Vld 20.07.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 potrzebował...? czy chciał...? ja np. nie potrzebowałem i nie potrzebuje tych 154m2, wystarczyło by ok.100m2... ale chciałem mieć dom który mi zaprojektowano... nie widzę, tu wielkiej różnicy on go ma i musi go ogrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.07.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 nie widzę, tu wielkiej różnicy on go ma i musi go ogrzać no jak musi to niech szufluje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.07.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Zaczynacie stąpać po dość cieńkiej linie:PZawodowo rocznie odwiedzam dużo domów, różnych domów. I doświadczenie mi podpowiada, że właściciele dużych domów mają mniejsze problemy z ogrzewaniem, niż właściciele 100 kilku metrów:PCi co budowali 300-400 i więcej raczej nie przejmują się ratą kredytu na 30 lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.07.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) no tak... postawi sobie jeden z drugim jakiś "młyn" z ECO... za opał zapłaci prawie cztery klocki (o targaniu tego do kotłowni i magazynowaniu nawet nie wspomnę) ... za prąd na " żarówki" ze dwa i pół klocka... czyli razem ze 6,5k ja zapłacę za prąd do wszystkiego z 5k i palcem nawet nie kiwnę a mam "drogo"... jak ktoś musi sobie udowodnić że musi mieć wielki dom to niech sobie nosi... ja nie muszę... Ja za prąd płacę ok. 1,2 tys rocznie + 2,4 tys za ekogroszek, więc w sumie 3,6 tys - strasznie mam "drogo" Co do "targania" to dobrze czasem coś fizycznie porobić gdy ma się pracę umysłową. Mógłbym też tak głupio twierdzić, że gdy ktoś grzeje prądem za 15 tys rocznie i oświetla ogród oraz okolicę za kolejne 5 tys to ekogroszek mu nie potrzebny tyle, że nic z tego nie wynika. Podobnie jeden woli duże auto palące 12 l/100 km na LPG a drugi Pandę na benzynę [koszty paliwa podobne], natomiast ktoś kto nie liczy się z kosztami jeździ dużym autem na benzynie i nie chce LPG - podobnie jak z małymi/dużymi domami i prądem/ekogroszkiem nieprawdaż ? Moja żona woli duże, paliwożerne auto rodzinne niż ciasne toczydełko i znosi częstsze tankowanie oraz butlę w bagażniku ... i ja ją w tym wspieram Edytowane 21 Lipca 2012 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.07.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Węgiel, podobnie jak w domu, był paliwem, które dawało energię. Zastąpiono go pochodnymi ropy a coraz częściej prądem i gazem. Dlaczego to zrobiono? Ano dlatego, że węgiel jest paliwem upierdliwym! Świat posuwa się naprzód Suspenser;) Węgiel jest innym rodzajem paliwa niż ropa i gaz - dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj głupiego Świat idzie do przodu a elektrownie i ciepłownie zamiast na ropę i gaz są na miał - możesz przekonać branżę, żeby odeszli od tego brudnego, upierdliwego paliwa i postawili na "nowoczesność" - na pewno będą wdzięczni za oświecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 A najzabawniejsze to to że węgiel,gaz,ropa i prąd mają to samo źródło i "sprawcę".Zyzolek: Czy w swej galerii mógłbyś wrzucić trochę fotek Twojego domu z zewnątrz?Bo tych kilka fotek pokazuje smakowite wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.07.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Węgiel jest innym rodzajem paliwa niż ropa i gaz - dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj głupiego Świat idzie do przodu a elektrownie i ciepłownie zamiast na ropę i gaz są na miał - możesz przekonać branżę, żeby odeszli od tego brudnego, upierdliwego paliwa i postawili na "nowoczesność" - na pewno będą wdzięczni za oświecenie Odejdą, zapewniam cię odejdą. Nawet zacofany trzeci świat od niego kiedyś odejdzie. Ewolucja Suspenser:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Ja za prąd płacę ok. 1,2tys rocznie moje gratulacje ... prawie nie używasz domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.07.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 czy ktoś orientowal się ile godzin w roku jest poniżej -15 środkowa polska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.07.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 czy ktoś orientowal się ile godzin w roku jest poniżej -15 środkowa polska ? strzelam... ze 150 godzin ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.07.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 czy ktoś orientowal się ile godzin w roku jest poniżej -15 środkowa polska ? w godzinach, nie chce mi się liczyć ale t. średnia dobowa poniżej - 15, to od 2 do 6 lutego tego roku 5 dni x 24h=120h + noce to tak gdzieś wyjdzie 150-170h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.07.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 a wydaję się że więcej - 150 godzin u mnie grzania czystym prądem 3 kw razy 150 lub 200h 450-550 kwh razy o,50zł jakieś 250 złalbo z pól metra drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.07.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 czy ktoś orientowal się ile godzin w roku jest poniżej -15 środkowa polska ? Blisko Ciebie na własne gały widziałem -33 przez cztery dni. W dzień ocieplało się do -27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) Wklejałem w wątku o pompach ciepła powietrznych, bo to istotne dla ich pracy, ale niech i tu będzie:dla Warszawy: http://www.meteo.waw.pl/history/dla całej Polski: http://freemeteo.com/default.asp?pid=155&gid=3093133&la=20&sid=123750 Jak widać, w zeszłym sezonie grzewczym w Warszawie odnotowano 8 dni z temp niższą niż -15C, w poprzednim było 6 takich dni... Edytowane 22 Lipca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.07.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Wychodzi na to, że w moich okolicach tej zimy było takich dni 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Odejdą, zapewniam cię odejdą. Nawet zacofany trzeci świat od niego kiedyś odejdzie. Ewolucja Suspenser:) Wszystko kiedyś odejdzie ... tylko czy tego doczekamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.07.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Liwko , jeden gram wzbogacanego plutonu, minielektrownia jądrowa w piwnicy, ogrzewanie i prąd na 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Liwko , jeden gram wzbogacanego plutonu, minielektrownia jądrowa w piwnicy, ogrzewanie i prąd na 30 lat. łatwiej i prościej z ogniwem paliwowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Liwko , jeden gram wzbogacanego plutonu, minielektrownia jądrowa w piwnicy, ogrzewanie i prąd na 30 lat. Czytałem o minie elektrowniach atomowych na 20 000 gospodarstw. Zakopuje się to cholerstwo pod ziemią, podłącza do sieci i po robocie. Nawet chłodzić tego nie trzeba. Cena była na poziomie 20000-25000zł od gospodarstwa. Ponoć są już pierwsze zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 23.07.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 podpowiedzcie w temacie...Mam przyłącze 12,5 kW 3 fazowe z zabezpieczeniem 25A. Ogrzewanie prawdopodobnie będzie kotłem elektrycznym 3 fazowym ( 8 kW z bezp. 16A lub 12 kW z bezp. 20A) i będzie płyta indukcyjna 1 lub 3 fazowa no i inne urządzenia elektryczne które będę chciał wykorzystywać w nocnej taryfie. Czy takie przyłącze wystarczy. Jeżeli w tym samy czasie załączy się kocioł na pełną moc i zmywarka albo zachce mi się w nocy gotować na płycie indukcyjnej to da radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts