Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam z miksokreta półsuchą. W ogóle to ona jakaś taka słaba mi się wydaje. Mój kierbud stwierdził, że taka ma być. Ciemna jakby z samego cementu zrobili a kruszy się jakby z piasku. Ekipa z polecenia więc nie sądzę aby coś skopali. Zacznę wygrzewać chyba pod koniec tygodnia. Kafelkarz wchodzi już w poniedziałek (półtorej tygodnia od wylewek) ale ma zacząć tylko równać ściany, robić zabudowę i ewentualnie kłaść płytki na ścianach.

jestem winien elektrykom

prawdopodobnie u mnie cop pompy nie nadgoni odsetek od hipoteki lub lokaty na wartość różnicy w kosztach instalacji.

plus jest taki że przy wodnej podł- mam pole manewru.

żona podpowiada żęby dać z 20 cm zamiast 45cm na strop to pompa będzie bardziej ok

Edytowane przez malux20

prawdopodobnie u mnie cop pompy nie nadgoni odsetek od hipoteki lub lokaty na wartość różnicy w kosztach instalacji.

A ja po lekturze muratora dowiedziałem się, że przepłaciłem z budową bo taniej wychodzi z kredytem niż bez kredytu. Niestety taka tu matematyka:P

Zależy czy sprzedajesz, czy kupujesz:)

Mozesz na dwa sposoby i oba bedą dobre, ale ja skoro masz już OZC dobrałbym wg tego indywidualnie dla każdego pomieszczenia. Tyle że ja bym nie dawał żadnego zapasu, a juz na pewno nie 20%, ja dałem +10% i było to totalnie zbędne. Kuchnie i salon bym zsumował i rozłozył to na dwa równe kable, bo na jeden 2700 raczej nie wyrobisz, bo potrzebujesz tam jakieś 3,5-3,8kW. Nie dawał by kable w schowku pod schodami i korytarzach, ewentualnie na dole możesz dobrac większy kabel na salon i "wyjechać" nim na korytarz. Po co Ci kolejny czujnik na dole skoro salon+kuchnia+korytarz to jak jedno pomieszczenie.

To samo tyczy się garderoby, dobierz lekko większy kabel i końcówką z sypialni wjedziesz na salon. pozostałe pomieszczenia - każde osobno. Co do odległości to pobieżnie oceniając co 20cm w pokojach to i tak bedzie przewymiarowane, ale w łazienkach raczej co 10cm, bo tam na pewno bedzie sporo stalej zabudowy. Ja w kable 17W bym nie wchodził, bo są drogie moc/cena.

To tak na szybko:-)

10kW w kablach to i tak przewymiarowane będzie na twój domek:-)

chyba tak ma być

u mnie posadzki mnie rozłożyły psychicznie

dobrze że pompa powietrzna mnie wyjdzie z montażem 14 tyś

tylko plus z 7-8 tyś za podłogówkę

jak sobie pomyślę o kołomyjach z sprawnością i taryfach to dochodze do wniosku że maksymalnie zaoszczędze z 1000-1500 rocznie to jakoś mniej mam argumentów w dyskusji o czystym prądzie

dobrze że pompa powietrzna mnie wyjdzie z montażem 14 tyś

tylko plus z 7-8 tyś za podłogówkę

jak sobie pomyślę o kołomyjach z sprawnością i taryfach to dochodze do wniosku że maksymalnie zaoszczędze z 1000-1500 rocznie to jakoś mniej mam argumentów w dyskusji o czystym prądzie

Czytam i oczom nie wierzę;-) nawet się jeszcze sezon grzewczy nie zaczął. No ale szacunek za szczerą wypowiedź, ciekawe czy kiedys Arturo bedzie na to stać;-)

Patrz pozytywnie zawsze to jakas oszczędność. Choc pamietam jak to pare miesięcy temu na tym jak i na temacie o pompach głośno było o cudach z pompami powietrznymi w roli głównej

wiem że to wścibskie cwu masz niezłe zużycie -dlatego że ciebie dużo w domu nie ma?

oszcżedzacie jakoś?

jedyny plus to możliwość wpięcia pieca

w liczbach to może pompa fajnie wygląda ale uwzględniając odsetki od niej to troche mniej

aha -takie dywagacje to tylko przy w miare dobrze ociepl. domu

no i może w tym dzikim kraju doczeka się człowiek na mniejszą akcyzę przy pompach

Edytowane przez malux20

malux20, żadne wścibskie, bo skoro podałem to muszę sie liczyć z pytaniami. Nie oszczędzamy w żaden sposób, ale faktem jest że moja praca często mnie po świecie gania. Wanne uzywa syn, jak jest 1/3 to dla niego do pasa;-) Ja tylko prysznic, zona to samo, no moze 1x na dwa miesiące poleży w wannie.

Bardzo dobry masz tok rozumowania, ale nie martw sie bo Ty masz odsetki od 20tyś, a ja ostatnio znowu spotkałem znajomych co w domu (nie małym, bo 200m2) dali PCi łącznie za 65tyś, oczywiście na kredyt, no ale każdy ma swój sposób na życie. Ja lubię ryzyko i drogi jednokierunkowe;-)

Gość Arturo72
No ale szacunek za szczerą wypowiedź, ciekawe czy kiedys Arturo bedzie na to stać;-)

Będzie stać ;)

Pompa u mnie będzie opomiarowana a wyniki do wglądu w dzienniku :)

Przypominam,że ja nie mam prysznica i 3 prawie dorosłe osoby,na delegacje nie wyjażdżam ;)

Gdyby nie cwu grzałbym prądem,to chyba pamiętasz :)

Malux20,nie mów hop dopuki nie przeskoczysz,po sezonie zimowym się okaże.

Gość Arturo72
artur

mi się wydaję że prysznic mniej zużyje energii

można kupić podlicznik dwutaryfowy?

Zdecydowanie mniej,ale my lubimy wannę,od 40 lat mam wannę w M i wanna będzie także w domu,tylko wanna :)

Z licznikiem to chyba tak,widziałem jak miki zakładał fajny licznik na szynie w skrzynce rozdzielczej,muszę dopytać,czy rozróżnia dwie taryfy.