piotrmak 23.07.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 I dochodzimy do sedna sprawy jak pisze zbynek001 Żeby udowodnić wyższość II taryfy trzeba założyć ogrzewanie elektryczne. Jak to nie wystarcza to jeszcze zacząć gotować w nocy:P Ale jaja się tu robią Kto jeszcze nie potrafi zrozumieć, że mając II taryfy w I jest niestety drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 24.07.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 piotrmak nie o to chodzi nie mam zamiaru być być "więźniem" II taryfy, jeżeli chodzi o urządzenia typu pralka czy zmywarka to żaden problem żeby działało to w II taryfie, a gdy mam G12W to mam też cały weekend więc może zdarzyć się taki przypadek o jakim piszę. Proszę o poradę do mojej sytuacji jeszcze w południe masz tanie godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.07.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Kto jeszcze nie potrafi zrozumieć, że mając II taryfy w I jest niestety drożej? G 12 u mnie... I - 0,69zł kwh II - 0,32zł kwh G 11 0,59zł kwh czy to tak bardzo drogo w tej pierwszej jak się porówna całodobową ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.07.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zbynek01, dla 8kW spokojnie dasz radę, u mnie chodzi 10,5kW na kablach +2kW bojler + reszta (jak jest potrzeba i ma ochotę), przyłącze mam 13kW/25A i działa od dwóch lat bez zastrzeżeń. Jak widać współczynnik jednoczesności to nie tylko teoria:-) U mnie na liczniku max pobór chwilowy pokazuje 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.07.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 I dochodzimy do sedna sprawy jak pisze zbynek001 Żeby udowodnić wyższość II taryfy trzeba założyć ogrzewanie elektryczne. Jak to nie wystarcza to jeszcze zacząć gotować w nocy:P Ale jaja się tu robią Kto jeszcze nie potrafi zrozumieć, że mając II taryfy w I jest niestety drożej? Wystarczy żebym 35% zużycia na inne cele miał w II taryfie i już mam kWh taniej niż w G11. Bez żadnych ograniczeń spokojnie to kazdy to osiąga. powyżej 35% w II taryfie jesteś już tylko do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Wybór taryfy powinien indywidualnie zależeć od zużycia. Ponieważ nie chcę ekstremalnie oszczędzać pozostałego zużycia (pranie, gotowanie, komputer, TV itp. i to jeszcze jak wszyscy normalni śpią), to wg obliczeń wychodzi mi, że na ogrzewanie w przeciągu roku nie zużyję tych 35%. a CWU czym będziesz podgrzewał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Statystyki pokazują, że jeśli nie ma się zakładu produkcyjnego, który pracuje nocą, wszystko jedno jaką taryfę się wybierze i tak rachunki za prąd są na takim samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.07.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 No własnie więc CO+CWU masz 100% w taniej, a pozostałe zuzycie wychodzi nie drożej niż w G11, a z reguły co potwierdzają informacje forumowiczów nawet taniej niż G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.07.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 planuję zintegrowaną powietrzną PC O U mnie taki zestaw był nie bardzo opłacalny bo wychodził drogawo i dlatego wziąłem do całości powietrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 O U mnie taki zestaw był nie bardzo opłacalny bo wychodził drogawo i dlatego wziąłem do całości powietrzną No ale ty masz rurki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 A ja się zastanawiam nad tym, po co pow. PC grzać czynnik, rozprowadzać go po domu i nim dopiero grzać całą resztę? W USA popularne jest ogrzewanie kanałowe wentylacją, można też grzać bezpośrednio powietrze w pomieszczeniu (bo o to nam chodzi przede wszystkim) wymiennikami (tzw. klimatyzator z opcją grzania - 1kW za ok 700zł nakładów inwestycyjnych). Teraz chyba coś takiego jak neogeo produkuje rekuperatory z PC - tylko rozprowadzić kanały i temat wietrzenia oraz ogrzewania z głowy i nie drogo. A z czego w USA budują domki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.07.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Zależy jak to liczyć bo faktycznie do oszczędnego używania CWU powinien opłacać się tzw. bojler. A PC do CWU ze zbiornikiem na 3os. rodzinę to ok 5.000zł, bez zbiornika ok 3.000zł - kiedy to się zwróci to nie wiem ale jest też inne podejście - dziś mam kasę i wydaję a jutro nie czuję tego w rachunkach - znają to ci, co kupili za cenę średniego auta PC do CO. Nie o to chodzi kiedy mi się zwróci ale jak Liwko zauważył ja mam rurki i gdybym kupił piec elektryczny+pompę ciepła do cwu z zasobnikiem to koszt tego zestawu byłby ok.10tys.zł a za 16tys.zł mam jedną pompę do c.o i cwu też z zasobnikiem Mi tam zwykły bojler by nie wystarczył Edytowane 26 Lipca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.07.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Z tego samego co na całym świecie tylko wszystko w calach - za cholerę nie idzie się wyznać Co prawda jest tam większy odsetek szkieletorów ale są o wiele porządniejsze od tego co u nas - fundamenty, piwnice itp. jakich nie powstydziłby się nie jeden nasz murowaniec. Ogrzewanie to, bez względu na technologię wykonania domku, w znakomitej większości kanałowe. Kszhu, niestety uklad grzania wentylacja nie jest idealny, sa sytuacje, kiedy chcemy malo wentylowac a bardzo potrzeba grzac, wtedy taki uklad nie jest najlepszym rozwiazaniem. Mysle, ze i tak schodzimy z kosztami instalacji i rachunkow do kwot bardzo znosnych, wiec szukanie kolejnych zlotowek kosztem udziwnien nie koniecznie bedzie szlo w parze z komfortem korzystania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.07.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 miloszenko zgadzam się z Tobą. Mieszanie ogrzewania i wentylacji to nie jest dobry pomysł. Zimą trzeba dużo grzać. Zwiększanie tym samym wentylacji wysuszy nam powietrze na wiór. Co innego gdyby skonstruować rekuperator z pompą ciepła ale posiadający umiejętność mieszania powietrza z zewnątrz z tym wewnątrz. Taki inteligentny bypass. W momencie dużego zapotrzebowania na grzanie a małego na wentylację przepustnica kieruje pobieranie powietrza w większej części z kanału wyrzutowego z powrotem do domu a przymyka dopływ powietrza z zewnątrz. Skoro na to wpadłem to pewnie już ktoś to produkuje Ogrzewanie powietrzem jednak jest kiepskim rozwiązaniem dla domów ciężkich i masywnych bo występuje duża bezwładność cieplna ścian i murów i jak dla mnie dyskwalifikujące jest BRAK CIEPŁEJ PODŁOGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.07.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Ogrzewanie powietrzem jednak jest kiepskim rozwiązaniem dla domów ciężkich i masywnych bo występuje duża bezwładność cieplna ścian i murów i jak dla mnie dyskwalifikujące jest BRAK CIEPŁEJ PODŁOGI Co do domow ciezkich, np takich jak moj calych z silki to od poczatku lata probobuje wentyowac z max obrotami w nocy w celu chlodzenia domu, ale odczuwalnego efektu brak Potwierdza to wnioski Jaska i dowodzi w sumie oczywistej rzeczy, ze proba schlodzenia tylko po powierzchni 50 ton betonu strumieniem powietrza jest karkolomna. Dopoki zaslon nie powiesze to sie nie poprawi Edytowane 20 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.07.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 A jak przy takich temperaturach na zewnątrz i Twoim ociepleniu zachowuje się temperatura w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.07.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 A jak przy takich temperaturach na zewnątrz i Twoim ociepleniu zachowuje się temperatura w domu? Na koniec ostatnich upalow najgorszego dni bylo 28 stopni na poddaszu, ale ja mam 11 m2 okien wystawionych na poludnie, za to jesienia praktycznie 22-23 stopnie w dni sloneczne mam za darmo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.07.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 29.07.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) G 12 u mnie... I - 0,69zł kwh II - 0,32zł kwh G 11 0,59zł kwh czy to tak bardzo drogo w tej pierwszej jak się porówna całodobową ...? Z tego co widze w dyskusjach niedoceniana jest w rozwazaniach pozycja "skladnik zmienny stawki sieciowej". G11 0,3499 energia + 0,2013 skladnik zmienny G12 I 0,4378 + 0,2241 II 0,2037 + 0,0743 Czyli jednak taryfa nocna pokazuje swoja sile! Kto umie liczyc ten nie ma watpliwosci. enea poznan Edytowane 29 Lipca 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 29.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Na koniec ostatnich upalow najgorszego dni bylo 28 stopni na poddaszu, ale ja mam 11 m2 okien wystawionych na poludnie, za to jesienia praktycznie 22-23 stopnie w dni sloneczne mam za darmo Pozdrawiam Szczerze to stwierdzam, ze okna od poludnia i zachodu (mowimy o domach 2-4 litrowych) wiecej szkody robia latem, niz korzysci zima. Jak mozna podniecac sie uzyskami ze slonca zima w sytuacji gdy slonce pojawia sie wczesnie rano max na 1-2h 1-2 x na tydzien? Tak jest w Wielkopolsce, byc moze sa regiony o korzystniejszych proporcjach. Natomiast latem pieklo..... i trzeba klimatyzowac i caly bilans kosztowy w leb bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts