Brygada RR 12.09.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 No popatrz się,ciekawe Jakiej mocy jest ta klima i jaki był koszt ? Wydajność cieplna 4 kw, kupilem w Casto na promocji 1458 PLN + instalacja i podłączenie z tego co pamietam na gotowo 2200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.09.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Panowie. kbab ma w porównaniu do was o wiele gorzej zaizolowany dom i okres przejściowy trwa u niego trochę dłużej. Można powiedzieć, że im lepiej zaizolowany tym później zaczynamy ogrzewać, a im później zaczynamy ogrzewać tym mniej taka prosta klima nam się przyda do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.09.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 powiedz to mojej dziewczynie, poniżej 26 zakłada sweterek Za słabo ją grzejesz:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 13.09.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 myslalem o pompie Viesmanna z zasobnikiem ok 300l gdzies za 8k... mieszkamy w dwie osoby powinna starczyć co do dziewczyny tez sie kiedys nasłuchałem od hotelarza że nie jest zimno w pokoju tylko za słabo się staram i dziewczynie zimno hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.09.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Panowie. kbab ma w porównaniu do was o wiele gorzej zaizolowany dom i okres przejściowy trwa u niego trochę dłużej. Można powiedzieć, że im lepiej zaizolowany tym później zaczynamy ogrzewać, a im później zaczynamy ogrzewać tym mniej taka prosta klima nam się przyda do grzania. NIe do konca to prawda. Ja bym raczej powiedzial, ze im lepiej zaizolowany dom tym wieksza szansa, ze taka klima bedzie jedynym systemem grzewczym w domu. Pozniej bedzie potrzeba grzania i z mniejsza moca (bo i straty male) i moze sie okazac, ze dzieki malym stratom i akumulacyjnosci domu niewielka oc klimy uciagnie nawet w mrozy trwajace 7-10 dni (o ile w danej temp. zewnetrznej nadal bedzie dzialac). Ja moze dosc krotko mieszkam, ale dom z silki to gigant akumulacyjny. Od 3 dni nie swieci slonce, w nocy 5-6 stopni, w dzien 12-13 a w domu spadlo z 25,2 w sobote do 24,5 stopni teraz. Co wlacze pewnie dopiero za 2,3 dni takiej pogody ale to tez zalezy od tego ile osob bedzie w domu, bo jak sie pojawiaja goscie to temp, idzie w gore Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 silka do kumulacji jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.09.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Panowie. kbab ma w porównaniu do was o wiele gorzej zaizolowany dom i okres przejściowy trwa u niego trochę dłużej. Można powiedzieć, że im lepiej zaizolowany tym później zaczynamy ogrzewać, a im później zaczynamy ogrzewać tym mniej taka prosta klima nam się przyda do grzania. Okresy przejściowe są takie same w domach lepiej ocieplonych, to okres grzewczy jest w nich krótszy. Póżniej zaczynasz jesienią dogrzewać i później grzać na 100%, to samo jest wiosną, szybciej ostawiasz ogrzewanie w niektórych pomiesczeniach (np. kable niecentralne) i szybciej całkowicie wyłaczasz ogrzewanie, tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 2-3 tygodnie się zyskuję jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.09.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 NIe do konca to prawda. Ja bym raczej powiedzial, ze im lepiej zaizolowany dom tym wieksza szansa, ze taka klima bedzie jedynym systemem grzewczym w domu. Pozniej bedzie potrzeba grzania i z mniejsza moca (bo i straty male) i moze sie okazac, ze dzieki malym stratom i akumulacyjnosci domu niewielka oc klimy uciagnie nawet w mrozy trwajace 7-10 dni (o ile w danej temp. zewnetrznej nadal bedzie dzialac). Ja moze dosc krotko mieszkam, ale dom z silki to gigant akumulacyjny. Od 3 dni nie swieci slonce, w nocy 5-6 stopni, w dzien 12-13 a w domu spadlo z 25,2 w sobote do 24,5 stopni teraz. Co wlacze pewnie dopiero za 2,3 dni takiej pogody ale to tez zalezy od tego ile osob bedzie w domu, bo jak sie pojawiaja goscie to temp, idzie w gore Pozdrawiam bardzo ciekawa obserwacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 13.09.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 NIe do konca to prawda. Ja bym raczej powiedzial, ze im lepiej zaizolowany dom tym wieksza szansa, ze taka klima bedzie jedynym systemem grzewczym w domu. Pozniej bedzie potrzeba grzania i z mniejsza moca (bo i straty male) i moze sie okazac, ze dzieki malym stratom i akumulacyjnosci domu niewielka oc klimy uciagnie nawet w mrozy trwajace 7-10 dni (o ile w danej temp. zewnetrznej nadal bedzie dzialac). Tak też i mi się wydaje, z tego co pisał kbab to i w większe mrozy chodzi co prawda cop spada lekko poniżej 2 ale to i tak nieźle. Oczywiście pomieszkam to zobacze jak to się u mnie będzie sprawdzać kiedy temp będzie w okolicach 0 stopni, chodzi mi o komfort bo czy będzie też tak miło jak przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.09.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ja już od dwóch lat grzeję cały dom właśnie klimatyzatorem kanałowym, działa nawet poniżej -20. Na dziś bym tego systemu nie zamienił na nic innego, jedyne czego żałuję, to tego że nie założyłem podłogówki w łazience. Co do komfortu, to trzeba trochę wyżej grzać niż przy podłogówce, bo komfort trochę mniejszy.W domu grzeje do 22- 22,5st. mi to wystarcza, żonie wiecznie zimno, więc dogrzewa sobie salon kominkiem do 25. Zużycie na CO macie w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 14.09.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 oooooooo dom z Ibudu tak jak mój przyszły widzę po stopce, że zużycia energii w pięknej niskiej normie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Okresy przejściowe są takie same w domach lepiej ocieplonych, to okres grzewczy jest w nich krótszy. Póżniej zaczynasz jesienią dogrzewać i później grzać na 100%, to samo jest wiosną, szybciej ostawiasz ogrzewanie w niektórych pomiesczeniach (np. kable niecentralne) i szybciej całkowicie wyłaczasz ogrzewanie, tak to wygląda. Zaraz zaraz Marcinku. Zbliżając się do pasywności skracamy okres w którym należy grzać. Jedni muszą grzać już przy +10, inni przy +5 a jeszcze inni przy 0. Skoro tak, to okres w którym będziemy potrzebowali tej klimy i w którym ta klima ma przyzwoity COP znacznie się skraca. Czyż nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Zaraz zaraz Marcinku. Zbliżając się do pasywności skracamy okres w którym należy grzać. Jedni muszą grzać już przy +10, inni przy +5 a jeszcze inni przy 0. Skoro tak, to okres w którym będziemy potrzebowali tej klimy i w którym ta klima ma przyzwoity COP znacznie się skraca. Czyż nie tak? Niby tak ale pamiętam że J-J kiedyś pisał że w domu było 24 C ale było zimno, nie było źródła promieniowania, także małe dogrzanko klimą zwiększa komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Niby tak ale pamiętam że J-J kiedyś pisał że w domu było 24 C ale było zimno, nie było źródła promieniowania, także małe dogrzanko klimą zwiększa komfort. Niby tak miał w pierwszym sezonie, niby... Ja też uważam, że komfort jest większy kiedy już trzeba grzać. Wkur...ją mnie te okresy przejściowe. Ale... Co do komfortu, to trzeba trochę wyżej grzać niż przy podłogówce, bo komfort trochę mniejszy. Wolę w tym czasie przepalić raz na dwa, trzy dni w kominku. Pamiętajcie że klima wysusza powietrze, a z tym zimą bywają kłopoty. Nie chcę negować tego rozwiązania, ale trzeba przemyśleć sprawę do konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.09.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Zaraz zaraz Marcinku. Zbliżając się do pasywności skracamy okres w którym należy grzać. Jedni muszą grzać już przy +10, inni przy +5 a jeszcze inni przy 0. Skoro tak, to okres w którym będziemy potrzebowali tej klimy i w którym ta klima ma przyzwoity COP znacznie się skraca. Czyż nie tak? To co dla ciebie będzie juz okresem grzewczym dla mnie nadal przejściowym. Okres przejsciowy określa to czy tylko dogrzewasz, a jego koniec to kiedy zaczynasz grzac, a nie to że na zewnatrz jest zimno. Dlatego jest on ruchomy i inne dla kazdego domu. wiec skoro on sie skonczy pozniej jesienia i zacznie wczesniej wiosna to sila rzeczy ktorszy masz okres gzrewczy. Tak czy siak ma to male znaczenie, wynik koncowy w kWh jest ważny. Wolę w tym czasie przepalić raz na dwa, trzy dni w kominku. Pamiętajcie że klima wysusza powietrze, a z tym zimą bywają kłopoty. Nie chcę negować tego rozwiązania, ale trzeba przemyśleć sprawę do konkretnego przypadku. Jedno i drugie wysusza powietrze i nie jesteś w stanie stwierdzić co bardziej, gorący kominek czy skraplacz w klimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chyba się nie rozumiemy. Im później trzeba zacząć dogrzewać, tym niższe są temperatury zewnętrzne i tym niższy jest COP takiej klimy. Rozumiesz?Powietrza nie wysusza kominek, kominek tylko je podgrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Pamiętajcie że klima wysusza powietrze, a z tym zimą bywają kłopoty. Nie chcę negować tego rozwiązania, ale trzeba przemyśleć sprawę do konkretnego przypadku. Z tym wysuszaniem powietrza nie jest tak źle przy grzaniu, przy chłodzeniu jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Z tym wysuszaniem powietrza nie jest tak źle przy grzaniu, przy chłodzeniu jak najbardziej Może i masz rację, nie wiem jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Może i masz rację, nie wiem jak to wygląda w praktyce. W praktyce mam około 60% wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts