsza niż kafli. U mnie ostatni sezon grzewczy to 4108kWh (u mnie to 1336zł) 1mp drzewa do kominka. opis domu w stopce. ocieplaj, ocieplaj, a ogrzewanie bedzie wisienką na torcie. Jesli miałbym coś zmienić, to zmniejszył bym tylko moc kabli o 1/3. No ale od przybytku głowa nie boli:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 16.07.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 czyli ile wynosi Tobie ogrzewanie na PLN + CWU. No i ile kosztowała sama instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 16.07.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.07.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Działała ta powietrzna już zimą przy mrozach czy dopiero wszystko przed Tobą? Będziesz nią ogrzewał zbiornik i dalej podłogówka wodna czy bezpośredni nadmuch ciepłego powietrza jak w klimatyzatorze bo nie pamiętam? Działa ta pompa u innych z powodzeniem,nawet przy mrozach Pompa grzeje bezpośrednio w podłogówkę a jak jest taka konieczność to zasobnik cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz115 17.07.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam Jest to mój pierwszy post na forum. Za dwa tygodnie zaczynam budowę domu. Wszystko już miałem ustalone ale przypadkowo zaglądnąłem na forum...no i wiecie mętlik w głowie. Wracając do ogrzewania chciałem 1) najpierw sprężony kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy (butla)duże koszty budowy a domek mały 120 m2. 2) następnie kominek zwykły i kocioł gazowy kondensacyjny (butla) /brak komina spalinowego+lepsza wydajność mniejsze koszty budowy ale jednak 3) ZASTANAWIAM się nad ogrzewaniem na prąd z tego co wiem mogę zrobić to na trzy sposoby (nie liczę pompy ciepła) I. ogrzewanie tradycyjne wodne grzejnikowe + kocioł na prąd (pierwszy + brak komina ale zostają rurki itd) II. ogrzewanie kablami elektrycznymi + maty ( brak kotła, brak komina, brak rur itd) III. ogrzewanie tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (wieszasz na ścianie włączasz do gniazdka i do przodu) (brak kotła, rurek, kabli komina tak naprawdę wszystkiego) na starcie same i to nie małe oszczędności zamierzam przeznaczyć na extra docieplenie trój szybowe okna i dodatkowo w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła + gruntowy glikolowy wymiennik ciepła. (zostawię zwykły kominek dla celów romantycznych, którego to ciepło będzie wykorzystywane przez grawitacje mechaniczną) Jutro zlecam fachowe przygotowanie OZC i wtedy poznam zapotrzebowanie. Co sądzicie o moich pomysłach. Może ktoś z Was ma podobne rozwiązania i mógłby podzielić się informacjami kosztami eksploatacji itd. Dziękuje za uwagę. A zapomniałem dodać, że z budową startuje za dwa tygodnie Rafał z Torunia Co sądzicie o moich pomysłach Ja wybrałem 3, ja mam ogrzewanie na prąd, którego tu nie wymieniłeś a mianowicie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem oraz pogodową sondą. Nic mnie nie interesuje bo sonda sama mi dobiera jak długo ma się ładować piec, jedyne co muszę zrobić to konserwację raz w roku przed sezonem . Gdy szukałem piecy dużo o nich poczytałem, na stronie http://inproel.pl jest wiele wycinków z gazet z artykułami na temat ogrzewania elektrycznego. To tylko jedna ze stron a jest ich dużo więcej. Jak duży ma być twój dom ?? Jeśli byś się decydował na takie rozwiązanie to lepiej pogadać z jakimś fachowcem, bo najlepiej doradzi co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 17.07.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja wybrałem 3, ja mam ogrzewanie na prąd, którego tu nie wymieniłeś a mianowicie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem oraz pogodową sondą. Nic mnie nie interesuje bo sonda sama mi dobiera jak długo ma się ładować piec, jedyne co muszę zrobić to konserwację raz w roku przed sezonem . Gdy szukałem piecy dużo o nich poczytałem, na stronie http://inproel.pl jest wiele wycinków z gazet z artykułami na temat ogrzewania elektrycznego. To tylko jedna ze stron a jest ich dużo więcej. Jak duży ma być twój dom ?? Jeśli byś się decydował na takie rozwiązanie to lepiej pogadać z jakimś fachowcem, bo najlepiej doradzi co wybrać. 120 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 I najważniejsze, że kilka piecy elektrycznych nie zabiera wcale miejsca w domu w przeciwieństwie do np. jednego śmieciucha czy gazowca. No chyba, że zabiera to trzeba sobie doliczyć z 15 tysięcy za niepotrzebną powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 I najważniejsze, że kilka piecy elektrycznych nie zabiera wcale miejsca w domu w przeciwieństwie do np. jednego śmieciucha czy gazowca. No chyba, że zabiera to trzeba sobie doliczyć z 15 tysięcy za niepotrzebną powierzchnię No i właśnie dlatego kable lub wodna podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.07.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 czyli ile wynosi Tobie ogrzewanie na PLN + CWU. No i ile kosztowała sama instalacja. u mnie w planach jest 1200 zł za ogrzewanie na rok + CWU instalacja ok 10 000 tys tak jak Marcin napisał - przewymiarowana - od przybytku głowa nie boli odnośnie Twojej stopki grawitacja mechaniczna z rekuperatorem z odzyskiem ciepła może z GWC. kotłownia mała. kominek w salonie. CAŁY CZAS ZASTANAWIAM SIĘ NAD OGRZEWANIEM. w grę wchodzi kocioł kondensacyjny lub ogrzewanie prądem, ale jakie. /pomijam PC/ to chyba WENTYLACJA a nie grawitacja kotłownia = kominek w salonie ?? też nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.07.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 No i właśnie dlatego kable lub wodna podłogówka O co innego mi chodziło:) O to, że na muratorze schowanie kilku worków ekogrochu w garażu jest kilkukrotnie droższe od przechowywania drewna pod wiatą przez grzejących prądem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 O co innego mi chodziło:) O to, że na muratorze schowanie kilku worków ekogrochu w garażu jest kilkukrotnie droższe od przechowywania drewna pod wiatą przez grzejących prądem:P Dokładnie wiem o co Ci chodziło Jest różnica jeśli chodzi o trzymanie 1-2m3 drewna a 3-4t węgla,tym bardziej,że u groszkowców oprócz węgla jest jeszcze 8-9m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 tak jak Marcin napisał - przewymiarowana - od przybytku głowa nie boli zobaczymy jak się będzie regulowało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts