Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja na 154m2

8400kwh CO

1000kwh CWU

mam problemy ze zbyt niską wilgotnością w zimie ...

znaczy że durszlak ...

jak by był szczelniejszy to pewnie zużycie na CO też by się zmniejszyło ...

A może to oznacza sprawną wentylację ;)

W końcu wentylacja ma nie tylko odprowadzać CO2, ale także doprowadzać świeże powietrze - a wilgoć ucieka przy okazji - nawet przy otwieraniu drzwi.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

24*C temp posadzki, przy temp powietrza co najmniej 23*C? Jest to mozliwe, ale jeśli pomieszczenie jest "dogrzewane" przez inne, ale wtedy w tym drugim będzie dużo więcej.

Mniejsza z tym jest to mało istotne.

No ale jak sam widzisz grzanie pradem na m2 może być tańsze niz ekogroszkiem, przy nieporównywalnie mniejszym koszcie inwestycyjnym.

Nawet w jednej taryfie prądem może być taniej niż ekogroszkiem - wystarczy dobrać mocno przewymiarowany kocioł i odpowiednio ustawić sterownik kotła, tak żeby wyrzucać ciepło kominem :yes:

Czy znasz kogoś kto przeszedł z ekogroszku na prąd i płaci mniej ?

Ja znam takich, którzy przeszli z gazu sieciowego na ekogroszek i przy tej samej a nawet wyższej temp. w domu rachunki za ogrzewanie spadły o połowę.

Ja znam takich, którzy przeszli z gazu sieciowego na ekogroszek i przy tej samej a nawet wyższej temp. w domu rachunki za ogrzewanie spadły o połowę.

Ja znam jednego osobiście, co przeszedł z prądu na propan i płaci ok. 40% mniej.

Dodam, że wcześniejszy fanatyk muratora, przynajmniej tak twierdzi jego żona:P

Znów dyskusja o niczym bo każdy ma rację. Prąd się opłaca przy małych domach gdzie nakład na kotłownię jest niewspółmierny do osiągniętych korzyści z tańszego paliwa jakim bezdyskusyjnie jest gaz, pelety, ekogroszki i inny węgiel czy drewno. Gdyby piec na pelet kosztował 3 tys, zajmował tyle co mój piec na prąd i wymagał wrzucenia węgla wielkości jednej cegły raz na tydzień to wziąłbym pelet. Mając jednak 12 mkw na pralnię, suszarnię, wózkownię, spiżarnię i warsztacik domowy zdecydowałem się na prąd. Jestem teoretykiem więc na razie przypuszczam, a przypuszczać mi każe OZC że będę płacił za ogrzewanie niecałe 2 tys. Uważam, że to bardzo realne bo mam jeszcze w zapasie kominek, który spala najtańsze paliwo a jego obsługa, w przeciwieństwie do groszków sroszków jest dla mnie (podkreślam - DLA MNIE) przyjemnością. Może nawet będzie taką przyjemnością, że pieca nie będę uruchamiał (tak mówią niektórzy użytkownicy dobrze ocieplonych domów z kominkiem powietrznym nawet bez DGP).

Nawet w jednej taryfie prądem może być taniej niż ekogroszkiem - wystarczy dobrać mocno przewymiarowany kocioł i odpowiednio ustawić sterownik kotła, tak żeby wyrzucać ciepło kominem :yes:

Ci co grzeja pradem z reguły na nic nie musza zmieniać, bo przed budową sumiennie "odrobili lekcje", w przeciwieństwie to tych co wybrali ogólnie uznawane za tanie systemy grzewcze, potem sie jednak okazuje że tańsza kWh w stosunku do prądu nie pokrywa wiekszych strat ciepła i de facto pradowcy płaca taniej.

Ja znam jednego osobiście, co przeszedł z prądu na propan i płaci ok. 40% mniej.

Dodam, że wcześniejszy fanatyk muratora, przynajmniej tak twierdzi jego żona:P

A to dziwne bo kWh z propanu na pewno nie jest tańsza o 40% od prądu w II taryfie. uwzględniając sprawność i koszty około eksploatacyjne chyba nawet taka sama.

Z propanu wyciąga ok. 0.28 gr za kwh przez całą dobę i nie jest to żadne czary mary tylko zwykła cena rynkowa. Wcześniej wyjeżdzał w I taryfę i dobijała go CWU.

Jak On się w II taryfie nie mieści to jego chyba tylko PCi ratuje. bo zamiana z pradu na propan to jak "zamienił stryjek, siekierkę na kijek":-) Ja w II taryfie mam 29gr/kWh i nCO i CWU 100% w II taryfie. Po prostu u niego wykonawca dał ciała, bo jak mozna robic ogrzewanie na prąd które nie mieści sie w II taryfie. Jesli dom jest wiadrożerny to się w prąd nie wchodzi.

7,2 tony w workach po 25kg

a czy zyzolek nie dał by się namówić na ciepłomierz?

mam uzasadnione przeczucie, że wyniki były by co najmniej ciekawe.

trochę pogrzebałem i znalazłem, ze palisz w klimoszu 35 KW - a domek masz idealny pod kociołek 15 kW.

Jak byś palił w nim w miarę dobrym grochem, takim nie koksującym, to raczej dałbyś radę zejść ze spalaniem do 5,2t.

To oczywiście tylko gdybanie, ale twoje roczne zapotrzebowanie z pewnością nie jest rzędu 35000 kWh, a raczej dużo bliżej mu do 25000 kWh.

Pozdrawiam

Czy wiesz z jaką sprawnością w elektrowniach jest przetwarzany węgiel na prąd ?

Dowiedz się i odpowiedz sam sobie co musi być tańsze i bardziej ekologiczne do ogrzewania domu: prąd czy ekogroszek.

Faktyczne, z uwagi na niższą sprawność koszt 1kWh do ogrzania domu jest niższy w przypadku palenia "eko"weglem, niz z uzyskanego w tego wegla prądem

Ale nie podpinaj do tego ekologii (no, chyba, że masz instalację mokrego odsiarczania za kotłem i efektrofiltry w kominie). Bo sprawnosc elektrofiltrów to 99%... Mieszkam w mieście z dwoma kominami elektrowni o i z ok. 15tys kominami tzw. "niskiej emisji" . Zgadnij, co bardziej doskwiera ?

Jest różnica jeśli chodzi o trzymanie 1-2m3 drewna a 3-4t węgla,tym bardziej,że u groszkowców oprócz węgla jest jeszcze 8-9m3 drewna ;)

A do czego niby ma służyć to drewno?:o Piec na groszek rozpalam raz jesienią używając niewielkich kawałków drewna, żeby nie spadły z retorty i chodzi sobie aż do wiosny... w ostatnim sezonie zużyłam 2,4 tony groszku ( po 880zł/t) w domu o pow. 240m2. Nie powielajmy błędnych mitów o kosztach ogrzewania eko groszkiem;)

Edytowane przez Amelia 2