Liwko 14.09.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W praktyce mam około 60% wilgotności w domu. No ale chyba jeszcze nie grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No ale chyba jeszcze nie grzejesz? Godzinka dziennie klima chodzi, trochę z rana i przed nocką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Godzinka dziennie klima chodzi, trochę z rana i przed nocką Co ty gadasz. Ja nawet jeszcze o tym nie myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Co ty gadasz. Ja nawet jeszcze o tym nie myślę Już ci pisałem kto mnie zmusza 26 C musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Już ci pisałem kto mnie zmusza 26 C musi być Idź ty do ch..., myślałem że żartujesz:D Ja bym nie dał rady:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.09.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Chyba się nie rozumiemy. Im później trzeba zacząć dogrzewać, tym niższe są temperatury zewnętrzne i tym niższy jest COP takiej klimy. Rozumiesz? Powietrza nie wysusza kominek, kominek tylko je podgrzewa. W pełni rozumiem że cop spada. Sprawdź wilgotność przed rozpaleniem w kominku i po tym jak zgaśnie, to zobaczysz czy nie wysusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W pełni rozumiem że cop spada. Sprawdź wilgotność przed rozpaleniem w kominku i po tym jak zgaśnie, to zobaczysz czy nie wysusza. Jeżeli nie masz szczelnego wkładu to ci wysuszy, bo zwyczajnie będzie pobierał część wilgotnego powietrza z pomieszczeń. Co innego jak kominek masz szczelny a powietrze pobiera tylko z zewnątrz. Wtedy niby jak ma to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 14.09.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Klima w funkcji grzania też nie wysusza, podobnie jak zwykła farelka, która również nie wysusza powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Klima w funkcji grzania też nie wysusza, podobnie jak zwykła farelka, która również nie wysusza powietrza Potwierdzam ( 6lat dogrzewania w okresach przejściowych klimą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Potwierdzam ( 6lat dogrzewania w okresach przejściowych klimą) Mógłbyś napisać więcej o twoich doświadczeniach z klimą 6 lat to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Może najpierw to, że jestem zadowolony z jej posiadania. Najpierw założyłem w jednej części domu mniejszą, a potem w drugiej części - większą. Proporcjonalnie do obsługiwanej powierzchni. Przejście z funkcji chłodzenia na funkcję grzania trwa kilka minut. Bardzo szybko nagrzewa się pomieszczenie. Teraz gdybym miał zakładać to kupiłbym inwerterowe. Wtedy była zbyt duża różnica w cenach. Puszczam ją czasem również przy mrozach ale to tak na szybkiego jak chcę szybko zwiększyć temperaturę. Niestety nie wiem jaki ma wtedy COP, ale grzeje nawet przy -15. Zresztą nawet nie mam pojęcia jak miałby taki pomiar wyglądać. Działa, chodzi, no nie wiem co więcej napisać. Może tylko to że latem trzeba co jakiś czas odkażać tą część co jest w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A czy przez te lata musiałeś*serwisować te klimy czy zwyczajnie tylko czyszczenie ? 2 klimy na jaką powierzchnie ? czy dom parterowy czy piętrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.09.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Zresztą nawet nie mam pojęcia jak miałby taki pomiar wyglądać Podłącz klimę przez watomierz, odczytaj pobór prądu, temperaturę powietrza na wlocie i już ogrzanego, podstaw różnicę do arkusza w mojej stopce, jest tam "Kalkulator COP dla klimatyzatora", musisz znać wydajność wentylatora. Oczywiście klima wysusza ale latem w funkcji chłodzenia lub w trybie "osuszania" (skrapla wilgoć z powietrza w pomieszczeniu). Edytowane 14 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A czy przez te lata musiałeś*serwisować te klimy czy zwyczajnie tylko czyszczenie ? 2 klimy na jaką powierzchnie ? czy dom parterowy czy piętrowy Szczerze to nie. Czyszczenie załatwiam we własnym zakresie. Kupiłem profesjonalny środek do czyszczenia(może być stosowany w salach chirurgicznych) i rozpylam osobiście.Środek drogi jak nieszczęście ale skuteczny. Obsługują 70m2 na poziomie. Z tym że dom pozaklasowy(energetycznie, po prostu staroć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Szczerze to nie. Czyszczenie załatwiam we własnym zakresie. Kupiłem profesjonalny środek do czyszczenia(może być stosowany w salach chirurgicznych) i rozpylam osobiście.Środek drogi jak nieszczęście ale skuteczny. Obsługują 70m2 na poziomie. Z tym że dom pozaklasowy(energetycznie, po prostu staroć). Jak zaczynasz grzać czujesz różnicę po rachunkach za prąd? ile procentowo więcej ci wychodzi? Edytowane 14 Września 2012 przez Brygada RR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Rachunki mam rozliczane co pół roku więc jest to uśrednione. Latem chodzi klima i dzięki temu mam rozsądną wilgotność w domu. Jesienią i na wiosnę podgrzewam sobie, więc rachunki mam podobne. Kilkadziesiąt złotych miesięcznie wychodzi więcej zimą. Mam raczej stałą temperaturę cały rok. U nas wszyscy lubią ciepełko więc mniej więej cały czasjsą 23st. Latem zatyka mnie jak wchodzę do łazienki (okno 1,6x1,2) bo tak gorąco i duszno( duża wilgotność). Wolę jak mam pomiędzy 40 a 50% wilgotności. Wiem że to subiektywne odczucie ale tak dla mnie jest optymalnie. Grzeję gazem, ale też chętnie używam grzania z klimy. Teraz budując dom wystąpiłem o przydział 18kW, bo mam zamiar grzać kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 a jeszcze jedno jak jedziemy zimą na narty to wiadomo obniżona jest temperatura. Jak przyjedziemy włącza się grzanie na klimatyzatorach i za chwile cieplutko. Grzejniki nawet podkręcone na maksa nie ogrzewają tak szybko jak klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Teraz klimy na inverterach nie są takie skromne. Są bardzo ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Arturo, ja tam mam swoją 11,2kW więc nie taka skromna, i nie do dogrzewania tylko do ogrzewania. Jedyna wada - PC pow-pow nie grzeją CWU a latem aż szkoda tyle ciepła wyrzucać na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.09.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 oooooooo dom z Ibudu tak jak mój przyszły widzę po stopce, że zużycia energii w pięknej niskiej normie Pozdrawiam tak, tak, dom z Ibudu, co do zużycia to jestem zadowolony, ale moje ściany troszkę się różnią od standardowych (szczegóły w dzienniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts