RK1719508166 22.08.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 no i niektórzy pseudo prądowcy się doczekali .... proszę wystąpić .... albo i WSTĄPIĆ [h=3]Ogrzewający PC PW wystąp! >>>[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Z wyjątkiem żony Arturo72 u niego jest kategoryczny nakaz kąpieli w pełnej wannie o temp 66,6*C. Nie trafiona ironia Żona nie będzie raczej już w ciąży... Nakazu kąpieli w 66,6st.C nie ma,jest za to radocha wygrzania się wieczorem i zrelaksowania po całym dniu w wannie pełnej piany Jak ktoś używa jedynie hotelowych pryszniców to nie dziwota,że nie zna tego uczucia no i niektórzy pseudo prądowcy się doczekali .... proszę wystąpić .... albo i WSTĄPIĆ Ogrzewający PC PW wystąp! >>> Jeśli będę już grzał to wstąpie Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.08.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Nie trafiona ironia Żona nie będzie raczej już w ciąży... Nakazu kąpieli w 66,6st.C nie ma,jest za to radocha wygrzania się wieczorem i zrelaksowania po całym dniu w wannie pełnej piany Jak ktoś używa jedynie hotelowych pryszniców to nie dziwota,że nie zna tego uczucia W słabych hotelach bywasz, jak tylko prysznic jest;-) Jak nie ma sauny i jacuzzi to nawet nie pytam czy są wolne pokoje;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 W słabych hotelach bywasz, jak tylko prysznic jest;-) Jak nie ma sauny i jacuzzi to nawet nie pytam czy są wolne pokoje;-) Całe szczęście,że w hotelach bywam tylko na wczasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Całe szczęście,że w hotelach bywam tylko na wczasach Choć w tej materii się zgadzamy, choć wyjazdy mają i plusy. Żona wtedy zauważa że jednak przydajesz się w domu bo jak cię nie ma to ma wiecej na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 to co ja mogę tu tylko pisać jak będzie minus 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juzer 23.08.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Uaktualniam dane dot. zużycia energii przez PC. Wczoraj wieczorem pompa dobiła do 16kWh. Też się zastanawiałem dlaczego takie niskie zużycie. Może to być wadliwie działający licznik (elektroniczny z castoramy), może za sprawą wysokiej temp. powietrza zasysanego z poddasza (będzie bolało w takim razie zimą, ale moja w tym głowa, żeby pompę oszukać, że panuje u nas wieczne lato). Ale na razie wyłączyłem w opcjach pompy grzałkę i działa wyłącznie poprzez wymiennik. Czyli mam po prostu (co do zasady pobierania energii) działającą małą lodówkę + wentylator zasysający powietrze. Zbiornik jest raczej dobrze zaizolowany, po wyłączeniu pompy strata ciepła wynosi około 2 stopni na dobę. Po zalaniu pompy wodą o temp. 15 stopni zagrzanie jej do 50 zabrało jej, z tego co pamiętam, około 8 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Uaktualniam dane dot. zużycia energii przez PC. Wczoraj wieczorem pompa dobiła do 16kWh. Też się zastanawiałem dlaczego takie niskie zużycie. Może to być wadliwie działający licznik (elektroniczny z castoramy), może za sprawą wysokiej temp. powietrza zasysanego z poddasza (będzie bolało w takim razie zimą, ale moja w tym głowa, żeby pompę oszukać, że panuje u nas wieczne lato). Ale na razie wyłączyłem w opcjach pompy grzałkę i działa wyłącznie poprzez wymiennik. Czyli mam po prostu (co do zasady pobierania energii) działającą małą lodówkę + wentylator zasysający powietrze. Zbiornik jest raczej dobrze zaizolowany, po wyłączeniu pompy strata ciepła wynosi około 2 stopni na dobę. Po zalaniu pompy wodą o temp. 15 stopni zagrzanie jej do 50 zabrało jej, z tego co pamiętam, około 8 godzin. 16 kWh na 30 dni = 533 Wh/dobę x COP 3,4 = 1,8KWh / 4200 / 35K = 12,2 L cieplej wody dobę. z tego przynajmniej 1 kWh/ dobę to straty postojowe 0,8 kWh / 4200 / 35K = 5,4 L ciepłej wody na dobę Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No COP może mieć nawet i 6, ale to niczego nie zmieni.Jakiej masz mocy tą PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.08.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 w kosztach użytkowania pompy powietrznej trzeba uwzględnić koszty serwisowania jakieś 200-300 zł rocznieprzy małym domu to duża kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.08.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 nieżleale chlopaki od kabla się śmiejąno możenie przy rachunkaćh ale jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a nie lepiej za te pieniądze kupić płyn i samemu umyć parownik?czy może coś więcej w chodzi w zakres czynności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.08.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 ja mam plan że po roku zrobię gwarancyjny potem samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 25.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Chłopaki od kabli smieją się...przez łzy O rachunkach nie wspomnę P.S. malux20-będziesz chyba przodowym 30kWh/m2/rok i COP2,5=12kWh/m2/rok Przy COP3 masz pasywyny 10kWh/m2/rok... Być może lepiej,gdyby gwarancja trwała 1 rok ale jak mam gwarantowane 5 lat to wolę za rok zapłacić 120zł,żeby w razie czego bezstresowo zgłosić awarię Arturo72 skoro juz przy zakupie myslisz o bezstresowej obsludze TYLKO przez tylko 5 lat to co zrobisz po 5 latach jak kleknie sprężarka i bedzie juz po gwarancji ??? Ja zakładając kable nie zakładam awarii kabli przez 20-30 lat jak minie 30 ja bede mial ponad 70 (a nawet chyba tego nie dozyje) Pomyslales wysmiewajac sie z kablarzy ze tak naprawde zaplacisz tyle samo co my jak nie wiecej ... w przeciagu nastu lub dziesięciu lat ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.08.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Co Wy tak z tymi gwarancjami:PNie przewiózł Was nigdy żaden gwarant? Ale tak szczerze:)Ja osobiście nie wierzę w żadne gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 wiele jest dróg do szczęścia ... nie kłóćcie się my to pikuś ... a co będzie jak groszku zabraknie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 25.08.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) A kto się wyśmiewa z kablarzy ? Jest wręcz odwrotnie Ile zapłacisz za cwu przy ogrzewaniu kablami ?? Ile zapłacisz za c.o+cwu przy podwyżce prądu 100% za kilka lat ? Mówi Ci coś zapotrzebowanie na ciepło ? A zużycie energii na cwu ? Chwal się... Wydaje mi się,że nie masz pojęcia ani o jednym ani o drugim W branży energetycznej siedze zbyt długo (przeszlo 25 lat) i to b. zwiazanej z kWh zeby nie wiedziec o czym piszemy Kablami CWU nie bede grzal lecz czystym prądem w II tar sprawność niestety tylko lub az 99 % Co do podwyzki pradu 100% to niema opcji a jesli nawet w co b. wątpie to wyopbaz sobie co bedzie sie dzialo na rynku ceny zywnosci produkcji transportu itd... cena energii ma wiele skladnikow dzielac sie na cene energii o ktorej piszesz oraz na cene OSD - dystrybucji i nawet skok ceny o 100% nie podnosi sumaryznej kwoty (x2) tylko o wiele mniej. Niewiem czy czytales i znasz dzisiejsze zasady marketingu i sprzedazy na temat postarzania produktu (ciekawe filmiki na YT) Napewno masz w domu jakas nowsza lodowke oraz posiadasz w samochodzie klime ----- >>> co sie z tym dzieje nic Ci to niedaje do myslenia ??? ide dokonzyc browarka zyczac milej i pogodnej soboty oraz nadchodzacej niedzieli ps. tez sie z nikim nie kluce bo to niema sensu tylko zabolalo mnie jak ktos pisze ze "kablarze smieja sie przez łzy" bo tak naprawde wiecej wydaje sie kasy miesiecznie na paliwo jedzienie i oplaty a MY WY piszemy tu >> OOOO ten zaplacil za sezon grzewczy 1300 PLN o KU$%$%^A a ja zaplacilem 2100PLN TRAGEDNA o co o KU$%$^A PIERD%^%E 800PLN !!!!!!!! Ludzie dajmy na luz .... Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 25.08.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 W P307 2 miesiące przed końcem 3 letniej gwarancji przestał mi działać ABS,po wizycie w serwisie czujnik ABS został wymieniony bez kosztów własnych w ramach gwarancji Zerknij na początek wątku(ceny kWh) do dostaniesz otrzeźwienia rozumu jak to z tą podwyżką jest 25 lat w branży...no cóż,wątek jest tylko od 9 lat Arturo72 pozwol ze zamienie Twoje stwierdzenie ceny kWh z poczatku watku porownaj do roznych nosnikow gaz wegliej olej itp to dostaniesz otrzeźwienia rozumu co ile podrozalo 200 300 i nawet 500 % i porównaj to do energii z gniazdka. z innej beczki polecam jak ktos ma tablet lub inna zabawke komorkowa na systemie android darmowy program CB RADIO CHAT. ze strony google play lub android market swietna zabawa zasieg caly swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.08.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 cena energii ma wiele skladnikow dzielac sie na cene energii o ktorej piszesz oraz na cene OSD - dystrybucji i nawet skok ceny o 100% nie podnosi sumaryznej kwoty (x2) tylko o wiele mniej. Jezeli wzrosnie sie cena energii to wzrośnie również stawka dystrybucyjna, koszty utrzymania sieci, modernizacji i budowa nowych sieci kosztuje. Spółki dystrybucyjne nie zatrzymają wzrostu cen tych stawek, są one podobnie jak sprzedawcy energii spółkami z wiekszościowym udziałem skarbu państwa. Jezeli będzie jakikolwiek powód do wzrostu cen to one go wykorzystają. Takie są wytyczne z ministerstwa finansów i gospodarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 25.08.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 ps. tez sie z nikim nie kluce bo to niema sensu tylko zabolalo mnie jak ktos pisze ze "kablarze smieja sie przez łzy" bo tak naprawde wiecej wydaje sie kasy miesiecznie na paliwo jedzienie i oplaty a MY WY piszemy tu >> OOOO ten zaplacil za sezon grzewczy 1300 PLN o KU$%$%^A a ja zaplacilem 2100PLN TRAGEDNA o co o KU$%$^A PIERD%^%E 800PLN !!!!!!!! Ludzie dajmy na luz .... Bardzo trafne podsumowanie z tymi kosztami, przy dobrze ocieplonych domach to różnica jest niewielka, a podejrzewam że w domach zahaczających o pasywne to ani kable ani pompa tylko zwykłe konwektory bo po co inwestować w drogi system grzewczy jak zużycie minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts