RK1719508166 09.08.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 ja nie pomoge - mnie temat nie dotyczy - płytki kładzione niemalże bezpośrednio na płycie fundamentowej - była cienka wylewka samopoziomująca - jej nie wygrzewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 09.08.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Wygrzewałem tylko przez tydzień. Po pierwszym sezonie grzewczym wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.08.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Mam z miksokreta półsuchą. W ogóle to ona jakaś taka słaba mi się wydaje. Mój kierbud stwierdził, że taka ma być. Ciemna jakby z samego cementu zrobili a kruszy się jakby z piasku. Ekipa z polecenia więc nie sądzę aby coś skopali. Zacznę wygrzewać chyba pod koniec tygodnia. Kafelkarz wchodzi już w poniedziałek (półtorej tygodnia od wylewek) ale ma zacząć tylko równać ściany, robić zabudowę i ewentualnie kłaść płytki na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.08.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) jestem winien elektrykomprawdopodobnie u mnie cop pompy nie nadgoni odsetek od hipoteki lub lokaty na wartość różnicy w kosztach instalacji.plus jest taki że przy wodnej podł- mam pole manewru. żona podpowiada żęby dać z 20 cm zamiast 45cm na strop to pompa będzie bardziej ok Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 11.08.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 prawdopodobnie u mnie cop pompy nie nadgoni odsetek od hipoteki lub lokaty na wartość różnicy w kosztach instalacji. A ja po lekturze muratora dowiedziałem się, że przepłaciłem z budową bo taniej wychodzi z kredytem niż bez kredytu. Niestety taka tu matematyka:P Zależy czy sprzedajesz, czy kupujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.08.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No to mam jeszcze jedno pytanie. Podrzućcie jakiś namiar na czerpnię powietrza wolnostojącą taką żeby nie zabiła ceną. Szukam od kilku dni i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.08.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No to mam jeszcze jedno pytanie. Podrzućcie jakiś namiar na czerpnię powietrza wolnostojącą taką żeby nie zabiła ceną. Szukam od kilku dni i nic. Rura kanalizacyjna, siatka na owady i jakiś garnek. Wszystko taniej niż w Biedronce:D Może to wygląda śmiesznie ale taka jest prawda:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No to mam jeszcze jedno pytanie. Podrzućcie jakiś namiar na czerpnię powietrza wolnostojącą taką żeby nie zabiła ceną. Szukam od kilku dni i nic. u mnie to wystająca rura w linii ogrodzenia docelowo ma być obudowana kamieniem i wyglądać jak słupek z kratką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Mozesz na dwa sposoby i oba bedą dobre, ale ja skoro masz już OZC dobrałbym wg tego indywidualnie dla każdego pomieszczenia. Tyle że ja bym nie dawał żadnego zapasu, a juz na pewno nie 20%, ja dałem +10% i było to totalnie zbędne. Kuchnie i salon bym zsumował i rozłozył to na dwa równe kable, bo na jeden 2700 raczej nie wyrobisz, bo potrzebujesz tam jakieś 3,5-3,8kW. Nie dawał by kable w schowku pod schodami i korytarzach, ewentualnie na dole możesz dobrac większy kabel na salon i "wyjechać" nim na korytarz. Po co Ci kolejny czujnik na dole skoro salon+kuchnia+korytarz to jak jedno pomieszczenie.To samo tyczy się garderoby, dobierz lekko większy kabel i końcówką z sypialni wjedziesz na salon. pozostałe pomieszczenia - każde osobno. Co do odległości to pobieżnie oceniając co 20cm w pokojach to i tak bedzie przewymiarowane, ale w łazienkach raczej co 10cm, bo tam na pewno bedzie sporo stalej zabudowy. Ja w kable 17W bym nie wchodził, bo są drogie moc/cena. To tak na szybko:-)10kW w kablach to i tak przewymiarowane będzie na twój domek:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.08.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 chyba tak ma byću mnie posadzki mnie rozłożyły psychicznie dobrze że pompa powietrzna mnie wyjdzie z montażem 14 tyś tylko plus z 7-8 tyś za podłogówkęjak sobie pomyślę o kołomyjach z sprawnością i taryfach to dochodze do wniosku że maksymalnie zaoszczędze z 1000-1500 rocznie to jakoś mniej mam argumentów w dyskusji o czystym prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 dobrze że pompa powietrzna mnie wyjdzie z montażem 14 tyś tylko plus z 7-8 tyś za podłogówkę jak sobie pomyślę o kołomyjach z sprawnością i taryfach to dochodze do wniosku że maksymalnie zaoszczędze z 1000-1500 rocznie to jakoś mniej mam argumentów w dyskusji o czystym prądzie Czytam i oczom nie wierzę nawet się jeszcze sezon grzewczy nie zaczął. No ale szacunek za szczerą wypowiedź, ciekawe czy kiedys Arturo bedzie na to stać Patrz pozytywnie zawsze to jakas oszczędność. Choc pamietam jak to pare miesięcy temu na tym jak i na temacie o pompach głośno było o cudach z pompami powietrznymi w roli głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Czytam i oczom nie wierzę nawet się jeszcze sezon grzewczy nie zaczął. No ale szacunek za szczerą wypowiedź, ciekawe czy kiedys Arturo bedzie na to stać he he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.08.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) wiem że to wścibskie cwu masz niezłe zużycie -dlatego że ciebie dużo w domu nie ma?oszcżedzacie jakoś?jedyny plus to możliwość wpięcia piecaw liczbach to może pompa fajnie wygląda ale uwzględniając odsetki od niej to troche mniej aha -takie dywagacje to tylko przy w miare dobrze ociepl. domuno i może w tym dzikim kraju doczeka się człowiek na mniejszą akcyzę przy pompach Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 malux20, żadne wścibskie, bo skoro podałem to muszę sie liczyć z pytaniami. Nie oszczędzamy w żaden sposób, ale faktem jest że moja praca często mnie po świecie gania. Wanne uzywa syn, jak jest 1/3 to dla niego do pasa;-) Ja tylko prysznic, zona to samo, no moze 1x na dwa miesiące poleży w wannie. Bardzo dobry masz tok rozumowania, ale nie martw sie bo Ty masz odsetki od 20tyś, a ja ostatnio znowu spotkałem znajomych co w domu (nie małym, bo 200m2) dali PCi łącznie za 65tyś, oczywiście na kredyt, no ale każdy ma swój sposób na życie. Ja lubię ryzyko i drogi jednokierunkowe;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.08.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 asolt twierdzi że u mnie 4600 kwh to zawyżone po twoim domu widzę że powinienem na swoich 120m2 spokojnie się zmieścić w 4 tyś kwhocieplenie mamy podobneu mnie podstawowym błędem było robienie ozc po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 No ale szacunek za szczerą wypowiedź, ciekawe czy kiedys Arturo bedzie na to stać Będzie stać Pompa u mnie będzie opomiarowana a wyniki do wglądu w dzienniku Przypominam,że ja nie mam prysznica i 3 prawie dorosłe osoby,na delegacje nie wyjażdżam Gdyby nie cwu grzałbym prądem,to chyba pamiętasz Malux20,nie mów hop dopuki nie przeskoczysz,po sezonie zimowym się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.08.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 artur mi się wydaję że prysznic mniej zużyje energiimożna kupić podlicznik dwutaryfowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 artur mi się wydaję że prysznic mniej zużyje energii można kupić podlicznik dwutaryfowy? Zdecydowanie mniej,ale my lubimy wannę,od 40 lat mam wannę w M i wanna będzie także w domu,tylko wanna Z licznikiem to chyba tak,widziałem jak miki zakładał fajny licznik na szynie w skrzynce rozdzielczej,muszę dopytać,czy rozróżnia dwie taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 ja mam u siebie 2 taryfowy w szafie - drogi byl... dlatego kable wszystkie sa na 1 podliczniku - choc fajnie byloby ierzyc kazdy osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 ja mam u siebie 2 taryfowy w szafie - drogi byl... dlatego kable wszystkie sa na 1 podliczniku - choc fajnie byloby ierzyc kazdy osobno ja u siebie mam tak ... http://img850.imageshack.us/img850/6304/sdc10572e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts