SUSPENSER 19.07.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ja na 154m2 8400kwh CO 1000kwh CWU mam problemy ze zbyt niską wilgotnością w zimie ... znaczy że durszlak ... jak by był szczelniejszy to pewnie zużycie na CO też by się zmniejszyło ... A może to oznacza sprawną wentylację W końcu wentylacja ma nie tylko odprowadzać CO2, ale także doprowadzać świeże powietrze - a wilgoć ucieka przy okazji - nawet przy otwieraniu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.07.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Dla ciekawskich dodam jeszcze wskaźnik kubaturowy CO: 3740 zł na 1525m3 co daje nam 2,45zł na m3 kubatury. wiesz... jak sobie porównasz zużycie paliwa TIRa w stosunku do jego masy... to nawet hybrydowy Yaris wypada przy nim cienko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.07.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A może to oznacza sprawną wentylację to moje jest chyba za sprawna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 24*C temp posadzki, przy temp powietrza co najmniej 23*C? Jest to mozliwe, ale jeśli pomieszczenie jest "dogrzewane" przez inne, ale wtedy w tym drugim będzie dużo więcej. Mniejsza z tym jest to mało istotne. No ale jak sam widzisz grzanie pradem na m2 może być tańsze niz ekogroszkiem, przy nieporównywalnie mniejszym koszcie inwestycyjnym. Nawet w jednej taryfie prądem może być taniej niż ekogroszkiem - wystarczy dobrać mocno przewymiarowany kocioł i odpowiednio ustawić sterownik kotła, tak żeby wyrzucać ciepło kominem Czy znasz kogoś kto przeszedł z ekogroszku na prąd i płaci mniej ? Ja znam takich, którzy przeszli z gazu sieciowego na ekogroszek i przy tej samej a nawet wyższej temp. w domu rachunki za ogrzewanie spadły o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.07.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 wiesz... jak sobie porównasz zużycie paliwa TIRa w stosunku do jego masy... to nawet hybrydowy Yaris wypada przy nim cienko... +- 10 razy To tak na szybko obliczony, oczywiście na korzyść "dużego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.07.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czy znasz kogoś kto przeszedł z ekogroszku na prąd i płaci mniej ? Ja znam takich, którzy przeszli z gazu sieciowego na ekogroszek i przy tej samej a nawet wyższej temp. w domu rachunki za ogrzewanie spadły o połowę. Ja znam jednego osobiście, co przeszedł z prądu na propan i płaci ok. 40% mniej. Dodam, że wcześniejszy fanatyk muratora, przynajmniej tak twierdzi jego żona:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 20.07.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Znów dyskusja o niczym bo każdy ma rację. Prąd się opłaca przy małych domach gdzie nakład na kotłownię jest niewspółmierny do osiągniętych korzyści z tańszego paliwa jakim bezdyskusyjnie jest gaz, pelety, ekogroszki i inny węgiel czy drewno. Gdyby piec na pelet kosztował 3 tys, zajmował tyle co mój piec na prąd i wymagał wrzucenia węgla wielkości jednej cegły raz na tydzień to wziąłbym pelet. Mając jednak 12 mkw na pralnię, suszarnię, wózkownię, spiżarnię i warsztacik domowy zdecydowałem się na prąd. Jestem teoretykiem więc na razie przypuszczam, a przypuszczać mi każe OZC że będę płacił za ogrzewanie niecałe 2 tys. Uważam, że to bardzo realne bo mam jeszcze w zapasie kominek, który spala najtańsze paliwo a jego obsługa, w przeciwieństwie do groszków sroszków jest dla mnie (podkreślam - DLA MNIE) przyjemnością. Może nawet będzie taką przyjemnością, że pieca nie będę uruchamiał (tak mówią niektórzy użytkownicy dobrze ocieplonych domów z kominkiem powietrznym nawet bez DGP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2012 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Nawet w jednej taryfie prądem może być taniej niż ekogroszkiem - wystarczy dobrać mocno przewymiarowany kocioł i odpowiednio ustawić sterownik kotła, tak żeby wyrzucać ciepło kominem Czy znasz kogoś kto przeszedł z ekogroszku na prąd i płaci mniej ? Ja znam takich, którzy przeszli z gazu sieciowego na ekogroszek i przy tej samej a nawet wyższej temp. w domu rachunki za ogrzewanie spadły o połowę. Ci co grzeja pradem z reguły na nic nie musza zmieniać, bo przed budową sumiennie "odrobili lekcje", w przeciwieństwie to tych co wybrali ogólnie uznawane za tanie systemy grzewcze, potem sie jednak okazuje że tańsza kWh w stosunku do prądu nie pokrywa wiekszych strat ciepła i de facto pradowcy płaca taniej. Ja znam jednego osobiście, co przeszedł z prądu na propan i płaci ok. 40% mniej. Dodam, że wcześniejszy fanatyk muratora, przynajmniej tak twierdzi jego żona:P A to dziwne bo kWh z propanu na pewno nie jest tańsza o 40% od prądu w II taryfie. uwzględniając sprawność i koszty około eksploatacyjne chyba nawet taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Kiedyś nawet samochody były na węgiel, kiedyś. Dlaczego nikt dzisiaj nie broni tego rozwiązania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 20.07.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Z propanu wyciąga ok. 0.28 gr za kwh przez całą dobę i nie jest to żadne czary mary tylko zwykła cena rynkowa. Wcześniej wyjeżdzał w I taryfę i dobijała go CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Z propanu wyciąga ok. 0.28 gr za kwh przez całą dobę i nie jest to żadne czary mary tylko zwykła cena rynkowa. Wcześniej wyjeżdzał w I taryfę i dobijała go CWU. Jak On się w II taryfie nie mieści to jego chyba tylko PCi ratuje. bo zamiana z pradu na propan to jak "zamienił stryjek, siekierkę na kijek":-) Ja w II taryfie mam 29gr/kWh i nCO i CWU 100% w II taryfie. Po prostu u niego wykonawca dał ciała, bo jak mozna robic ogrzewanie na prąd które nie mieści sie w II taryfie. Jesli dom jest wiadrożerny to się w prąd nie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.07.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Czyli u ciebie przy grzaniu prądem to 3910 zł rocznie na 118m2. Inaczej 33,13 zł na m2. U mnie przy ekogrochu 4896 zł rocznie na 405m2, inaczej 12,08 zł na m2 Zyzolek, ile to jest ton ekogrochu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Zyzolek, ile to jest ton ekogrochu? Nie wiem, ale weź to przerzuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.07.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Zyzolek, ile to jest ton ekogrochu? 7,2 tony w workach po 25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 7,2 tony w workach po 25kg w imię ojca i syna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.07.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 7,2 tony w workach po 25kg a czy zyzolek nie dał by się namówić na ciepłomierz? mam uzasadnione przeczucie, że wyniki były by co najmniej ciekawe. trochę pogrzebałem i znalazłem, ze palisz w klimoszu 35 KW - a domek masz idealny pod kociołek 15 kW. Jak byś palił w nim w miarę dobrym grochem, takim nie koksującym, to raczej dałbyś radę zejść ze spalaniem do 5,2t. To oczywiście tylko gdybanie, ale twoje roczne zapotrzebowanie z pewnością nie jest rzędu 35000 kWh, a raczej dużo bliżej mu do 25000 kWh. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Czy wiesz z jaką sprawnością w elektrowniach jest przetwarzany węgiel na prąd ? Dowiedz się i odpowiedz sam sobie co musi być tańsze i bardziej ekologiczne do ogrzewania domu: prąd czy ekogroszek. Faktyczne, z uwagi na niższą sprawność koszt 1kWh do ogrzania domu jest niższy w przypadku palenia "eko"weglem, niz z uzyskanego w tego wegla prądem Ale nie podpinaj do tego ekologii (no, chyba, że masz instalację mokrego odsiarczania za kotłem i efektrofiltry w kominie). Bo sprawnosc elektrofiltrów to 99%... Mieszkam w mieście z dwoma kominami elektrowni o i z ok. 15tys kominami tzw. "niskiej emisji" . Zgadnij, co bardziej doskwiera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.07.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Jest różnica jeśli chodzi o trzymanie 1-2m3 drewna a 3-4t węgla,tym bardziej,że u groszkowców oprócz węgla jest jeszcze 8-9m3 drewna A do czego niby ma służyć to drewno? Piec na groszek rozpalam raz jesienią używając niewielkich kawałków drewna, żeby nie spadły z retorty i chodzi sobie aż do wiosny... w ostatnim sezonie zużyłam 2,4 tony groszku ( po 880zł/t) w domu o pow. 240m2. Nie powielajmy błędnych mitów o kosztach ogrzewania eko groszkiem;) Edytowane 20 Lipca 2012 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.07.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 wynik pięknychałupę z takim metrażem dobrze zaizolowaliściea jak te metry liczone-chodzi o skosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.07.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Powierzchnia liczona po podłodze. Mam podniesioną ściankę kolankową więc powierzchnia nadająca się do użytkowania jest większa niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts