Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaczynacie stąpać po dość cieńkiej linie:P

Zawodowo rocznie odwiedzam dużo domów, różnych domów.

I doświadczenie mi podpowiada, że właściciele dużych domów mają mniejsze problemy z ogrzewaniem, niż właściciele 100 kilku metrów:P

Ci co budowali 300-400 i więcej raczej nie przejmują się ratą kredytu na 30 lat:)

no tak...

postawi sobie jeden z drugim jakiś "młyn" z ECO...

za opał zapłaci prawie cztery klocki (o targaniu tego do kotłowni i magazynowaniu nawet nie wspomnę) ...

za prąd na " żarówki" ze dwa i pół klocka...

czyli razem ze 6,5k

ja zapłacę za prąd do wszystkiego z 5k i palcem nawet nie kiwnę a mam "drogo"...;)

jak ktoś musi sobie udowodnić że musi mieć wielki dom to niech sobie nosi...

ja nie muszę...

Ja za prąd płacę ok. 1,2 tys rocznie + 2,4 tys za ekogroszek, więc w sumie 3,6 tys - strasznie mam "drogo" :rolleyes:

Co do "targania" to dobrze czasem coś fizycznie porobić gdy ma się pracę umysłową.

Mógłbym też tak głupio twierdzić, że gdy ktoś grzeje prądem za 15 tys rocznie i oświetla ogród oraz okolicę za kolejne 5 tys to ekogroszek mu nie potrzebny ;) tyle, że nic z tego nie wynika.

Podobnie jeden woli duże auto palące 12 l/100 km na LPG a drugi Pandę na benzynę [koszty paliwa podobne], natomiast ktoś kto nie liczy się z kosztami jeździ dużym autem na benzynie i nie chce LPG - podobnie jak z małymi/dużymi domami i prądem/ekogroszkiem nieprawdaż ?

Moja żona woli duże, paliwożerne auto rodzinne niż ciasne toczydełko i znosi częstsze tankowanie oraz butlę w bagażniku ... i ja ją w tym wspieram :)

Edytowane przez SUSPENSER

Węgiel, podobnie jak w domu, był paliwem, które dawało energię. Zastąpiono go pochodnymi ropy a coraz częściej prądem i gazem. Dlaczego to zrobiono? Ano dlatego, że węgiel jest paliwem upierdliwym! Świat posuwa się naprzód Suspenser;)

Węgiel jest innym rodzajem paliwa niż ropa i gaz - dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj głupiego ;)

Świat idzie do przodu a elektrownie i ciepłownie zamiast na ropę i gaz są na miał - możesz przekonać branżę, żeby odeszli od tego brudnego, upierdliwego paliwa i postawili na "nowoczesność" - na pewno będą wdzięczni za oświecenie :lol2:

Węgiel jest innym rodzajem paliwa niż ropa i gaz - dobrze o tym wiesz, więc nie udawaj głupiego ;)

Świat idzie do przodu a elektrownie i ciepłownie zamiast na ropę i gaz są na miał - możesz przekonać branżę, żeby odeszli od tego brudnego, upierdliwego paliwa i postawili na "nowoczesność" - na pewno będą wdzięczni za oświecenie :lol2:

Odejdą, zapewniam cię odejdą. Nawet zacofany trzeci świat od niego kiedyś odejdzie. Ewolucja Suspenser:)

Wklejałem w wątku o pompach ciepła powietrznych, bo to istotne dla ich pracy, ale niech i tu będzie:

dla Warszawy: http://www.meteo.waw.pl/history/

dla całej Polski: http://freemeteo.com/default.asp?pid=155&gid=3093133&la=20&sid=123750

Jak widać, w zeszłym sezonie grzewczym w Warszawie odnotowano 8 dni z temp niższą niż -15C, w poprzednim było 6 takich dni...

Edytowane przez fotohobby

Liwko , jeden gram wzbogacanego plutonu, minielektrownia jądrowa w piwnicy, ogrzewanie i prąd na 30 lat.:)

Czytałem o minie elektrowniach atomowych na 20 000 gospodarstw. Zakopuje się to cholerstwo pod ziemią, podłącza do sieci i po robocie. Nawet chłodzić tego nie trzeba. Cena była na poziomie 20000-25000zł od gospodarstwa. Ponoć są już pierwsze zamówienia.

podpowiedzcie w temacie...

Mam przyłącze 12,5 kW 3 fazowe z zabezpieczeniem 25A. Ogrzewanie prawdopodobnie będzie kotłem elektrycznym 3 fazowym ( 8 kW z bezp. 16A lub 12 kW z bezp. 20A) i będzie płyta indukcyjna 1 lub 3 fazowa no i inne urządzenia elektryczne które będę chciał wykorzystywać w nocnej taryfie. Czy takie przyłącze wystarczy. Jeżeli w tym samy czasie załączy się kocioł na pełną moc i zmywarka albo zachce mi się w nocy gotować na płycie indukcyjnej to da radę ?