Brygada RR 25.08.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzisiaj ok,tanio i przyjemnie ale jutro ? Piszesz jedynie o c.o a gdzie cwu ? U mnie cwu będzie wieksze niż c.o,konwektorem,kablami a się cwu ogrzać ? Co do CWU to wszystko jak zwykle zależy od zużycia, ja na razie mieszkam tylko ze swoją, więc po co mi pompa, długo mi się zwracać będzie a może i nigdy, może jak bym mieszkał w 6 lub więcej osób. Poza tym koszt podgrzewacza pojemnościowego to 500 PLN raczej nie ma co się zepsuć więc serwisowanie odpada:) Co innego pompa Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Brygada RR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 baniak wyrzucić, kurki opieczętować, kąpać się dwa razy do roku:przed zamarznięciem i po odmaznieciu STAWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 25.08.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Ile do tej pory zużywałeś energii na cwu na dwie osoby ? Jak za kilka lat przyjdzie trzecia i czwarta to co,dokupisz osobną pompę do cwu ? I już Cię wyjdzie drożej Dom buduje się na lata a nie na rok czy dwa,bo teraz jest taniej Dobra rada za kilka lat na cwu : Niestety niedawno się wprowadziłem coś około 5kWh mi wychodzi ale dużo wody idzie na sprzątanie po budowie, co do pompy jak będę potrzebował to dokupię ale coś sądzę że dodatkowe 2 osoby nie wpędzę mnie w ruinę finansową bardziej sie obawiam cen benzyny Może dedykowana pompa do CWU przedłuży żywotność tej do CO więc może na jedno wyjdzie. Wiesz pompy nie są wieczne! i kiedyś nawet twoja ci padnie Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Brygada RR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 25.08.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 baniak wyrzucić, kurki opieczętować, kąpać się dwa razy do roku: przed zamarznięciem i po odmaznieciu STAWU To nie dla mnie, zawsze jakaś pijawka się przyczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 To nie dla mnie, zawsze jakaś pijawka się przyczepi pomyśl dwie pijawki na rok, a z drugiej strony oszczędzasz 2-3 tys kWh toż to czysty biznes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 25.08.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 pomyśl dwie pijawki na rok, a z drugiej strony oszczędzasz 2-3 tys kWh toż to czysty biznes Krew jest bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 25.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) No właśnie,mylisz się,no chyba,że od urodzenia będziesz hartował młode pokolenie do kąpieli w kabinie z prysznicem,lub będziesz gościem w domu z tytułu delegacji Ja od 17 lat mam 2+1 i z bojlerem bym zbankrutował a sama pompa do cwu mija się z celem bo jest nieopłacalna Tak Arturo będę strasznym ojcem i zmuszę moje dzieci do używania kabiny a w niej woda tylko 45 -50 C Taki będe straszny:) A na poważnie nie każdy lubi siedzieć w wannie i marszczyć skórę, ja całe życie miałem wanne ale wole prysznic. A ty Arturo wraz ze swoją rodziną marnujecie cenny surowiec. Umyć się można w 5 minut ! Mniejsze zużycie prądu, więcej czystej wody i czystsza ziemia! Zostaw trochę wody swoim wnukom Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Brygada RR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 asolt monter technik nie skręcał mi pompynie wierzy w te parametry domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a sama pompa do cwu mija się z celem bo jest nieopłacalna hola, hola nikt nie każe kupować pompy za 15-20 kzł, nawet za 3,5 to jest rozrzutność. 2-3 kilowatowy klimatyzator kosztuje kosztuje ok 1 + drobne na pompkę z wymiennikiem, jak wężownica jest nie halo. Latem z palcem w ... na dzień dobry masz COPa >3, a w sezonie jedziesz niejako przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Nikt nie mówi o pompie do cwu za 15 tys.zł Zasobnik do cwu jakiś musisz mieć,najlepiej ok.300l do pompy,to koszt,puls sama pompa to uczyni Ci ok,5-6tys.zł. Dodając do tego kable robi się ok.15tys.zł i to masz COP1 do c.o i COP2,5 do cwu a ja za 16tys.zł mam COP2,5 do całości zależy kto jaką ma wannę mój przykład bardziej się tyczy tych waszmościów co baniak już mają, a palić im się nie chcę i na prąd żydzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a ileż to jest "normalne" zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Od kilkunastu lat zużywam ok.11000-13000tys litrów miesięcznie wody z tego szacuje ok.połowę na cwu Tj.180-220l/dobę to wcale nie jesteś wyjątkowy waszmość, nawet bym powiedział dość przeciętny i po za 300l wanną, 140l bojler z pewnością sprostał by twoim potrzebom wychodzi tylko 180-220 l na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Nie mówię,że jestem wyjątkowy,mówię,że nie będę ograniczał wypływu wody,tym bardzie,że nie mam prysznica masz w planach, a może już zrealizowałeś montaż ciepłomierzy na CO i CWU do tej swojej nowo nabytej pompy? czysto edukacyjne, jestem ciekaw konfrontacji założeń z realiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.08.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Dla własnej wiedzy chyba założę. Liczniki będą w standarcie ale ciepłomierze przydadzą się. już nie bądź taki groszkownicami się nie przejmuj, oni nie lubią jak się im prawdę mówi, za to lubią innych krytykować dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.08.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 ja się przyznam że ja jeśli będzie mi się kalkulować to wstawię albo jakiś mały piec albo wręcż groszkowca.nie będę udawał luzaka jeśli za ileś lat jak coś z kosztami się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.08.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 zobaczymy po dwóch zimachale kominek faktycznie mi załatwia temat pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Masz kominek to po co Ci będzie jeszcze kocioł ? Może po to, żeby mieć kotłownię w kotłowni a nie w salonie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Dla własnej wiedzy chyba założę. Liczniki będą w standarcie ale ciepłomierze przydadzą się. Poszukaj w Allegro - ja kupiłem za 60 zł [inny model, ale nowe z homologacją są po 270 zł]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juzer 30.08.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 16 kWh na 30 dni = 533 Wh/dobę x COP 3,4 = 1,8KWh / 4200 / 35K = 12,2 L cieplej wody dobę. z tego przynajmniej 1 kWh/ dobę to straty postojowe 0,8 kWh / 4200 / 35K = 5,4 L ciepłej wody na dobę Gratuluje Co ja na to poradzę? Temperatury są wysokie, ryje człowiek w ziemi do wieczora, prysznic obowiązkowy Rozumiem, że to małe zużycie wody wg Ciebie? Nie lubię wrzątku pod prysznicem, zwłaszcza w takie upały, może to tłumaczy niskie zużycie wody. Zresztą, sprawdziłem na wyświetlaczu prysznica temp. wody gorącej 50 C (podawanej z pompy) i tej już w słuchawce 32-35. Te 12,2L wody na dobę trochę mnie dziwi, zwłaszcza, że około 10 L ciepłej wody bierze zmywarka. Choć z drugiej strony w temacie "jaśkowych wynalazków" jasiek założył liczniki na ciepłą wodę i zimną i mu wyszło, że chyba około 22L na dobę zużywa cwu na 4 osoby. Wszystko zależy od tego czy wanna czy prysznic, jaka temp. na zewnątrz itp. itd. Ja tutaj, zgodnie z tematem wątku, podaję moje zużycie. Postaram się zrobić kilka fotek głównej winowajczyni zamieszania wraz z licznikiem i wkleić. Uaktualniam dane z licznika energii na pompie: wczoraj wieczorem 20kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.08.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 wygrzewanie posadzki zaczołem-licznik się kręci u mnie przegląd roczny to 300zł pompy i to wystarczy do 5 letniej gwarancjija taką stawkę rozumię , natomiast przy małym zapotrzebowaniu to duża kwotajacek 150 opisuje o przeglądzie rocznym 450 zł plus 200 euro na dodatkową gwarancję do 5 roku użytkowania-robi się głupkowato przy małych domkachu niego nibe grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts