Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może mi ktoś napisać jak to jest z tymi kablami w podłodze jeśli jest płyta fundamentowa?

procedura jest taka sama jak przy zwykłym fundamencie? czyli na płyte steropian, dalej kable i wylewka. Czy tez może już na etapie robienia płyty trzeba o tym pomysleć i kable bezośrednio w płycie ?

Gość Arturo72
A może mi ktoś napisać jak to jest z tymi kablami w podłodze jeśli jest płyta fundamentowa?procedura jest taka sama jak przy zwykłym fundamencie? czyli na płyte steropian, dalej kable i wylewka. Czy tez może już na etapie robienia płyty trzeba o tym pomysleć i kable bezośrednio w płycie ?
Jeśli chcesz zaoszczędzić na wylewce i masz możliwości techniczne to kable czy wodną podłogówkę pakujesz bezpośrednio w płytę,jeśli nie chcesz/nie możesz tego zrobić to kable czy rurki kładziesz bezpośrednio na płytę i zalewasz wylewką lub ryjesz w płycie rowki pod kable i zalewasz je :)

U mnie panele to 2/3 domu. panele egger zwykle 7mm. Ich temp w sezonie grzewczym jest max 0,5*C mniejsza niż kafli.

U mnie ostatni sezon grzewczy to 4108kWh (u mnie to 1336zł) 1mp drzewa do kominka.

opis domu w stopce.

ocieplaj, ocieplaj, a ogrzewanie bedzie wisienką na torcie.

Jesli miałbym coś zmienić, to zmniejszył bym tylko moc kabli o 1/3. No ale od przybytku głowa nie boli:-)

U mnie panele na 80% ogrzewanej podłogi, pierwszy sezon przed nami... bo w koncu mieszkamy..:)

Dokładnie wiem o co Ci chodziło ;)

Jest różnica jeśli chodzi o trzymanie 1-2m3 drewna a 3-4t węgla,tym bardziej,że u groszkowców oprócz węgla jest jeszcze 8-9m3 drewna ;)

Bzdety waść piszesz - 3 tony ekogroszku zajmują około 4 m3 i np. u mnie wystarcza to na rok ogrzewania CO i CWU.

Drewna w ogóle nie używam :p

Czy wiesz z jaką sprawnością w elektrowniach jest przetwarzany węgiel na prąd ?

Dowiedz się i odpowiedz sam sobie co musi być tańsze i bardziej ekologiczne do ogrzewania domu: prąd czy ekogroszek.

Gość Arturo72
Czy wiesz z jaką sprawnością w elektrowniach jest przetwarzany węgiel na prąd ?

Dowiedz się i odpowiedz sam sobie co musi być tańsze i bardziej ekologiczne do ogrzewania domu: prąd czy ekogroszek.

A cóż mnie obchodzi sprawność kotłów w elektrowniach ??

Dalej nie jarzysz bazy z "taniością" prądu.

Instalacja ogrzewania na prąd to 5tys.zł,ogrzewanie na ekogroszek to min.15tys.zł,roczna różnica w rachunkach to 1tys.zł na korzyść węgla.

Co jest tańsze ?

Dla mnie prąd :)

I zapamiętaj to sobie raz na zawsze bo nudzi mi się już takie przypominanie...

Edytowane przez Arturo72

A cóż mnie obchodzi sprawność kotłów w elektrowniach ??

Dalej nie jarzysz bazy z "taniością" prądu.

Instalacja ogrzewania na prąd to 5tys.zł,ogrzewanie na ekogroszek to min.15tys.zł,roczna różnica w rachunkach to 1tys.zł na korzyść węgla.

Co jest tańsze ?

Dla mnie prąd :)

I zapamiętaj to sobie raz na zawsze bo nudzi mi się już takie przypominanie...

Wiesz, może u ciebie hipotetycznie to 1 tys zł rocznie, bo jeszcze nie mieszkasz i nie zapłaciłeś ani jednego rachunku, ale u mnie to już 8 tys zł rocznie oszczędności. W dodatku twoja instalacja nie będzie kosztowała 5 tys zł, tylko 20 tys zł.

Gość Arturo72
Wiesz, może u ciebie hipotetycznie to 1 tys zł rocznie, bo jeszcze nie mieszkasz i nie zapłaciłeś ani jednego rachunku, ale u mnie to już 8 tys zł rocznie oszczędności. W dodatku toja instalacja nie będzie za 5 tys zł, tylko za 20 tys zł.

A kto Wam kazał budować durszlaki zamiast domów zużywających mało energii do ogrzania ??

Ja piszę o prądzie a nie o pompie ciepła bo tym bardziej byście popłynęli w swoich wyliczeniach ;)

A kto Wam kazał budować durszlaki zamiast domów zużywających mało energii do ogrzania ??

Ja piszę o prądzie a nie o pompie ciepła bo tym bardziej byście popłynęli w swoich wyliczeniach ;)

A jakie masz zużycie w kwh na CO i na CWU przez 12 miesięcy i na jaką powierzchnię?

A cha, i ile cię to kosztuje?

Gość Arturo72
A jakie masz zużycie w kwh na CO i na CWU przez 12 miesięcy i na jaką powierzchnię?

A cha, i ile cię to kosztuje?

Wg OZC z dodanymi 10% na ewentualne nieścisłości wychodzi 45kWh/m2/rok czyli 5300kWh przy średniej cenie prądu 2 taryfowego 0,42zł/kWh=2230zł przy grzaniu prądem a przy grzaniu z COP2,5=892zł na c.o

Na cwu ok.4000kWh = odpowiednio 1680zł i 672zł.

A kto Wam kazał budować durszlaki zamiast domów zużywających mało energii do ogrzania

W swoim domu w 2011r zużyłem na wszystko (prąd, gaz, drewno) dla 3 osób prawie 18 tys kWh, zapłaciłem 3384,27zł - tak po cichu liczę w tym roku na nieco mniej - czy tak będzie, zobaczymy - "durszlak" potrzebuje trochę kWh - ale jakoś daję radę.

Wg OZC z dodanymi 10% na ewentualne nieścisłości wychodzi 45kWh/m2/rok czyli 5300kWh przy średniej cenie prądu 2 taryfowego 0,42zł/kWh=2230zł przy grzaniu prądem a przy grzaniu z COP2,5=892zł na c.o

Na cwu ok.4000kWh = odpowiednio 1680zł i 672zł.

Czyli u ciebie przy grzaniu prądem to 3910 zł rocznie na 118m2. Inaczej 33,13 zł na m2.

U mnie przy ekogrochu 4896 zł rocznie na 405m2, inaczej 12,08 zł na m2